پیام سپاهان

آخرين مطالب

پیامی در راه است؟ سیاسی

پیامی در راه است؟
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - شرق /متن پیش رو در شرق منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
وحیده کریمی| «امیر قطر به ایران سفر خواهد کرد»؛ همین یک جمله کافی بود تا در 24 ساعت گذشته موجی از گمانه‌زنی‌ها از اهداف این سفر مطرح شود که مهم‌ترین آن حضور تمیم بن‌حمد آل ثانی با پیامی از سوی آمریکا برای ایران بود. به‌ویژه که با افزایش تنش میان ایران و آمریکا بعد از امضای یادداشت فشار حداکثری توسط دونالد ترامپ، این کشور از آمادگی خود برای میانجیگری میان دو کشور خبر داده بود. اما مسئله‌ای که در این موج‌سازی خبری کمتر به آن توجه شد، این پرسش است که تنش میان ایران و آمریکا آیا با پیام و با میانجیگری در این سطح حل خواهد شد؟
سفری با گمانه‌زنی‌های بسیار
بنابراین هدف اصلی این سفر چیست؟‌ در بحبوحه نقض مکرر آتش‌بس غزه از سوی اسرائیل، روی کار آمدن دونالد ترامپ در آمریکا و زمزمه‌ها مبنی‌بر کارزار فشار حداکثری واشنگتن علیه تهران، شبکه المیادین اعلام کرده است: «‌تمیم بن‌حمد آل ثانی، امیر قطر طی هفته جاری به تهران سفر و با مقامات ارشد ایرانی دیدار و گفت‌وگو خواهد کرد»؛ خبری که بازار گمانه‌زنی‌ها را گرم کرده است.
قطر چند سالی است با هر بحران در منطقه تلاش دارد به عنوان کشوری تأثیرگذار در معادلات سیاسی خاورمیانه ایفای نقش کند و پس از عملیات طوفان‌الاقصی، نام قطر در رسانه‌ها به عنوان بازیگری فعال به گوش رسید. در حالی که ایران و اعضای جبهه مقاومت تصمیم گرفتند‌ برای حمایت از جنبش مقاومت فلسطین، سیاست «وحدت میدان‌ها» را اتخاذ و وارد موضع‌گیری‌هایی مستقیم نسبت به اسرائیل شوند، قطری‌ها با قرار‌گرفتن در جایگاه میانجی و پوشش رسانه‌ای وقایع جاری در غزه، تصمیم گرفتند چهره‌ای بی‌طرف به خود بگیرند و تلاششان منوط به رسیدن به راه‌حلی برای تحقق آتش‌بس، همراه با حفظ و ارتقای تصویر بشردوستانه‌ای از خود بوده است.
در این میان، با سقوط بشار اسد و تغییر حاکمیت در سوریه، بار دیگر نام قطر در کنار ترکیه و عربستان به عنوان بازیگران منطقه‌ای در سوریه بارها مطرح شد. به‌ویژه که در بحبوحه‌ای که هر‌کدام از گروه‌های معارض بشار اسد تحت حمایت کشوری از کشوهای عرب مانند امارات، عربستان و مصر بودند، تحریرالشام با رهبری جولانی، تحت حمایت ترکیه و قطر قرار داشت. البته قطر به صورت رسمی خود را نه حامی هیچ بازیگر خاصی در عرصه داخلی سوریه، بلکه همواره حامی مردم معرفی کرده است. کمک‌های بشردوستانه قطر به آوارگان سوریه حتی پیش از وقایع اخیر نیز همواره بازتاب رسانه‌ای گسترده‌ای داشته است. قطر اکنون بیش از هر زمان دیگری لزوم ترفیع تصویر خود به‌ عنوان حامی حقوق بشر را از طریق نقش‌آفرینی در سوریه‌ای که بیش از 90 درصد مردم آن نیازمند کمک‌های بشردوستانه هستند، ضروری می‌داند.
البته نباید فراموش کرد که دو هفته پس از سقوط اسد، محمد الخلیفی، وزیر مشاور دولت قطر در امور خارجه، از جمله اولین دیپلمات‌های خارجی بود که به دمشق رفت و با احمد الشرع، حاکم فعلی سوریه دیدار کرد که نشانگر روابط نزدیک دوحه با جولانی بود. هرچند باید اذعان داشت در پس این دیدار و حمایت‌های قطر از جولانی، دوحه بارها اعلام کرده هدفش ایجاد چارچوبی است که در آن خود مردم سوریه مسیر رو به جلو را ترسیم کنند. برای قطر‌ چنین رویکرد متعادلی نویدبخش ایجاد اعتماد، به حداقل رسیدن مداخله خارجی و تضمین انتقال پایدارتر است. علاوه‌بر‌این، آن‌طورکه ماجد الانصاری، مشاور نخست‌وزیر، همان زمان تأکید کرد: «قطر تلاش خواهد کرد ایالات متحده و جامعه‌ بین‌المللی را برای لغو تحریم‌ها متقاعد کند تا دوره انتقالی و همچنین بازگشت سوریه به منطقه عربی و بین‌المللی تسهیل شود».
با صدور معافیت‌های شش‌ماهه از سوی دولت جو بایدن، گزارش‌هایی منتشر شد مبنی‌بر اینکه دوحه قصد دارد به تأمین مالی چهار‌برابری حقوق دولت سوریه کمک کند. با همه این اوصاف، نگاه بشردوستانه و کنش سیاسی بی‌طرفانه قطر توانسته‌ دوحه را همچنان نزدیک تهران در مسئله سوریه نگاه دارد. بنابراین با نقش و نفوذ غیر‌قابل انکار قطر در سوریه می‌توان به بازسازی رابطه ایران و سوریه‌ امیدوار بود؛ زیرا قطر روابط خوبی با ایران دارد و ایران و قطر در کنار هم دو بازیگر مهم در معادلات سیاسی منطقه از زمان آغاز جنگ غزه بوده‌اند.
امیر قطر؛ میانجی ایران و سوریه
هرچند گمانه‌زنی‌های اولیه از سفر امیر قطر به ایران درباره شایعه پیامی از آمریکا قرار داشت، اما دیروز بقایی در پاسخ به سؤالی مبنی‌بر اینکه طبق اخبار منتشر‌شده، امیر قطر قرار است طی روزهای آتی به ایران سفر کند، از دیگر سو برخی مقامات اروپایی نیز مدعی شده‌اند که آمریکا به‌دنبال انجام مذاکرات محرمانه با ایران است و صحبت‌هایی درمورد میانجیگری برخی از کشورها د‌رباره روابط ایران و آمریکا مطرح شده است، آیا سفر امیر قطر به ایران ربطی به این مسائل و موضوعاتی که در مورد ایران و آمریکا مطرح می‌شود دارد، گفت: خیر.
در همین راستا منبعی آگاه در گفت‌وگو با «شرق» تأکید کرد‌ امیر قطر پیامی از آمریکا نخواهد داشت اما قرار است نقش میانجی میان ایران و سوریه را ایفا کند و حامل راه‌حلی برای اعتماد‌سازی میان تهران و دمشق با هدف بازگشایی سفارت ایران باشد.
بنا ‌بر آنچه گفته شد، قطر به‌ عنوان کشوری که سال‌ها در‌باره پرونده سوریه در حاشیه قرار داشته است، اکنون به‌دنبال ایفای نقشی فعال و در راستای تحقق منافع خود و متحدانش است و ایران می‌تواند با تکیه بر روابط دوستانه خود با قطر برای بازگشت سریع به سوریه حسابی جدی باز کند و از این رو سفر امیر قطر اهمیتی دوچندان دارد و تهران و دوحه با تحکیم روابط دو‌جانبه و پیگیری توافقات فی‌مابین مطمئنا در‌باره سوریه به دنبال راهکاری عملی هستند تا چالش‎‌های فعلی تهران - دمشق کاهش یابد.

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/943587/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تعرفه های ترامپ منجر به افزایش 10 درصدی قیمت لپ‌تاپ‌های ایسر می‌شود

همزمان با فیلترینگ در ایران، چینی‌ها سرعت فیبر نوری را 10 هزار بار سریع‌تر کردند

ایرباد شیائومی بادز 5 پرو با قابلیت‌های جدید عرضه می‌شود

پیش‌فروش Assassin’s Creed Shadows به اندازه نسخه Odyssey بوده است

4800 سالمند سرراهی در ایران

رونمایی از مدرن‌ترین نسل موشک صیاد

ماجرای بهت و حیرت آزاده فلسطینی

سریع القلم: دولت جدید آمریکا فرصتی طلایی برای ارتقای قدرت اقتصادی ایران است / برای توسعه، باید با سه قدرت جهانی رابطه نرمال داشته باشیم

شمس لنگرودی : اصلا از مولوی خوشم نمی‌آید!

چرا شمس لنگرودی بعد از زندان عوض شد؟

اپیک گیمز متقلب مسابقات Fortnite را برای همیشه محروم کرد

ریلمی P3 Pro و P3x با باتری 6000 میلی‌آمپرساعتی و IP69 معرفی شدند

ربات انسان نمای اپل یک مزیت بزرگ نسبت به رقبا خواهد داشت

چرا گوشی‌های کوچک در سال 2025 دیگر انتخاب درستی نیستند؟

هوش مصنوعی جدید میسترال روی زبان و فرهنگ عربی متمرکز است

ترکیب نوکیا و آیفون به شیوه‌ای عجیب را ببینید!

غزه؛ طرح عربی، طرح ترامپ را کنار می‌زند؟

بازگشت به عصر استعمار

پاسخ پزشکیان به شایعه برکناری رئیس کل بانک مرکزی

تمدید ساعت کاری فعلی ادارات دولتی تا 15 فروردین 1404

وزیر اقتصاد: مجلس را قانع می‌کنم/ ویدئو

آیت‌الله مستجابی به ملکوت اعلی پیوست

مادر شهیدان «بیگلری پور» از شهرستان بم آسمانی شد

روایت قربانیان جنگ و تبعات آن در «پرنده‌باز تهران»

شمس لنگرودی : من یکبار کار اقتصادی کردم ورشکست شدم!

شمس لنگرودی: پدرم روحانی بود پیش او ادبیات خواندم

به‌روزرسانی One UI 7، قابلیت کنترل والدین را به اپ‌ها و سایت‌ها هم می‌آورد

آپدیت جدید آسترو بات مراحل و ربات‌های جدید را به بازی اضافه می‌کند

عرضه جهانی گوشی دو لولای میت XT آلتیمیت و تبلت میت‌پد پرو هواوی آغاز شد

بازی/ Death Invasion : Offline Game؛ شهر را پاکسازی کنید

برنامه/ ویرایش و ساخت حرفه‌ای ولاگ

تلویزیون‌های هوشمند به هوش مصنوعی دیپ‌سیک مجهز می‌شوند

تلاش برای پادرمیانی

یک سنوار دیگر متولد شده است

ماله‌کشِ ماشه‌کش‌ها نباشید

آقای رئیس جمهور! مشکل کشور نوع حکمرانی است نه میزان اختیارات استانداری‌ها

پای AFC و FIFA رسما به انتخابات فدراسیون فوتبال باز شد

بی‌سوادی تاریخی سلطنت‌طلبان در حمایت از اسرائیل

تب داغ طلا

به خاطر چند دلار؛ ماجرای جاسوسان ایران در اسرائیل

جزئیات جلسه ارزی مجلس و دولت؛ هیچ دعوایی بین مجلس و دولت نیست

زمان واریز یارانه جدید دولت مشخص شد/ یارانه کدام افراد حذف می‌شود؟

نشست ارائه نتایج طرح نیازسنجی ایثارگران در تمامی ابعاد سلامت با رویکرد آینده پژوهی برگزار شد

خواندن قسمتی از اشعار محمدعلی بهمنی

وقتی بازیگر معروف می‌خواست مانع بازیگر شدن شمس لنگرودی شود!

نیل دراکمن فعلا قصد ساخت دنباله‌ بازی The Last of Us را ندارد

گلکسی زد فولد 7 در چند بخش پیشرفت خواهد داشت؛ اما باتری جزو آن‌ها نیست!

بازی Marvel Rivals احتمالا برای نینتندو سوییچ 2 عرضه خواهد شد

مشخصات دوربین‌های ناتینگ‌فون 3a و 3a پرو در آستانه رونمایی فاش شد

وقتی دانگل HDMI به کنسول برای بازی DOOM تبدیل می‌شود!