پیام سپاهان

آخرين مطالب

بودجه 1404 از دیدگاه دو اقتصاددان:

نقاط بحرانی در بودجه سال آینده سیاسی

نقاط بحرانی در بودجه سال آینده
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - رییس مرکز پژوهش‌های اتاق ایران گفت: با این ساختار بودجه یعنی هیچ اقدام توسعه‌ای نمی‌توان انجام داد. 96 درصد بودجه صرف هزینه‌های جاری می‌شود. 70 درصد آن به‌طور متوسط هزینه‌های پرسنلی است و تقریبا دولت روی این 96 درصد هیچ تغییری نمی‌تواند بدهد. این اعداد وحشتناک است یعنی این دولت به هیچ‌وجه نمی‌تواند در ساختار هزینه‌ها، کمترین دستکاری‌ای را انجام دهد.

حجت‌الله میرزایی، رییس مرکز پژوهش های اتاق ایران و داود سوری، کارشناس اقتصادی ضمن بررسی بخش‌هایی از لایحه بودجه 1404، تاکید کردند سال‌های سال است که نهاد دولت در کشور ما برنامه مشخصی برای اداره اقتصاد کشور ندارد. ما از یک برنامه کلی برای اینکه بدانیم باید به کدام سمت و سو حرکت کنیم، برخوردار نیستیم، از این رو است که تغییرات هر ساله بودجه، تغییرات شکلی هستند. عمدتا طرحی برای هزینه‌کرد و اداره کشور برای یک سال آتی می‌بافند، بدون اینکه برنامه مشخصی پشت آن باشد.
حجت‌الله میرزایی، رییس مرکز پژوهش‌های اتاق ایران که در نشست بررسی بودجه 1404، در انجمن کوی ارم سخن می‌گفت، ضمن تشریح کلیات بودجه، با بیان اینکه دولت امسال اوراق دولتی را 4 برابر کرده و از 255 هزار میلیارد تومان به 1380 هزار میلیارد تومان رسانده است، اظهارداشت: با این اقدام دولت می‌خواهد 550 هزار میلیارد تومان از بدهی قبلی خود را بازپرداخت کند، اما نکته مهم این است که تقریبا تمام بازار سرمایه را تسخیر می‌کند و یک برون‌رانی کامل در بازار سرمایه در حال اتفاق است. در بازار پولی هم این اتفاق افتاده و در سه سال گذشته امکان تامین مالی بخش خصوصی یا هر پروژه و طرح سرمایه‌پذیر توسعه‌ای یا ایجادی تقریبا به صفر رسیده است. در این دو بازار هیچ پروژه توسعه‌ای یا ایجادی را نمی‌شود تامین مالی کرد.
نرخ تورم در سال آینده از 40درصد عبور می‌کند
وی به کاهش سهم صندوق توسعه ملی از 48 درصد به 20 درصد در بودجه 1404 اشاره کرد و افزود: با درنظر داشتن همه این موارد، می‌توان درک کرد که دولتی که در شهریور مستقر شده، فرصتی برای اصلاحات بنیادین در بودجه نداشته است. گام مثبت دولت این بوده که بخش‌های فرابودجه‌ای را در بودجه ادغام کرده است.
اما با روش‌های دیگر، به نظر می‌رسد خود را برای تامین مالی ناچار به اجرای برخی سیاست‌ها دیده است. با پیگیری‌های جدی که صورت گرفته، رشد مالیات برای سال آینده به اندازه رشد تورم و حدود 40 درصد پیش‌بینی شده است، اگر چه معتقدم نرخ تورم در سال آینده از 40درصد عبور خواهد کرد. چرا که این روش‌های تامین مالی، حتما هزینه تامین مالی را در بازار و نرخ بهره را به‌شدت افزایش می‌دهد. افزایش 30درصدی نرخ تسعیر ارز تامین کالاهای اساسی و همچنین حذف 30درصد کالاهای اساسی از ارز پایه و فرستادن آنها در بازار آزاد در این مساله تاثیرگذار است.
میرزایی خاطرنشان کرد: بانک مرکزی در روزهای آینده بازار مبادله توافقی ارز را رونمایی می‌کند. البته از نظر ما این اقدام گام بسیار مثبتی است که صادرکنندگان و واردکنندگان می‌توانند در این بازار ارزشان را مبادله کنند. حتما نسبت به نرخ نیما، نرخ بالاتری خواهد داشت اما امیدواریم دولت نرخ نیما را به نرخ این بازار نزدیک کند و فاصله به صفر برسد و حداقل یک یا دو نرخ از ارز را در بازار حذف کنیم.
دولت ناگزیر از افزایش قیمت بنزین است
رییس مرکز پژوهش‌های اتاق ایران با بیان اینکه دولت ناگزیر از افزایش قیمت حامل‌های انرژی از جمله نرخ بنزین است که آثار و پیامدهای تورمی هم خواهد داشت، درخصوص علل تصمیم دولت برای تنظیم بودجه‌ای تورمی، توضیح داد: در عین حال که نقدهایی نسبت به لایحه بودجه دارم، معتقدم دولتی که یک ماه برای تنظیم لایحه بودجه فرصت داشته و افراد مربوط به تازگی منصوب شده‌اند، با شرایط خاصی مواجه است. اما تصور می‌کنید با این ساختار اقتصادی که ما داریم، تا چه اندازه می‌شد بودجه را تغییر داد.
ضمن اینکه همه مسائل هم اقتصادی نیست. برای نمونه سال اول و آخر مجلس یازدهم حدود 450 هزار میلیارد تومان به بودجه اضافه کردند. سال آخر دولت روحانی بودجه با 800 همت رفت با 1260 همت بیرون آمد. وقتی مجلس بدون تامین منابع، می‌تواند با یک پیشنهاد و با یک قیام و قعودی، 45 درصد سقف بودجه را افزایش دهد، تقریبا سیاست‌گذاری مالی برای دولت غیرممکن است.
این اقتصاددان افزود: حتما یکی از دلایل مهم تورم، این کسری بودجه است و این ناترازی، می‌تواند دیگر ناترازی‌ها در نظام بانکی، صندوق‌های بازنشستگی و ناترازی‌های انرژی را به دنبال داشته باشد. پس باید اصلاحات از سرچشمه انجام شود و سران قوا مصوب کنند که مجلس به هیچ‌وجه حق افزایش سقف بودجه را ندارد.
هیچ اقدام توسعه‌ای نمی‌توان انجام داد
وی با بیان اینکه با این ساختار بودجه یعنی هیچ اقدام توسعه‌ای نمی‌توان انجام داد، گفت: 96 درصد بودجه صرف هزینه‌های جاری می‌شود. 70درصد آن به‌طور متوسط هزینه‌های پرسنلی است و تقریبا دولت روی این 96 درصد هیچ تغییری نمی‌تواند بدهد. در 4 درصد بقیه که بودجه عمرانی و اصطلاحا تملک دارایی‌های سرمایه‌ای است با اعمال نفوذهایی که می‌شود و با توجه به مقایسه‌ای که میان پروژه‌های پیشران و استان‌های می‌شود، نیز نکات مهمی وجود دارد. 90 هزار پروژه ناتمام داریم که 30 هزار آنها پروژه ملی است. این اعداد وحشتناک است یعنی این دولت به هیچ‌وجه نمی‌تواند در ساختار هزینه‌ها، کمترین دستکاری‌ای را انجام دهد. در این شرایط چه انتظاری داریم که این دولت بتواند برای توسعه فکری کند.
میرزایی در عین حال تاکید کرد: 55 درصد بودجه کل کشور، بودجه شرکت‌های دولتی است که درآمد هزینه‌ای تنظیم شده. بنابراین اگر بپرسیم که آیا دولت می‌تواند نظام مدیریت یا حکمرانی شرکت‌های دولتی را بهبود ببخشد، باید گفت حتما می‌تواند؛ هر چند که بخش مهمی از آن در اختیار دولت نیست و تصمیمی حاکمیتی است. 55 درصد از بودجه را معمولا مورد بی‌توجهی قرار می‌دهیم، در حالی که قابل اصلاح است.
92 درصد نفت‌مان را به چین می‌فرستیم
رییس مرکز پژوهش‌های اتاق ایران افزود: اکنون 92 درصد نفت‌مان را به چین می‌فرستیم، در حالی که ما درگذشته دست کم سبدی متنوعی با 10 مشتری آن هم با سقف بیش از دو میلیون بشکه داشتیم. 92درصد چین را با حدود 30درصد تخفیف و هزینه‌های دیگر مواجه است. درباره نحوه دریافت بخش دیگر هم ما تعیین‌کننده نیستیم و چین می‌گوید مثلا اتوبوس برقی با این مبلغی که من می‌گویم ببرید. شهرداری تهران هم با افتخار می‌گوید من برای‌تان اتوبوس برقی آوردم. این تحریم‌ها ما را در تله استعماری قرن نوزدهمی انداخته که دولت چاره‌ای جز پذیرش آن ندارد و مجبور است اقتصاد را بسیار گران‌تر از حد معمول اداره کند. اگر دست دولت باز بود و سازمان برنامه چنین بودجه‌ای را می‌بست، حتما سطح نقدهای ما بسیار متفاوت بود.
سال‌ها است که نهاد دولت برنامه مشخصی برای اداره اقتصاد کشور ندارد
در ادامه این نشست، دکتر داود سوری، استاد پیشین دانشگاه صنعتی شریف، با بیان اینکه انتظار داریم اگر دولتی برنامه‌ای برای اداره اقتصاد دارد، آن را در قالب برنامه بودجه به صورت اجرایی معرفی کند و به تصویب مجلس برساند و سپس اجرا کند، اما ما سال به سال از این مسیر دور شده‌ایم، خاطرنشان کرد: سال‌های سال است که نهاد دولت در کشور ما برنامه مشخصی برای اداره اقتصاد کشور ندارد. ما از یک برنامه کلی برای اینکه بدانیم باید به کدام سمت و سو حرکت کنیم، برخوردار نیستیم، از این رو است که تغییرات هر ساله بودجه، تغییرات شکلی هستند. عمدتا طرحی برای هزینه کرد و اداره کشور برای یک سال آتی می‌بافند، بدون اینکه برنامه مشخصی پشت آن باشد.
دولت باید نسبت به مالیات پاسخگو باشد
این اقتصاددان به رشد نرخ مالیات به‌طور سالانه اشاره کرد و افزود: درست است که بسیاری از کشورها از مالیات به عنوان منبع اصلی درآمد استفاده می‌کنند، اما باید در نظر داشت که مالیات یک تیغ دولبه است. فقط درآمد برای دولت نیست و دولت باید در مقابل آن پاسخگو باشد، این مساله‌ای است که در سیستم ما دیده نمی‌شود. ما به عنوان مالیات پردازنده هیچ توان و کنترلی بر اینکه چگونه این منابع هزینه شود نداریم. تمام اینها مشکلاتی است که از ابتدای انقلاب تاکنون داشته‌ایم و هر ساله هم در حال تشدید است و امسال هم تفاوتی با سال‌های قبل ندارد.

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/913021/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

«زاینده رود» فردا به شهر اصفهان می رسد| رودخانه 10 روز جریان دارد

افتتاح خانه تخصصی کودک در خیابان فلاطوری تا پایان سال جاری

پیش بینی وضعیت آب و هوا اصفهان فردا پنجشنبه 8 آذر ماه 1403 | هواشناسی اصفهان 24 ساعت آینده

رونمایی تاریخ شفاهی صنعت آب و فاضلاب ایران

کاشان، میزبان شهدای گمنام

قرآن کریم، سرمایه و خمیرمایه تبلیغ

توسعه زیرساخت‌ها موضوع کلیدی طرح جامع جدید شهر اصفهان است

غرفه مشترک طلایه داران گردشگری در نمایشگاه بین المللی تهران

نقش ممتاز اصفهانی ها در دفاع مقدس

مأوا و خادم بازنشستگان در ارائه خدمات نوین بانکی باشید

گام های استوار شرکت فولاد امیرکبیر کاشان در تولید کیفی و عرضه محصول ارزش آفرین

حمایت شرکت ملی پالایش و پخش از کسب و کار جایگاه‌داران

نظر حاج قاسم سلیمانی درباره شهید فخری‌زاده

شهرداری اصفهان تالار تیموری را واگذار نمی‌کند

لزوم آموزش دانش‌آموزان در راستای افزایش آگاهی هنگام وقوع حوادث

برنامه مانور زلزله کاشان جامع و کامل باشد

نگاهی به کتاب «صنایع دستی استان اصفهان، به روایت اسناد»

دود اگر بالا نشیند کسرشان شعله نیست

کتاب‌های تازه «نخستین‌ کتاب شعر کلاس‌اولی‌ها» منتشر شدند

کتاب " شبیه شبیه، اما متفاوت " برگرفته از سفر نویسنده به نپال

تصاویر واقعی از گلکسی S25 اولترا و اسکرین‌شات‌هایی از One UI 7 فاش شد

وزیر ارتباطات: طرحی برای فیلترینگ آماده و از طریق رئیس جمهور به شورای سران رساندیم

علی ربیعی: فیلترینگ چه خاصیتی برای کشور داشته است؟

سرمقاله کیهان/ تبلیغی که می‌تواند مخرب باشد!

سرمقاله همشهری/ وعده صادق 3 عملیاتی فراتر از تصور

سرمقاله شرق/ بودجه و بی‌قانونی

سرمقاله جوان/ منازعه اوکراین قابل‌پیش‌بینی نیست!

سرمقاله وطن امروز/ هوش‌ مصنوعی و تحولات حکمرانی

قیمت طلا، سکه و ارز 7 آذر 1403؛ صعود سنگین قیمت ها در بازار طلا و سکه

بازگشت ترامپ زنگ خطر جدی برای اقتصاد ایران است

نقاط بحرانی در بودجه سال آینده

صندوق های بازنشستگی پر از خالی!

صادرات یک میلیون قطعه تخم چشم زده ماهی اصفهان به خارج از کشور

ثبت 14 میلیمتر باران در بویین میاندشت

جعفر قادری: مجلس آماده همکاری درخصوص رفع موانع قانونی در مسیر رونق جزیره کیش است

صبحگاه مشترک بسیج ادارات استان اصفهان

اجلاسیه سه هزار و 124 شهید ارتش جمهوری اسلامی ایران در استان اصفهان

نصف‌جهان؛ ققنوسی که در دل آتش‌ها، جانی تازه گرفت

تصاویری عجیب از تنها کوچه دوطبقه ایران

اصفهان در آیینه ایثار؛ کنگره 24 هزار ستاره آسمان شهادت آغاز شد

آلودگی هوای اصفهان؛ امروز چهارشنبه 7 آذر + وضعیت شاخص کیفی به تفکیک مناطق

تشریح برنامه حضور کاروان «اهالی بهشت» در شهرستان‌های اصفهان

روش پخت مرغ پرتقالی مجلسی ؛ این طعم متفاوت پاییزی را از دست ندهید

قلع و قمع 20 هکتار تغییر کاربری اراضی کشاورزی کاشان

محدوده واقعی بافت تاریخی شهر اصفهان باید توسط میراث فرهنگی مشخص شود

(ویدئو) «کوچه دوطبقه کاشان» یکی از کوچه‌های خاص دنیا

قیمت امروز آهن آلات – چهارشنبه 7 آذر 1403/ نمودار قرمز قیمت میلگرد

حمایت شرکت پالایش و پخش از کسب و کار جایگاه‌داران

ضرورت استفاده از هوش مصنوعی برای مدیریت ترافیک اصفهان

صدور آماده باش در اصفهان/ ماجرا چیست؟