پیام سپاهان

آخرين مطالب

سرنوشت قرارداد‌های ایران با چین و روسیه چه شد؟! سیاسی

سرنوشت قرارداد‌های ایران با چین و روسیه چه شد؟!
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - فرارو /متن پیش رو در فرارو منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
در وضعیت تحریمی، به ویژه در شرایطی که تحریم‌ها از سوی آمریکا بسیار سفت و سخت باشد، نمی‌توان انتظار داشت که قرارداد‌های بین المللی چندان موفقیت آمیز باشند. به هر حال کشور‌های مختلف، نگرانی‌هایی در خصوص توافق‌های خود با ایالات متحده دارند، ضمن این که نگرانند، دور زدن تحریم‌های امریکا و ارتباط با ایران، برایشان مخاطره آمیز باشد. توافق عربستان با امریکا یا امارات، قطر، روسیه، چین و اروپایی‌ها با آمریکا شامل رقم‌های بسیار سنگینی است که به خطر افتادن این توافق‌ها به لحاظ مادی و معنوی برای این کشور‌ها مطلوب نیست. پوتین تا پیش از ورود ترامپ به کاخ سفید، در خواب خود هم نمی‌دید که اروپایی‌ها یا امریکا حتی تا 10 سال آینده تحریم‌ها را بردارند.
 طی سال‌های اخیر، ایران 2 قرارداد بلندمدت با روسیه و چین به امضا رسانده است که گرچه عناوین و دایره اجرایی بزرگی دارند، اما در عمل هنوز به شکلی که انتظار می‌رفت وارد فاز اجرایی نشده‌اند. برنامهٔ 25 ساله همکاری‌های مشترک ایران و چین یا به اختصار سند همکاری ایران و چین و توافق جامع راهبردی ایران و روسیه، به اعتقاد برخی کارشناسان بسیار مثبت و به اعتقاد برخی دیگر در سایه تحریم ها، عملا کم کارکرد ارزیابی شده‌اند.
قرارداد 25 ساله با چین شامل یک توافق سیاسی، استراتژیک و اقتصادی با جنبه‌های گسترده است که بخش زیادی از آن با هدف افزایش سرمایه‌گذاری خارجی در صنعت نفت ایران، شرکت ملی صادرات گاز ایران، شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران، زیرساخت‌های ایران و همکاری نظامی، امنیتی، فرهنگی و قضایی طراحی شده است. حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران، در دی ماه 1400 اعلام کرد این توافق وارد فاز اجرایی شده است، اما با گذشت حدود 3 سال از آن تاریخ، مصادیق عملی این توافق، چندان ملموس نیست. با این وجود، علی لاریجانی مشاور رهبر انقلاب در یک برنامه تلویزیونی در این باره گفته است که اخیرا مذاکراتی با رئیس جمهور چین در حوزه نفت انجام شده و علنی نشدن توافق با چین تصمیم طرف چینی است و متن روابط 25 ساله ایران و چین قرارداد نیست بلکه نقشه راه است.
افزون بر این، با توجه به نزدیک شدن روسیه و آمریکا در گفت‌و‌گو‌های آتش بس جنگ اوکراین، نگرانی‌هایی درباره توافق روسیه و ایران شکل گرفته است. عبدالرضا فرجی راد، استاد ژئوپلیتیک و تحلیلگر ارشد سیاست خارجی در گفت‌و‌گو با فرارو به بررسی و تحلیل این قرارداد‌ها و نحوه اجرای آن‌ها پرداخته است: 
شرکت‌های چینی از ترس تحریم‌های آمریکا سمت ایران نمی‌آیند
 عبدالرضا فرجی راد به فرارو گفت: «هدف از منعقد شدن قرارداد‌های بین المللی، معمولا، افزایش همکاری‌ها است. این همکاری‌ها می‌تواند اقتصادی باشد، می‌تواند همزمان راهبردی، سیاسی، نظامی، فرهنگی و ... باشد. قرارداد 25 ساله بین ایران و چین، که مبلغی حدود 400 میلیارد دلار را شامل می‌شد، بر این مبنا تنظیم شده بود که چینی‌ها در طول این مدت زمان در ایران سرمایه گذاری گسترده‌ای داشته باشند. این قرارداد در دوران آقای روحانی بسته شد و در آن زمان همه تصور می‌کردند تحریم‌هایی که در دوره ترامپ (دوره دوم روحانی) علیه ایران تحمیل شد، در دوره رئیس جمهور بعدی آمریکا برداشته می‌شود و در نتیجه امکان گسترش روابط با دیگر کشورها، افزایش پیدا می‌کند. اما تحریم‌ها برداشته نشد و گفت‌و‌گو‌های ایران و آمریکا و ایران و اروپا به نتیجه نرسید. وقوع جنگ اوکراین از یک سو و تغییر دولت در ایران و آغاز به کار دولت آقای رئیسی از سوی دیگر، تحولاتی را رقم زد که باعث شد شرکت‌های چینی به علت تحریم‌های موجود نتوانند با ایران همکاری‌های لازم را داشته باشند. اگر این شرکت‌ها با ایرانی‌ها وارد همکاری می‌شدند، از سوی آمریکا با تحریم مواجه می‌شدند؛ بنابراین ما نتوانستیم در طول سال‌های اخیر از توافق 25 ساله‌ای که با چینی‌ها بستیم، بهره ببریم. توافق ایران و چین یک توافق 25 ساله بسیار گسترده بود که از فرهنگی تا راهبردی، اقتصادی و سرمایه گذاری را شامل می‌شد. متاسفانه آن چه باید به ویژه در حوزه توسعه انجام می‌شد، تا کنون انجام نشده است.»
وی افزود: «چینی‌ها نگرانند که ورود شرکت‌های چینی به ایران با تحریم‌های گسترده از سوی آمریکا همراه شود و نتوانند چه در آمریکا و چه در کشور‌های اروپایی به فعالیت‌های خود ادامه دهند. همچنین قرارداد استراتژیکی که ایران با روسیه بسته است، ادامه قراردادی است که در زمان آقای هاشمی رفسنجانی بسته شد و به عبارتی، بیشتر یک قرارداد راهبردی نظامی بود. اما قرارداد فعلی که آقای پزشکیان در سفر خود به روسیه منقعد کرد، جامع‌تر از قرارداد قبلی است. هرچند به اعتقاد من هنوز در این قرارداد، بخش راهبردی بر بخش‌های دیگری مثل اقتصادی و فرهنگی غلبه دارد. اما تنوع بسیار بیشتری نسبت به قرارداد قبلی دارد. گفته می‌شود ایران تعدادی از هواپیما‌های سوخو را دریافت کرده و قرار است هواپیما‌های بیشتری هم دریافت کند. اما با توجه به جدید بودن قرارداد با روسیه، ما نمی‌دانیم آیا قرار است مثل توافقی که با چینی‌ها شد، شامل تحریم‌های جدید ترامپ شود یا خیر. همچنین مشخص نیست ما به یک توافق جدید دست پیدا خواهیم کرد یا خیر. به ویژه با توجه به این که هم اکنون ترامپ و پوتین در مسئله اوکراین مشغول رایزنی هستند و ترامپ در حال اعطای امتیازاتی قابل توجه به پوتین است. اوکراینی‌ها نیز تحت فشار قرار دارند که با روسیه به توافق برسند. ضمن این که آمریکا نیز به علت هزینه‌هایی که صرف جنگ اوکراین کرده با زلنسکی درگیر است. ترامپ 500 میلیارد دلار از زلنسکی طلب کرده و معتقد است این 500 میلیارد دلار از طریق منابع طبیعی کمیاب این کشور پرداخت شود.»
امتیازات ترامپ برای پوتین کار ایران و روسیه را مشکل می‌کند
این تحلیلگر ارشد مسائل ژئوپلیتیک در ادامه گفت: «امتیازاتی که ترامپ به روسیه اعطا می‌کند، کار ایران و روسیه را نیز مشکل‌تر می‌کند. بزرگ‌ترین مشکل روسیه، جنگ اوکراین است. پوتین مایل است از سوی مردم کشور خود، به عنوان پیروز این جنگ، شناخته شود. روابط واشنگتن و مسکو که قفل شده بود نیز در حال احیا است و قرار است ایالات متحده سرمایه گذاری‌های گسترده‌ای را در روسیه آغاز کند. بنابراین، همچنان که توافق 25 ساله ایران و چین به علت تحریم‌ها معلق مانده، امتیازاتی که ترامپ به پوتین می‌دهد نیز می‌تواند باعث شود، اولویت اول پوتین که پیروزی در جنگ است، محقق شود و در نتیجه، قرارداد ایران و روسیه نیز به نحوی معلق بماند یا به تاخیر بیفتد. سفر لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه به ایران، طی روز‌های آینده، اگرچه طبق خبر اعلامی با محوریت سوریه است، اما این احتمال نیز پررنگ است که درباره ایران و آمریکا صحبت‌هایی انجام شود. سفر لاوروف به تهران از هر نظر، سفری بسیار مهم است. همچنین پس از سفر امیر قطر باید دید ایران و روسیه تا چه حد می‌توانند گفت‌و‌گو‌های مثبت و سازنده‌ای داشته باشند.»
وی در خصوص شرایط موجود و ظرفیت‌هایی که درباره قرارداد‌های خارجی برای ایران وجود دارد گفت: «به اعتقاد من در وضعیت تحریمی، به ویژه در شرایطی که تحریم‌ها از سوی آمریکا بسیار سفت و سخت باشد، نمی‌توان انتظار داشت که قرارداد‌های بین المللی چندان موفقیت آمیر باشند. به هر حال کشور‌های مختلف، نگرانی‌هایی در خصوص توافق‌های خود با ایالات متحده دارند، ضمن این که نگرانند، دور زدن تحریم‌های آمریکا و ارتباط با ایران، برایشان مخاطره آمیز باشد. توافق عربستان با آمریکا یا امارات، قطر، روسیه، چین و اروپایی‌ها با آمریکا شامل رقم‌های بسیار سنگینی است که به خطر افتادن این توافق‌ها به لحاظ مادی و معنوی برای این کشور‌ها مطلوب نیست. پوتین تا پیش از ورود ترامپ به کاخ سفید، در خواب خود هم نمی‌دید که اروپایی‌ها یا آمریکا حتی تا 10 سال آینده تحریم‌ها را بردارند. اکنون، معجزه‌ای برای روسیه رخ داده و روسیه نمی‌خواهد این فرصت پایان یافتن جنگ و رفع تحریم‌ها را از دست بدهد. چین نیز قراردادی 700 میلیارد دلاری با آمریکا از طریق شرکت‌های خود دارد و در نتیجه این شرکت‌ها نمی‌خواهند چنین فرصتی را در سایه روابط با ایران از دست دهند. به هر حال ادامه تحریم‌ها علیه ایران باعث می‌شود هیچ کشوری نتواند با ایران توافق‌های خود را به مرحله اجرا در بیارود.»

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/944403/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خواندن سروده‌ای از استاد مظاهر مصفا

من خود بلای خویشم، از خود کجا گریزم؟

سامسونگ گوشی تاشو سه‌تکه خود را در کنار گلکسی زد فولد 7 معرفی خواهد کرد

ایلان ماسک چند فرزند دارد؟

اپل می‌دانست دریافت کمیسیون از خریدهای خارج از اپ استور می‌تواند ناقض دستور دادگاه باشد

آنها با اشک می‌جنگیدند

1404 سال ترسناکی برای ایران نیست

لاوروف در تهران به دنبال چیست؟

هسته سخت استیضاح‌کنندگان چه کسانی هستند؟

بلایند دیت به پایان رسید؟

ترس یا قدرت‌نمایی؟

دور دوم پیش فروش سکه چه زمانی است؟

وزیر کار درباره تعیین حقوق کارگران چه گفت؟

به‌روز رسانی قوانین حوزه ایثارگری، ارائه خدمات را تسهیل می‌کند

حقوق شهروندی ایثارگران باید مورد توجه ویژه قرار گیرد

بخشی از کتاب/ خوشبختی ساختنی است، نه یافتنی!

«درسی از ناکامی‌های آمریکا در ارتقای آموزش عمومی»

مسیریاب نشان اکنون از اندروید اتو و اپل کارپلی هم پشتیبانی می‌کند

اپل 20 هزار شغل در آمریکا ایجاد می‌کند

گیم‌پلی T-1000 در مورتال کامبت 1 یادآور فیلم ترمیناتور 2 است

شارژ 5 میلیونی حساب یارانه بگیران

معرفی آخرین دستاوردهای صنعت خودروهای برقی و هیبریدی در کیش

برگزیدگان کتاب سال دفاع مقدس و مقاومت معرفی شدند

انتشار «جسدهای عالی‌جنابان» و یک رمان دیگر

مشخصات گوشی تاشو هواوی پاکت 3 لو رفت

سامسونگ احتمالاً قلم S Pen جدیدی برای گلکسی زد فولد 7 عرضه می‌کند

سرنوشت قرارداد‌های ایران با چین و روسیه چه شد؟!

احتمال حذف تدریجی ایران از بازار نفت با بازگشت روسیه

هوای سرد تا پایان هفته در اصفهان ماندگار است

انتصاب دکتر رئیس کرمی و هاشمی به عنوان عضو هیئت امنای بیمارستان کیش

پر می‌شود از عطر شگفتت همه عالم؛ چون بذر بکارند اگر پیرهنت را

تصویری باشکوه از قدرت زنان

احتمال قطع استارلینک، ارتش اوکراین را فلج می‌کند

آذری جهرمی: دستور رئیس‌جمهور برای رفع فیلتر یوتیوب و تلگرام تا قبل از عید

رشد درخشان بازار سرمایه

عیدی بازنشستگان برابر با قیمت یک جفت کفش

انتصاب رئیس کرمی و هاشمی به عنوان عضو هیئت امنای بیمارستان کیش

پیشرفت‌های علمی دانش‌آموزان، دانشجویان و طلبه‌های ایثارگر مورد توجه بنیاد شهید و امور ایثارگران است

درخشش وزنه‌برداران جانباز و ایثارگر تهران بزرگ در مسابقات کشوری

بخشی از کتاب/ جوری بگیر که جوان‌تر باشم

کوالکام با همکاری گوگل، پشتیبانی نرم‌افزاری از گوشی‌های اندرویدی را افزایش می‌دهند

روزنامه نگار آمریکایی: ترامپ با سرعت به سمت دیوار می‌رود

قیمت طلا، سکه و ارز 7 اسفندماه 1403؛ سکه یک کانال عقب رفت

چرا عیدی بازنشستگان پرداخت نشد؟

گازگرفتگی 16 نفر در کاشان

️افزایش زمان سرویس‌دهی متروی اصفهان از 10 اسفند

مدیرکل منابع طبیعی اصفهان منصوب شد

ثبت ملی 11 اثر استان اصفهان در فهرست میراث ملی طبیعی ایران

تصادف اتوبوس مسافربری با دیوار بتنی در سمیرم 4 مصدوم داشت

آثار کیانوش عیاری در شب های هنرهفتم به نمایش درآمد