زاینده رود نماد هویت اصفهان است /آب به مدیریت حوضهای برگردد
گفتگو
بزرگنمايي:
پیام سپاهان - نماینده مردم اصفهان در مجلس با اشاره به لزوم بازگشت تصمیمات نادرست دولت و مجلس گفت: استانی شدن مدیریت آب تصمیم نادرستی بود که باید به مدیریت حوضهای بازگردد، این موضوع جزو مصوبات جلسه نمایندگان در دفتر معاون اول رئیس جمهور بود و با ابلاغ مصوبهای بایدظرف یک ماه هیئت دولت این موضوع را برگرداند.
به گزارش خبرگزاری ایمنا، حامد یزدیان بعد از ظهر امروز _شنبه بیستوسوم فروردین_ در جمع نمایندگان کشاورزان اصفهان، جمعی از مسئولین و دانشجویان در دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان اظهار کرد: امیدوارم گفتوگوها منجر به تبیین و شناخت بیشتر مسئله و ارائه راه حلهایی شود، قصدم از حضور در این جلسه تقابلهای بین استانی در کشور نیست زیرا هر کس نگاهش به موضوع آب استانی باشد، حتماً مسئله را نفهمیده است.
وی با اشاره به چالشهای حوضه آبریز زایندهرود افزود: نشست امروز برای گفتگو درباره این چالشها و پیدا کردن راهحل برای آنها است، از همه کسانی که در این باره صحبت میکنند میخواهم که در گسلهای بین استانی نایستند زیرا به زیان همه افراد حوضه از جمله استان اصفهان است.
نماینده مردم اصفهان وظیفه نمایندگان مجلس به عنوان وکلای مردم را پیگیری خواستههای کشاورزان دانست و گفت: گرچه با خواستهها بیگانه نیستم اما گفتوگو با جمعهای شما در هر زمان برای ما آموزندگیهایی دارد به ویژه اینکه نگاه این جلسه بیشتر دانشجویی است و معتقدیم که دانشجو به تعبیر شهید بهشتی مؤذن جامعه است و اگر خوابشان ببرد نماز امت قضا میشود.
وی با انتقاد از اینکه فضاهای دانشجویی در زمینه انجام وظیفه مطالبهگری و جهاد تبیین، در حال از دست دادن کنشگری خود هستند، خاطرنشان کرد: یکی از مطالبات اصلی این شهر و استان موضوع آب است، دوست دارم دانشجویان همزبان با دیگر اقشار مردم اصفهان که این روزها و سالها مطالبه آب را به عنوان یک عنصر حیاتی و نماد تمدنی اصفهان داشتند ادامه دهند.
یزدیان حیات اصفهان را وابسته به زایندهرود دانست و گفت: اصفهان مثل برخی استانها نیست که بعداً در حاشیه زایندهرود شکل گرفته باشد بلکه این رودخانه نمادی از هویت اصفهان است و با بسیاری از رودهایی که در شهرها، استانها و روستاهای دیگر میگذرد، فرق دارد زیرا حیات در اصفهان با زایندهرود همراه است.
وی اظهار امیدواری کرد دانشگاهیان و دانشجویان نیز مانند دیگر ذینفعان حوضه زایندهرود صدای عدالت در کشور باشند و حق و عدالت و قانون را در زمینه آب مطالبه کنند و تاکید کرد: در هیچ جای کشور به اندازه اصفهان همدلی در بین کشاورزان، مسئولان و نمایندگان استان اصفهان وجود ندارد اگر قرار باشد صادقانه صحبت کنم تجربه 10 سال کار اجرایی در وزارت نیرو و دکترای مدیریت منابع آب همچنین عضو هیئت رئیسه کمیسیون آب و کشاورزی مجلس این است که اگر نماینده یا مسئولی خواست برای پیگیری موضوع آب بر شما منت بگذارد، به هیچ وجه نپذیرید.
عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس ادامه داد: اگر آب برای من دکانی برای به دست آوردن رأی باشد یا جلسه نمایشی برای آب برگزار کنم، بدانید که ما قافیه را باختیم.
وی با تاکید بر اینکه تمام زندگی من برای آب زاینده رود است، گفت: اگر قول دادم جلسه دیگری بروم وظیفه دارم آنجا هم موضوع را تبیین کنم پس حواستان باشد، درگیر این موضوعات نشویم که کدام نماینده موضوع آب را پیگیری کرد و کدام نکرد؟
یزدیان همه نمایندگان و مسئولان اصفهان را پای کار آب دانست و یادآور شد: اگر قرار باشد خودمان با هم درگیر شویم به همین وضعیتی میرسیم که در دو سه دهه اخیر اتفاق افتاده، واقعیت این است که نظام مدیریت آب را به هم زدیم و من در ابتدای کار گفتم استانی نگاه کردن یکی از اتفاقات بد است اما همه این مشکلات راه حل دارد و آیه قرآن نیست که قابل برگشت نباشد.
وی با اشاره به لزوم بازگشت تصمیمات نادرست دولت و مجلس ادامه داد: استانی شدن مدیریت آب تصمیم نادرستی بود که باید به مدیریت حوضهای بازگردد، این موضوع جزو مصوبات جلسه قبل از عید نمایندگان در دفتر معاون اول رئیس جمهور بود و مصوبهای ابلاغ شده که ظرف مدت یک ماه هیئت دولت باید این موضوع را برگرداند.
نماینده مردم اصفهان مطالبه نمایندگان را بازگشت سریع نظامات به هم ریخته در حوضه آبریز زایندهرود بیان کرد و گفت: موضوع دوم که در این جلسه اشاره شد آن بود که با وجود پایین بودن بهرهوری آب در بخش کشاورزی کل کشور، اتفاقاً اصفهان یکی از استانهایی دارای بهرهوری بسیار بالای آب است، این موضوع نیز مطرح میشود که خوزستان آب ندارد در حالی که تنها یک صنعت نیشکر در استان خوزستان سه و نیم میلیارد متر مکعب در سال آب برای تولید شکر برداشت میکند و این راندمان آب قابل قبول نیست.
وی میانگین برداشت گندم در مزارع خوزستان را بین چهار و نیم تا پنج تن در هکتار برشمرد و توضیح داد: در مزارع اصفهان میانگین برداشت محصول گندم به هشت تا 12 تن در هکتار میرسد و این همان موضوعاتی است که در کمیسیون کشاورزی مجلس نیز مطرح میکنیم.
یزدیان با اشاره به مصوبات خوب دولت در زمینه رفع مشکل کمبود آب حوضه زایندهرود افزود: با گلایههای کشاورزان موافقم، مواردی که مطرح شد حرف ما به عنوان نماینده شما است که دولت هم در حال پذیرش آنها است و متوجه میشود که اتفاقات بدی در حوضه زایندهرود افتاده و اکنون باید همه دست به دست هم دهیم و مسائل را یکی یکی حل کنیم، در زمینه جلوگیری از برداشتهای بیرویه بالادست مصوبه گرفتیم و امسال باید مطالبه ما این باشد که برق برداشتهای بی رویه بالادست در تابستان قطع شود.
وی یکی دیگر از خواستهها و مصوبات جلسه با حضور معاون اول رئیس جمهور را بازگشت مدیریت یکپارچه به حوضه زایندهرود اعلام کرد و یادآور شد: موضوع باز شدن دریچههای آبخیزداری که به اسم آبخیزداری، مانع ورود آب به سد زاینده رود میشوند یکی دیگر از مصوبات است این موارد نشان دهنده با تلاشهای صورت گرفته تبدیل به مصوبه شده است و باید مدیریت استانی و ملی کمک کنند تا مصوبات یکی یکی اجرا شود.
نماینده مردم اصفهان افزایش بهره وری آب را جزو تکالیف برنامه هفتم معرفی کرد و ادامه داد: موضوع شفافیت منابع و مصارف حوضه خواسته درستی است زیرا تا وقتی ندانیم چه کسی با برداشت چه مقدار آب، چه محصولی با چه بازدهی کشت میکند، نمیتوانیم کشاورزی را مدیریت کنیم که همه این موارد جزو برنامه است.
وی با اشاره به تصویب قوانین مربوط به این موضوعات در مجلس گفت: در کنار همه این موارد که نگرانی ما و شما است، امیدهایی نیز وجود دارد، به جز قوانین در زمینه مدیریت منابع نیز در سه چهار سال گذشته اقداماتی صورت گرفته است با اینکه 20 سال بود آب از حوضه زایندهرود رفته و هیچ منبع آبی تأمین نشده بود اکنون سه پروژه تأمین آب در حال اجرا است که باید پیگیری کنیم.
یزدیان خاطرنشان کرد: نمیگویم راه حل مشکل زایندهرود فقط تأمین آب است ولی حوضهای که اینهمه بارگذاری شده و منابع آن تأمین نشده است نیازمند تأمین آب از طریق برخی از پروژههای انتقال آب است، تأمین شود پروژه کوهرنگ از سال 74 شروع شده اما گله ما این است که چرا باید یک پروژه 30 سال طول بکشد؟
وی با اشاره به بیمهری به این پروژههای انتقال آب در دولتهای مختلف تاکید کرد: اجرای پروژه تونل بسیار سخت بوده اما 23 کیلومتر تونل به پایان رسیده و اکنون سد در حال انجام است، انتقال موقت این پروژه در همین روزها با انتقال نزدیک به شش متر مکعب بر ثانیه آب در حال انجام است و امیدواریم با احداث سد سالانه بیش از 120 میلیون متر مکعب آب منتقل شود.
نماینده مردم اصفهان پیشبینی کرد زمانبندی پروژه تا دو سال آینده به پایان برسد و ادامه داد: یکی دیگر از پروژههای انتقال آب، ماندگان است که در حال اجرا بوده با اینکه تا دو سال قبل اسمی از آن نبود، در دو سال گذشته تخصیص گرفته و عملیات اجرایی آن شروع شد.
وی مشکلی بیشتر پروژههای انتقال آب را تأمین منابع مالی آنها بیان کرد و گفت: شهید رئیسی تلاش کرد منابع مالی این پروژه از محل مولدسازی تأمین شود که با صدور مجوزها اکنون منابع مالی حل شده و پروژه به سرعت در حال اجرا است و میتوان گفت در یک سال آینده آب قابل توجهی را به حوضه زایندهرود منتقل خواهد کرد.
یزدیان انتقال آب دریا به اصفهان را با وجود سختیهای خود، به عنوان یک پدافند غیرعامل و منبع آب جدیدی برای حوضه ضروری دانست و افزود: با وجود بحرانهای کمبود آب که میتوان برای منطقه مرکزی متصور شد، این پروژه نیز در حال انجام است، این دو سه پروژه امیدهایی در حوضه زاینده رود ایجاد میکند البته این به معنای بیتوجهی به کنترل مصرف و جلوگیری از برداشتهای بی رویه در بالادست یا حفر چاه غیرمجاز نیست.
وی با تاکید بر اهمیت مدیریت مصرف آب در حوضه زایندهرود گفت: خواسته همه ما اجرای قانون است و هر کدام از این پروژهها نیز با زمانبندی مشخص در حال اجرا است که فاز اول پروژه انتقال آب از دریا در حال اجرا است، پروژه ماندگان نیز میتواند تا یک سال و دو سه ماه آینده در صورتی که مشکل خاصی به وجود نیاید، تکمیل شود و کوهرنگ نیز تا دو سال آینده ادامه دارد.
کد خبر 857012
لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/955269/