بزرگنمايي:
پیام سپاهان - به گزارش ، از هنگامی که تحریم چالش اقتصاد تک محصولی وابسته به نفت را نمایان کرد، استفاده از دیگر ظرفیت ها در دستور کار قرار گرفت و صنایع بسیاری مسوولیت این نقش آفرینی را بر عهده گرفتند. یکی از مهمترین، بزرگترین و تاثیرگذارترین صنایعی که در تمامی سالهای گذشته بخوبی درخشیده، صنعت فولاد بوده است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
رشد صنعت فولاد به اندازه ای زیاد بود که پله های ترقی را به سرعت طی کرد و نه تنها نیاز داخل را تامین کرد و به وابستگی پایان داد، بلکه در عرصه های جهانی ورود کرده و توانست به جایگاه هفتم جهان دست یابد.
وابستگی صنایع به یکدیگر امری غیر قابل انکار است و اگر قرار است در یک بخش با سرعت و قدرت حرکت کنیم، باید دیگر بخشها همسو با آن گام بردارند. اما صنعت برق نتوانست همسو با صنعت فولاد پیشرفت داشته باشد و عقب ماندگی در تولید برق، صنعت فولاد را به چالش و بحران کشید و باعث شد رتبه هفتم جهان را از دست بدهیم و به رتبه دهم سقوط کنیم.
بدلیل آنکه اهمیت فولادسازی برای کشور را نمی توان نادیده گرفت و باید چالشهای آن بسرعت مدیریت شود، مسعود پزشکیان رییس دولت چهاردهم، دیداری با مدیران شرکتهای فولادی برگزار کرد و با تاکید بر اینکه یکی از چالشهای اساسی پیشرو، تأمین پایدار سوخت برای صنایع است گفت: باید هر چه سریعتر تدابیری اتخاذ کنیم تا بتوانیم با عبور از این بحران، به وضعیت قابل اتکا و مطمئن دست یابیم.
رییس جمهور با تاکید بر اینکه راهی جز حرکت به سوی بهرهگیری از انرژیهای تجدیدپذیر نداریم گفت: گام نخست، اصلاح الگو و میزان مصرف انرژی در کشور است، اما نگاه اصلی باید به سمت تحقق کامل استفاده از انرژیهای پاک معطوف شود. در همین راستا، دولت برنامهریزی کرده در سال آینده از محل انرژیهای تجدیدپذیر 30 هزار مگاوات برق تولید کند و انتظار میرود مدیران صنعت فولاد نیز در سرمایهگذاری در این مسیر پیشگام باشند.
پزشکیان از نادرست بودن سیاستگذاریهای گذشته در حوزه صنایع انرژیبر انتقاد کرد و گفت: طبق گزارش وزیر نیرو، صنایع کشور در سال گذشته از ناترازی انرژی، متحمل 175 هزار میلیارد تومان خسارت شدهاند. این در حالی است که با تخصیص یکچهارم این هزینه به توسعه انرژیهای تجدیدپذیر، میتوانستیم از وقوع چنین خساراتی جلوگیری کنیم. افزون بر این، صدور مجوزهای غیرکارشناسی و بدون پشتوانه، مشکلات فراوانی را بهوجود آورده و منابع ارزشمند کشور را هدر داده است.
رییس دولت چهاردهم به تشریح مشکلات کمبود آب پرداخت و گفت: مشکل کمآبی نهتنها یکی از چالشهای جدی، بلکه مهمترین معضل ملی است. احداث بسیاری از صنایع در مناطق خشک کشور، بدون توجه به منابع آبی لازم، فشار مضاعفی بر شبکه آبرسانی و منابع آب کشور وارد کرده و هر گونه توسعه صنعتی باید با در نظر گرفتن منابع آبی و الزامات محیطزیستی برنامهریزی شود تا از تشدید بحران جلوگیری شود.
همچنین بخوانید قیام فولاد مبارکه علیه قطعی گاز و برق پزشکیان با اشاره به اینکه مشارکت شرکتهای صنعتی در حل معضلات ملی مورد تأکید بوده گفت: صنعت فولاد و دیگر صنایع بزرگ باید در انتهای این مسیر به مردم اثبات کنند که توانستهاند ضمن مشارکت با دولت و مدیریت و سرمایهگذاریهای اصولی، بحران ناترازی انرژی را برطرف کنند؛ این همان هدفی است که ما به دنبالش هستیم.
به نظر می رسد همه چیز در مسیر عکس قرار دارد، زیرا دولت به جای کمک، دست نیاز به سوی صنایع دراز کرده ، زیرا مدیرعامل فولاد مبارکه و دیگر مدیران صنعت فولاد، مشکلاتی نظیر دشواری تأمین مالی پروژهها، تحریمها، نرخ بهره مالکانه دولت از معادن و کاستیهای سیاستگذاری را مطرح کردند. همچنین پیشنهاداتی مانند استفاده از ظرفیت ماده 42 قانون ترخیص و گمرکات، تدوین قوانین پایدار در حوزه فروش و تجارت و افزایش انعطافپذیری صندوق توسعه ملی برای حمایت از صنایع ارائه شد.
البته فولاد مبارکه از چالش ها بخوبی خبر دارد و می داند برای دستیابی به اهداف تعیین شده، باید روی پای خود بایستد. به همین دلیل اقدام به ساخت انواع نیروگاه کرده که مدیرعامل فولاد مبارکه از پیشرفت قابل توجه پروژه احداث نیروگاه 914 مگاواتی سیکل ترکیبی این شرکت خبر داد و گفت: 614 مگاوات برق این نیروگاه وارد مدار شده و در تابستان سال آینده نیز 300 مگاوات دیگر آن وارد مدار خواهد شد. محمدیاسر طیبنیا از پیشرفت قابل توجه پروژه احداث نیروگاه خورشیدی 600 مگاواتی فولاد مبارکه خبر داد که در شرق اصفهان احداث شده و گفت: تاکنون 40 مگاوات برق این نیروگاه خورشیدی وارد مدار شده و با افزایش 20 مگاوات در هر ماه، تا پایان سال جاری به 120 مگاوات میرسد.
وی از انجام مطالعات پروژه احداث نیروگاه بادی 200 مگاواتی فولاد مبارکه در منطقه خواف خبر داد و گفت: نیروگاه بادی فولاد مبارکه وارد مرحله مناقصه شده است. طیب نیا با اعلام اینکه فولاد مبارکه حدود 3 سال پیش قرارداد یک میدان گازی را امضا کرده و پیگیر اجرای آن است گفت: با عملیاتی شدن این قرارداد، فولاد مبارکه علاوه بر تأمین نیاز خود، گاز مازاد را در اختیار شبکه سراسری قرار میدهد.
مدیرعامل فولاد مبارکه از ورود شرکت به حوزه اکتشافات خبر داد و گفت: در حال حاضر مطالعات 71 محدوده و پهنه معدنی را در دستور کار خود قرار داده اما به دلیل محدودیتهایی معطوف به معادن کوچک است و برای رفع نیاز خود در سال جاری اقدام به خرید شرکت اپال کرده است.