پیام سپاهان

آخرين مطالب

سرمقاله شرق/ نظم بین‌المللی جدید؟ سیاسی

سرمقاله شرق/ نظم بین‌المللی جدید؟
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - شرق / «نظم بین‌المللی جدید؟» عنوان یادداشت روز در روزنامه شرق به قلم کوروش احمدی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
در پی به قدرت رسیدن مجدد ترامپ دوباره با این بحث که آیا نظم بین‌المللی جدیدی در حال شکل‌گرفتن است، مواجه شده‌ایم. اقدامات ترامپ در فاصله‌گرفتن از تعهدات امنیتی در قبال متحدان اروپایی، نزدیک‌شدن به روسیه و نظام‌های اقتدارگرا و نیز راه‌انداختن نوعی جنگ تجاری و... بار دیگر بحث در‌باره شکل‌گیری یک نظم بین‌المللی جدید را به میان آورده است. اکنون سؤال این است که آیا سیاست‌ها و اقدامات ترامپ به‌عنوان رئیس بزرگ‌ترین قدرت اقتصادی و نظامی جهان می‌تواند مخل نظم جهانی مبتنی بر انترناسیونالیسم لیبرال باشد که بعد از جنگ جهانی دوم از سوی قدرت‌های غربی و متحدان آنها توسعه یافت. ترامپ به‌وضوح معلوم کرده است که احترامی برای اصول انترناسیونالیسم لیبرال، شامل بسط تجارت آزاد، تقویت نهادهای بین‌المللی، تکیه بر چند‌جانبه‌گرایی برای حفظ امنیت، استقرار روابط بین‌الملل بر چارچوب‌های حقوقی و بسط لیبرال‌دموکراسی قائل نیست.
دولت ترامپ عملا شکی باقی نگذاشته که از همه سازمان‌های بین‌المللی، اعم از اقتصادی مانند صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی، سیاسی مثل سازمان ملل و امنیتی مانند ناتو بیزار است و سیاست‌ها و توصیه‌های این نهادها را کاملا منطبق با آنچه منافع آمریکا تلقی می‌کند، نمی‌داند. این تلقی و اقداماتی که در این زمینه انجام شده، مانند اعمال تعرفه‌های شدید و کاهش جدی کمک‌های جهانی موجب نگرانی‌هایی درباره اختلال در زنجیره تأمین جهانی، تورم، رکود جهانی و تأمین غذا و دارو برای آسیب‌پذیرترین مردم شده است.
بازار
اما اقدامات و سیاست‌های ترامپ را مشکل می‌توان مبنایی برای طرح امکان شکل‌گیری یک نظم جدید بین‌المللی دانست. او به‌عنوان فردی که تصمیماتش عمدتا بر حس درونی‌اش و نوعی منطق معاملاتی استوار است و ریشه در هیچ تفکر نظام‌مند و فکر‌شده ندارد، پیوسته دچار تردید و تزلزل و اعوجاج در تصمیم‌گیری است؛ تصمیماتی که او می‌گیرد، تابع فرایندهای مرسوم در نظام‌های حکومتی نیست و عمدتا شخصی، دفعتی، خلع‌الساعه و فی‌البداهه است، بنابراین هنوز علائم صریح و روشنی دال بر اینکه آمریکا در دوره تصدی او در کدام سمت خواهد ایستاد، وجود ندارد و آمریکای ترامپ هنوز در اتخاذ تصمیمات قاطع دچار تردید است. تحقیر و بی‌اعتنایی به نهادهای بین‌المللی از‌جمله سازمان ملل، ناتو، صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی هنوز عمدتا در مرحله ژست‌های سیاسی است و نشانه‌ای که حاکی از تصمیم او به خروج کامل از این نهادها باشد، مشهود نیست. او شاید می‌داند که اگر چنین کند، فرصتی تاریخی را به رایگان در اختیار چین برای بسط نفوذش در سطح جهانی قرار داده است.
در این مقطع تنها می‌توانیم از وجود یک موج جدید ناسیونالیست‌های انزواگرا و ضد روند جهانی‌شدن و یک موج ناسیونال پوپولیسم ضد لیبرال در آمریکا و شمار دیگری از کشورها ازجمله در اروپای غربی سخن بگوییم. سؤال این است که آیا این موج دوام خواهد آورد و گسترش خواهد یافت یا در یک دوره چندساله انرژی‌اش تخلیه خواهد شد. سؤال این است که آیا ضدیت با روند جهانی‌شدن که عمدتا از ناحیه مخالفت شدید با مهاجرت شغل‌های صنعتی-سنتی به خارج از کشورهای غربی و هجوم مهاجران از خارج به اروپا و آمریکا تغذیه شده و موتور محرک ناسیونال پوپولیسم در این مناطق بوده، مانند دیگر امواج پوپولیستی در گذشته گذرا و موقتی خواهد بود یا خیر. به عبارت دیگر سؤال این است که آیا می‌توانیم به صرف مشاهده این امواج از اینکه نظم جهانی کهنه در حال انقراض است، سخن بگوییم. در چنین صورتی باید مشخص کنیم که نظمی که قرار است جایگزین نظم انترناسیونالیسم لیبرال شود، کدام نظم است. آیا نظم مرکانتیلیستی قرار است جایگزین شود؟
آیا نظم مبتنی بر ایجاد مناطق نفوذ برای قدرت‌های بزرگ و تقسیم جهان بین این قدرت‌ها قرار است جایگزین شود؟ به‌علاوه ناسیونال پوپولیسم موجود که در اروپا و آمریکا در مرکز تحولات و بحث‌های مربوط به تغییر نظم بین‌المللی قرار دارد، مانند هر پوپولیسمی در هر نقطه جهان ضد قانون داخلی و خارجی، ضد نهادها، ضد نخبگان، ضد رسانه و ضد نخبگان اقتصادی و... است. از این منظر می‌توان گفت که ما اکنون با یک بحران در روابط اروپا و آمریکا مواجه نیستیم، بلکه با یک صف‌بندی فرامرزی و فرامنطقه‌ای و فراقاره‌ای بین پوپولیست‌های اقتدارگرای غربی و اقتدارگرایان در دیگر مناطق جهان از یک سو و لیبرال‌دموکرات‌ها در همه جهان از سوی دیگر مواجهیم. 
به این معنی که حزب دموکرات و جمهوری‌خواهان کلاسیک در آمریکا و رسانه‌ها، نهادها و بوروکراسی و دانشگاه‌های آمریکا و نیز دولت‌های کانادا، مکزیک و... در کنار دولت‌ها و نهادهای لیبرال‌دموکرات اروپایی قرار دارند. در‌حالی‌که دو دولت کم‌و‌بیش ناسیونال پوپولیست اروپایی یعنی دولت‌های مجارستان و ایتالیا کم‌و‌بیش در صف مقابل قرار دارند.
شاید تا این مقطع بتوانیم تنها از این صف‌بندی سخن بگوییم و جدی‌گرفتن بحت‌ها درباره تغییر نظم بین‌المللی را به آینده و روشن‌شدن نتیجه این تقابل، از‌جمله در جریان انتخابات میان‌دوره‌ای کنگره در 2026 و انتخابات 2028 آمریکا موکول کنیم.

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/961131/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

انفجار شدید این‌بار در اصفهان قربانی بر جای گذاشت

مشاوره شغلی داتین به دانشجویان دانشگاه اصفهان

ناصر ذاکر محرمی به عنوان رئیس اتاق اصناف بهارستان انتخاب شد

کاهش 17 درصدی داوطلبان کنکور 1404 در استان اصفهان

برگزاری 800 جشن ویژه روز دختر در اصفهان

انفجاری بزرگ در اصفهان | اعلام وضعیت اضطراری

خاطراتی از ثروتمندترین پزشک مناطق محروم

هوش مصنوعی بازگشت تومور مغزی در کودکان را پیش‌بینی می‌کند

نمایشگاه مجازی اتاق بازرگانی بجنورد در ایران‌ اکسپو 2025 رونمایی شد

روایت خواندنی دیدار پاپ فرانسیس با آیت‌ الله سیستانی در کتاب «امید»

مشخصات دیمنسیتی 9500 لو رفت؛ تراشه پرقدرت مدیاتک برای گوشی‌های رده‌بالا

احتمال وقوع سیلاب در مناطق شمالی و شرقی اصفهان وجود دارد

تحقق 200 درصدی برنامه های سوادآموزی در زندان های استان با همکاری اداره کل زندان ها

شیوه‌نامه نقل و انتقال فرهنگیان برای سال تحصیلی 1405-1404 ابلاغ شد

معلم اصفهانی در جمع برگزیدگان نهایی معلمان نمونه کشوری مدارس غیردولتی قرار گرفت

آب در برخی مناطق شهر اصفهان فردا قطع می‌شود

انفجار گاز ازت در برخوار یک مصدوم داشت

زنگ زمین پاک در مدارس بهارستان نواخته شد

عملیات ایمن‌سازی بخشی از بازار بزرگ اصفهان پایان یافت

8 هزار تن شکر احتکار شده در اصفهان کشف شد

خواندن شعری زیبا در وصف ایران زمین

افشاگری درباره ثروت افسانه‌ای یوسا

معرفی مجموعه‌ای درباره قصه‌های حضرت معصومه (س)

ارتباط شعر قیصر امین پور با شاهنامه فردوسی

دولینگو هوش مصنوعی را جایگزین نیروهای پیمانی خود می‌کند

سرمقاله اطلاعات/ عادت به تکرار حادثه‌ها

برگزاری جلسه ستاد اجرائی شاهد و ایثارگر آموزش و پرورش استان با حضور مدیر کل بنیاد سمنان

انفجار در یک واحد صنعتی اصفهان + تعداد فوتی‌ها و مصدومان

انفجار در یک واحد صنعتی اصفهان

توضیحات احمدوند درباره هزینه‌های نمایشگاه کتاب 1403

استارلینک از طرح اینترنت ماهواره‌ای جدیدی با دیش و روتر رایگان رونمایی کرد

سومین دریافت‌کننده تراشه نورالینک توانست دوباره صحبت کند

سرمقاله جوان/ بازی آمریکا و اسرائیل را در مذاکرات به هم بزنید

رئیس اندیشکده شورای روابط خارجی آمریکا: امکان مصالحه وجود دارد

سرمقاله وطن امروز/ ایران در عصر بی‌نظمی جهانی

مرثیه‌ای برای نغمه‌های بندر

کمیته‌های تخصصی مراسم ارتحال امام خمینی (ره) دراصفهان تشکیل می‌شود

انفجار در سوله شرکت اوانار پارسیان در میمه یک فوتی و 2 مصدوم داشت

احداث 300 هزار مسکن کارگری در کشور

مادر شهیدان والامقام «احمد و محمود رضاپور» به لقاءالله پیوست

دغدغه و نگرانی لنج داران و ملوانان شهرستان عسلویه رفع شود

انفجار در سوله شرکت اوانار پارسیان اصفهان یک فوتی و دو مصدوم به‌همراه داشت

دو کتاب پیشنهادی برای هدیه روز دختر

علی‌بابا از مدل‌های هوش مصنوعی استدلالگر Qwen3 رونمایی کرد

گلکسی واچ کلاسیک سامسونگ احیا می‌شود

سرمقاله ابتکار/ دیپلماسی سخت؛ روایت تغییر در مذاکرات ایران و آمریکا

سرمقاله شرق/ نظم بین‌المللی جدید؟

بیش از 7 هزار روایت معلمان فداکار در پویش «معلم فداکار» ثبت شده است

ذخیره سد زاینده رود 11 میلیون متر مکعب کمتر از پارسال است

کتابی که توسط یک خانم مسلمان ژیمناست نوشته شده است