پیام سپاهان

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ تصمیم‌گیری در دوره‏‏‌ای دشوار سیاسی

سرمقاله دنیای اقتصاد/ تصمیم‌گیری در دوره‏‏‌ای دشوار
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - دنیای اقتصاد / «تصمیم‌گیری در دوره‏‏‌ای دشوار» عنوان یادداشت روز در روزنامه دنیای اقتصاد به قلم کوروش احمدی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
اعلام ازسرگیری «فشار حداکثری» توسط دونالد ترامپ و تصمیم مقامات ما مبنی بر اینکه حداقل فعلا حاضر به مذاکره با آمریکا نیستند، ایران را وارد دوره جدیدی کرده است که عدم‌قطعیت از ویژگی‌‌‌های عمده آن است.
روند اوضاع در این دوره به‌دلیل هم‌‌‌افزایی عوامل منفی از جهات بسیاری با شرایط در دوره‌‌‌های مختلف در 46سال گذشته متفاوت خواهد بود. «فشار حداکثری» جدید در شرایطی شروع شده که کشور دارای ظرفیت‌‌‌های متفاوتی در مقایسه با دوره قبلی «فشار حداکثری» است. در دوره قبل، ایران به‌تازگی از دوره تقریبا سه‌ساله اجرای برجام با تولید ناخالص داخلی نسبتا بالا خارج شده بود. از آنجا که این دوره می‌‌‌تواند چهارسال به درازا بکشد، مقامات ما در این دوره به صرف انرژی بیشتر برای درک شرایط داخلی و خارجی و تلاشی مضاعف برای اتخاذ تصمیمات درست نیاز خواهند داشت. پیچیدگی و دشواری شرایط تحت‌تاثیر عوامل عینی و ذهنی متعدد ایجاب می‌کند که روند تصمیم‌گیری در این دوره متفاوت با دوره‌‌‌های پیشین باشد.

در این خصوص نکاتی به شرح زیر قابل ذکر است:
1. یکی از مشکلات تصمیم‌گیرندگان طی چند دهه گذشته، کم و کیف دسترسی به اخبار و گزارش‌‌‌ها و تحلیل‌‌‌های مستند از منابع مطمئن بوده است. دریافت داده‌‌‌های خام و تبدیل آن به اطلاعات قابل استفاده برای فهم درست شرایط پیچیده، شناخت روندها و الگوها و ایجاد ارتباط بین امور حائز اهمیت حیاتی است. این روند نوعا طی مراحل مختلف شامل دریافت داده‌‌‌ها، پالودن آنها از داده‌‌‌های جعلی، فرآوری داده‌‌‌ها و تحلیل داده‌‌‌ها انجام می‌شود. تجربه نشان می‌دهد که تصمیم‌گیرندگان ما همیشه در این حوزه با مشکل مواجه بوده‌‌‌اند. به‌علاوه، در دنیای درهم‌تنیده و به‌هم‌پیوسته امروز مرز میان داخل و خارج بسیار کمرنگ شده و یک مسوول بدون اطلاع و درک مسائل بین‌المللی قادر به انجام درست وظایف خود در داخل کشور نیست. آنچه اصطلاحا «مانع زبانی» خوانده می‌شود، یعنی عدم‌آشنایی کافی اکثریت مسوولان و اطرافیان آنها با یک زبان خارجی، یکی از موانع مهم بر سر راه دریافت درست داده‌‌‌های خام و تبدیل آن به داده‌‌‌های قابل استفاده و قابل اتکاست.
در این چند روزه به‌عینه می‌‌‌بینیم که درک درست سیاست‌‌‌های ترامپ برای مسوولان ما بسیار چالش‌برانگیز بوده و همین امر به محافلی در داخل و خارج با اهداف خاص فرصت داده است تا کارزاری برای اشباع ذهن مقامات و مردم با اخبار غلط یا مغالطه‌‌‌آمیز به راه اندازند. اظهارات برخی از مقامات طی روزهای اخیر نشان می‌دهد که متاسفانه هم‌‌‌افزایی منفی «مانع زبانی» و «کارزار تحریف» مانع درک دقیق و درست سیاست‌‌‌های دولت ترامپ بوده است. در صورت ادامه این مشکل ابتدایی، ممکن است شرط اولیه برای اتخاذ تصمیماتی درست و منطبق با منافع ملی توسط مسوولان فراهم نباشد.
2. داشتن شناختی درست از ترامپ و الگوی تصمیم‌گیری او و شناخت جامع سیاست داخلی آمریکا، پیش‌‌‌شرط‌‌‌ اصلی دیگر برای تصمیم‌گیری درست توسط مسوولان ما در این دوره است. نباید تردید داشت که نقطه عزیمت ترامپ در این چهار سال سیاست داخلی آمریکا و انگیزه اصلی او راضی نگه‌داشتن پایگاه اجتماعی‌‌‌اش، به‌ویژه آن 25‌درصد ذوب‌شده در او و دغدغه عمده‌‌‌اش میراثی است که به‌جا خواهد گذاشت.
عملکرد پوپولیستی ترامپ و ابعاد نمایشی اقدامات او را نباید از نظر دور داشت. دیگر کشورها با شناخت درست ترامپ توانسته‌‌‌اند در ازای امتیازات شکلی که به او می‌دهند، امتیازات محتوایی قابل توجهی از او بگیرند. در دور اول، رهبر کره‌شمالی طی ملاقاتی با ترامپ امتیازات مهمی به‌دست آورد که شامل شناسایی خودش و رژیمش و کاهش تهدید امنیتی و کاهش میزان سخت‌‌‌گیری در اعمال تحریم‌‌‌های آمریکا بود. پس از این ملاقات، ترامپ همواره کیم جونگ اون را دوست خود خطاب می‌‌‌کرد و حتی از اینکه «عاشق هم شده‌‌‌اند!» سخن می‌‌‌گفت. رهبران کانادا و مکزیک نیز با دادن برخی امتیازات عمدتا شکلی و تغییر نام موافقت‌نامه تجارت آزاد آمریکای شمالی توانستند این موافقت‌نامه را نجات دهند. آنها در مقابل به ترامپ فرصت دادند تا در داخل آمریکا مدعی اصلاح موافقت‌نامه شود. در سه، چهار هفته اخیر نیز کشورهایی مانند مکزیک، کانادا، پاناما و... توانستند با برخی امتیازات جزئی، لفاظی‌‌‌ها و توپ پر اولیه ترامپ را خنثی و او را آرام کنند.
3. کم و کیف سیاست ترامپ در مورد چین و روسیه و منطقه خاورمیانه نقش مهمی در شکل‌‌‌گیری سیاست ترامپ در قبال ایران خواهد داشت. بدون شک، چین اولویت اول ترامپ و اولویت ملی برای کل آمریکاست. خاتمه جنگ اوکراین و حل مشکلات اسرائیل اولویت‌‌‌های بعدی ترامپ خواهند بود. رابطه ترامپ با اروپا نیز اگرچه توام با تنش خواهد بود، اما او به اروپا برای بالا نگه‌داشتن چماق مکانیزم ماشه علیه ایران نیاز خواهد داشت و بعید نیست که ایران از معدود حوزه‌‌‌های همکاری بین اروپا و آمریکا باشد. خاورمیانه بسیار متفاوتی که در برابر ما رخ نموده، نقش مهمی در معادله روابط ایران و غرب خواهد داشت و در هر محاسبه‌‌‌ای در مواجهه با آمریکا باید به حساب بیاید.
نتیجه اینکه سیاست آمریکا و غرب در برابر ایران تابعی از تحولات در دیگر حوزه‌‌‌هاست و تصمیم‌گیری مقامات ایران نیز باید با توجه به همه این تحولات باشد. این خطر وجود دارد که در صورت فقدان حداقلی از تماس بین تهران و واشنگتن، ایران به کارتی در بازی دیگران تبدیل شود و دیگر کشورها، به‌ویژه چین و روسیه، بکوشند از کارت ایران برای تبادل امتیاز با ترامپ استفاده کنند.
4. هدف اول سیاست خارجی تامین منافع ملی و رفاه مردم است و شرایط داخلی و اولویت‌‌‌های ملی در زمره مهم‌ترین عوامل تعیین‌کننده در تنظیم سیاست خارجی هستند. حساسیت جامعه ایران به تحولات سیاست خارجی طی دوقرن گذشته بیشتر از بسیاری از دیگر کشورها بوده و سرمایه اجتماعی حاکمیت تا حد زیادی تحت‌تاثیر عملکردش در این حوزه قرار داشته است. طی 46سال گذشته حساسیت جامعه به سیاست خارجی بیش از پیش افزایش یافته است. مقاماتی که در تعیین سیاست خارجی نقش دارند، باید از واقعیات شرایط داخلی، از جمله انواع ناترازی‌‌‌ها، تورم، فرار سرمایه، مهاجرت نخبگان، حساسیت شاخص‌‌‌ها و بهای ارز و طلا به سیاست خارجی و... مطلع‌‌‌ باشند. آنها همچنین باید بدانند که سیاست خارجی چه نقش مخربی می‌‌‌تواند بر سرنوشت برنامه‌‌‌ریزی‌‌‌ها و تصمیمات در داخل و به‌ویژه در حوزه‌‌‌های اقتصادی-اجتماعی داشته باشد. نوسانات و افت و خیز شدید تولید ناخالص داخلی از اواخر دهه 80 به‌شدت تحت‌تاثیر فاکتورهای مرتبط با سیاست خارجی بوده است.

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/942530/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چگونه از نوار ابزار جدید سری S25 استفاده کنیم؟

تعرفه های ترامپ منجر به افزایش 10 درصدی قیمت لپ‌تاپ‌های ایسر می‌شود

همزمان با فیلترینگ در ایران، چینی‌ها سرعت فیبر نوری را 10 هزار بار سریع‌تر کردند

ایرباد شیائومی بادز 5 پرو با قابلیت‌های جدید عرضه می‌شود

پیش‌فروش Assassin’s Creed Shadows به اندازه نسخه Odyssey بوده است

4800 سالمند سرراهی در ایران

رونمایی از مدرن‌ترین نسل موشک صیاد

ماجرای بهت و حیرت آزاده فلسطینی

سریع القلم: دولت جدید آمریکا فرصتی طلایی برای ارتقای قدرت اقتصادی ایران است / برای توسعه، باید با سه قدرت جهانی رابطه نرمال داشته باشیم

شمس لنگرودی : اصلا از مولوی خوشم نمی‌آید!

چرا شمس لنگرودی بعد از زندان عوض شد؟

اپیک گیمز متقلب مسابقات Fortnite را برای همیشه محروم کرد

ریلمی P3 Pro و P3x با باتری 6000 میلی‌آمپرساعتی و IP69 معرفی شدند

ربات انسان نمای اپل یک مزیت بزرگ نسبت به رقبا خواهد داشت

چرا گوشی‌های کوچک در سال 2025 دیگر انتخاب درستی نیستند؟

هوش مصنوعی جدید میسترال روی زبان و فرهنگ عربی متمرکز است

ترکیب نوکیا و آیفون به شیوه‌ای عجیب را ببینید!

غزه؛ طرح عربی، طرح ترامپ را کنار می‌زند؟

بازگشت به عصر استعمار

پاسخ پزشکیان به شایعه برکناری رئیس کل بانک مرکزی

تمدید ساعت کاری فعلی ادارات دولتی تا 15 فروردین 1404

وزیر اقتصاد: مجلس را قانع می‌کنم/ ویدئو

آیت‌الله مستجابی به ملکوت اعلی پیوست

مادر شهیدان «بیگلری پور» از شهرستان بم آسمانی شد

روایت قربانیان جنگ و تبعات آن در «پرنده‌باز تهران»

شمس لنگرودی : من یکبار کار اقتصادی کردم ورشکست شدم!

شمس لنگرودی: پدرم روحانی بود پیش او ادبیات خواندم

به‌روزرسانی One UI 7، قابلیت کنترل والدین را به اپ‌ها و سایت‌ها هم می‌آورد

آپدیت جدید آسترو بات مراحل و ربات‌های جدید را به بازی اضافه می‌کند

عرضه جهانی گوشی دو لولای میت XT آلتیمیت و تبلت میت‌پد پرو هواوی آغاز شد

بازی/ Death Invasion : Offline Game؛ شهر را پاکسازی کنید

برنامه/ ویرایش و ساخت حرفه‌ای ولاگ

تلویزیون‌های هوشمند به هوش مصنوعی دیپ‌سیک مجهز می‌شوند

تلاش برای پادرمیانی

یک سنوار دیگر متولد شده است

ماله‌کشِ ماشه‌کش‌ها نباشید

آقای رئیس جمهور! مشکل کشور نوع حکمرانی است نه میزان اختیارات استانداری‌ها

پای AFC و FIFA رسما به انتخابات فدراسیون فوتبال باز شد

بی‌سوادی تاریخی سلطنت‌طلبان در حمایت از اسرائیل

تب داغ طلا

به خاطر چند دلار؛ ماجرای جاسوسان ایران در اسرائیل

جزئیات جلسه ارزی مجلس و دولت؛ هیچ دعوایی بین مجلس و دولت نیست

زمان واریز یارانه جدید دولت مشخص شد/ یارانه کدام افراد حذف می‌شود؟

نشست ارائه نتایج طرح نیازسنجی ایثارگران در تمامی ابعاد سلامت با رویکرد آینده پژوهی برگزار شد

خواندن قسمتی از اشعار محمدعلی بهمنی

وقتی بازیگر معروف می‌خواست مانع بازیگر شدن شمس لنگرودی شود!

نیل دراکمن فعلا قصد ساخت دنباله‌ بازی The Last of Us را ندارد

گلکسی زد فولد 7 در چند بخش پیشرفت خواهد داشت؛ اما باتری جزو آن‌ها نیست!

بازی Marvel Rivals احتمالا برای نینتندو سوییچ 2 عرضه خواهد شد

مشخصات دوربین‌های ناتینگ‌فون 3a و 3a پرو در آستانه رونمایی فاش شد