فرونشست زمین در اصفهان؛ تهدیدی جدی برای 2.8 میلیون انسان
اقتصادی
بزرگنمايي:
پیام سپاهان - ایرنا / رئیس بخش زلزلهشناسی و خطرپذیری مرکز تحقیقات وزارت راه، مسکن و شهرسازی گفت: بر اساس تفکیک زون(منطقه)های فرونشستی در شهر اصفهان و نواحی اطراف آن، بیش از 2 میلیون و 800 هزار نفر از جمعیت این منطقه به طور مستقیم در معرض خطر فرونشست زمین قرار دارند.
علی بیتاللهی، رئیس بخش زلزلهشناسی و خطرپذیری مرکز تحقیقات وزارت راه، مسکن و شهرسازی افزود: در نقشههای بهدستآمده از برهمنهی اطلاعات پایه و دادههای آماری، مشخص شده که تنها در محدوده شهر اصفهان و اطراف آن، 60 آبادی با جمعیتی بالغ بر 75 هزار نفر تحت تاثیر مستقیم این پدیده قرار دارند.
وی اضافه کرد: همچنین در پهنه فرونشستی اصفهان-برخوار، 22 شهر با جمعیتی بالغ بر 2 میلیون و 766 هزار نفر ساکن هستند.
بیتاللهی با بیان اینکه تحقیقات و مطالعات حاکی از آن است که پدیده فرونشست زمین در شهر اصفهان و نواحی اطراف آن به بحرانی جدی تبدیل شده است، گفت: این پدیده نهتنها جان ساکنان را تهدید میکند، بلکه زیرساختهای حیاتی و المانهای شهری نیز در معرض خطر هستند.
وی افزود: در دشت اصفهان-برخوار بر پایه آمار سال 1395، 12 شهر و 26 آبادی وجود دارند که 9 ایستگاه آتشنشانی، 274 فلکه آتشنشانی، 328 مسجد، 37 کتابخانه، 3 بیمارستان، هشت پمپ گاز و 19 پمپ بنزین، 258 مدرسه از مجموع 371 مرکز آموزشی، 19 مرکز فرهنگی، 14 مرکز توریستی و یک هتل در این منطقه همگی در زونهایی با نرخ بالای فرونشست قرار دارند.
رئیس بخش زلزلهشناسی و خطرپذیری مرکز تحقیقات وزارت راه، مسکن و شهرسازی اضافه کرد: از میان 780 هزار واحد مسکونی شهری موجود، 227 هزار واحد فاقد اسکلت مقاوم هستند؛ موضوعی که ریسک آسیبپذیری در برابر فرونشست زمین را بهطور چشمگیری افزایش داده است.
بیتاللهی گفت: ادامه روند فعلی میتواند به فاجعهای انسانی و اقتصادی در اصفهان منجر شود و از همین رو خواستار اقدام فوری مسوولان در جهت مدیریت و تامین منابع آبی، کنترل برداشتهای بیرویه و مقاومسازی زیرساختها هستیم.
طبق گزارش سازمان زمینشناسی نرخ فرونشست اصفهان به طور میانگین بین 15 تا 18 سانتیمتر در سال است.
اصفهان تنها شهری محسوب میشود که فرونشست به دل آن نفوذ کرده و به گفته کارشناسان، این موضوع ریسک پذیری این خطه را بیشتر کرده است و تنها راهکار جلوگیری از پیشرفت فرونشست، جاری شدن زایندهرود و کاهش برداشت آب های زیرزمینی دشت «اصفهان برخوار» است؛ اتفاقی که هرچقدر به تعویق بیفتد با مشکلاتی نظیر تهدید سازههای شهری، ساختمانها و خطوط انتقال نیرو، جمعیت 2 و نیم میلیون نفری شهر اصفهان را تهدید خواهد کرد.
فرونشست یک پدیده زیست محیطی به معنی نشست تدریجی و یا پایین رفتن ناگهانی سطح زمین به دلیل تراکم موارد زیرسطحی است؛ برداشت بیش از حد از آبهای زیرزمینی ناشی از نیاز روزافزون به منابع آب که به دنبال توسعه جمعیت، صنعت و کشاورزی در حوضه آبریز زاینده رود رخ داده از دلایل اصلی فرونشست به شمار میرود.
بازار ![]()
لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/958156/