پیام سپاهان

آخرين مطالب

سفر ترامپ به خاورمیانه؛ طبل دیپلماسی یا آوای تهدید؟ سیاسی

سفر ترامپ به خاورمیانه؛ طبل دیپلماسی یا آوای تهدید؟
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - فرارو /متن پیش رو در فرارو منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
دونالد ترامپ با اعلام سفر احتمالی به خاورمیانه، در بحبوحه تشدید تنش‌های منطقه‌ای و جنگ اقتصادی جهانی، با چالش‌های جدی روبه‌روست. اختلافات عربی-اسرائیلی، رویکرد فشار حداکثری آمریکا بر ایران همزمان با سیاست تنش‌زدایی برخی کشور‌های خلیج فارس با تهران، تهدید گروه‌های تروریستی و رقابت ژئوپلیتیک میان آمریکا، روسیه و چین، همه سبب شده است تا چشم‌اندازهای جهانی مبهم به‌نظر برسند. در این شرایط، موفقیت دیپلماتیک ترامپ نیازمند راهبردی روشن است؛ اما اقدامات غیرقابل‌پیش‌بینی او، تحقق دستاورد‌های ملموس وی را در هاله‌ای از ابهام قرار می‌دهد.
برایان کاتولیس- پژوهشگر ارشد موسسه خاورمیانه| دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، این هفته تأیید کرد که قصد دارد در اواخر بهار امسال به عربستان سعودی و دیگر کشور‌های خاورمیانه سفر کند. این سفر در حالی برنامه‌ریزی شده که ترامپ تا کنون به‌طور عمده بر مسائل داخلی و اجرای نسخه خاص خود از «جنگ اقتصادی» متمرکز بوده و حالا این منطقه بار دیگر به کانون توجه بازمی‌گردد.
اعلام این سفر در بحبوحه افزایش تنش‌ها در خاورمیانه صورت می‌گیرد. ایالات متحده در حال اعزام ناو‌ها و جنگنده‌های بیشتر به منطقه است. ترامپ ایران را به حمله تهدید کرده و کارزار نظامی تازه‌ای را علیه حوثی‌ها در یمن آغاز کرده است؛ در حالی‌که اسرائیل نیز حملات خود به نوار غزه و لبنان را شدت بخشیده است. این فضای متشنج منطقه‌ای، با شتاب‌گرفتن جنگ اقتصادی ترامپ علیه متحدان و رقبای آمریکا در سراسر جهان همزمان شده است؛ آن هم در شرایطی که تلاشها برای ایجاد صلح میان روسیه و اوکراین به بن‌بست رسیده است.
شرایط امنیتی رو به وخامت در خاورمیانه، همراه با چشم‌انداز مبهم و پرآشوب در عرصه ژئوپولیتیکی جهان، چشم‌انداز چندان مساعدی را برای انجام یک سفر دیپلماتیک موفق از سوی رئیس‌جمهور آمریکا ترسیم نمی‌کند؛ هرچند از اکنون تا زمان احتمالی این سفر، بسیاری از معادلات ممکن است دستخوش تغییر شوند. تا پیش از سفر برنامه‌ریزی‌شده ترامپ، مشخص نیست که منطقه در دو محور کلیدی یعنی روابط عربی-اسرائیلی و تنش با ایران گامی به‌سوی ثبات برخواهد داشت یا خیر. با این حال، روشن است که در همین فاصله، تحولات فرامنطقه‌ای و روند‌های جهانی، بی‌تردید تأثیر مستقیمی بر وضعیت خاورمیانه خواهند داشت. در ادامه، پنج محور کلیدی را مرور می‌کنیم که باید در هفته‌های منتهی به سفر احتمالی ترامپ به آنها توجه داشت:
الف– جنگ یا صلح در جبهه عربی - اسرائیلی
اشتیاق دونالد ترامپ برای ظاهر شدن در نقش فردی صلح‌آور و متحدکننده و تمایلش به دریافت جایزه صلح نوبل، سایه‌ای سنگین بر رویکرد او نسبت به خاورمیانه انداخته است؛ رویکردی که در امتداد تلاش‌های ناموفقش برای دستیابی به صلحی سریع و کم‌هزینه در جنگ اوکراین قابل درک است. ترامپ در حالی وارد کاخ سفید شد که آتش‌بس‌هایی شکننده میان اسرائیل، حماس و حزب‌الله برقرار بود؛ اما آتش‌بس در غزه به‌طور کامل فروپاشیده و آتش‌بس با لبنان نیز در آستانه فروپاشی است.
در ریاض اما ترامپ با موضعی ثابت از سوی مقامات سعودی مواجه خواهد شد؛ و آن نیز ضرورت ترسیم مسیری روشن به‌سوی راه‌حل دو‌کشوری در مسئله فلسطین است؛ دیدگاهی که در سراسر جهان عرب رواج دارد، اما با طرز فکر کنونی حاکم بر اسرائیل همخوانی ندارد. شکاف میان اسرائیل و شرکای عربی آمریکا، از زمان بازگشت دوباره ترامپ به صحنه سیاسی، همچنان پابرجاست. در حالی‌که ترامپ عادی‌سازی روابط میان عربستان و اسرائیل را یکی از اهداف محوری خود معرفی کرده، این طرح تاکنون فاقد هرگونه راهبرد عملی برای کاستن از این فاصله یا مهار تنش‌های فزاینده بوده است.
ب– جنگ یا دیپلماسی با ایران
دولت ترامپ بار دیگر به سیاست «فشار حداکثری» علیه ایران بازگشته است. این در حالی است که هم واشنگتن و هم تهران سیگنال‌هایی متناقض در رابطه با اینکه آیا امکان رسیدن به توافق وجود دارد یا منطقه در آستانه درگیری گسترده‌تری قرار دارد، ارسال می‌کنند. همان‌طور که میان کابینه فعلی اسرائیل و اجماع شرکای عربی آمریکا درباره فلسطین شکاف عمیقی وجود دارد، بر سر موضوع ایران نیز اختلافی جدی میان این دو اردوگاه دیده می‌شود.
بیشتر شرکای دیرینه آمریکا در خلیج فارس اکنون در مسیر تنش‌زدایی با تهران گام برمی‌دارند؛ تغییری چشمگیر در مواضع برخی بازیگران کلیدی منطقه که نسبت به رویکرد تقابلی آنها در یک دهه گذشته، نشانی از چرخشی راهبردی دارد. با این حال، به نظر می‌رسد اسرائیل خود را برای تشدید حملات به منافع منطقه‌ای ایران آماده می‌کند؛ اقدامی که احتمالاً به‌مثابه مقدمه‌ای برای ضربه‌ای مستقیم‌تر و گسترده‌تر علیه خود ایران و برنامه هسته‌ای‌اش تلقی می‌شود.
در چنین شرایطی، بعید به نظر می‌رسد ترامپ بدون شفافیت بیشتر در دو محور اصلی یعنی جبهه عربی-اسرائیلی و پرونده ایران ریسک انجام یک سفر مهم به خاورمیانه را بپذیرد. با این حال، نباید فراموش کرد که ترامپ، غیرقابل‌پیش‌بینی‌ترین رئیس‌جمهور تاریخ آمریکاست و اینکه او مسیر گفت‌و‌گو با ایران را در پیش می‌گیرد یا در هماهنگی با اسرائیل به اقدام نظامی روی می‌آورد، دومین پرسش کلیدی هفته‌های پیش رو خواهد بود.
ج– تهدید مداوم از سوی شبکه‌های تروریستی
سومین مسئله مهم در آستانه این سفر احتمالی، تداوم تهدید‌های مزمن و پایدار از سوی گروه‌های تروریستی نظیر داعش و شاخه‌های القاعده از جمله القاعده در شبه جزیره عرب است؛ موضوعی که در تازه‌ترین ارزیابی‌های نهاد‌های اطلاعاتی آمریکا و گزارش‌های مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌المللی به‌صراحت مورد تأکید قرار گرفته است. هرچند این گروه‌ها در ماه‌های اخیر تا حد زیادی از چرخه خبری آمریکا خارج شده‌اند، اما هرگونه اقدام ناگهانی و نمایشی از سوی آنها، آن هم در آستانه سفر یک رئیس‌جمهور آمریکایی، می‌تواند چشم‌انداز منطقه‌ای را به‌طرزی غیرمنتظره و ناپایدار دگرگون کند.
د– پیوند‌های اقتصادی، تکنولوژیک و انرژی با منطقه
دولت ترامپ تمایل آشکاری به تقویت روابط اقتصادی و انرژی با متحدان کلیدی خود در خاورمیانه از جمله عربستان سعودی و امارات متحده عربی نشان داده است؛ مسئله‌ای که در نشست‌ها و بیانیه‌های اخیر این کشور‌ها به‌وضوح بازتاب یافته است. با این حال، متغیر کلیدی که باید با دقت تحت نظر قرار گیرد، تأثیر سیاست‌های اقتصادی جهانی ترامپ به‌ویژه تشدید جنگ‌های تجاری بر مناسبات اقتصادی، تکنولوژیک و انرژی‌محور با شرکای راهبردی منطقه‌ای است. هنوز روشن نیست که این سیاست‌ها به نزدیکی بیشتر منجر خواهد شد یا زمینه‌ساز تنش‌های تازه‌ای خواهد شد.
ه– خاورمیانه به عنوان جبهه اصلی در رقابت ژئوپلیتیکی جهانی
پنجمین حوزه‌ای که باید در کوتاه‌مدت با دقت دنبال شود، نحوه تحول روابط میان ایالات متحده، روسیه و چین و تأثیر آن بر معادلات خاورمیانه است. ماه‌های آغازین دولت ترامپ با تلاش برای نرم‌کردن روابط با روسیه و تشدید رقابت با چین همراه بود، اما هر دوی این کشور‌ها راهبرد‌ها و روابط خاص خود را با خاورمیانه دنبال می‌کنند. روسیه این هفته صراحتاً تهدیدات ترامپ علیه ایران را محکوم کرد و چین نیز به‌روال گذشته، با جدیت به دنبال گسترش نفوذ بلندمدت خود در سراسر منطقه است.
در این چشم‌انداز پیچیده، ایالات متحده همچنان فرصت‌هایی کلیدی برای ترسیم مسیر‌هایی به‌سوی صلح و ثبات در خاورمیانه در اختیار دارد؛ چه در چارچوب پرونده عربی-اسرائیلی و چه در مواجهه با ایران؛ حتی در شرایطی که منطقه با خطر گسترش درگیری‌های موجود و تهدید‌های پایدار از سوی شبکه‌های تروریستی مواجه است. با این‌حال، بهره‌برداری از این فرصت‌ها مستلزم راهبردی شفاف‌تر از سوی دولت ترامپ است؛ راهبردی که نه‌تنها به نگرانی‌های شرکای کلیدی منطقه‌ای خود در قبال بحران حل‌نشده فلسطین به‌ویژه جنگ جاری در غزه و خطر آوارگی میلیون‌ها نفر پاسخ دهد، بلکه چشم‌انداز تقابل با ایران و احتمال یک جنگ گسترده‌تر را نیز به‌طور جدی مورد توجه قرار دهد.
همچنین، ایالات متحده می‌تواند از ظرفیت تقویت روابط اقتصادی با قدرت‌های کلیدی منطقه بهره‌برداری کند. با این حال، هنوز مشخص نیست که آیا سیاست‌های فراگیر اقتصادی ترامپ در سطح جهانی این مسیر را هموار خواهد کرد یا خود بر پیچیدگی‌های آن خواهد افزود. اعلام سفر رئیس‌جمهور آمریکا به خاورمیانه، باید سرآغاز مجموعه‌ای از تلاش‌های هماهنگ در حوزه‌های مختلف سیاست‌گذاری باشد؛ تلاشی که بتواند زمینه‌ساز دستاورد‌هایی پیش از سفر و در جریان آن شود؛ اما در دورانی که رئیس‌جمهور آمریکا به غیرقابل‌پیش‌بینی بودن خود می‌بالد و در شرایطی تا این اندازه مبهم و ناپایدار، این پرسش به‌درستی مطرح است: آیا این سفر اصلاً انجام خواهد شد؟
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/953615/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بهره‌مندی 2024 نفر از جامعه ایثارگری مازندران از تسهیلات اشتغالزایی

خوشحالی مردم نصف جهان از بازگشایی زاینده رود+ فیلم

راهیابی 839 اصفهانی به مرحله دوم المپیاد علمی دانش‌آموزی کشور

تصادفات جرحی در اردستان 60 درصد کاهش داشت

بیش از 35 هزار کنتور فرسوده آب در اصفهان تعویض شد

برنامه سینماهای اصفهان، امروز یکشنبه 17 فروردین + ساعت‌ اکران دایناسور

ریزش معدن در مهاباد / یک کارگر کشته شد

لحظه هولناک سقوط سقف شیروانی روی سر دانش آموزان مدرسه در اصفهان + فیلم

زاینده‌رود مظلوم!

ریزش معدن در روستای عبدالله‌آباد مهاباد با یک قربانی

پیش بینی آب و هوای اصفهان در 24 ساعت آینده؛ امروز یکشنبه 17 فروردین

ریزش در معدن باریت روستای عبدالله‌آباد مهاباد

خبر تکمیلی ریزش معدن باریت روستای عبدالله‌آباد مهاباد

ارومیه| ریزش معدن در روستای عبدالله‌آباد مهاباد با یک قربانی

خدمت‌رسانی بی‌وقفه سازمان خدمات موتوری برای نظافت شهر اصفهان در نوروز

مدیریت بحران کمبود برق در اصفهان با تمرکز بر کشاورزی و صنعت

ریزش معدن در مهاباد و فوت یک کارگر معدن

انتقال مرکز پایش مراقبت‌های درمانی به ساختمان جدید اورژانس در اصفهان

500 میلیارد لوازم خانگی قاچاق در اصفهان کشف شد

کشف 20 میلیارد ریال لوازم یدکی‌ قاچاق در اصفهان

رشد 6 درصدی "فولاد" در مقایسه با دوره مشابه سال گذشته

ریزش مرگبار معدن در مهاباد

30 درصد اراضی کشاورزی شرق اصفهان زیرکشت محصول رفته است

عیادت پزشکیان از مجتبی رحماندوست

از شبنم عشق خاک آدم گل شد!

شعری از حامد رحمانی‌حسینی، شرکت‌کنندۀ فصل چهارم سرزمین شعر

تصاویر و مشخصات گوشی پرچمدار اوپو فایند X8 اولترا بار دیگر لو رفت

مایکروسافت نسخه‌ای از بازی Quake II را با هوش مصنوعی بازسازی کرد

نینتندو مصمم است محدودیت‌های سخت‌افزاری سوییچ را جبران کند

سرمقاله وطن امروز/ تعاونی‌ها؛ کلید جذب سرمایه‌های مردمی برای تولید

سرمقاله اطلاعات/ شعار سال تنها در بنرها؟

توپوگرافی سیاسی ایران در آستانه مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا

باج ترامپ به «اِوانجلیست» های آمریکایی

بی اعتنایی «فرزین» به درخواست رئیس جمهوری؛ انتصابی عجیب در بانک مرکزی با امضای آقای رئیس کل

تداوم ریزش بورس

ضدانقلاب چطور از چالش آبی یزد و اصفهان سوءاستفاده می‌کند؟

آب زاینده‌رود به زمین‌های شرق اصفهان رسید

جابه‌جایی حدود120 هزار مسافر نوروزی با ناوگان هوایی در اصفهان

دیدار نوروزی فرماندهان انتظامی کاشان با امام جمعه

سومین انتصاب بانوان هم در مدیریت آموزش و پرورش اصفهان رقم خورد/ «انسیه فنایی» رئیس اداره تربیت بدنی و فعالیت‌های ورزشی شد

راهکارهای کاهش آسیب قطع برق به کشاورزی و صنعت بررسی شد

مدیرکل بنیاد گلستان با خانواده شهید سلامت حسن نظری و خانواده شهید عیسی مهاجر دیدار کرد

معرفی 51 متخلف بهداشتی به مراجع قضایی در کاشان

آب انتقالی به یزد معادل یک نوبت آبیاری کشاورزان شرق اصفهان است

بازدید بیش از 20 هزار گردشگر از پارک آموزشی حیات وحش صفه در ایام نوروز

بحران آبی در مرز فاجعه؛ آیا باید منتظر تنش‌های بزرگ‌تر بر سر آب در ایران بود؟/ 8 میلیون روستایی در ایران درگیر تنش آبی

تعطیلی مراکز آموزشی و ادارات یزد با برقراری مجدد آب شرب پایان یافت

اهمیت بالای فرهنگ ایثار و شهادت در جامعه

بارش‌ها ورودی آب سد مهاباد را 5 برابر افزایش داد

ریزش در معدن باریت روستای عبدالله آباد مهاباد