پیام سپاهان

آخرين مطالب

پول‌هایی که آزاد نشد سیاسی

پول‌هایی که آزاد نشد
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
محسن صالحی‌خواه| یک سال و نیم پس از تکذیب‌ خبر بلوکه شدن مجدد پول‌های ایران در قطر، این خبر به‌طور رسمی از سوی عالی‌ترین مقام کشورمان تائید شد. مقام رهبری در دیدار هفته گذشته خود با امیر قطر گفتند: «ما کشور قطر را یک کشور دوست و برادر می‌دانیم اگرچه همچنان مسائل مبهم و حل‌نشده‌ای همچون بازگرداندن مطالبات ایران که از کره جنوبی به قطر منتقل شد، باقی است و هم اینکه می‌دانیم مانع اصلی عملی شدن توافقی که در این زمینه انجام شده بود، آمریکا است.» رهبری تاکید کردند: «ما اگر جای قطر بودیم، به فشارهای آمریکا اعتناء نمی‌کردیم و مطالبات طرف مقابل را بازمی‌گرداندیم و همچنان انتظار چنین اقدامی را از جانب قطر داریم.» 
21 مهرماه یعنی کمتر از یک هفته بعد از حمله هفت اکتبر حماس به اسرائیل بود که رسانه‌های آمریکایی از قطع دسترسی ایران به این پول خبر دادند. آن‌ها مدعی بودند که قرار است جلوی انتقال منابع مالی به حماس و دیگر گروه‌های مسلح در منطقه گرفته شود. اصل این انسداد مجدد آن زمان از سوی افراد و دستگاه‌های مختلف به طور قطعی تکذیب شد اما جمله‌ای که نمایندگی ایران در سازمان ملل برای واکنش به این خبر استفاد کرد، امروز بیشتر مورد توجه قرار می‌گیرد: «ما این موضوع را در چارچوب سیاست داخلی آمریکا و دعواهای سیاسی گروه رقیب می‌دانیم و این گزارش را غیر معتبر و به‌دور از واقعیت تلقی می‌کنیم. این رویایی است که تعبیر نمی‌شود.» پس از یک سال و نیم مشخص شد این ادعا رویا نبود یا اگر رویا بود، به راحتی تعبیر شد.
یک انتقال پرافتخار
انتقال پول‌های بلوکه‌شده ایران به قطر در شهریور 1402، بخشی از توافقی شامل آزادسازی زندانیان بود که میان ایران و آمریکا با میانجی‌گری دوحه اتفاق افتاد. توافق این بود که ایران از این 6 میلیارد دلار برای خرید‌های غیرتحریمی انسان‌دوستانه یعنی تجهیزات پزشکی و مواد غذایی استفاده کند. این کار نیز امکان نداشت غیر از این که زیر نظر و با تائید دولت آمریکا انجام شود. 
علی صالح‌آبادی، سفیر ایران در قطر که آذر سال گذشته به این ماموریت فرستاده شد، در اولین مصاحبه خود با ایرنا به این خبر، اینگونه واکنش نشان داد: «این ادعا به‌هیچ‌وجه صحت ندارد. آنچه ما به‌طور عملی شاهد هستیم این است که چنین اتفاقی نیفتاده است. این پول‌ها کاملاً قابل دسترس است و فرایندهای بانکی کار در حال انجام است. ما در جریان جزئیات موضوعات مرتبط با این موضوع هستیم؛ 6 بانک ایرانی با دو بانک قطری تعاملات خود را دارند و ما در جریان ریز این تحولات بانکی قرار داریم.»
پولی متعلق به مردم ایران
آنچه به عنوان تئوری اسب‌زین‌شده می‌شناسیم، مربوط به بعد از درگذشت رئیس‌جمهور فقید نبود. آن را باید قسمت پایانی پروژه دستاوردسازی بدانیم که در اوایل تابستان امسال به نقطه آخر رسید. در چند سال گذشته، همه چیز در خدمت این گزاره قرار گرفته بود که دولت سیزدهم، دولتی معجزه‌گر است. مثلاً زمانی که دولت جو بایدن به ایران چراغ سبز نشان داد که برای کنترل قیمت نفت به خاطر تحریم‌های روسیه و وقوع جنگ اوکراین به صورت انحصاری به چین نفت بفروشد، یک دستاورد محسوب می‌شد. یا اگر پول‌های بلوکه‌شده ایران در کره جنوبی تبدیل شدند به پول‌های بلوکه‌شده ایران در قطر، افتخار دیگری بود.
در مورد دستاورد اول هنوز معلوم نیست چین حاضر است با وجود سیاست فشار حداکثری ترامپ نفت تخفیفی ایران را بخرد، افتخار دوم نیز چند روزی است که دیگر وجود ندارد. دولت سیزدهم نیز مانند 12 دولت پیش از خود نقاط ضعف و قوتی داشت اما برخی علاقه‌ای ندارند به نقاط ضعف دقت کنند.
24 شهریور مصاحبه سیدابراهیم رئیسی با لستر هولت مجری شبکه NBC منتشر شد که به این موضوع پرداخته بود. رئیسی گفته بود: «این پول متعلق به جمهوری اسلامی ایران است و طبیعتاً بر اساس تشخیص، در مورد نیازهایی که وجود دارد به مصرف خواهد رسید. اینکه از پول‌مان چگونه استفاده کنیم، طبیعتاً در اختیار خودِ جمهوری اسلامی خواهد بود. این پول متعلق به مردم و دولت ایران است، تعیین‌تکلیف کردن برای این پول با دولت جمهوری اسلامی ایران خواهد بود.
«بشردوستانه» یعنی آنچه که امروز مورد نیاز مردم هست، دولت این پول را در آن جهت استفاده می‌کند و طبیعتاً تشخیص نیاز مردم ایران با دولت ایران است.» اما با توجه به آنچه رخ داد، مشخص شد که اختیار این پول با دولت ایران نبود اگرچه پول به مردم ایران تعلق دارد. مشخص نیست رئیس‌جمهور فقید کشورمان در جریان این جزئیات در توافق میان دو کشور قرار داشته است یا نه. 
بار دیگر هفت اکتبر
از زمانی که حمله هفت اکتبر حماس به اسرائیل رخ داد، ایران بسیار تلاش کرد که مرزبندی خود را با این اقدام مشخص کند تا تبعاتش دامن‌گیر کشور ما نشود. اما ادعای طرف‌های آمریکایی از سال گذشته این بود که به خاطر هفت اکتبر این انسداد را انجام دادند.
محمدجواد ظریف، معاون راهبردی رئیس‌جمهور که بهمن امسال به اجلاس داووس در سوئیس رفته بود نیز مطلبی را بیان کرد که می‌توان آن را کنار این قطع دسترسی قرار داد. ظریف گفت: «ما از هفتم اکتبر اطلاعی نداشتیم، ما نیز شوکه شدیم، زیرا قرار بود با آمریکایی‌ها درباره برجام در نهم اکتبر دیدار داشته باشیم که به‌خاطر عملیات طوفان‌الاقصی، دیداری صورت نگرفت.»
تاکنون حداقل دو تاثیر منفی عملیات هفت اکتبر بر سیاست خارجی ایران مورد توجه قرار گرفته است. نکته مهم اینکه تمام آنچه در این گزارش مورد توجه قرار دادیم، در دولت جو بایدن اتفاق افتاده بود. حالا که ترامپ در کاخ سفید است، باید دید وضعیت به چه صورتی خواهد بود.

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/944076/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بیشترین پول بودجه به کدام استان‌ها رسید؟

کتاب سید عزیز

ماه آینده از ریمستر عناوین یونان God of War رونمایی خواهد شد

با باتری کاغذی آشنا شوید؛ برای استفاده در هر زمان وهر جایی که فکرش را بکنید

هوش مصنوعی Sign انویدیا یادگیری زبان اشاره را آسان‌تر می‌کند

جایگزین گران‌قیمت آیفون SE؛ هرآنچه باید درباره آیفون 16e بدانید

مصائب ادبیات پزشکیان؛ انتقاد روزنامه اصولگرا از رئیس جمهور

تهران- قاهره بر مدار ترمیم روابط

اعتراف اپوزیسیون: خارجی‌ها هم ما را جدی نمی‌گیرند!

هم‌میهن: از مذاکره هوشمندانه وشرافتمندانه ضرر نمی‌کنیم

حق سلامت ایرانیان در خطر تهدید

چه کسانی باید استیضاح شوند؟

قیمت مذاکره

نویسنده مشهور آمریکایی: چرا زلنسکی تسلیم فشار‌های ترامپ نشد؟

روایت «رسانه آمریکایی» از تنها کشوری که همچنان از اف-14 استفاده می‌کند

رئیس‌ جمهور آمریکا به دنبال «شاه» شدن

دومین مرحله پیش فروش سکه؛ جزئیات ثبت‌نام و زمان‌بندی تحویل

برکت و رحمت خانواده‌های شهدا و ایثارگران را دربیمه دی شاهد هستیم

شعری زیبا از قیصر امین پور

شاعرانه/ شیرین دهنی دارد دور از لب و دندانم

اپل فهرست کامل تغییرات iOS 18.4 را منتشر کرد

اولین بنچمارک آیفون 16e، محدودشدن قدرت تراشه گرافیکی را تأیید می‌کند

تولید انبوه پردازنده Exynos 2500 سامسونگ آغاز شد

دی‌جی خالد درون جی‌تی‌ای 6 برای خودش کانال رادیویی خواهد داشت

کلاهبرداری با وعده گوشی رایگان، کاربران اپراتور معروف را هدف گرفته است

بازی/ Pixel Gun 3D - FPS Shooter؛ با زامبی‌ها مقابله کنید

تاریخ عرضه بازی Dune: Awakening با انتشار تریلری مشخص شد

آنر با هوش مصنوعی روح تازه‌ای به تصاویر خاطره‌انگیز منچستر یونایتد دمید

پول‌هایی که آزاد نشد

دارالندوه بیروت

تغییر ساعت کاری باغ کتاب همزمان با ماه رمضان

داستانک/ آرزو نادرست

مهرت ز دل و خیالت از دیده من

هوش مصنوعی جدید ایکس‌باکس معرفی شد؛ از احیای آثار کلاسیک تا بهبود گیم‌پلی

تجربه‌ای تازه در دنیای کامپیوتر؛ این موس بی سیم فضای کارتان را معطر می‌کند!

اپل اینتلیجنس با به‌روزرسانی visionOS 2.4 به ویژن پرو می‌آید

همتی در چاله اقتصاد یا سیاست

معامله شد

فرصتِ ایران در شکاف متحدان؟

تندروها باید کنار بروند

پوپولیسم چطور جیب آرژانتینی‌ها را زد؟

کشورگشایی نوین

رنج پدرانگی درغزه

فوت مادر باردار براثر واژگونی خودرو پراید در اردستان

یک آرزوی خوش‌رنگ؛ به ریسکش می‌ارزد؟

شاعرانه/ به سینه می‌زندم سر، دلی که کرده هوایت

اعلام جزئیات و نامزدهای جشنواره شعر جوان سوره

اوپو Find X8 Mini ضخامت بسیار کمی خواهد داشت

رده‌بندی تعمیرپذیری برندهای بازار لپ‌تاپ؛ اپل و لنوو بدترین شناخته شدند

بازی Avowed ابتدا قرار بود ترکیبی از Destiny و Skyrim باشد