پیام سپاهان

آخرين مطالب

عراقچی؛ قدرت انتخاب یا تحمیل گزینه‌ها؟ اقتصادی

عراقچی؛ قدرت انتخاب یا تحمیل گزینه‌ها؟
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - شرق /متن پیش رو در شرق منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
نکته قابل‌تأمل در اظهارات عراقچی تأکید بر «اجتناب از جنگ» به‌عنوان سیاست تهران در سال جدید است. این موضع‌گیری در نگاه نخست، منطقی و قابل‌درک به نظر می‌رسد، اما مسئله اساسی آن است که وقوع یا عدم وقوع جنگ در منطقه‌ای پرتنش مانند غرب آسیا، تنها به تصمیم تهران بستگی ندارد. در واقع، جنگ بیش از آنکه محصول تصمیمات تهران باشد، نتیجه مجموعه‌ای از متغیرهای منطقه‌ای و بین‌المللی است که تعدادی از آنها خارج از دایره کنترل ایران قرار دارند.
عبدالرحمن فتح الهی| «سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، قطعا متمرکز بر دیپلماسی و اجتناب از جنگ است، مگر در جایی که جنگ اجتناب ناپذیر باشد که شرایط خود را دارد»؛ »؛ «راه برای مذاکرات غیرمستقیم باز است و از کانال‌های مختلف امکان انجام این کار را داریم»؛ «آمادگی صد در صدی در کشور وجود دارد، لذا مطمئنم که هیچکس حتی فکر تجاوز به ایران را نخواهد کرد.» و ... . 
این جملات و عباراتی از این دست، گفته‌های عباس عراقچی در بازه زمانی کمتر از یک هفته گذشته است. نویسنده بر این واقعیت آگاهی و اشراف دارد که در ارزیابی عملکرد وزیر، باید به ملاحظات ساختاری و محدودیت‌های نهادی در ترسیم سیاست خارجی ایران توجه داشت. ریل گذاری در مقوله دیپلماسی کشور بر مبنای «ساختار – کارگزار» تعریف می‌شود که در آن، وزارت امور خارجه و وزیر، به‌رغم نقش محوری در دیپلماسی اجرایی، نمی‌توانند به‌تنهایی تعیین‌کننده راهبردهای کلان باشند. بااین‌وجود، آنچه از مواضع و عملکرد عراقچی برمی‌آید، نشانگر این واقعیت است که او نه‌تنها در ایجاد ابتکار عمل در حوزه سیاست خارجی موفق نبوده، بلکه گاه از وزن حداقلی که برای یک وزیر در ساختار سیاست خارجی ایران متصور است، فراتر نرفته است. 
«اجتناب از جنگ»، گزینه ای که دست تهران نیست
برای نمونه، نکته قابل‌تأمل در اظهارات عراقچی تأکید بر «اجتناب از جنگ» به‌عنوان سیاست تهران در سال جدید است. این موضع‌گیری در نگاه نخست، منطقی و قابل‌درک به نظر می‌رسد، اما مسئله اساسی آن است که وقوع یا عدم وقوع جنگ در منطقه‌ای پرتنش مانند غرب آسیا، تنها به تصمیم تهران بستگی ندارد. در واقع، جنگ بیش از آنکه محصول تصمیمات تهران باشد، نتیجه مجموعه‌ای از متغیرهای منطقه‌ای و بین‌المللی است که تعدادی از آنها خارج از دایره کنترل ایران قرار دارند. 
شاهد مثال هم ناظر بر تحولات یمن و رفتار حوثی ها است که می‌تواند بر سطح تنش‌ها در سطح کلان تأثیر بگذارد. به‌رغم برخی گزارش‌ها مبنی بر تلاش تهران برای مهار بحران، بخشی از کنش‌های اخیر نشان می‌دهد که امکان گسترش دایره تنش به ایران وجود دارد. در چنین شرایطی، تأکید بر اجتناب از جنگ اگرچه می‌تواند در کاهش تنش‌ها مؤثر باشد، اما لزوماً به معنای جلوگیری قطعی از درگیری نیست. علاوه بر این، باید توجه داشت که در نظام بین‌الملل، جنگ نه‌تنها نتیجه اراده یک‌جانبه کشورها نیست، بلکه در بسیاری از موارد حاصل محاسبات نادرست، سوءبرداشت‌ها و پویایی‌های غیرقابل پیش‌بینی است. از این منظر، حتی اگر تهران سیاستی را دنبال کند که احتمال جنگ را به حداقل برساند، باز هم نمی‌توان با قطعیت از منتفی شدن آن سخن گفت. 
تحلیل سیاست خارجی ایران مستلزم نگاهی چندلایه به متغیرهای داخلی، منطقه‌ای و بین‌المللی است. در سطح داخلی، ایران همواره کوشیده است با حفظ آمادگی دفاعی و نظامی، بازدارندگی لازم را در برابر هرگونه تهدید ایجاد کند. این رویکرد را می‌توان در اظهارات اخیر عراقچی نیز مشاهده کرد که بر «آمادگی صددرصدی کشور» تأکید داشته و تصریح کرده که «هیچ‌کس حتی فکر تجاوز به ایران را نخواهد کرد». این موضع‌گیری، در عین آنکه حامل پیامی بازدارنده برای رقبا و دشمنان است، از سوی دیگر نشان‌دهنده آن است که تهران به‌خوبی نسبت به تهدیدات پیرامونی خود آگاهی دارد. اما به معنای آن نیست که چون تهران در اوج آمادگی قرار دارد پس بازیگران گزینه جنگ را منتفی می دانند.
در سطح منطقه‌ای، ایران در تلاش است تا با بهره‌گیری از دیپلماسی چندلایه، نقش فعالی در تحولات غرب آسیا ایفا کند. تلاش برای ایجاد توازن در روابط با بازیگران منطقه‌ای، تعامل با کشورهای همسایه و مدیریت بحران‌های جاری، بخشی از راهبرد سیاست خارجی تهران است. بااین‌حال، محیط منطقه‌ای ایران به‌شدت متغیر و سیال است، و هرگونه تحول غیرمنتظره می‌تواند معادلات را دگرگون سازد. اگرچه سیاست «اجتناب از جنگ» راهبردی معقول و مبتنی بر منطق سیاست‌ورزی است، اما در جهانی پرآشوب و در منطقه‌ای پرمخاطره مانند غرب آسیا، وقوع جنگ تنها به تصمیم یک‌جانبه کشورها بستگی ندارد. ایران در موقعیتی قرار دارد که باید به‌طور هم‌زمان، هم سیاست بازدارندگی را حفظ کند و هم مسیر دیپلماسی را باز نگاه دارد.
در چنین شرایطی، آنچه اهمیت دارد، نه‌فقط اعلام مواضع، بلکه اتخاذ راهبردهای عملی برای مدیریت بحران‌ها، کنترل سطح تنش و جلوگیری از تحمیل گزینه‌هایی است که تهران تمایلی به پذیرش آنها ندارد. لذا، موفقیت سیاست خارجی ایران در گروی آن است که چگونه بتواند از دل تهدیدات، فرصت‌هایی را برای تأمین و تقویت منافع ملی خود استخراج کند. 
رویکرد سنجیده یا انفعال؟
در نظام بین‌الملل، مدیریت روابط با قدرت‌های جهانی و اتخاذ رویکردی هوشمندانه در قبال تحرکات دیپلماتیک آنان از چالش‌های اساسی سیاست خارجی ایران محسوب می‌شود. در این چارچوب، یکی از مسائل کلیدی، چگونگی واکنش ایران به ابتکارات دیپلماتیک و فشارهای سیاسی بازیگران تأثیرگذار همچون ایالات متحده و اسرائیل است. لذا در نمونه دیگری، اظهارات عباس عراقچی مبنی بر اینکه «با توجه به نوروز و ماه رمضان، عجله‌ای در پاسخ به نامه ترامپ نداریم»، در نگاه نخست می‌تواند نشان‌دهنده یک رویکرد سنجیده و مدبرانه باشد. این اظهارات حاکی از آن است که ایران از تصمیم‌گیری‌های عجولانه پرهیز کرده و در عوض، در پی اتخاذ سیاست‌هایی است که تأمین حداکثری منافع ملی را تضمین کند. همچنین، تأکید بر باز بودن کانال‌های مذاکرات غیرمستقیم، از رویکردی انعطاف‌پذیر و واقع‌گرایانه در دستگاه دیپلماسی ایران حکایت دارد که دیپلماسی را همچنان به‌عنوان ابزاری اساسی برای حل‌وفصل بحران‌ها در نظر می‌گیرد. 
به رغم آنچه گفته شد، رویکرد تأخیری در واکنش به تحرکات دیپلماتیک رقبای بین‌المللی، چالشی مضاعف را پیش روی سیاست خارجی ایران قرار می‌دهد. برخلاف آنچه عراقچی عنوان کرده، واقعیت عرصه بین‌المللی این است که بازیگرانی مانند ایالات متحده و به‌ویژه اسرائیل در مسیر تحقق اهداف خود، منتظر فرآیندهای فرسایشی و تعلل دیپلماتیک ایران نمی‌مانند. تجربه نشان داده است که این بازیگران از هرگونه تعلل یا انفعال ایران برای تحمیل شرایط سخت‌تر و افزایش فشارهای سیاسی و اقتصادی بهره می‌برند. در چنین شرایطی، هرگونه تأخیر در اتخاذ مواضع و واکنش‌های به‌موقع می‌تواند موجب از دست رفتن فرصت‌های استراتژیک و تشدید فشارهای دیپلماتیک و امنیتی بر تهران شود. 
از منظر راهبردی، اتخاذ یک سیاست تعاملی، اما درعین‌حال فعال و هوشمندانه، می‌تواند گزینه‌ای مناسب برای ایران باشد. حفظ اصول دیپلماسی در کنار اقداماتی که نشان‌دهنده آمادگی ایران برای پاسخگویی سریع و قاطع به تهدیدات و فشارهای خارجی باشد، می‌تواند ضمن کاهش آسیب‌پذیری‌های احتمالی، زمینه را برای تأمین منافع ملی کشور فراهم سازد. به‌ویژه در فضای متحول منطقه‌ای و بین‌المللی، توانایی پیش‌بینی و مدیریت بحران‌ها عاملی تعیین‌کننده در موفقیت سیاست خارجی خواهد بود. در نتیجه، اگرچه بهره‌گیری از فرصت‌هایی مانند ماه رمضان و تعطیلات نوروزی برای تنظیم بهتر دیپلماسی ایران قابل‌درک است، اما نباید از این مسئله غافل شد که رقبای منطقه‌ای و بین‌المللی ایران منتظر نخواهند ماند تا این دوره سپری شود. ازاین‌رو، سیاست خارجی کشور باید ضمن پرهیز از عجله در تصمیم‌گیری، از انفعال نیز بپرهیزد و با هوشمندی، سرعت عمل و ابتکار عمل، منافع ملی را در برابر سناریوهای مختلف حفظ کند.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/950795/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

صحبت های شنیدنی از مهران مدیری

مدیرعامل جدید اینتل برنامه‌هایش را اعلام کرد؛ واگذاری واحدهای غیرضروری

اشاره به کنسول دستی ایکس‌ باکس در یک ویدیو تبلیغاتی

پیشنهاد پوتین که اروپایی‌ها را عصبانی کرد

گره دلار

اجرای طرح از سبزه تا کمپوست در شیراز

هوای اصفهان تا 4 درجه گرم‌تر می‌شود/ ثبت دمای 33 درجه گرمای بهاری در استان

برنامه سینماهای اصفهان، امروز چهارشنبه 13 فروردین + ساعت‌ اکران دایناسور

مسعود فروتن: عادت ندارم از کتابم پول به دست بیاورم/ زندگی خواهرم را می‌نویسم

ترامپ حریص برای دوره سوم؛ تیر خلاص به قانون اساسی یا خیال‌پردازی؟

آیا ادارات و بانک ها 14 فروردین 1404 تعطیل است؟

آغاز بارش‌های رگباری و افزایش 4 درجه‌ای دما در اصفهان طی 24 ساعت آینده

وداع با استاد فرهیخته ریاضیات ایران | درگذشت چهره ماندگار خانه‌های ریاضیات

آغاز اردوی تیم‌های ملی تفنگ و تپانچه ایران از 16 فروردین‌ماه

رکورد جدید گردشگری در اصفهان | بازدید از آثار تاریخی 15٪ افزایش یافت

فوت 5 کودک در استان اصفهان طی طرح نوروزی

دو خط کتاب/ در باب حکمت زندگی

یوتیوب شمشیر را از رو بست!

ایلان ماسک در برابر اپل؛ آینده ارتباط ماهواره‌ای در خطر است؟

نقشه آلمان برای خاورمیانه

هشدار هواشناسی؛ گردوخاک در راه اصفهان

پیگیری رئیس جمهوری درباره مسائل حوزه آبی اصفهان

بحران فرونشست در دشت اصفهان-برخوار؛ زنگ خطر بی‌صدای فروپاشی

پزشکیان پیگیر مسائل حوزه آبی اصفهان شد

عشق به زبان شعر نو در «مروارید عشق»

موتورولا اج 60 فیوژن معرفی شد؛ نمایشگر خیره‌کننده، لبه‌خمیده و بدنه با استاندارد نظامی

نشت اطلاعاتی بزرگ ایکس؛ آدرس ایمیل بیش از 200 میلیون کاربر لو رفته است

تجهیز 23 پارکینگ شهر اصفهان به جایگاه‌های شارژ خودروهای برقی

نشت گاز در مهاباد موجب مسمومیت یک نفر شد

نزدیک 4 هزار نفر از موزه تاریخ طبیعی ارومیه بازدید کرده اند

افزایش ترافیک در محورهای مواصلاتی استان اصفهان در روز طبیعت

شناسایی و دستگیری قمه کشان پل خواجوی اصفهان

قمه‌کش پل خواجو دستگیر شدند

قمه‌کش پل خواجو دستگیر شد

47 متهم متواری در اصفهان دستگیر شدند

صحبت های شنیدنی دکتر الهی قمشه ای

تصاویر نمونه اولیه یک اپل واچ مرموز فاش شد

سنگ‌باران پلیس راه یاسوج-اصفهان

دستگیری عامل ایجاد رعب و وحشت و قمه‌کش پل خواجو

آبرسانی به چند منطقه استان اصفهان از طریق خط انتقالی آب به یزد

بازدید از جاذبه‌های تاریخی اصفهان 15 درصد افزایش یافت

چرای بهاری در مراتع مهاباد تا 15 اردیبهشت ممنوع است

گردشگران در مورد کاشان چه گفتند؟+فیلم

سیزده بدر و ​ماجرای شعر معروف استاد شهریار

بانک های کشور فردا 14 فروردین باز هستند

رشد 15 درصدی بازدید از جاذبه‌های گردشگری اصفهان در نوروز

افزایش اقامت مسافران نوروزی در نصف جهان

نوروزگاه‌های عشایری پذیرای گردشگران نوروزی

یک گام بلند برای ورزش روستایی دستگرد قم

پیگیری آخرین وضعیت حوزه آبی اصفهان، یزد و چهارمحال و بختیاری توسط پزشکیان و معاون اول رئیس جمهور

ویکی پدیاجستجو