سطح تعاملات میان حوزههای کسبوکار و فناوری اطلاعات باید ارتقا یابد
گفتگو
بزرگنمايي:
پیام سپاهان - عضو هیئت علمی دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه اصفهان گفت: ارتقای تعاملات میان حوزههای کسبوکار و فناوری اطلاعات ضروری است تا ارتباط مستمر و اثربخش میان تیمهای فناوری اطلاعات و سایر بخشهای شهرداری ایجاد شود.
به گزارش خبرگزاری ایمنا، افسانه فاطمی امروز_چهارشنبه بیستوهشتم آذر_ در نشست یک روزه ارائه تجربیات دوره فرصت مطالعاتی اساتید دانشگاهی با اشاره به چابکی در برونسپاری پروژههای فناوری اطلاعات شهرداری اصفهان اظهار کرد: در فرصت مطالعاتی، پژوهشی جامع برای ارتقای چابکی در برونسپاری پروژههای فناوری اطلاعات سازمان فاوای شهرداری اصفهان انجام شد؛ این پژوهش بر ارائه چارچوبی عملی و اجرایی متمرکز بود تا بتوان سازمان فاوا را از یک سازمان غیرچابک به یک سازمان چابک تبدیل کرد.
وی با اشاره به ردهبندی سازمانها از لحاظ چابکی افزود: بر اساس نتایج پژوهش، سازمانها در چهار سطح از غیرچابک (سطح صفر) تا چابکی کامل سازمانی (سطح سه) طبقهبندی میشود؛ در این طبقهبندی سطح صفر به سازمانهایی اختصاص دارد که هیچگونه انعطافپذیری ندارند.
عضو هیئت علمی دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه اصفهان ادامه داد: در سطح یک، سازمان بعضی جنبههای چابکی را شناسایی کرده است، اما همچنان در بسیاری از حوزهها غیرچابک است؛ سطح دو نشاندهنده چابکی در بیشتر زمینهها است، اما همچنان نیاز به تقویت ساختاری و فرایندی دارد؛ در نهایت سطح سه به سازمانهایی تعلق دارد که به چابکی کامل دست پیدا کرده است و تعاملات سریع و اثربخش حداکثری را ارائه میکند.
فاطمی با اشاره به پیشنیازهای چابکی سازمانی عنوان کرد: چابکی نیازمند فراهم شدن پیشنیازهایی در سه سطح است؛ در سطح افراد، توانمندسازی کارکنان، تقویت مهارتهای نرم و ایجاد انعطافپذیری در نقشها ضروری است، در سطح ساختار سازمانی، بازنگری در ساختارها و فرایندها برای ارتقای تعاملات و کاهش موانع باید انجام شود، همچنین در سطح فرایندها، ایجاد فرایندهایی سریع و انعطافپذیر که توان پاسخگویی به تغییرات را فراهم کند، از اهمیت بالایی برخوردار است.
وی خاطرنشان کرد: در ادبیات پژوهش، دو روش اصلی برای چابکسازی سازمانها از جمله روش انفجاری و روش تطابق تدریجی مطرح شده است؛ روش انفجاری بهمعنای ایجاد تغییرات گسترده و سریع در سازمان برای دستیابی به چابکی در کوتاهترین زمان ممکن است و روش تطابق تدریجی، یعنی اعمال تغییرات بهصورت تدریجی و گامبهگام، بهگونهای که سازمان با تغییرات هماهنگ شود.
عضو هیئت علمی دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه اصفهان گفت: با توجه به ویژگیهای سازمان فاوا و نقش کلیدی آن در شهرداری، روش تطابق تدریجی بهعنوان رویکرد مناسبتر انتخاب شد؛ این روش امکان میدهد تغییرات ساختاری و مدیریتی به گونهای پیادهسازی شود که سازمان در فرایند بهبود، دچار اختلال نشود.
فاطمی با اشاره به اقدامات پیشنهادی برای تبدیل سازمان فاوا از یک سازمان غیر چابک به یک سازمان چابک تصریح کرد: نخستین اقدام انتخاب ساختار سازمانی محصولگرا بود؛ این ساختار بهجای تمرکز بر فرایندها، بر محصولات و خدمات نهایی تمرکز میکند و موجب بهبود کیفیت و سرعت میشود، همچنین ارتقای تعاملات میان حوزههای کسبوکار و فناوری اطلاعات ضروری است تا ارتباط مستمر و اثربخش میان تیمهای فناوری اطلاعات و سایر بخشهای شهرداری ایجاد شود.
وی افزود: علاوه بر این بازتعریف نقشها و مسئولیتهای مدیریتی و شفافسازی نقشهای مدیریتی بهمنظور ایجاد هماهنگی در وظایف، از دیگر اقدامات مهم است، همچنین بازنگری در مدلهای بودجهبندی و برنامهریزی به سمت انعطافپذیری بیشتر و تمرکز بر اهداف عملیاتی پیشنهاد شد.
عضو هیئت علمی دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه اصفهان با اشاره به پیشنهادهای اجرایی برای چابکسازی برونسپاری گفت: در جمعبندی این پژوهش، 15 پیشنهاد عملی برای ارتقای چابکی در برونسپاری پروژههای سازمان فاوا ارائه شد؛ این پیشنهادات به گونهای طراحی شد است که اگر هر یک از آنها اجرایی شود، میتواند نقشی کلیدی در چابکسازی این سازمان و حرکت به سمت برونسپاری چابک ایفا کند.
فاطمی خاطرنشان کرد: در این پژوهش عوامل اصلی که موجب کاهش چابکی در برونسپاری پروژهها میشود شناسایی شد که از جمله این عوامل میتوان به نبود ساختار مشخص برای تعاملات میانبخشی، فرایندهای پیچیده و زمانبر برای تصمیمگیری، نبود شفافیت در نقشها و مسئولیتها اشاره کرد، بنابراین این عوامل باید رفع شود تا سازمان بتواند به هدف نهایی خود در چابکسازی دست پیدا کند.
وی با اشاره به نقش سازمان فاوا در شهرداری اصفهان بیان کرد: نقش سازمان فاوا در مجموعه شهرداری باید تقویت شود، زیرا این سازمان میتواند نقشهای کلیدی را در تعامل با سایر بخشهای شهرداری ایفا کند، بنابراین در این پژوهش نقشهای پیشنهادی بهطور دقیق تعریف و جایگاه هر یک در چارچوب کلی مشخص شد.
عضو هیئت علمی دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه اصفهان با اشاره به چارچوب پیشنهادی افزود: حاصل این پژوهش، طراحی چارچوبی جامع برای چابکسازی برونسپاری پروژههای فناوری اطلاعات در سازمان فاوا بود؛ این چارچوب شامل تعاریف، مدلها، روشها و فرایندهایی است که برای اجرای موفقیتآمیز آن، نیازمند بازنگری و بازتعریف در بعضی مفاهیم و روشها است.
کد خبر 820934
لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/920688/