توسعه نرمافزار پژوهشی برای مستندسازی سنگمزارهای تخت فولاد
گفتگو
بزرگنمايي:
پیام سپاهان - عضو هیئت علمی دانشگاه اصفهان گفت: پیشنهاد توسعه یک نرمافزار پژوهشی برای مستندسازی سنگمزارهای تخت فولاد اصفهان، بهمنظور حفظ و دسترسی آسان به اطلاعات فرهنگی و تاریخی این مجموعه ارزشمند، میتواند گامی مؤثر برای ثبت و نگهداری میراث فرهنگی این منطقه باشد.
به گزارش خبرگزاری ایمنا، لیلا میرمجربیان امروز _چهارشنبه بیستوهشتم آذر_ در نشست یک روزه ارائه تجربیات دوره فرصت مطالعاتی اساتید دانشگاهی اصفهان اظهار کرد: فرصت مطالعاتی من در زمینه بازتاب مؤلفههای ادب عامه و فرهنگ عامه در سنگنوشتهها و سنگمزارهای تخت فولاد اصفهان است.
وی افزود: این تحقیق به لحاظ ادبیاتی و فرهنگی نگاه خاصی دارد که شاید در ظاهر از صنعت ساختوساز شهری فاصله داشته باشد، اما در واقع با تحلیلهای عمیق فرهنگی، میتوان از آن در زیرساختهای شهری بهره برد.
عضو هیئت علمی دانشگاه اصفهان گفت: یکی از درخواستهای ما اعضای هیئت علمی دانشگاه، در این طرح پژوهشی که به یکی از سازمانهای گسترده شهری، یعنی شهرداری، مرتبط است، این است که حمایتهای بیشتری از سوی شهرداری صورت گیرد؛ در واقع، اگر حمایتهای پژوهشی از سوی شهرداری رقم بخورد، این پژوهش میتواند به یک دستاورد بزرگ جهانی تبدیل شود.
میرمجربیان ادامه داد: درخواستهایی که از سوی اعضای هیئت علمی دانشگاه برای انجام پروژههای علمی و پژوهشی به شهرداری مطرح میشود، نیاز به حمایت بیشتر دارد؛ در تحقیقات ما بر روی تخت فولاد و سنگمزارها و سنگنوشتهها، با بازتاب انواع نوشتهها و نگارهها در این فضا مواجه شدیم؛ بیشتر پژوهشهای موجود در این زمینه تاکنون بیشتر بر هنر و معماری سنگنوشتهها متمرکز بوده است، اما کمتر به تحلیلهای ادبی و فرهنگی توجه شده است.
وی با تاکید بر اهمیت پژوهش در سنگنوشتهها و سنگمزارها گفت: سنگنوشتهها بهویژه در آرامگاهها، یکی از مهمترین و مقاومترین آثار فرهنگی و اجتماعی هر ملت است که میتواند تاریخ و فرهنگ یک جامعه را برای نسلهای آینده بازتاب دهد؛ این آثار با تحلیلهای اجتماعی و فرهنگی میتوانند پیامآور هزارهها و تاریخ یک ملت باشد.
عضو هیئت علمی دانشگاه اصفهان تصریح کرد: آرامگاهها در فرهنگ اسلامی و ایرانی بعد از مساجد، بیش از هر بنای دیگر، مورد توجه قرار گرفته است و میتوان روح فرهنگ ایرانی-اسلامی را در شکلگیری بنا و حتی نوشتههای روی آنها بررسی کرد.
میرمجربیان افزود: آرامگاهها نهتنها از نظر معماری، بلکه از منظر هویت و تاریخ گذشتگان نیز حائز اهمیت است و شاخصههای نژادی، تمدنی و قومی را بازتاب میدهند؛ به همین دلیل تحلیلهای اجتماعی و فرهنگی که از روی سنگمزارها و سنگنوشتهها استخراج میشود، میتواند درک عمیقی از باورها، اعتقادات و سنتهای مردمان آن جامعه به دست دهد.
وی با اشاره به تحلیل فرهنگی و ادبی سنگنوشتهها عنوان کرد: در این پژوهش، ما بیشتر بر روی اشعار و نوشتههای ادبی که بر روی سنگمزارها و سنگنوشتهها نقش بسته است، تمرکز کردهایم؛ این نوشتهها علاوه بر آنکه میتواند بهعنوان مواد تاریخی مورد تحلیل قرار گیرد، نمایانگر فرهنگ و ادب عامه در هر جامعهای است.
عضو هیئت علمی دانشگاه اصفهان خاطرنشان کرد: یکی از نکات جالب در این زمینه این است که بسیاری از سنگنوشتهها بهویژه در مورد گورهایی که روایت مشخصی ندارد بازخوردهایی از فرهنگ یک ملت را نمایش میدهد؛ این نوشتهها و نگارهها در واقع نمیتواند خود به تنهایی روایتگر یک داستان باشد، اما با تحلیل دقیق فرهنگی، میتوان از آنها بهعنوان نشانههایی برای درک بهتر فرهنگ عمومی استفاده کرد.
میرمجربیان با اشاره به مشکلات و چالشها تصریح کرد: یکی از مشکلات اصلی که در این پژوهش با آن مواجه شدیم، نبود آمار دقیق و تصاویر استاندارد از سنگمزارهای تخت فولاد بود.
وی افزود: برای تکمیل این پروژه نیازمند تصویربرداری تخصصی از تمام سنگمزارها و جمعآوری دادههای کامل از آنها بودیم، اما با وجود تلاشهایی که برای جمعآوری این دادهها صورت گرفت، با محدودیتهایی مواجه شدیم، به همین دلیل در ادامه پیشنهاد دادیم که یک نرمافزار تخصصی برای آرشیو کردن تصاویر و محتوای سنگمزارها طراحی شود که به راحتی بتوان به اطلاعات آنها دسترسی پیدا کرد و در سطح جهانی آن را بهعنوان یک منبع پژوهشی معرفی کرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه اصفهان با اشاره به پیشنهادات و اهداف آینده بیان کرد: این پژوهش را میتوان سرآغازی برای یک طرح پژوهشی گستردهتر در زمینه سنگمزارها و سنگنوشتههای تخت فولاد دانست؛ با توجه به پتانسیلهای موجود در گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه اصفهان و ایجاد هسته پژوهشی فرهنگ و ادب عامه، میتوان این طرح را به مراحل بعدی برد و با همکاری دانشجویان و اساتید، پژوهشهای بیشتری در این زمینه انجام داد.
میرمجربیان گفت: اگر حمایتهای شهرداری و نهادهای دیگر در این زمینه تأمین شود، میتوان این پروژه را با موفقیت به پایان رساند و نتیجهای جهانی از آن بهدست آورد.
کد خبر 820957
لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/920869/