پیام سپاهان

آخرين مطالب

در جستجوی داستان‌های ناتمام اصفهان از نگاه شهروندان اجتماعی

در جستجوی داستان‌های ناتمام اصفهان از نگاه شهروندان
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها – کوروش دیباج: اصفهان فقط شهری نیست که در قاب عکس‌ها بدرخشد یا در صفحه تقویم‌ها یادآوری شود. اصفهان، روایت زنده‌ای‌ست از حافظه جمعی مردمانی که هنوز در سایه گنبدها زندگی می‌کنند، در پیچ‌وتاب کوچه‌ها نفس می‌کشند، و در سکوت شب‌های چهارباغ، صدای گذشته را می‌شنوند. اینجا هر سنگ، ردپایی دارد و هر پنجره، نگاهی.
در روزهایی که بسیاری از شهرها هویت خود را پشت برج‌ها و آسفالت‌ها گم کرده‌اند، اصفهان هنوز شهر انسان‌هاست؛ شهری که خودش را از زبان آدم‌هایش تعریف می‌کند، نه از خلال آمار و بنرهای رسمی. به مناسبت هفته فرهنگی اصفهان، به جای تکرار جمله‌های کلیشه‌ای درباره شکوه نصف‌جهان، به دل کوچه‌ها رفتیم و گوش سپردیم به آن‌هایی که بی‌هیاهو، حافظ خاطرات این شهرند. گزارش پیش رو، قصه همان صداهای پنهان است؛ صداهایی که در هیاهوی روزمره، شاید کم‌شنیده شوند، اما همان‌ها هستند که نبض روح اصفهان را زنده نگه داشته‌اند. این شما و این صدای شهر؛ از زبان شاعر و پیرزن، معمار و راننده تاکسی، و پسری که با دوربین موبایل، حافظه شهر را قاب می‌گیرد.

پیام سپاهان

اصفهان، شهری که خودش را روایت می‌کند
اصفهان برای من مثل شعری‌ست که هیچ‌وقت تمام نمی‌شود؛ انگار همیشه یک مصرع ناتمام دارد که در ذهنم می‌چرخد. بعضی خیابان‌هایش مثل غزل‌اند، مثل چهارراه شمس‌آبادی تا پل خواجو، بعضی کوچه‌ها مثل رباعی، تند و تلخ و صادق. من این شهر را با واژه‌ها حس می‌کنم، نه با ساختمان‌ها. اصفهان شعر می‌گوید، حتی وقتی هیچ‌کس آن را نمی‌شنود.
سید محسن شایسته، شاعر و منتقد ادبی، معتقد است که اصفهان یک ظرفیت پنهان برای خلق دارد. او می‌گوید: این شهر، بر خلاف ظاهرش، پر از سکوت‌های عمیق است. هیچ چیز را مستقیم نمی‌گوید، همه چیز را در لفافه بیان می‌کند؛ درست مثل شعر. مسجد شیخ لطف‌الله، برای من نماد همین خوی درونی شهر است. شکوهی دارد که فریاد نمی‌زند، فقط به تو نگاه می‌کند و تو را به تفکر دعوت می‌کند.
او ادامه می‌دهد: در یکی از شعرهایم نوشتم ‘نقش‌جهان، چشم‌بند جهان است’؛ چون گاهی فکر می‌کنم ما اصفهان را فقط با نگاه توریستی می‌بینیم. من دوست دارم اصفهان را از دل بقال محل بشنوم، از پیرزن‌هایی که در گلدسته‌های مسجد حکایات عشق جوانی‌شان را پنهان کرده‌اند. این‌ها همان صداهایی‌ست که اگر از دست برود، دیگر چیزی از هویت اصفهان نمی‌ماند.

پیام سپاهان

چشم یک معمار به شهر: اصفهان، ریاضیات روح انسان
اصفهان را نمی‌شود فقط با چشم دید؛ باید آن را با درک عمیق و با ذهنی تربیت‌شده فهمید. معماری این شهر، مثل معادله‌ای‌ست که ظاهرش ساده است، اما وقتی حلش می‌کنی، تازه می‌فهمی با چه پیچیدگی شگفت‌انگیزی مواجه بوده‌ای. در اصفهان، هیچ چیز بی‌حساب نیست؛ حتی سایه‌ای که از پنجره وارد اتاق می‌شود، هدفمند است.
الهام میرمحمدی، استاد دانشگاه و معمار با سابقه مطالعات صفوی، تأکید دارد که اصفهان نه فقط میراث معماری که فلسفه فضایی خاص خود را دارد. در معماری اصفهان، فضا معنویت دارد. نه فقط کارکرد. خانه صفوی یک ساختار نیست؛ یک داستان است، با مقدمه، اوج و فرود. وقتی وارد حیاط مرکزی می‌شوی، درست مثل این است که وارد فصل دوم یک رمان شده‌ای. من در این خانه‌ها راه می‌روم و خاطرات مردمان گذشته را در آجرها و مقرنس‌ها می‌شنوم.
او با نگاهی انتقادی ادامه می‌دهد: ما داریم از این فرم‌های معنادار فاصله می‌گیریم. شهر امروز دارد از خودش تهی می‌شود. اگر اصفهان را فقط به مثابه یک تصویر ببینیم، از درک آن عاجز خواهیم ماند. باید گوش بدهیم به شهر. صدای معماری‌اش، صدای آب‌روهای پنهان زیر کوچه‌ها، صدای سکوت در ایوان جنوبی مسجد امام؛ این‌هاست که اصفهان را ساخته‌اند.

پیام سپاهان

پیرزن میدان نقش‌جهان؛ حافظ زنده خاطرات شهری
هر روز صبح، اول به گنبد مسجد شیخ لطف‌الله نگاه می‌کنم و بعد به آسمان. برای من، این گنبد مثل پنجره‌ای‌ست به تمام گذشته‌ام. وقتی به آن خیره می‌شوم، انگار دارم با پدر و مادرم حرف می‌زنم، با شوهر مرحومم، با روزهای کودکی و بازی در میدان نقش جهان. من در این میدان بزرگ شدم، بزرگ کردم، و حالا پیر شده‌ام. اما این میدان، هنوز هم همان میدان است؛ فقط آدم‌هایش عوض شده‌اند.
زهرا مزروعی، بانوی 72 ساله ساکن خانه‌ای قدیمی در حوالی میدان نقش‌جهان، شهری را از نگاه «زیسته» می‌فهمد، نه از منظر تاریخ رسمی. «یادم می‌آید قدیم‌ترها هر جمعه ظهر که از مسجد امام صدای اذان می‌آمد، مادرم گلاب می‌پاشید جلوی در خانه. صدای مؤذن مسجد شیخ لطف‌الله با صدای گنجشک‌ها و پرنده‌های فضای سبز اطراف میدان قاطی می‌شد. نه کسی با کسی دشمن بود، نه فرقی میان صداها بود. همه چیز، صدا داشت. حالا انگار صداها گم شده‌اند.»
او بغض می‌کند وقتی از امروز اصفهان حرف می‌زند. همه می‌گویند شهر دارد خراب می‌شود. من می‌گویم شهر دارد تنها می‌شود. اصفهان مثل یک پیرزن باوقار است که کسی صدایش را نمی‌شنود. همه به عکسش نگاه می‌کنند، ولی هیچ‌کس با او حرف نمی‌زند. من هنوز با این شهر حرف می‌زنم. حتی اگر خانه‌ام را هم خراب کنند، هنوز توی دلم صدایش را دارم.

پیام سپاهان

جوانی با موبایل، اما دل در گذشته شهر
وقتی عکس می‌گیرم، انگار دارم چیزی را از فراموشی حفظ می‌کنم. بعضی خانه‌ها دیگر نیستند، بعضی پنجره‌ها دیگر باز نمی‌شوند. ولی توی عکس‌های من، هنوز زندگی هست. این برای من یعنی ثبت حافظه شهر. نه به‌عنوان یک عکاس حرفه‌ای، بلکه به‌عنوان کسی که عاشق این شهر است.
سینا محمدی، دانشجوی 23 ساله و عکاس خودآموخته، از نسل جدیدی از شهروندان اصفهانی‌ست که تلاش می‌کنند روایت شهر را با ابزارهای نو ثبت کنند. او پروژه‌ای راه انداخته که در آن از اهالی محله‌های قدیمی می‌خواهد داستان‌هایشان را بگویند تا همراه با عکس‌های او منتشر شود. «مثلاً از پیرمردی در دردشت شنیدم که در جوانی عاشق دختری شده بود که از پشت پنجره مشبک نگاهش می‌کرد. حالا آن خانه یک مغازه شده است. ولی آن خاطره، هنوز زنده است.»
سینا باور دارد که شهر فقط ساختمان نیست، بلکه خاطره است. «ما فقط دیوار را نمی‌بینیم، سایه‌هایش هم مهماست. ما جوان‌ها باید یک جور دیگر به اصفهان نگاه کنیم. نه فقط با حسرت گذشته، بلکه با دغدغه آینده. اگر ما ثبت نکنیم، اصفهان تبدیل می‌شود به یک سری عکس در بروشور گردشگری. من نمی‌خواهم شهرم فقط برای توریست‌ها زنده باشد؛ می‌خواهم برای خودمان زنده بماند.»

پیام سپاهان

قصه‌گوی میدان کهنه: تاکسی‌رانِ حافظِ حکایت‌ها
مردم فکر می‌کنند ما راننده تاکسی‌ها فقط مسیر بلد هستیم؛ ولی ما حافظ مسیر زندگی آدماییم. از صبح تا شب، پر از قصه‌ام. از عاشق‌هایی که دم غروب از نقش‌جهان برمی‌گردند، تا پیرمردی که هر روز جلوی مدرسه قدیمی خود می‌رود و فقط نگاه می‌کند. این شهر با قصه‌ها زنده است، نه با آسفالت.
آقای رحیمی، راننده تاکسی باسابقه در مسیر میدان کهنه تا دروازه دولت، یکی از آن چهره‌های پنهان اما پرخاطره شهر است. او اصفهان را از پنجره ماشین خود دیده و شنیده است؛ نه فقط در مکان‌ها، بلکه در چهره‌ها. «یک بار خانمی مسافر من شد که گفت در همین خیابان هاتف، اولین بار شوهر آینده‌اش را دیده است. حالا هر سال، همان روز می‌آید همین جا می‌ایستد، فقط برای یک لحظه نگاه.
او دل‌نگران فراموشی است. «الان همه با موبایل هستن، با هندزفری، کسی با کسی حرف نمی‌زند. انگار هر کس یک جزیره است. اما من هنوز در تاکسی، صدای شهر را می‌شنوم. هنوز شعر می‌خواند، هنوز خاطره دارد، هنوز از پشت چراغ قرمز، یکی توی دل خود عاشق می‌شود. اینها را اگر ننویسیم، یک روز می‌گوئیم اصفهان فقط نقش‌جهان بود. ولی اصفهان یک دل داشت؛ دل آن، همین کوچه خیابان‌هایی است که قصه در آنها زنده است.»
اصفهان فقط یک مکان جغرافیایی نیست
در نهایت، اصفهان فقط یک مکان جغرافیایی نیست؛ اینجا تاریخ و آینده در هم تنیده شده‌اند، در هر گوشه‌ای از شهر، خاطره‌ای خوابیده و هر قدمی که در خیابان‌ها برداشته می‌شود، قدمی در دل زمان است. اما این‌که اصفهان برای ما چه معنایی دارد، به نوع نگاه ما بستگی دارد. آیا ما فقط در حال عبور از میان خیابان‌ها و آثارش هستیم یا می‌توانیم در هر گوشه این شهر، روایت‌های زنده آن را بشنویم؟ آیا شهر می‌تواند تنها در گذشته زندگی کند یا ما با شناخت و درک درست از این همه تاریخ و فرهنگ، به نسل‌های آینده هویت واقعی اصفهان را منتقل خواهیم کرد؟
اصفهان، با همه رمز و رازهایی که در دل خود نهفته دارد، در این لحظات پر تلاطم زندگی ما، همچنان منتظر است تا از درون آدم‌هایش سخن بگوید. مردمش، حافظان این روایت هستند و این شهر، با روح شگفت‌انگیزش، در قلب ما جا دارد. شاید دیگر نیازی به نقشه‌ها و راهنماها نباشد. کافی‌ست دل بدهیم به کوچه‌هایش، به سرنوشتش، و به قصه‌هایی که در هر گوشه از آن روایت می‌شود. این اصفهان است؛ زنده، پویا، و همیشه در حال گفتن داستان‌های جدید.
کد خبر 6445108

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/960087/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بورس در انتظار اصلاحات ساختاری/ زمان حذف دامنه‌نوسان فرا رسیده است؟

تجاوز به چپ راننده کامیون علت تصادف زنجیره ای در یاسوج-اصفهان

سه کشته و 11 مصدوم بر اثر تصادف زنجیره ای در جاده یاسوج- اصفهان

اجلاس ایران و آفریقا فرصتی بی‌نظیر برای اصفهان است

رونمایی از پوستر جام تختی؛ نمایش مرام پهلوانی ایران به جهان

سامسونگ سال گذشته 5٫45 میلیون دلار برای لابی‌گری با دولت آمریکا هزینه کرد

پشت‌صحنه گفت‌وگوهای ایران و آمریکا در مسقط

رویدادی بین‌المللی با پیام‌های بزرگ، نقش جهان آماده پذیرایی از کشتی‌گیران جهانی

نشست خبری جام جهان پهلوان تختی

جام جهان پهلوان تختی،آغاز مسیر جدیدی در ورزش نصف جهان

ریزش قسمتی از خیابان چهارراه فلسطین اصفهان به دلیل حفاری مترو

ویژگی جنجالی Recall سرانجام وارد ویندوز شد

اخراج نیروهای اینتل قطعی شد

افق روشن برای نصف‌جهان؛ افتتاح 2 پروژه‌ بزرگ شهری اصفهان در سال 1404

علت فرونشست قسمتی از خیابان در اصفهان چه بود؟

جان باختن سه نفر درپی تصادف در جاده قدیم قم به کاشان

نشست و ریزش قسمتی از خیابان در ابتدای چهارراه فلسطین اصفهان

عرصه‌ای به پهنای غیرت؛ از جهان پهلوان تختی تا تلاشگران ذوب‌آهن اصفهان

بررسی عملکرد بازار سرمایه در هفته کاری که گذشت/ از افزایش ارزش معاملات تا تداوم ورود نقدینگی حقیقی‌ها

کاهش محسوس دمای هوا در شهر‌های ساحلی کشور تا اواسط هفته آینده

اصفهان‌ میزبان فعالان اقتصادی آفریقایی شد

برگزاری اجلاس همکاری‌های ایران و آفریقا در اصفهان

اصفهان در کشتی هم می‌تواند قطب کشور شود

استاندار: اصفهان قابلیت پایتخت کشتی کشور را دارد

پیش بینی وضعیت آب و هوا اصفهان فردا شنبه 6 اردیبهشت ماه 1404 | هواشناسی اصفهان در 24 ساعت آینده

استاندار اصفهان: اصفهان به دنبال تبدیل شدن به پایتخت کشتی ایران است

دل می رود ز دستم!

شاعرانه/ می‌کشان مژده‌، بهار آمد و رنگین آمد

سامسونگ برای عرضه One UI 8.5 آماده می‌شود؛ بازطراحی رابط کاربری در راه است

گوشی‌های تاشو موتورولا ریزر و ریزر پلاس 2025 رونمایی شدند

OpenAI از نسخه سبک‌تر جستجوی عمیق با امکان دفعات استفاده بیشتر رونمایی کرد

اوضاع نابسامان بازار تاریخی اصفهان

تکریم مدیر کل بنیاد مازندران از مادر شهید سید جعفر مظفری در قائمشهر

تصادف مرگبار در محور قم – کاشان سه کشته بر جای گذاشت

واژگونی پژو پارس در محور داران 6 مصدوم داشت

تأمین ارز کشور در وضعیت مطلوبی قرار دارد

شاعرانه/ روز سختی تازه میفهمی هوادار تو کیست؟

بزودی آیفون‌های آمریکا از دل هند بیرون می‌آیند

برگ برنده؛ چشم‌انداز مذاکره ایران و آمریکا

500 فعال اقتصادی در اجلاس آفریقا به اصفهان سفر می‌کنند

جزیره کیش، کانون تبادل نظر برای تدوین سند جامع توسعه دانش بنیان و فرهنگی، اجتماعی و گردشگری مناطق آزاد

امضای تفاهم‌نامه همکاری گردشگری میان هفت منطقه آزاد کشور

تهیه وتصویب بسته درآمدهای پایدار موضوع دیدار کبیری با پورمحمدی

ایران و آفریقا در قلب اصفهان، نمایش توانمندی‌های گردشگری و صنعتی

تصادف در محور قدیم قم به کاشان سه کشته برجای گذاشت

تصاویر / راهپیمایی ضدصهیونیستی در اصفهان

ریزش قسمتی از خیابان در چهار راه فلسطین اصفهان به دلیل حفاری مترو

بلیط فروشی بازی سپاهان و ملوان آغاز شد + لینک سایت خرید بلیط ticket.malavanfc.com

دستور رئیس جمهور برای کاهش محدودیت‌‎های انرژی واحدهای صادراتی

ذوب‌آهن، به‌دنبال بازار آفریقا از مسیر عمان