پیام سپاهان

آخرين مطالب

اظهارات مهم عضو مجمع تشخیص مصلحت درباره FATF

باید به دو کنوانسیون پالرمو وCFT بپیوندیم سیاسی

باید به دو کنوانسیون پالرمو وCFT بپیوندیم
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - عضو مجمع تشخیص مصحلت نظام گفت: حل موضوع FATF لزوما منجر به حل تحریم‌ها نمی‌شود ولی عدم حل مشکل می‌تواند حتی پس از حل تحریم‌ها هم بر اقتصاد ایران سایه بیندازد و هزینه‌های مبادلات اقتصادی با دنیای خارج را برای ایران حدود پانزده الی بیست درصد افزایش دهد.

داوود دانش جعفری گفت: حل موضوع FATF لزوما منجر به حل تحریم‌ها نمی‌شود ولی عدم حل مشکل می‌تواند حتی پس از حل تحریم‌ها هم بر اقتصاد ایران سایه بیندازد و هزینه‌های مبادلات اقتصادی با دنیای خارج را برای ایران حدود پانزده الی بیست درصد افزایش دهد.
با داوود دانش جعفری عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام به قرار زیر است:
اساسا FATF چیست و چرا باید به توصیه‌های این نهاد اهمیت دهیم؟
FATF یک مجموعه مشابه NGO (سمن) های بین‌المللی است که امروزه به دلیل اهمیت توصیه‌هایش، تبدیل به یک نهاد بین‌المللی شده است. آنچه که به FATF اهمیت داده است استناد حداقل 30 قطعنامه سازمان ملل به گزارش‌های فاتف (FATF) است. همچنین امروزه بسیاری از سازمان های بین المللی مثل صندوق بین المللی پول، بانک جهانی، پلیس بین المللی (اینترپل) و ... از گزارش‌های مستند این نهاد استفاده می‌کنند.
اعضای این نهاد بین‌المللی سی و نه کشور به علاوه شورای همکاری خلیج فارس و اتحادیه اروپا هستند. البته عضویت روسیه پس از شروع جنگ اوکراین تاکنون به حالت تعلیق درآمده است و لذا می‌توان گفت تعداد اعضای فعال آن چهل عضو (سی و هشت کشور و دو سازمان منطقه‌ای) هستند. محور اصلی فعالیت FATF در دو گروه تعریف می‌شود؛ اول معرفی کشورهای آسیب.پذیر در برابر پولشویی و مبارزه با تروریسم که به لیست خاکستری معروف است و دوم تهیه لیست کشورهای پرخطر در رابطه با پولشویی و مبارزه با تروریسم که در ایران اشتباها آن را لیست سیاه می‌خوانند.
به طور کلی باید عرض کنم وقتی کشوری در لیست خاکستری و یا سیاه قرار می‌گیرد، اکثر کشورهای دنیا همچنین نظام بانکی و تجاری این کشورها خود را ملزم می‌دانند که با آن کشور اگر وارد معامله شدند، تدابیر خاص احتیاطی را اعمال کنند. به عبارت دیگر کشورها با کشوری که در لیست خاکستری و یا سیاه قرار دارد، یا به صورت احتیاطی وارد معامله نمی‌شوند و یا اگر وارد معامله شدند در این صورت امتیازهای خاصی را طلب می‌کنند که در مجموع هزینه مبادلات بین‌المللی برای کشوری که در لیست قرار دارد را افزایش می‌دهد. شیوه کار فاتف برای کشوری که در لیست خاکستری یا سیاه قرار می‌گیرد، این است که توصیه‌هایی به کشور مورد نظر انجام می‌دهد که مهم‌ترین آن تصویب قوانین داخلی مناسب برای مبارزه با مواد مخدر، مفاسد اقتصادی، جرایم سازمان‌یافته و تامین مالی تروریسم است. بعد از تصویب این قوانین، فاتف کارکرد این قوانین را هم بررسی می‌کند.
FATF در ابتدا ایران را در لیست خاکستری قرار داد و 41 توصیه در ارتباط با خارج شدن از لیست خاکستری به ایران ارائه کرد. ایران در ارتباط با این موضوع فکر کنم تا به حال اقداماتی برای 36 بند از توصیه‌های FATF انجام داده است که پنج مورد آن هنوز دست نخورده باقی مانده که از این پنج مورد، دو مورد مهمِ تصویب پیوستن ایران به کنوانسیون مبارزه با تامین مالی تروریسم (CFT) و همچنین کنوانسیون مبارزه با جرایم سازمان یافته (معروف به پالرمو) در مجلس شورای اسلامی است. به دلیل تاخیر ایران در ارتباط با اجرای کامل 41 توصیه، متاسفانه این نهاد ایران را در لیست کشورهای پرخطر در ارتباط با پولشویی و تروریسم قرار داد و لذا ایران هم اکنون در لیست سیاه قرار دارد.
نقش مجمع تشخیص مصلحت نظام در رابطه با فاتف چیست؟
به طور کلی وقتی قوانین جدیدی در مجلس به تصویب می‌رسد، این مصوبه برای رسیدگی و تایید نهایی به شورای نگهبان فرستاده می‌شود. شورای نگهبان می‌تواند مصوبات مجلس را به دلیل مخالفت با شرع و یا قانون اساسی رد کند. وقتی دو بار مجلس مصوبه‌ای داد و توسط شورای نگهبان رد می‌شود، در این صورت اختلاف میان مجلس و شورای نگهبان به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارجاع می‌شود و مجمع تشخیص می‌تواند مصوبه نهایی را نسبت به نظر شورای نگهبان و یا مجلس تفسیر کند. از طرف دیگر وقتی مصوبات مجلس مخالف سیاست‌های کلی نظام باشد، در این صورت مجمع تشخیص می‌تواند با آن مصوبه مجلس مخالفت کند و به اصطلاح مجددا مصوبه را به مجلس ارجاع دهد. در ارتباط با بحث فاتف، آن قسمت از مصوبه مجلس که مربوط به عضویت ایران در کنوانسیون‌های مبارزه با تامین مالی تروریسم و کنوانسیون مبارزه با جرایم سازمان یافته بود به دلیل مغایرت با شرع به مجمع تشخیص ارجاع شد ولی مجمع در ارتباط با اینکه نظر مجلس درست است یا نظر شورای نگهبان به جمع‌بندی دقیق نرسید. البته طبق آیین‌نامه‌ها وقتی مجمع تشخیص تا یکسال به تصمیم نرسد رای و نظر شورای محترم نگهبان محکّم می‌شود.
مقام معظم رهبری یک بار به خاطر درخواست رییس‌جمهور وقت مجددا این موضوع را به مجمع تشخیص ارجاع دادند ولی مجمع تشخیص هم به مصوبه‌ای در این رابطه دست نیافت و لذا هنوز عضویت ایران در کنوانسیون‌های جرایم سازمان‌یافته (پالرمو) و تامین مالی تروریسم (CFT) به تصویب نرسیده است و به همین دلیل هم FATF ایران را از لیست خاکستری به لیست سیاه (پرخطر) انتقال داد.
چرا عضویت ایران در کنوانسیون مبارزه با مفاسد اقتصادی(مریدا) که به مراتب شرایط سخت‌تری نسبت به کنوانسیون‌های مورد بحث دارد عملی شده ولی در مورد این دو کنوانسیون به بن بست رسیده‌ایم؟
پیوستن ایران به کنوانسیون مبارزه با مفاسد اقتصادی (مریدا) هم با تصویب مجمع تشخیص مصلحت نظام بوده که در سال 1385 اتفاق افتاد و در آن موقع هم بین مجلس وقت و شورای نگهبان اختلاف نظر بود. در مورد دو کنوانسیون پالرمو و تأمین مالی تروریسم متاسفانه مجمع تشخیص به نظرات دقیقی نرسید ولی اثرش این بود که نظر شورای محترم نگهبان محکّم شده است.
آیا بحث عضویت ایران در دو کنوانسیون جرایم سازمان یافته (پالرمو) و کنوانسیون تامین مالی تروریسم مجددا با دستور مقام معظم رهبری به تشخیص مصلحت نظام رسیده است؟
من این موضوع را از طریق اخبار نقل شده از طرف رییس‌جمهور محترم و همچنین وزیر اقتصاد شنیدم ولی هنوز اطلاعیه رسمی برای این موضوع و اینکه مجددا در دستور مجمع تشخیص قرار بگیرد، ندیدم.
هزینه‌های حل مشکلات FATF با ایران چقدر است؟ آیا همچنان مسائل رفع تحریم‌ها را از طرف کشورهای تحریم‌کننده، پس از حل مشکلات متصور هستید؟
تحریم‌ها و FATF دو موضوع کاملا جدا از هم است. به عبارت دیگر حل موضوع FATF لزوما منجر به حل تحریم‌ها نمی‌شود ولی عدم حل مشکل می‌تواند حتی پس از حل تحریم‌ها هم بر اقتصاد ایران سایه بیندازد و هزینه‌های مبادلات اقتصادی با دنیای خارج را برای ایران حدود پانزده الی بیست درصد افزایش دهد؛ لذا ما باید حداقل برای کاهش هزینه مبادله هم که شده به این دو کنوانسیون بپیوندیم. به نظر من این دو کنوانسیون به مراتب آسان‌تر از کنوانسیون مبارزه با مفاسد اقتصادی (مریدا) است که در سال 1385 به آن پیوستیم. قوه قضاییه (سازمان بازرسی) نماینده جمهوری اسلامی ایران در این کنوانسیون است و می‌توان تجربه 20 سال عضویت ایران در این کنوانسیون را از قوه قضاییه اخذ نمود. همچنین آنچه که مشاهده می‌شود، این است که آثار تحریم‌ها و FATF در حوزه‌های بانکی و تجاری مشابه هم هستند و آثار آن‌ها تبدیل به حالت فزاینده می‌شود.

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/927815/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تبادل نظر در مورد راه کارهای همکاری های مشترک میان بنیاد شهید و پایگاه هوایی

بکارگیری ظرفیت‌های برون سازمانی برای سلامت ایثارگران در دستور کار است

راهنمای انتخاب بهترین شرکت تعمیر ماشین ظرفشویی در اصفهان

هشدار به دانش آموزان شپش درکمین است

سرقت بی شرمانه با پوشش پاکبان! /حرمت لباس این قشر خدمتگزار را نگه نداشت!

روحانیون باید در دعوت جوانان به عرصه روحانیت نقش‌آفرین باشند

هشدار به دانش آموزان؛ شپش در کمین است

جدول خاموشی برق اصفهان چهارشنبه 19 دی

بورس به اوج سرسبزی خود می رسد ؟

ستاره‌های استقلال و پرسپولیس به سپاهان برمی گردند

آلودگی هوای اصفهان امروز چهارشنبه 19 دی + شاخص کیفی به تفکیک مناطق

برنامه زمان‌بندی برگزاری پنل‌های گروه فولاد مبارکه در دومین روز از ششمین نمایشگاه ملی فولاد ایران

طالبان نه مجلسی دارد و نه دولتی، هیچ چیزی در این حاکمیت سر جای خودش نیست

مرمت و احیای بیش‌از 25 دهانه تاریخی بازار حمام پنجشنبه در اصفهان

بهترین قصاید و قطعات ادبی شعرای عرب در رثای شهید سلیمانی

سرمقاله جوان/ مسئله اول کشور را از کجا باید فهمید

سرمقاله هم میهن/ مقاومت در برابر تغییر

FATF «تله» دشمن برای تحریم و «بهانه‌ای» برای کم‌کاری در داخل

سرمقاله وطن امروز/ چتر پدافند روی مراکز هسته‌ای

سرمقاله آرمان امروز/ روسیه خیانت کرد؟

مذاکره با ترامپ؛ بنویسید شجاعانه، بخوانید احمقانه!

جلسه شورای اطلاع رسانی اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اصفهان برگزار شد

کاشان در حوزه‌های فرهنگی و اجتماعی بسیار غنی است

بهره‌برداری از فاز دوم پروژه مجتمع خواربار و خشکبار اصفهان در بهمن 1403

وضعیت آب و هوای اصفهان فردا پنجشنبه 20 دی 1403 + پیش بینی هواشناسی اصفهان بیستم دی 1403

تصاویر محرمانه‌ای که سپاه اجازه انتشار آن را داد

ابتلای سالانه 8 هزار اصفهانی به شپش؛ بیشترین آلودگی بین دانش‌آموزان است

بیش از 170 قرارداد برای احداث پارک‌ها و فضای سبز در شهر اصفهان منعقد شده است

روایت‌های شوکه‌کننده یک افسر اطلاعاتی ایرانی

ریزر از طرح خود برای ساخت دستیار هوش مصنوعی مخصوص گیمرها رونمایی کرد

سرمقاله خراسان/ انتقال پایتخت، اولویت چندم است؟!

سرمقاله دنیای اقتصاد/ هزینه سوخت‏‏‌شده فیلترینگ

سرمقاله سازندگی/ هشداری برای امروز؛ چراغی برای آینده

اصلاح نافرجام قیمت خودرو

ضربان قیمت سکه تند شد/ دلار دوباره به کریدور هشتم برگشت

بستن درگاه رمزارز‌ها توسط بانک مرکزی چه عواقبی خواهد داشت؟

مناسبت روز/ چهارشنبه، 19 دی‌ماه

شفافیت و مشارکت مردمی پایه‌های اصلی مدیریت شهری نوین است

«آوای باد»؛ بخشی از تاریخ سیاسی چین در یک رمان

آنر GT پرو حداکثر تا اوایل تیر 1404 معرفی خواهد شد

هوش مصنوعی «جمینای» اواخر سال جاری به تلویزیون‌های گوگل می‌آید

چگونه اصفهان در مدیریت پسماند پیشتاز شد؟

اقدام ترکیه علیه کامیون داران ایرانی

قیمت روغن افزایش یافت؛ محتکران بازار دست به کار شدند!

چگونه اصفهان در مدیریت پسماند پیشتاز کشور شد؟

چگونه اصفهان پیشتاز مدیریت پسماند در کشور شد؟

مناقصه عمومی همزمان با ارزیابی کیفی دو مرحله ای خرید و راه اندازی سیستم روشنایی سطوح پروازی فرودگاه اصفهان شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران

بهره‌برداری از فاز دوم پروژه مجتمع خواروبار و خشکبار اصفهان در بهمن 1403

لحظه آغاز رزمایش پدافند مرکز هسته‌ای نطنز + فیلم

تحریم‌ها یا FATF؛ چرا اقتصاد ما میان این دو گیر افتاده؟