پیام سپاهان

آخرين مطالب

آب و تهران بی‌مرز مقالات

آب و تهران بی‌مرز
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
در کنار دوست داشتن تهران اما باید نگران آن هم بود. نگران آب تهران و عجالتاً شورای شهر یا شهردار یا حتی مقامات بالاتر باید پاسخ دهند تهران تا کجا می‌خواهد یا می‌تواند بزرگ شود و انحراف آن از محاسبات اولیه تا چه حد مجاز است؟
 مهرداد خدیر| گفت‌و‌گوی همکارمان با سخن‌گوی صنعت آب که در شمارۀ حاضر «هم‌میهن» درج شده، حاوی نکات قابل توجهی است. آقای بزرگ‌زاده می‌گوید باید نگران آب تهران باشیم اما تأکید دارد این نگرانی نباید این‌گونه تفسیر شود که آرامش خود را از دست بدهیم.
او حتی مخالف آن است که «ناترازی آب» به معنی «ورشکستگی آب» تلقی شود چراکه ورشکستگی به معنی آن است که دیگر نمی‌شود کاری کرد درحالی‌که همچنان می‌توان کاری کرد و حتی از اصطلاح «جراحی» هم برای آب استفاده می‌کند.
این یادداشت طبعاً تخصصی نیست و تنها به قصد انگشت گذاشتن بر یک قسمت آن است که آقای بزرگ‌زاده می‌گوید: از دوران پرآبی و متوسط آبی عبور کرده‌ایم. چرا؟ چون تهران بیش از حد بزرگ شده و تنها مناطق 22 گانه از 5 سد استفاده نمی‌کنند که سر به یک میلیارد و دویست میلیون مترمکعب در سال می‌زند بلکه با احتساب ورامین و بومهن و رودهن و پردیس به یک میلیارد و هشتصد میلیون مترمکعب می‌رسد.
نکته مهم همین جاست. تهران تا کجا می‌خواهد و می‌تواند بزرگ شود؟ اعدام غلامرضا نیک‌پی، شهردار پیش از انقلاب به این اتهام که در جریان تخریب خانه‌هایی که خارج از محدوده ساخته شده بودند کسی یا کسانی کشته شدند برخورد با ساخت‌وسازهای بیرون از محدوده رسمی را تا مدت‌ها به محاق برد و به تابو تبدیل کرد. سال 59 محمد توسلی شهردار وقت تهران که بعد از دولت موقت و در دولت شورای انقلاب هم در این مسئولیت باقی مانده بود، درصدد مقابله با ساخت‌و‌ساز در منطقۀ خاک سفید برآمد ولی وزیر وقت کشور (‌مرحوم مهدوی‌کنی) در نامه‌ای پر خطاب و عتاب تصریح کرد نه دولت اکنون در دست طاغوت است و نه شما نیک‌پی هستید.
شهردار ناچار دست کشید اما یادآور شد به هر حال شهر بدون محدوده و مرز نمی‌شود و روزی خواهد رسید که دیر شده است. شهرداران بعدی هم برای تعیین محدوده به سهم خود کوشیدند اما تهران به دلایل مختلف مدام بزرگ و بزرگ‌تر شده است. هم به صورت عمودی و با افزایش طبقات و تعداد واحدها در یک پلاک ثبتی و هم به شکل افقی تا جایی که اگر از شمال و غرب به کوه محدود نشده بود معلوم نبود تا کجا گسترش می‌یافت.
این واقعیت دیگر قابل انکار نیست که تأمین آب اَبَرشهری به بزرگی تهران هر روز دشوارتر از روز قبل می‌شود و اگر امروز نخواهیم ناترازی را به ورشکستگی تعبیر کنیم روزی از این هم گریز و گزیر نخواهیم داشت. با این وصف می‌توان گفت بحث آب و وزارت نیرو و سدها یک طرف قضیه است و سوی دیگر ابرشهری است که هم افقی و هم عمودی توسعه پیدا کرده و هر شهرداری که خواسته با ساخت‌و‌ساز خارج از محدوده مقابله کند و زیر بار توسعه بی‌رویه تهران نرود با مشکل روبه‌رو شده است.
برای هر ظرفی ظرفیتی تعیین می‌شود و آستانۀ مقاومت را در نظر می‌گیرند و کمابیش با اصطلاح «تولرانس» آشناییم که میزان مجاز انحراف از اندازه‌های پایه را در یک سازه نشان می‌دهد و معمولاً بین 10 تا 20 درصد است. اندازه مصرف مجاز آب در تهران یا اندازه پایه خود تهران چقدر است و تا چند درصد ازدیاد و انحراف آن را می‌توان تحمل کرد.
اینجا چون صحبت از آب است مسامحتاً می‌توان از اصطلاح تولرانس آبی استفاده کرد اما از آمارها چنین برمی‌آید که کار از این حرف‌ها گذشته است و رواداری در این فقره در زمره رواداری‌های توصیه‌شده نیست.
نکته دیگر هم اینکه این روزها در تهران با تابلوهایی مواجهیم که دلایل دوست داشتن تهران را بر می‌شمارند: به خاطر چهره‌های ماندگار آن، به دلیل کافه‌ها یا محله‌های تاریخی و به علل دیگری که ذیل «یه ایران دوستش داره» توضیح داده شده است.
در کنار دوست داشتن تهران اما باید نگران آن هم بود. نگران آب تهران و عجالتاً شورای شهر یا شهردار یا حتی مقامات بالاتر باید پاسخ دهند تهران تا کجا می‌خواهد یا می‌تواند بزرگ شود و انحراف آن از محاسبات اولیه تا چه حد مجاز است؟
پاسخ این پرسش از مرثیه‌سرایی مهم‌تر است و اگر برای زلزله تهران توجه‌ها به «بزرگا»ی آن است در قضیه آب باید برای «بزرگی» تهران تدبیری و حد یَقِفی اندیشید.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/959834/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

هوای اصفهان در یک شهر ناسالم برای عموم و دو شهر پاک

تعطیلی بنا‌های تاریخی در استان اصفهان

فهرست پرواز‌های فرودگاه اصفهان (چهارم اردیبهشت 1404)

آیا تغییر ساعت رسمی منجر به کاهش مصرف انرژی می شود؟/ جدال دولت و مجلس به چه نتیجه ای می رسد؟

تصویر؛ فرماندار نظامی اصفهان در سال های قبل از انقلاب

انس با قرآن راهگشای مشکلات و آسیب‌های اجتماعی است

مصدومیت 6 نفر در پی تصادف سواری تیبا و 206

پروژه‌های شهری اصفهان با ابعاد جهانی در حال اجرا است/ پروژه‌های ملی، بودجه ملی می‌خواهد

نسخه هری پاتر گوشی ردمی توربو 4 پرو در آستانه رونمایی به‌نمایش درآمد

اپلیکیشن هوش مصنوعی Cluely برای تقلب در مصاحبه‌های کاری و آزمون‌ها معرفی شد

آیا سرنوشت وزیر دفاع آمریکا به ایران گره خورده است؟

چرا مذاکرات فنی ایران و آمریکا به تعویق افتاد؟

اطلاعیه فوری دولت درباره پرداخت وام با کارت یارانه

شاهد پوست‌اندازی کانون‌های فرهنگی و هنری خواهیم بود

از معماری مسجد شیخ لطف‌الله تا فناوری روز دنیا؛ تلفیق هنر و تکنولوژی در سالن اجلاس اصفهان

مرکز انتقال خون خواجو شهر اصفهان در سالروز شهادت امام صادق (ع) فعال است

جانشین فرماندهی سپاه صاحب‌الزمان (عج): حفظ هویت اصیل جامعه هنر است

مراقب آگهی‌های دروغین رهن آپارتمان با شرایط خاص باشید

امام جمعه اصفهان: مسئولان باید بستر‌های ایجاد فساد را از بین ببرند

فرمانده انتظامی استان اصفهان: آمار سرقت‌های مهم 10 درصد کاهش یافت

شعرخوانی دلنشین امیرحسین ماحوزی

شعرخوانی زیبای هوشنگ ابتهاج

Character.AI از مدل ویدیوساز AvatarFX برای ساخت آواتارهای جذاب رونمایی کرد

ماموران رفتند

پنتاگون در مرز جنون

سخنگوی صنعت آب کشور: نگران تهران هستیم

آب و تهران بی‌مرز

دیپلمات پیشین: مدیریت صلح و جنگ در اختیار ایران است

روایت قوچانی از «شگفتی اردیبهشت»: توافق در دسترس است

کدام افراد 91 میلیون تومان حقوق دریافت می‌کنند؟

صحبت‌های جمالی نژاد استاندار اصفهان در برنامه سلام اصفهان

آموزش و پرورش اصفهان متولی اصلی برنامه‌های اوقات فراغت تابستان 1404 شد

برنامه‌ریزی هدفمند اوقات فراغت تابستانی با محوریت امیدآفرینی و مهارت‌آموزی

پیام استاندار اصفهان به مناسبت هفته سلامت

ثبت‌نام مدارس شهرضا در سال جدید صرفأ بر اساس محدوده جغرافیایی باشد

مشکلات شهرداری‌های استان با سامانه سادا در استانداری بررسی شد

ضرورت تسریع در صدور کد درمانی برای مراکز بهداشتی کوهپایه

بیمه سلامت از ایجاد بار مضاعف بر بیماران جلوگیری می‌کند

پیام استاندار اصفهان به مناسبت روز ملی کارآفرینی

هدفگذاری رشد 8 درصدی اقتصادی و جذب 250 همت سرمایه‌گذاری در سال جاری

پیشنهاد تخصیص اعتبار ویژه برای بازسازی مدارس فرسوده اصفهان

برنامه‌ریزی کلان استان برای صرفه‌جویی 600 مگاواتی برق سالانه تا سال 1407

افتتاح پروژه‌های استخر و جاده ترانزیتی بویین‌ میاندشت در هفته دولت

اولین جلسه شورای راهبردی دهیاری‌های استان در سال 1404 برگزار شد

95 درصد پروژه‌های زیرساختی مصوبات سفر استانی تا پایان 1404 محقق می‌شود

سپاه صاحب‌الزمان (عج) اصفهان: آماده‌ایم تا پای جان از آرمان‌های انقلاب دفاع کنیم

تصاویر / آیین استقبال از پیکر شهید گمنام در دبستان دخترانه دارالقرآن‌الکریم اصفهان

طرز تهیه ماهیچه بدون آب | نگم از این غذای مجلسی و خوشمزه +ویدئو

کارترون سفیر فرهنگی اصفهان در اروپا

بازیافت فلز نیکل از منابع معدنی کم عیار برای اولین بار در کشور