پیام سپاهان

آخرين مطالب

خلخالی گفت دیر آمدید اقتصادی

خلخالی گفت دیر آمدید
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - روزنامه سازندگی /متن پیش رو در سازندگی منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
نیره خادمی| عصر هجدهمین روز فروردین سال 1358 تنها چند روز پس از رفراندوم جمهوری اسلامی، امیرعباس هویدا را به حیاط زندان بردند و با شلیک یک یا چند گلوله اعدام انقلابی شد. هیچ‌کدام از پادرمیانی‌ها نتوانست صادق خلخالی را از این کار منصرف کند و حتی آن‌طور که روایت شده، نامه‌ای که از طرف امام خمینی در دستان مهندس بازرگان، نخست‌وزیر دولت موقت بود هم کارساز نشد. سی‌وهفتمین نخست‌وزیر ایران یک سال پیش از پایان حکومت پهلوی با دستور شاه بازداشت شد؛ پس از انقلاب هم که در زندان‌ها باز شد، فرار نکرد و در ایران ماند اما دفاعیاتش در دادگاه کارساز نبود. سازندگی همزمان با چهل‌وششمین سالگرد اعدام امیرعباس هویدا به زوایای مختلف زندگی و اعدام این شخصیت تاریخی ایرانی پرداخته است.
آغاز حضور در دولت
امیرعباس ممدوح سال 1285 در تهران در خانواده‌ای سرشناس به دنیا آمد، پدرش سرکنسول ایران در دمشق سپس سفیر ایران در لبنان و عربستان بود بنابراین سال‌های کودکی‌اش در جایی جز ایران سپری شد. او البته بعدها نام فامیل خود را به هویدا تغییر داد. به هر ترتیب پس از پایان تحصیلات خود در رشته علوم سیاسی از دانشگاه آزاد بروکسل به ایران آمد و در وزارت امور خارجه مشغول به کار شد. آشنایی با عبدالله انتظام، وزیر امور خارجه ایران و دوستی با حسنعلی منصور، نخست‌وزیر ایران، باعث شد تا در سال‌های بعد به مناصب دولتی ازجمله وزارت دارایی و پس از ترور منصور به نخست‌وزیری دست پیدا کند. 13 سال در سمت نخست‌وزیری حضور داشت و از این نظر رکورددار حفظ سمت در تاریخ آن دوران است. آغاز حضور او در دولت به دنبال ترور نخست‌وزیر در بهمن سال 43 و پایان آن با کناره‌گیری و زندان در سال 1356 همراه شد.
برخی وقایع اقتصادی
تولید و ترویج استفاده از خودرو پیکان یکی از مهم‌ترین اقدامات دوران هویدا بود. نخستین خودرو پیکان در سال 1346 در ایران تولید شد و خرداد همان سال امیرعباس به ‌عنوان نخستین فرد نامدار ایرانی یک دستگاه پیکان برای خود خرید. می‌گفت: «به امید روزی که هر ایرانی یک پیکان داشته باشد» بنابراین، پیکان را وارد فرهنگ و زندگی مردم ایران کرد و با گذشت 7 دهه هنوز هم کماکان در خیابان‌های ایران دیده می‌شود. تولید ناخالص کشور در دوران نخست‌وزیری هویدا از 44 هزار میلیارد به 242 میلیارد ریال و تولید سرانه هر ایرانی از 2 میلیون به 7.2 میلیون در سال 55 رسید و نرخ رشد اقتصادی هم در این دوره از 5 تا 17 درصد در نوسان بود. افزایش قیمت نفت و پول‌های سرازیر شده از فروش نفت به خزانه کشور در آستانه دهه 50 خرج‌های غیراصولی را بیشتر کرد و همزمان کژروی‌هایی به اقتصاد ایران رسوخ کرد. تولید روزانه نفت ایران در طول کمتر از سه دهه تا سال 1352 بیش از 9 برابر شد و درآمد حاصل از آن نیز طی کمتر از 10 سال از روزانه هزار دلار به روزانه 20 هزار و 700 دلار در سال 1355 رسید.
افتاد مشکل‌ها
ازجمله مشکلات هویدا در زمان نخست‌وزیری بحث بودجه، کمبود مراکز بهداشتی و درمانی روستایی کشور همچنین کمبود مسکن و کپرنشینی بود. شروع خوب و شکوفایی اقتصادی، ابتدا در سال 1356 با بالا رفتن نرخ تورم تا 27 درصد به یأس تبدیل شد، اگرچه در سال‌های قبل نرخ تورم نسبتاً ثابت مانده بود. طبق آمار بانک جهانی، میانگین قیمت‌ها نسبت به ابتدای نخست‌وزیری هویدا بیش از 7 برابر شد بنابراین بهانه برای معترضان هر روز بیشتر از دیروز پیدا می‌شد. شاه هم برای اینکه از ادامه اعتراضات جلوگیری کند، هویدا را برکنار کرد و دو ماه بعد هم دستور بازداشت او به همراه نعمت‌الله نصیری، رئیس پیشین ساواک داده شد.
پایان یک زندگی
22 بهمن 1357 بعد از پیروزی انقلاب دستور بازداشت و رسیدگی به تخلفات سران نظام شاهنشاهی داده شد و امیرعباس هویدا نیز یکی از همین افراد بود که به دادگاه رفت. البته هویدا خود را مبرا از هرگونه خیانت می‌دانست بنابراین از طریق داریوش فروهر تسلیم انقلابیون شد. شیخ صادق خلخالی در دادگاه به صراحت می‌گفت: «ما در واقع داریم شاه را محاکمه می‌کنیم، نه نخست‌وزیر او را چون مطیع بی‌چون‌وچرای شاه بوده است». هویدا حدود یک هفته پس از رفراندوم جمهوری اسلامی سرانجام درحالی کشته شد که مهندس بازرگان، نخست‌وزیر دولت موقت و ابوالحسن بنی‌صدر برای لغو و تعویق اعدام او از امام خمینی نامه گرفته بودند. حاج ابوالفضل توکلی‌بینا از قدیمی‌ترین و مورد ‌اعتماد‌ترین نزدیکان امام خمینی در این باره گفته است: «مهندس بازرگان از امام نامه گرفته بود فعلاً هویدا را نکشند. قبل از اینکه بازرگان وارد شود به خلخالی خبر رسید و هویدا را تیرباران کرد. بازرگان با چند نفر دیگر که وارد شدند، خلخالی گفت: دیر آمدید! از امام امضا گرفته بودند، هویدا را فعلاً نکشید تا اطلاعات بگیریم چون جایی به درد ما می‌خورد». ابراهیم یزدی، وزیر امور خارجه دولت موقت هم به این موضوع اشاره کرده است: «به امام خمینی گفتم که هویدا اسرار زیادی دارد. نخست‌وزیری که 14 سال مسئول بوده است، می‌خواهد حرف بزند. باید بگذاریم حرفش را بزند. امام پیشنهاد من را پذیرفت. به خلخالی گفت‌ همان‌جور که فلانی می‌گوید، عمل کنید». خلخالی اما خود نیز در خاطراتش به این موضوع اشاره کرده است: «من همه تلفن‌ها را قطع و گوشی‌ها را در یخچال گذاشته و درِ آن را قفل کردم تا کسی نتواند با خارج تماس بگیرد». هویدا در نهایت عصر همان روزی که حکم اعدامش صادر شد، تیرباران شد. عباس میلانی در کتاب «معمای هویدا» نوشته است که جنازه با هویتی دیگر چند ماه در پزشکی‌قانونی نگهداری ‌شده و با پیگیری یکی از بستگانش با نامی دیگر در بهشت‌زهرا مدفون است، اگرچه خلخالی گفته بود که جنازه او به اسرائیل منتقل شده است.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/954030/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله هم میهن/ ملوک‌الطوایفی در شرایط حساس

افزایش چشمگیر سرانه ماندگاری مسافر در کاشان + فیلم

آلودگی هوای اصفهان امروز سه‌ شنبه 19 فروردین 1404 + شاخص کیفی به تفکیک مناطق

ویژگی AI Mode گوگل وسیع‌تر می شود

حداقل دستمزد از دلار و تورم جا ماند؛ سنت شکنی در افزایش حقوق

کیهان: چه کسانی، موضع قانونی روزنامه ما را تهدید علیه امنیت ملی جا زدند؟!

اعلام اسامی عکاسان برگزیده جشنواره عکس ایرشو

شعری از صادق غریب، شرکت‌کنندۀ فصل چهارم سرزمین شعر

سرمقاله سازندگی/ مذاکره یا عدم مذاکره؟

محله ادیان پایتخت کجاست؟ | عکس زیرخاکی این محله را ببینید

هواشناسی ایران1404/1/19؛هشدار افزایش آلودگی هوا در تهران

رگبار و رعد و برق در 8 استان/ احتمال گردوخاک در استان‌های غربی

کندروی باند شمالی بزرگراه شهید کاظمی تعریض می‌شود

مشمولان واریز یارانه جدید دولت چه کسانی هستند؟

سرمقاله دنیای اقتصاد/ ترامپ ضدلیبرالیسم

روایت «کیهان» از پشت پرده حمله «غربگرایان» به این روزنامه

دیدار نوروزی رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران با جانبازان خانه نور ایرانیان بصیر

گامی مهم در مسیر تکثیر و تجاری سازی گیاهان کم آب بر کشور

حرف‌های عجیب رئیس ستاد امر به معروف اصفهان درباره پیامک‌های جنجالی حجاب؛ کاری به شورای عالی امنیت ملی و قانون حجاب نداریم!

اجرای قانون ابلاغ نشده حجاب در اصفهان! / ماجرای پیامک های تذکر چیست؟

آب دریای عمان تا پایان بهار به اصفهان می رسد

بومی سازی قطعه راهبردی با کاربرد در صنایع پالایشگاهی

هدایت در پاسخ به ایراد مینوی چه گفت؟

مناسبت روز/ سه‌شنبه، 19 فروردین‌ماه

هواشناسی 1404/01/19 / رگبار باران و رعد و برق در 8 استان

نجات 7449 نفر از حریق و حوادث شهر اصفهان در سال 1403

رگبار باران و رعد و برق در 8 استان طی امروز | سامانه بارشی جدید فردا به تهران و این مناطق می‌رسد

تداوم بارندگی در کشور / وزش باد شدید و گردوخاک استان‌ها را فرامی‌گیرد

شیائومی از هدفون ردمی بادز 7S با قیمت 27 دلار رونمایی کرد

دفاع «رجانیوز» از «کیهان»: تذکر به آرمان‌های انقلاب

سرمقاله خراسان/ «باغ مفاخر توس»، طرحی که دولت‌ها فقط پیشنهاد می‌دهند!

هواشناسی امروز سه شنبه 1404/1/19؛ رگبار و رعد و برق در 8 استان

طوفان در راه است! 8 استان در معرض رگبار و رعد و برق

رگبار و رعد و برق در 8 استان/ بیشینه دمای امروز تهران 27 درجه

رگبار و رعد و برق در 8 استان

شاعرانه/ سال جدید بود و زمستان ادامه داشت

مدیرکل بنیاد گلستان با جامعه ایثارگری شهرستان کردکوی دیدار کرد

حمایت بنیاد شهید از ساخت فیلم زندگی مهندس شهید علی اخوین انصاری

یادگاران شهدا، موجب تقویت قدرت جمهوری اسلامی هستند

واژگونی اتوبوس در این جاده 15 مصدوم بر جای گذاشت

نیروگاه خورشیدی فولاد مبارکه، جلوه عملی برای امیدبخشی بیشتر به مردم است

خودتأمینی 850 مگاواتی فولاد مبارکه تا تیرماه سال جاری

همه به تمرکز مدیران صنعتی بر افزایش تولید کمک کنند

پاس گل کیهان به ایران‌‏هراسان

مذاکره با آمریکا مستقیم یا غیر مستقیم

در غزه چه می‌گذرد؟

گوشی میان‌رده CMF Phone 2 Pro ناتینگ 8 اردیبهشت رونمایی می‌شود

یک تحلیلگر: اسرائیل به این 3 کشور حمله می‌کند

نگران بحران آب

تله مذاکره مستقیم