پیام سپاهان

آخرين مطالب

مصائب کمبود سوخت؛ شب‌های تاریک، روزهای تعطیل اقتصادی

مصائب کمبود سوخت؛ شب‌های تاریک، روزهای تعطیل
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
وزیر نفت گفته است، خاموشی‏‌های برخی نقاط تهران به‏‌دلیل کمبود سوخت نبوده است، هر سال با این داستان ناترازی روبه‌‏رو هستیم و موضوعی نیست که مسئله شش‌‏ماه، یک‏‌سال یا چهارسال گذشته باشد. سال‌‏هاست این ناترازی وجود دارد و سال‏‌هاست که محدودیت‌‏هایی اعمال می‏‌شود و با گذر زمان این محدودیت‏‌ها بیشتر می‏‌شود و طبیعتاً یک مواردی ممکن است دست همکاران ما در مجموعه وزارت نیرو نباشد.
 سارا سبزی| «آیفون و یخچال خانه به‌دلیل قطعی برق سوخت.» این را زنی جوان و عصبانی همین چندروز پیش نوشته بود. زن دیگری که کسب‌وکاری کوچک و در اینستاگرام دارد هم شاکی است که قطعی مداوم برق اجازه نمی‌دهد سفارش‌هایش را به‌موقع آماده کند. ساکنان یک مجتمع مسکونی هم نگرانند که اگر برق قطع شود، ممکن است در آسانسور گیر کنند.
دیگر برگه‌های زمان خاموشی روی تابلوی اعلانات مجتمع نصب نمی‌شود؛ چون برق ناگهان می‌رود، شاید ساعت‌ها، شاید هم پنج‌دقیقه. راننده‌های خشمگین پشت چراغ‌های خاموش خیابان‌ها مدام بوق می‌زنند و کسی نمی‌داند قطعی‌های برق ناگهانی چند ساعت ادامه پیدا می‌کند؟ در روزهای گذشته کمبود انرژی خودش را بیشتر از همیشه نشان داده و مصیبت قطعی‌های برق بی‌خبر ادامه دارد. حالا زمستان‌ها هم مثل تابستان خاموش می‌شود. آخرین‌بار چهارشنبه هفته پیش بود که به‌دلیل ماندگاری سرما، استان‌های زیادی تعطیل شدند؛ هفته‌ای که با یک تعطیلی دیگر شروع شده بود و با موج سرمای بعدی، این تعطیلی دوباره تکرار خواهد شد.
شرکت توانیر در اطلاعیه‌های متعددی که بعد از هربار قطعی صادر می‌شود، علت را سرمای هوا، افزایش مصرف گاز خانگی و تلاش برای حفظ پایداری شبکه اعلام می‌کند؛ مثل چهارشنبه هفته گذشته که برق در بخش‌های زیادی از شهر تهران رفت و بلافاصله اطلاعیه‌ای درباره آن صادر شد: «باتوجه به سرمای هوا، افزایش مصرف گاز خانگی و محدودیت‌های ایجادشده در روند تامین و انتقال گاز به نیروگاه‌ها، به‌منظور حفظ پایداری شبکه، برق بعضی مشترکان شهر تهران قطع شده است. تامین سوخت مورد نیاز نیروگاه‌ها با کمک وزارت نفت در حال انجام است و حفظ روند کنونی برای تامین برق مورد نیاز کشور نیازمند همکاری همه هموطنان است.»
در تلاش برای پیدا کردن مقصر قطعی‌‌های مکرر برق، وزارت نیرو و نفت مجادله‌ای رسمی و عمومی را آغاز کرده‌اند. مسئولان وزارت نفت می‌گویند که وزارت نیرو مصرف سوخت را مدیریت نکرده و آن وزارتخانه هم پاسخ داده است که میزان سوخت دریافتی کاهش داشته است و تامین برق پایدار به تامین به‌موقع و به‌اندازه گاز برای نیروگاه‌ها وابسته است.
روزنامه شرق تعداد روزهای تعطیل‌شده به‌دلیل کمبود انرژی را محاسبه کرده و به این نتیجه رسیده است که شهر اهواز با 31 روز تعطیلی از ابتدای سال، در صدر جدول تعطیلی به‌دلیل آلودگی هوا‌، شرایط جوی،‌ گرما و سرمای هوا و بحران‌های محیط‌زیستی قرار دارد و بعد از آن استان اردبیل،‌ تهران،‌ اراک،‌ قزوین، ‌تبریز، سمنان و مشهد قرار گرفته‌اند و استان اصفهان هم کمترین میزان تعطیلی را داشته است.
نه نفت، نه گاز و نه برق
هربار قطعی برق، کار و زندگی «امیر» را مختل می‌کند؛ مرد جوانی که ساکن یکی از روستاهای سیستان است و در طول پاییز و زمستان امسال بیشتر از فصل تابستان با قطعی برق در استانش روبه‌رو شد. او همین چند هفته پیش به‌دلیل قطعی بی‌برنامه برق در روستای محل زندگی‌اش، 200 قطعه تخمی را که در حال جوجه‌شدن بود، از دست داد. تا چندماه پیش قطعی‌ها با برنامه پیش می‌رفت و او و مردم روستای‌شان می‌توانستند برای زندگی برنامه‌ بریزند اما حالا هم ساعات قطعی بیشتر شده، هم دفعات آن. 
گاهی زمان اعلام‌شده قطع برق با زمان رخ‌دادن آن، شش ساعت فاصله دارد. امیر تعریف می‌کند حالا دیگر نانوایی‌ها هم نمی‌توانند روی ساعت کاری‌شان حساب کنند؛ چون زمان اعلام شده برای قطع برق دقیق نیست و برق هم که برود، در کمتر از پنج دقیقه اینترنت و آنتن موبایل هم قطع می‌شود و همه مردم حتی کشاورزها، گلخانه‌دارها و دامدارها هم مصیبت دارند.
برق روستاهایی که در سیستان پنل خورشیدی دارند و مردم می‌توانند از آن برای استفاده شخصی هم استفاده کنند، در ساعاتی که اوج انرژی خورشید است، یعنی 10 تا 14 قطع می‌شود و مردم از همان درآمد کوچک هم محروم می‌شوند. بعضی از اهالی روستاهای سیستان دستگاه جوجه‌کشی دارند که باید 24 ساعته متصل به برق باشد؛ اگر برق قطع شود، جوجه‌ها تلف می‌شوند. 
امیر می‌گوید که تعداد دفعات قطعی برق در زمستان نسبت به تابستان بسیار بیشتر شده است و در همین هفته‌های اخیر هفت‌نفر از ائمه جمعه در سیستان در خطبه‌های‌شان واکنش نشان دادند. «اینجا گازرسانی شده اما بیشتر مردم به‌دلیل مشکلات مالی نتوانسته‌اند خانه‌های‌شان را گازکشی کنند. ازطرف‌دیگر مدیریت توزیع نفت هم مشکل دارد و برای فصل سرما گاز و نفت را ذخیره نمی‌کنند.
مردم روستا برای گرمایش و پخت‌وپز به نفت نیاز دارند و وقتی در دسترس نباشد از وسیله برقی استفاده می‌کنند، اما برق که نباشد از آن هم نمی‌توانند استفاده کنند. سهمیه نفت بسیاری از روستاها در ماه‌های اخیر به دست‌شان نرسیده و در توضیح آن هم فقط می‌گویند که اوج مصرف است، حجم تقاضا بالاست، خودروی کافی نداریم و دلایل زیادی برای این کم‌کاری می‌آورند. شرکت نفت وسط زابل است و برای پنج شهرستان تحت پوشش خودش ذخیره ندارد و به همین دلیل سهمیه‌ها از شهرهای دیگر می‌آید.»
اینترنت، کارتخوان و مصیبت خاموشی
وزیر نفت گفته است، خاموشی‌های برخی نقاط تهران به‌دلیل کمبود سوخت نبوده است، هر سال با این داستان ناترازی روبه‌رو هستیم و موضوعی نیست که مسئله شش‌ماه، یک‌سال یا چهارسال گذشته باشد. سال‌هاست این ناترازی وجود دارد و سال‌هاست که محدودیت‌هایی اعمال می‌شود و با گذر زمان این محدودیت‌ها بیشتر می‌شود و طبیعتاً یک مواردی ممکن است دست همکاران ما در مجموعه وزارت نیرو نباشد.
هزینه قطعی برق برای مغازه‌دارها شکل دیگری است؛ مثل محسن که در کرج فروشنده لوازم خرازی است و تقریباً یک‌روز درمیان قطعی برق، کسب‌وکار او را در ساعت اوج فروش، تعطیل می‌کند. چون کارتخوان‌ها کار نمی‌کنند و اینترنت هم بعد از قطعی برق، قطع می‌شود. «در این شرایط اصلی‌ترین ابزار کار مغازه‌دارها، یعنی کارتخوان‌ها قطع می‌شود. بیشتر مردم هم کارت دارند و پول نقد ندارند. اگر هم بخواهند کارت‌به‌کارت کنند، نمی‌توانند؛ چون اینترنت هم قطع می‌شود.»
ساعت سرچراغی مغازه او 12 تا 14 است، اوج فروش مغازه کوچک او در این شهر پرتردد و شلوغ که مردمش می‌گویند، زمانی که برق می‌رود، چراغ‌های راهنمایی و رانندگی هم قطع و جریان رفت‌و‌آمد خودروها مختل می‌شود. «یک‌روز درمیان برق‌ها می‌رود. ما باید اجاره مغازه بدهیم. در این شرایط چطور باید آن را تامین کنیم؟ آن هم در شرایطی که در ساعت پرفروش، برق قطع می‌شود. همه را هم که نمی‌شناسیم که از آنها پول نگیریم.» مشکل برای مغازه‌هایی که کرکره برقی دارند، سخت‌تر است؛ چون صاحبان مغازه باید منتظر بمانند برق وصل شود تا بتوانند فقط کرکره مغازه را بالا بکشند و کارشان را شروع کنند. 
گازوئیل قاچاق برای جبران کمبود برق
میزان ناترازی برق در پیک مصرف امسال حدود 17 هزارمگاوات برآورد شده است. انتظار می‌رود این ناترازی در سال آتی به 20 تا 24 هزارمگاوات افزایش یابد. گزارش جدید اندیشکده «سولوشن» نشان می‌هد که افزایش تقاضای برق در پاییز و زمستان امسال به‌صورت یک جهش ناگهانی نبوده و و رشد آن مشابه روند پنج‌سال گذشته بوده است؛ یعنی حلقه مفقوده در منابع عرضه برق پنهان شده است.
مطالعه آنها نشان می‌دهد، در تامین برق پاییز و زمستان نیروگاه‌های برق‌آبی و تجدیدپذیر نه‌تنها بازیگر مهمی نبوده‌اند، بلکه نقش حداقلی خود را هم در گذر زمان کمرنگ کرده‌اند. با وجود افزایش 12/3 درصدی آب موجود در سدها در سال آبی 1403-1402،‌ به‌دلیل اولویت سهم آب بخش‌های کشاورزی و شرب، انرژی تولیدی نیروگاه‌های برقابی کشور با کاهش 6/2 درصدی یعنی 1000 گیگاوات ساعت روبه‌رو شده است و به همین ترتیب تامین برق در فشاری مضاعف به نیروگاه‌های حرارتی وابسته‌تر شده است.
84 درصد از کل ظرفیت نصب‌شده نیروگاهی کشور را نیروگاه‌های حرارتی تشکیل می‌دهند و ازطرفی، 81 درصد از سوخت مورد نیاز نیروگاه‌های حرارتی از گاز طبیعی و باقی‌مانده آن از سوخت‌های مایع تامین می‌شود. در این شرایط با وقوع کوچک‌ترین خللی در تامین گاز و بروز یک شوک کوچک، به‌صورت مستقیم امنیت کل شبکه گاز و برق کشور با بحران روبه‌رو می‌شود. در کنار این از ابتدای سال 1403 تا اواسط بهمن‌ماه، میزان گاز تحویلی به نیروگاه‌ها نسبت به مدت مشابه سال گذشته، هفت درصد کاهش داشته است.
این مطالعه پیش‌بینی کرده است که تا سال 1407 میزان تقاضای سوخت مصرفی نیروگاه‌ها به 112 میلیون مترمکعب در سال می‌رسد و باتوجه به تداوم کمبود گاز طبیعی و احتمال افزایش پیدانکردن ظرفیت تامین سوخت‌های مایع، افزایش تقاضای سوخت نیروگاهی به‌معنای افزایش کمبود این سوخت‌ها خواهد بود. روال خاموشی‌هایی که وزیر نفت آن را عادی و همیشگی می‌داند در کارخانه‌ها به‌شکل دیگری خودش را نشان می‌دهد. خانم «میم» در یک کارخانه تولید محصولات پتروشیمی کار می‌کند و از ابتدای امسال تا امروز، کمبود برق و گاز هزینه‌های آنها را برای تولید بیشتر کرده و هنوز نمی‌دانند قطعی برق ناگهانی، کمبود گاز و تعطیلی خط تولید، چقدر به آنها ضرر زده است.
در تابستان برق کارخانه قطع می‌شود و برای جبران این قطعی باید از ژنراتور برق استفاده می‌کردند که آن‌هم با گازوئیل کار می‌کند. این ژنراتور هم با گازوئیل کار می‌کند و بابت خرید آن هم باید هزینه کنند، هنوز تعداد دفعات قطعی گاز به‌ شدت زمستان نبود اما همان قطعی‌های مداوم به دستگاه‌های کارخانه آسیب اساسی وارد کرده بود. «ما شرکت تولیدی هستیم و دستگاه‌هایی با تکنولوژی بسیار پیشرفته داریم. هرچقدر هم که از محافظ استفاده کنیم، باز هم آسیب می‌بینند و زودتر دچار استهلاک می‌شوند.
در همین جریان هم توقف خط تولید داشتیم که هر ساعت آن هزینه زیادی دارد و هنوز حساب نکرده‌ایم که توقف آن چقدر خسارت زده است.» در همین فصل زمستان، قطعی گاز هم اضافه شد. «از پاییز تا الان گاز و برق قطع می‌شود و باید ژنراتور روشن کنیم. حالا حساب کنید تولید برق این ژنراتور برای کارخانه و خط تولید، چقدر گازوئیل نیاز دارد؟ کل سهمیه گازوئیل امسال ما که وزارت صمت تخصیص داد، شش هزار لیتر بود که برای سه‌هفته فعال نگه داشتن خط تولید کافی بود. ما روزانه گازوئیل قاچاق می‌خریم که این ژنراتورها روشن باشند؛ یعنی هزینه پشت هزینه.» 
برق برود، آب هم قطع می‌شود
خاموشی بی‌برنامه به رشت هم رسیده است و ممکن است برق خانه‌ها دو بار در روز قطع شود.فاطمه، ساکن همین شهر است و شغلی آنلاین دارد که باید به‌صورت مداوم با همکارانش در تهران در ارتباط باشد. قبل و بعد از بارندگی، ‌با قطع برق سرعت اینترنت خط‌ و موبایل به شدت کاهش پیدا می‌کند، به غیر از اینکه دسترسی به وای‌فای هم قطع می‌شود. «در هفته‌های گذشته نمی‌توانستیم یک جلسه آنلاین کاری برقرار کنیم؛ چون یا در رشت برق نداشتیم یا در تهران، یا اینترنت من ضعیف بود یا همکارانم.» انجام کارهای اداری هم با این شهر به مشکل می‌خورد.
«به‌دلیل تعطیلی‌های اخیر، کارهای اداری چندروز زمان می‌برد. هیچ اطلا‌ع‌رسانی‌ای درباره قطعی برق وجود ندارد، یک‌روز صبح قطع می‌شود، یک‌روز شب. در رشت همه خانه‌ها سیستم لوله‌کشی آب شهری ندارند و بسیاری از آنها از پمپ آب استفاده می‌کنند و با هربار قطع برق، آب هم قطع می‌شود. سیستم گرمایشی و سرمایشی بسیاری از خانه‌ها، برقی است و در این سرما امکان استفاده از آنها را هم نداریم.» رشت سیستم حمل‌ونقل عمومی ندارد و وقتی برق قطع می‌شود، حجم ترافیک شهر بیشتر می‌شود.
اگر در باز نشود...
سرگردانی گریبان خانم الف را هم گرفته است. او مبتلا به سرطان است و در زمان قطعی برق بدون برنامه، نمی‌تواند درِ خانه‌اش را باز کند؛ چون با برق کار می‌کند و اگر نوبت دکتر هم داشته باشد، مصیبت پشت مصیبت، نمی‌تواند از خانه خارج شود. لپ‌تاپ فرزند او به‌دلیل همین نوسان برق سوخته و همه پروژه‌های کاری‌اش از بین رفته است.

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/942777/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بزرگترین غول های اقتصادی ایران را بشناسید/ ویدئو

نسخه پی‌سی بازی GTA V با آپدیتی بزرگ و رایگان، جذاب‌تر از همیشه می‌شود

حضور فعال جزیره کیش در سومین نمایشگاه بین المللی اوراسیا

دیدار مدیرکل بنیاد مازندران و رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح با والدین معزز شهید مدافع امنیت مصطفی نوروزی

شاعرانه/ برکن دل از کسی که دلش مایل تو نیست

شاعری که زیر بار پیشنهاد حکومت نرفت!

داستان اپل و پورت لایتنینگ رسما به پایان رسید

گلکسی S25 اج با بدنه سرامیکی راهی بازار می‌شود

قیمت آیفون 16e در ایران؛ ارزان‌ترین گوشی اپل چند میلیون تومان خواهد بود؟

ژست حرکتی خاص و متفاوتی به گوشی‌های هواوی می‌آید

شنل نامرئی کننده هم اختراع شد

ترامپ پایان جنگ سرد را کلید زد؟

جدال بر سر جانشینیِ امپراتوری رسانه ای خانوادگی

از مردم هم حمایت کنید آقای رئیس‌جمهور!

استراتژیست آمریکایی مطرح کرد: چرا عربستان؟

ژاپن چگونه ژاپن شد؟

روبیو در خاورمیانه؛ پاکسازی یا باج‌گیری؟

کارت‌ برنده بن‌سلمان در مذاکره با تهران چیست؟

14 واحد صنفی مشاور املاک متخلف در کاشان اخطار پلمپ گرفتند

شاعرانه/ تو را که در غم هجران نبوده‌ای چه خبر

شعری زیبا از فروغ

تبلت گیمینگ ردمی با مشخصات جذاب در راه است

دوبله ژاپنی قسمت‌های اصلی Death Stranding 2 به پایان رسید

پیام‌رسان پیش‌فرض اندروید برای تغییری کوچک ولی مهم آماده می‌شود

لاک‌پشت‌های نینجا به بلک آپس 6 می‌آیند

نازکترین تاشوی جهان فقط از نظر ظاهری ممتاز نیست

لرزش‌گیر پیشرفته DJI RS4 Mini حالا می‌تواند سوژه‌ها را رهگیری کند

نقش پنهان AMD در جنگ بر سر خرید اینتل

10 فرمان دفاعی برای قاره سبز

کالابرگ می‌‏دهند که عذاب وجدان‏شان کم شود

مالک تراکتور در جلسه مهم دولت چه می‌کرد؟

جولانی با سوریه چه می‌کند؟

تورم در سایه تحریم؛ بخشی از مردم «مادون طبقه» شده‌اند!

دانی که به دیدار تو چونم تشنه؟

میزان اثرگذاری انسان در جهان

استودیوهای پلی استیشن مجبور به ساخت عناوین سرویس محور نیستند

تعداد بازیکنان Marvel Rivals از مرز 40 میلیون نفر گذشت

مایکروسافت از تراشه قدرتمند Majorana 1 رونمایی کرد

عربستان فاقد ظرفیت لازم برای نقش‌آفرینی احتمالی میان ایران و امریکاست

اصرار بهارستان بر اولین استیضاح

تکاپوی کشورهای عربی برای نقش‌آفرینی ایران در مهار اسرائیل

پیام جدید؟

پرونده «سوریه» در سعدآباد

تیشه به ریشه قمار

تاریخ تلخ تهران در کی‌یف تکرار شد

خروج کوپنی ذخایر از صندوق توسعه

غبارروبی گلزار شهدای علی بن جعفر (ع) به مناسبت سالروز تأسیس بیمه دی

اختتامیه هجدهمین دوره مسابقات فوتسال دسته یک جانبازان سالم‌تن کشور برگزار شد

بیت جالب حافظ

سخنان جالب دکتر قمشه ای