پیام سپاهان

آخرين مطالب

سرمقاله وطن امروز/ هوش‌ مصنوعی و تحولات حکمرانی سیاسی

سرمقاله وطن امروز/ هوش‌ مصنوعی و تحولات حکمرانی
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - وطن امروز / «هوش‌ مصنوعی و تحولات حکمرانی» عنوان یادداشت روز در روزنامه وطن امروز به قلم مهرداد بذرپاش است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
هوش مصنوعی به‌ عنوان یکی از پیشروترین تحولات فناوری در دهه‌های اخیر، تاثیرات شگرفی بر ابعاد مختلف جوامع بشری و حکمرانی داشته و با سرعت در حال تغییر روش‌های سنتی و ایجاد فرصت‌های جدید است. طبق گزارش گارتنر، هوش مصنوعی و پلتفرم‌های حکمرانی هوش مصنوعی به عنوان مهم‌ترین ترندهای فناوری در سال 2025 مورد توجهند. این در شرایطی است که طی سال‌های گذشته همواره هوش‌ مصنوعی یکی از مهم‌ترین ترندهای فناوری بوده است. اهمیت فناوری به حدی رسیده است که امروز لزوما ساختارهای رسمی و حاکمیتی وضع مقررات نمی‌کنند، بلکه ساختارهای فناورانه غیررسمی مقررات را به محیط‌های کسب‌وکار و جوامع تحمیل می‌کنند. از این‌ رو صورت‌بندی جدیدی از فناوری در حال شکل‌گیری است که ابعاد مختلف آن را باید مورد بررسی قرار داد. 
* هوش‌ مصنوعی در ایران و منطقه
کشورهای منطقه توجه ویژه‌ای به این فناوری داشته‌اند و با تخصیص سرمایه قابل توجه به دنبال تبدیل شدن به قطب هوش مصنوعی، جذب نخبگان عرصه فناوری، نظام‌مندسازی و بهره‌گیری حداکثری از فرصت‌های آن هستند. تشکیل وزارت هوش مصنوعی از سال 2017 در امارات و تشکیل صندوق 100 میلیارد دلاری هوش‌ مصنوعی در عربستان از جمله این موارد است. 
* تأسیس سازمان ملی هوش مصنوعی در دولت سیزدهم

در دولت سیزدهم، آیت‌الله شهید رئیسی ضمن دستور تدوین نقشه توسعه فناوری کشور، اهتمام ویژه‌ای به پیشرفت در هوش مصنوعی داشتند و در آخرین ماه‌های دولت سیزدهم، سازمان ملی هوش مصنوعی با هدف راهبری این فناوری نوین و شتاب‌دهی به حرکت آن در کشور تاسیس شد و امروز سرعت تحولات این فناوری، موید این نکته است که این سازمان به‌عنوان دارایی ارزشمند کشور در د‌ولت چهاردهم باید عملکرد چابک و اثربخشی داشته باشد.
* لزوم استقرار حکمرانی فناورانه مردم‌پایه
یکی از مسائل حیاتی‌ در زمینه فناوری وجود نگاه پیش‌دستانه، به‌روز و کنشگر است، چرا که سرعت تغییرات بسیار بالاست و باید نگاه کشور آینده‌نگرانه و فعالانه باشد. هنر حکمرانی، هنر اداره فناورانه‌تر کشور است و مردم‌پایه کردن اداره کشور از این رهگذر میسر خواهد بود. نقش‌آفرینی مردم در امور کشور باید در بستر پلتفرم‌های هدفمند و فناورانه باشد، در غیر این صورت حضور مردم جنبه شعاری و سطحی خواهد داشت. عدم توجه به جوانب مختلف هوش مصنوعی و آثار آن بر حوزه‌هایی از جمله حکمرانی نه‌تنها موجب از دست رفتن فرصت بهره‌برداری از مزایای آن می‌شود، بلکه به ناچار ما را در موقعیتی از پیش تعیین‌شده و منفعل قرار می‌دهد. راه‌حل این موضوع در 2 سطح داخلی و خارجی قابل بررسی است. 
* بومی‌سازی هوش مصنوعی
انحصار گسترده کشور‌های غربی بر داده‌ها و مدل‌های هوش‌ مصنوعی لزوم توجه به بومی‌سازی این فناوری را ضروری می‌کند. اغلب مدل‌ها، ابزار‌ها، همچنین داده‌هایی که‌ مورد ‌استفاده قرار گرفته‌اند مبتنی بر ویژگی‌ها و نیازهای آن جوامع است. این مساله چالش‌هایی را در رابطه با عملکرد این فناوری‌ در کشور به همراه خواهد داشت. در نتیجه، بومی‌سازی فناوری‌ها و زیرساخت‌های این حوزه مبتنی بر مدل‌ها و داده‌های داخلی می‌تواند راهکاری برای مقابله با این چالش باشد و امکان استفاده از این فناوری‌ها به عنوان سیستم‌های پشتیبان تصمیم‌گیری با دقت و اثرگذاری بالاتری ایجاد خواهد شد. 
از طرف دیگر طرح ایجاد آژانس هوش مصنوعی که توسط کشورهای پیشرو در این حوزه دنبال می‌شود به دنبال ایجاد سازوکاری نظیر آژانس انرژی هسته‌ای و مهار کشورهای در حال توسعه در این فناوری است. از این رو شایسته است همانطور که رهبر معظم انقلاب فرمودند، تسلط بر لایه‌های عمیق این فناوری نوین در اولویت قرار گیرد.
* لزوم ایجاد دستیار هوش مصنوعی در موضوعات مختلف
سرعت سیر تحولات فناوری نشان می‌دهد دولت و مجلس باید مجدانه این موضوع را در اولویت قرار دهند و از پرداختن به موضوعات حاشیه‌ای و اتلاف وقت دوری کنند. لایه مدیریتی کشور باید از نگاه سطحی و شعاری به مقوله هوش‌ مصنوعی پرهیز کند و با تعریف پروژه در این حوزه و ایجاد دستیار هوش‌ مصنوعی در سازمان‌ها و حوزه‌های موضوعی مرتبط به صورت عملیاتی از این فناوری بهره‌ ببرد.
وجود نیروی جوان و نخبه کشور در حوزه فناوری، تحقق این اقدامات را میسر و عملیاتی می‌کند. پیشرو بودن و نگاه به آینده ویژگی بارز جوانان و نخبگان کشور است که باید برای این ویژگی ساختارسازی کرد. مهم‌ترین اقدام در این راستا توجه به این فناوری جهت‌ساز در حوزه‌های‌ مختلف است.
* توسعه روابط فناورانه بین‌المللی
در بعد خارجی نیز همکاری با کشورهای پیشرو در عرصه هوش مصنوعی اهمیت فزاینده‌ای دارد. به بیان دیگر، تعریف کلان‌پروژه‌های فناورانه با کشورهایی که جایگاه‌ قابل توجهی در زمینه هوش مصنوعی دارند می‌تواند به کشور کمک کند روند جایابی خود در نظام فناورانه مبتنی‌ بر هوش مصنوعی را سرعت بخشد و همزمان فرآیند انتقال فناوری را نیز دنبال کند، از این رو بخشی از عملیات دیپلماتیک باید معطوف به انتقال فناوری‌ لایه‌های مختلف هوش مصنوعی باشد و سفارتخانه‌های خارج از کشور باید ماموریت ویژه‌ای در این باره تعریف کنند.
* جمع‌بندی
پیشرفت فناوری و هوش مصنوعی بر ابعاد مختلف زندگی و حکمرانی اثرگذار است. غفلت در توجه و تصمیم‌گیری درباره این فناوری موجب تبدیل فرصت‌های آن به تهدید جدی خواهد شد، از این رو باید با طرح ابتکار و توجه به هر 2 سطح داخلی و خارجی نسبت به سرمایه‌گذاری و بومی‌سازی این فناوری و همزمان تعریف پروژه مشترک با کشورهای پیشرو در این عرصه اقدام عملیاتی شود و نقش فعالانه‌ای برای مدیریت و استفاده از این فناوری ایفا شود.

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/913024/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

«زاینده رود» فردا به شهر اصفهان می رسد| رودخانه 10 روز جریان دارد

افتتاح خانه تخصصی کودک در خیابان فلاطوری تا پایان سال جاری

پیش بینی وضعیت آب و هوا اصفهان فردا پنجشنبه 8 آذر ماه 1403 | هواشناسی اصفهان 24 ساعت آینده

رونمایی تاریخ شفاهی صنعت آب و فاضلاب ایران

کاشان، میزبان شهدای گمنام

قرآن کریم، سرمایه و خمیرمایه تبلیغ

توسعه زیرساخت‌ها موضوع کلیدی طرح جامع جدید شهر اصفهان است

غرفه مشترک طلایه داران گردشگری در نمایشگاه بین المللی تهران

نقش ممتاز اصفهانی ها در دفاع مقدس

مأوا و خادم بازنشستگان در ارائه خدمات نوین بانکی باشید

گام های استوار شرکت فولاد امیرکبیر کاشان در تولید کیفی و عرضه محصول ارزش آفرین

حمایت شرکت ملی پالایش و پخش از کسب و کار جایگاه‌داران

نظر حاج قاسم سلیمانی درباره شهید فخری‌زاده

شهرداری اصفهان تالار تیموری را واگذار نمی‌کند

لزوم آموزش دانش‌آموزان در راستای افزایش آگاهی هنگام وقوع حوادث

برنامه مانور زلزله کاشان جامع و کامل باشد

نگاهی به کتاب «صنایع دستی استان اصفهان، به روایت اسناد»

دود اگر بالا نشیند کسرشان شعله نیست

کتاب‌های تازه «نخستین‌ کتاب شعر کلاس‌اولی‌ها» منتشر شدند

کتاب " شبیه شبیه، اما متفاوت " برگرفته از سفر نویسنده به نپال

تصاویر واقعی از گلکسی S25 اولترا و اسکرین‌شات‌هایی از One UI 7 فاش شد

وزیر ارتباطات: طرحی برای فیلترینگ آماده و از طریق رئیس جمهور به شورای سران رساندیم

علی ربیعی: فیلترینگ چه خاصیتی برای کشور داشته است؟

سرمقاله کیهان/ تبلیغی که می‌تواند مخرب باشد!

سرمقاله همشهری/ وعده صادق 3 عملیاتی فراتر از تصور

سرمقاله شرق/ بودجه و بی‌قانونی

سرمقاله جوان/ منازعه اوکراین قابل‌پیش‌بینی نیست!

سرمقاله وطن امروز/ هوش‌ مصنوعی و تحولات حکمرانی

قیمت طلا، سکه و ارز 7 آذر 1403؛ صعود سنگین قیمت ها در بازار طلا و سکه

بازگشت ترامپ زنگ خطر جدی برای اقتصاد ایران است

نقاط بحرانی در بودجه سال آینده

صندوق های بازنشستگی پر از خالی!

صادرات یک میلیون قطعه تخم چشم زده ماهی اصفهان به خارج از کشور

ثبت 14 میلیمتر باران در بویین میاندشت

جعفر قادری: مجلس آماده همکاری درخصوص رفع موانع قانونی در مسیر رونق جزیره کیش است

صبحگاه مشترک بسیج ادارات استان اصفهان

اجلاسیه سه هزار و 124 شهید ارتش جمهوری اسلامی ایران در استان اصفهان

نصف‌جهان؛ ققنوسی که در دل آتش‌ها، جانی تازه گرفت

تصاویری عجیب از تنها کوچه دوطبقه ایران

اصفهان در آیینه ایثار؛ کنگره 24 هزار ستاره آسمان شهادت آغاز شد

آلودگی هوای اصفهان؛ امروز چهارشنبه 7 آذر + وضعیت شاخص کیفی به تفکیک مناطق

تشریح برنامه حضور کاروان «اهالی بهشت» در شهرستان‌های اصفهان

روش پخت مرغ پرتقالی مجلسی ؛ این طعم متفاوت پاییزی را از دست ندهید

قلع و قمع 20 هکتار تغییر کاربری اراضی کشاورزی کاشان

محدوده واقعی بافت تاریخی شهر اصفهان باید توسط میراث فرهنگی مشخص شود

(ویدئو) «کوچه دوطبقه کاشان» یکی از کوچه‌های خاص دنیا

قیمت امروز آهن آلات – چهارشنبه 7 آذر 1403/ نمودار قرمز قیمت میلگرد

حمایت شرکت پالایش و پخش از کسب و کار جایگاه‌داران

ضرورت استفاده از هوش مصنوعی برای مدیریت ترافیک اصفهان

صدور آماده باش در اصفهان/ ماجرا چیست؟