پیام سپاهان

آخرين مطالب

مغز اجاره‌ای؟ اولین کامپیوتر زیستی دنیا با سلول‌های مغزی انسان عرضه شد اقتصادی

مغز اجاره‌ای؟ اولین کامپیوتر زیستی دنیا با سلول‌های مغزی انسان عرضه شد
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - شهر سخت افزار / در آزمایشگاهی در ملبورن، استرالیا، شکل جدیدی از هوش مصنوعی در حال ظهور است. شرکت Cortical Labs از CL1 پرده‌برداری کرده است؛ یک کامپیوتر پیشرفته که ترکیبی از سلول‌های مغزی انسان و سخت‌افزار سیلیکونی را در خود جای داده است. این فناوری که با عنوان نخستین کامپیوتر زیستی تجاری جهان معرفی شده، گامی بی‌سابقه در همگرایی زیست‌شناسی و محاسبات محسوب می‌شود.
در نگاه اول، CL1 ظاهری شبیه به یک کامپیوتر غیرمعمول دارد، اما درون آن چیزی متفاوت از تراشه‌های رایج یافت می‌شود. این دستگاه حاوی صدها هزار نورون زنده است که از سلول‌های بنیادی مشتق شده از نمونه‌های خون پرورش یافته‌اند. این سلول‌های مغزی بر روی تراشه‌های سیلیکونی شبکه‌ای را تشکیل می‌دهند که قابلیت دریافت داده، پردازش اطلاعات و تولید خروجی را از طریق الگوهای فعالیت عصبی خود دارند.
کامپیوتری با سلول‌های زنده مغز
برِت کَگن، مدیر ارشد Cortical Labs، در گفتگو با ABC News توضیح داد که به جای شبیه‌سازی شبکه‌های عصبی در نرم‌افزار، آن‌ها از خود سلول‌های مغزی واقعی استفاده کرده‌اند. او تأکید کرد که مغزهای زیستی همچنان تنها سیستم‌هایی هستند که توانایی واقعی هوش عمومی را دارند.
بازار


CL1 هنوز برای جایگزینی هوش مصنوعی در استفاده روزمره طراحی نشده است، اما توسعه‌دهندگان آن معتقدند که نورون‌های زیستی می‌توانند در زمینه‌هایی مانند پژوهش‌های پزشکی و محاسبات فوق کم‌مصرف کاربرد داشته باشند. یکی از مزایای کلیدی این فناوری، توانایی یادگیری سریع و درک مستقیم و شهودی داده‌ها از طریق تجربه محدود است؛ ویژگی که سیستم‌های هوش مصنوعی مدرن هنوز در آن ضعف دارند.


همچنین، بهره‌وری انرژی این سیستم قابل‌توجه است. در حالی که مدل‌های بزرگ هوش مصنوعی به مقادیر عظیمی از انرژی نیاز دارند، CL1 تنها با چند وات برق کار می‌کند.
در حال حاضر، CL1 بیشتر به‌عنوان یک پلتفرم تحقیقاتی ارائه شده است. شرکت Cortical Labs آن را در قالب یک سرویس به نام WaaS در دسترس محققان و شرکت‌های فناوری قرار داده است. این سیستم‌ها را می‌توان از راه دور اجاره کرد و برای انجام آزمایش‌های مختلف به کار گرفت. مشتریان امکان خرید دستگاه‌های CL1 را نیز دارند.
این شرکت در سال 2022 نیز توانسته بود نورون‌های کشت‌شده در یک ظرف آزمایشگاهی را آموزش دهد تا بازی Pong را انجام دهند. اکنون، آن‌ها امیدوارند که محققان از این فناوری برای پیشرفت‌هایی فراتر از تصور کنونی استفاده کنند.
چالش‌ها و نگرانی‌های اخلاقی
با این حال، برخی دانشمندان نسبت به این پروژه تردید دارند. ارنست وُلوِتانگ از دانشگاه کوئینزلند، ضمن تحسین این دستاورد، هشدار داده که ساختار دوبعدی این نورون‌ها بسیار ساده‌تر از شبکه‌های پیچیده مغز انسان است.

پیام سپاهان

از سوی دیگر، استفاده از نورون‌های انسانی پرسش‌های اخلاقی مهمی را مطرح می‌کند. آیا این سلول‌ها می‌توانند نوعی از آگاهی داشته باشند؟ Cortical Labs این نگرانی‌ها را نادیده نگرفته و برای بررسی مسائل مرتبط با هشیاری و درد احتمالی این نورون‌ها، با متخصصان اخلاق زیستی مشورت کرده است. برت کگن تأکید دارد: «ما نمی‌خواهیم رنجی را در یک ظرف آزمایشگاهی ایجاد کنیم.»
CL1 ممکن است گامی اولیه در مسیر توسعه هوش مصنوعی زیستی باشد، اما بی‌تردید آینده‌ای را ترسیم می‌کند که در آن، مرز بین زیست‌شناسی و فناوری بیش از هر زمان دیگری کم‌رنگ خواهد شد.

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/945556/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

انتاریو کانادا قرارداد اینترنت استارلینک را به‌دلیل تعرفه‌های ترامپ لغو کرد

عجیب اما واقعی؛ کنسول PS3 یک به‌روزرسانی جدید دریافت کرد

نمادسازی جعلی از هنر صهیونیسم در آکادمی اسکار

تغییرات و روندهای تورم در ایران؛ به کجا می‌رویم؟ /اینفوگرافی

باشگاه تراکتور از سپاهان و شبکه ورزش شکایت می‌کند

شاعرانه/ آه، باور نمی‌کنم که مرا

شعر زیبای فروغ فرخزاد

مانیتور تاشوی جدید سامسونگ، شبیه کیف جیمز باند است

شیائومی رکورد آپدیت خود را شکست؛ 6 سال پشتیبانی نرم‌ افزاری برای همه

گوشی Newnal AI با طراحی جسورانه و مدل هوش مصنوعی اختصاصی معرفی شد

5 گوشی عجیبی که در نمایشگاه MWC 2025 نگاه‌ها را خیره کردند

مغز اجاره‌ای؟ اولین کامپیوتر زیستی دنیا با سلول‌های مغزی انسان عرضه شد

آیفون‌های فوق لوکس در دبی؛ کاویار نمایشگاهی منحصربه‌فرد راه‌اندازی کرد

آقای پزشکیان! قرار ما این نبود

رسانه های اصلاح طلب به دنبال بی‌ثباتی کشور؟!

پیش‌بینی دلار 100 هزار تومانی در دولت سابق

کنار رفتن ظریف با میانجی‌گری روسیه مرتبط است؟

سرگیجه در سیاست خارجی ایران

فساد دبش؛ حامیان دولت رئیسی طلبکار شدند

واریز سود سهام عدالت متوفیان برای وراث همراه با سود 1402

سخنان شنیدنی دکتر قمشه ای

کمال گرایی منفی

پلی استیشن پورتال برترین سخت‌افزار جانبی گیمینگ از لحاظ مجموع درآمد در انگلستان شد

این کنسول دستی جدید یاد و خاطره کنسول میکرو را زنده می‌کند

اینتل برای فرار از بحران، با بزرگ‌ترین رقیبش همکاری می‌‌کند

جزئیات جدید از گوشی سه تاشو سامسونگ منتشر شد

صحنه پیش روی تهران و واشنگتن

پرتره یک سخنران تندرو

میانجیگری روسیه و عواقب آن

قطع ارتباط 4 روزه ایران با بازارهای جهانی

فعال اصلاح طلب: «بقای» جمهوری اسلامی برای تندروها مهم نیست

با تندروها امکان سازش و وفاق وجود ندارد

پنجشنبه‌ها، جمعه می‌شود؟

ضرورت افزایش حقوق کارگران متناسب با تورم/ 71 درصد حقوق دریافتی کارگران دستمزد است

هدیه بیفوما به تراکتور؛ سپاهان در خانه متوقف شد

داستانک/ طول عمر و زبان آدمی

واتساپ یک میانبر جدید برای تعامل سریع‌تر با هوش مصنوعی متا اضافه می‌کند

دنباله Minecraft Dungeons در دست توسعه قرار دارد

گوشی پرچمدار بعدی میزو در صف رونمایی است

دیدید زلنسکی وطن‌فروش بود و نه قهرمان دفاع از اوکراین؟

آب سردی که آمریکا روی سر «عاشقان مذاکره» ریخت

اعتراض عضو کارگزاران به ساده‌لوحی درباره مذاکره با آمریکا

پشت پرده افزایش فشار تندروها علیه دولت

یک‌دندگی در مجلس بر سر تعطیلی شنبه

روزنامه اصولگرا: دولت مهم‌ترین عامل تعیین‌کننده در مدیریت بازار ارز است

پیچیدگی مواجهه با واسطه‌گری روسیه

100میلیون دلار برای اختلاف‌افکنی

تهدید تند چین: برای هر گونه جنگی آماده‌ایم!

اخراج دانش‌آموز اصفهانی به دلیل ناتوانی مالی/ ویدئو

ترکیب سپاهان برابر استقلال خوزستان مشخص شد