پیام سپاهان

آخرين مطالب

«لیبی‌سازی»؛ تکرار کلیدواژه نخست وزیر اسرائیل توسط مخالفان مذاکره در ایران سیاسی

«لیبی‌سازی»؛ تکرار کلیدواژه نخست وزیر اسرائیل توسط مخالفان مذاکره در ایران
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - رجا /متن پیش رو در رجا منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
«توافقی شبیه لیبی» خط مشترک تحلیل رسانه‌ها و مقامات آمریکایی-صهیونیستی درباره مدل مطلوب توافق با ایران است. تام کاتن و لیندسی گراهام، سناتورهای مطرح آمریکایی، اذعان کردند: «ترامپ ترجیح می‌دهد توافق با ایران مانند توافقی باشد که لیبی در سال 2003 با ایالات متحده انجام داد». همچنین نتانیاهو در دیدار اخیر خود با ترامپ گفت: «توافق با ایران در صورتی خوب خواهد بود که مانند توافق با لیبی باشد». حتی اندیشکده‌ی آمریکایی دفاع از دموکراسی (FDD) نیز با مواضعی مشابه، به مشروعیت‌بخشی به این تئوری پرداخت. توافق غرب با لیبی دارای چه ویژگی‌هایی بوده است که از نظر رژیم صهیونیستی و آمریکا به عنوان یک راهبرد برنده به آن نگاه می‌شود؟
در دهه‌های 70 تا 90 میلادی، لیبی به رهبری معمر قذافی، لیبی از نظر شاخص‌های توسعه انسانی و اقتصادی در وضعیت نسبتاً مطلوبی قرار داشت. اقتصاد لیبی به لطف درآمدهای نفتی، مزیت‌های زیادی برای مردم به همراه داشت. بنزین و مواد غذایی ارزان، نظام آموزش و درمان رایگان و حتی وام‌های بدون بهره برای ساخت مسکن، گوشه‌ای از اقتصاد پویای لیبی بود. قذافی با توسعه‌ی صنایع موشکی و هسته‌ای به همراه وضعیت اقتصادی مطلوب، خود را به عنوان نماد استقلال کشورهای آفریقایی-اسلامی در برابر غرب معرفی کرد.
 در پی تثبیت لیبی به عنوان یکی از کشورهای مهم و تاثیرگذار در جهان عرب و آفریقا، دولت آمریکا تصمیم گرفت با اعمال فشارهای متعدد اقتصادی و سیاسی، این کشور را به انزوا بکشاند. قذافی با تصور آنکه توافق با غرب موجب گشایش‌های اقتصادی خواهد شد، دست دوستی به سوی آمریکا دراز کرد. توافق با آمریکا در سال 2003 را می‌توان نقطه آغاز سقوط لیبی دانست. قذافی با امید به رفع تحریم‌ها و بهبود روابط با جامعه بین‌المللی، پذیرفت تا برنامه‌های هسته‌ای خود را به کلی تعطیل کرده و صنایع موشکی خود را هم به شکل گسترده‌ای محدود کند. البته در ازای از دست دادن قدرت موشکی خود، با انگیس معاهده‌ای امضا کرد که بر اساس آن انگلیس متعهد می‌شود تا در صورت حمله احتمالی به لیبی، امنیت قذافی و حکومتش را تضمین کند. 
پس از انجام همه تعهدات توسط قذافی، آمریکا به بهانه‌های مختلف از جمله حمایت از تروریست وعده‌های خود مبنی بر رفع تحریم‌ها را عملی نکرد. در همین راستا جیمز کانینگهام- سفیر وقت آمریکا در فلسطین بیان کرده بود: «لغو تحریمهای لیبی بسیار خطرناک است و ممکن است تبعات ناامیدکننده‌ای برای همه داشته باشد». این اقدامات، لیبی را در برابر مداخلات خارجی آسیب‌پذیرتر کرد. کمی بعد با شروع شدن تظاهرات مردم لیبی به دلیل افت اقتصادی شدید کشورشان، اوضاع امنیت داخلی لیبی به هم ریخت.کشورهای عضو ناتو و انگلیس که به لیبی برای حفظ امنیت آن تعهد داده بودند، خود به عنوان اولین گروه‌ها به لیبی حملات نظامی متعددی علیه انجام دادند. این حملات تا تغییر رژیم و مرگ قذافی ادامه داشت. بدین شکل یکی از قدرتمندترین نظام‌های سیاسی تاریخ آفریقا و جهان عرب، توسط مذاکره، به خرابه‌ای جنگ‌زده تبدیل شد.
 تجربه لیبی نشان داد که آمریکا از توافق و مذاکره تنها به عنوان یک تاکتیک استفاده می‌کند تا رقبای خود را ضعیف کرده و سپس از بین ببرد. استفان هاردلی، کارشناس امنیت ملی آمریکا درباره ایده آمریکا برای لیبی گفت: «این یک ترفند نوین برای تحت فشار گذاشتن است. ما مخالفین‌مان را که برای ما مشکل درست می‌کنند، از ارتباط با دنیا دور می‌کنیم؛ آن‌ها در این انزوا له می‌شوند و از بین می‌روند؛ مگر اینکه بخواهند با ما به زبان خودمان صحبت کنند». در همان زمان وزیر امور خارجه وقت آمریکا نیز بیان کرد: «همانطور که سال 2003 نقطه عطفی برای لیبی بود، سالهای دیگر نیز می‌تواند نقطه عطفی برای مردم ایران و کره‌شمالی باشد». به نظر می‌رسد پس از 22 سال، سیاستمداران آمریکا به دنبال تکرار پروژه لیبی در ایران هستند اما این خیال خام هرگز به واقعیت تبدیل نخواهد شد. 
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/954599/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پدر شهیدان «ماشاالله و محسن عرب زاده مرقی» به فرزندان شهیدش پیوست

4 کشته و زخمی درپی تصادف زنجیره‌ای در کاشان

هوای اصفهان قابل قبول است

بخشی از کتاب/ جدا شدن از تلخی زندگی

مشخصات کامل، قیمت و تاریخ عرضه ردمی توربو 4 پرو لو رفت

چین سریع‌ترین حافظه جهان را معرفی کرد؛ انجام 25 میلیارد عملیات در ثانیه

کدام نهاد متولی مصوبه ایجاد دسترسی به سکوهای خارجی است؟

سرمقاله اعتماد/ برای دانشگاه

هشدار متفکر آمریکایی: ایران را به جنگ نکشانید!

دیپلماسی در سایه بی‌اعتمادی

سرمقاله ایران/ سفر شاهزاده خالد بن سلمان زمینه‌ساز نظم نوین منطقه‌ای

تأیید اصالت شهاب‌سنگ کشف شده توسط دانشگاه صنعتی اصفهان

فرونشست زمین در اصفهان؛ تهدیدی جدی برای 2.8 میلیون انسان

شناسایی 45 هزار پلاک تاریخی در اصفهان

وزیر راه و شهرسازی: عدالت در توزیع منابع اولویت ماست

آیا کمبود گازوئیل در کاشان واقعیت دارد؟

دومین جشنواره تدریس برتر در دبیرستان حکمت بهارستان‌2

تصادف زنجیره ای مرگبار در کاشان

نشست خبری روز ارتش جمهوری اسلامی ایران در اصفهان

سایه پرسپولیس از سر تراکتور کم شد؛ استقلال و چهار تیم دیگر گزینه سقوط!

برنامه سینماهای اصفهان، امروز شنبه 30 فروردین + ساعت‌ اکران دایناسور

دانش و اعتماد به نفس گروه فولاد مبارکه به نوآوری، تحول و یادگیری عمومی منجر می‌شود

تصادف پراید، تیبا و تریلر جان 2 نفر را گرفت

جدول و لینک برنامه قطعی برق شرستان‌ها

دیوار حفاظتی فرودگاه اصفهان احداث می‌شود

برگزاری ویژه‌برنامه‌های متفاوت در منطقه 14 اصفهان ویژه دهه کرامت

حکمرانی ایالتی؛ از مشهد تا اصفهان/ اجرای چراغ خاموش قانون حجاب و عفاف در اصفهان

درس‌های زندگی از منظر امام رضا(ع)

جمینای 2.5 فلش معرفی شد؛ اولین هوش مصنوعی هیبریدی گوگل

سرمقاله آرمان ملی/ انگیزه شرقی‌ها از مذاکرات

گروسی دنبال پُست است، اروپا دنبال «نقش»

شایعات سرمایه‌گذاری هزار میلیارد دلاری آمریکایی ها در ایران؛ حقیقت یا خیال؟

تاریخ جمهوری اسلامی ایران سرشار از رشادت‌های شهدای عالی‌قدر است

تصادف سواری با تریلر فاجعه آفرید+ تعداد کشته‌ها

حمایت ویژه شهرداری اصفهان از پروژه‌های آموزش و پرورش؛ اجرای کار مشترک در حوزه مناسب‌سازی مدارس

پروژه‌ های زیرساختی خور و بیابانک اولویت‌ بندی می‌ شود

دومین جلسه همیاران مشاور مدارس متوسطه اول دخترانه آموزش و پرورش ناحیه 3 اصفهان

اتصال 29 روستای استان اصفهان به شبکه ملی اطلاعات

تصادف زنجیره‌ای زیرگذر کاشان 2 فوتی و 2 مصدوم داشت

برگزاری اردو درون مدرسه‌ای در بهارستان 2

من خود بلای خویشم، از خود کجا گریزم؟

تغییر طراحی منو تنظیمات اندروید؛ رنگی‌تر و جذاب‌تر از قبل

سرمقاله جام جم/ ارتش در خدمت ملت و امنیت

سرمقاله هم میهن/ سیاستِ پویا

دیپلماسی چندجانبه، پیام معنادار ایران به واشنگتن

امام جمعه کیش: ارتش و سپاه در امنیت کشور نقشی بی‌بدیل دارند

معلم آران و بیدگلی که حیاط مدرسه را به دنیایی از رنگ و زندگی تبدیل کرد

نخستین گام تحول ساختاری ارتباط شهرداری اصفهان با شرکت‌های وابسته برداشته شد

اجرای پویش “معلم فداکار” در استان اصفهان

ترجمه «زیر گنبد» استیون کینگ منتشر شد