پیام سپاهان

آخرين مطالب

یادی از محمدجعفر محجوب سیاسی

یادی از محمدجعفر محجوب
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - ایسنا /بیست‌ونه سال از سفر بی‌بازگشت محمدجعفر محجوب، ادیب، محقق و فرهنگ‌پژوه‌ می‌گذرد.
محمدجعفر محجوب در سال 1303 در تهران متولد شد.تحصیلات دبستانی و دبیرستانی خود را در همان شهر به پایان رساند. او کار خود را با تندنویسی در مجلس شورای ملی در 1323 آغاز کرد. 
در کتاب «نادره‌کاران: سوگنامۀ ناموران فرهنگی و ادبی (1304-1389)» ایرج افشار درباره این بخش از زندگی او آمده است: «او دانشمندی ادیب بود. صاحب ذوق والای ادبی بود. شعرشناس بود. پژوهشگر دانشگاهی در رشتۀ فرهنگ عامه بود. خوش‌حافظه و خوش‌سلیقه در شعرخوانی بود. آگاه کم‌رقیبی در زمینۀ ادبیات داستانی و حماسی و پیشینۀ آنها بود. تندنویس و بسیارنویس بود.
دوستی با او سال‌هایی پیش آمد که در مجلس تندنویس بود و اوقات فراغت را در کتابخانۀ مجلس به مطالعۀ جراید قدیم و کتاب‌های ادبی می‌پرداخت. در آن زمان از جوانان روزنامه‌نویس و نویسندگان تند و تیز بود. گرایشی تام و تمام به جریان‌های چپ داشت. ولی نسبتاً زود دریافت که راه تحقیق و تجسّس علمی با های و هو و هیاهوی سیاسی سازگاری ندارد. وادی سیاست جز تیه ضلالت و گرفتاری نیست. پس دل به بحث و درس دانشگاهی بست و دانست که درک محضر استادانی مانند بهار و نفیسی و پورداود و اقبال و همایی و فروزانفر و مدرس رضوی و خطیبی و خانلری و معین و صفا، شرفی و کششی دارد که کوشش‌های اجتماعی و هیجانی روز از آن عاری است. چون این راه را به استواری دنبال کرد، خود به مقام استادی رسید و جوهر دانایی خود را نیک عرضه کرد.
در آغاز جوانی دورۀ شاهنامه‌خوانی با او داشتیم. یادش به خیر باد که مرحوم مرتضی کیوان آن را اساس گذاشت. محجوب معمولاً شاهنامه می‌خواند و با سابقه‌ای که از سخنوری و نقّالی زورخانه‌ها داشت اشعار را بسیار گیرا ادا می‌کرد، دوستان از طرز خواندن او لذت می‌بردند.
وقتی جمالزاده موادّ فرهنگ عامیانۀ خود را به من سپرد که چاپ کنم چون آن کتاب محتاج به بررسی و تنظیم دقیق داشت، این کارِ گران را از محجوب درخواست کردم‌. او با دو سه سال کار توانست کتاب را آراسته کند.»
محجوب لیسانس علوم سیاسی خود را در سال 1326 از دانشکدهٔ حقوق و لیسانس رشته‌ی زبان و ادبیات فارسی را در سال 1333 از دانشکده ادبیات دانشگاه تهران دریافت کرد. در سال 1342 توانست دکترای زبان و ادبیات فارسی را از دانشگاه تهران دریافت کند و از سال 1336 و پس از آن سمت‌های مدرس، دانشیار و استاد زبان و ادب فارسی را در دانشگاه تربیت معلم و دانشگاه تهران به عهده داشت.
او از سال 1350 تا 55 را به عنوان استاد میهمان در دانشگاه‌های آکسفورد و استراسبورگ به تدریس زبان و ادبیات فارسی پرداخت. محجوب همچنین 23 سال عضو انجمن ایرانی فلسفه و علوم انسانی (وابسته به یونسکو) بود. و مدت کوتاهی نیز سرپرستی فرهنگستان زبان و فرهنگستان ادب و هنر ایران را به عهده گرفت. او دو دوره در سال‌های 1353 تا 1355 و 1361 تا 63 در دانشگاه استراسبورگ فرانسه به آموزش زبان و ادبیات فارسی پرداخت. محجوب از سال 1358 تا 1359 ریاست فرهنگستان زبان و فرهنگستان ادب و هنر ایران را به عهده داشت و از سال 1370 تا هنگام مرگش در 1374 در دانشگاه برکلی در کالیفرنیا به تدریس ادبیات فارسی مشغول بود.
در کتاب «ای زبان پارسی...» به کوشش دکتر میلاد عظیمی به نقل از محمدجعفر محجوب با عنوان «معیار آموزش زبان و ادب فارسی در دانشگاه‌» آمده است: «چون کار دانشگاه‌ها علاوه بر آموختن اصول و مطالب متقن و ثابت‌شده و کلاسیک علمی و ادبی به شاگردان، تحقیق و یافتن راه‌های تازه و گشودن چشم‌اندازهای جدید در برابر آدمیان و اکتشاف و اختراع و ترقی دادن علم و ادب نیز هست (و در حقیقت وظیفۀ اساسی هر دانشگاه همین کشف و تحقیق و ابداع و اختراع است نه تکرار معلومات گذشتگان، که آن فقط مقدمه‌ای برای کار دوم است) درنتیجه آشنا ساختن دانشجویان با آخرین تحول‌های ادبی ایران و جهان و تربیت دانشجویان برای افزودن بر میراث علمی و ادبی ملت ما از وظایف اساسی ایشان است. بنابراین گذاشتن رشتۀ ادب فارسی و رشته‌های نزدیک بدان در جریان آخرین تحولات اوضاع ادبی ایران و جهان برای پرورش استعدادهایی که در آینده باید پاسداران زبان و ادب فارسی باشند یا آثاری شایستۀ عرضه کردن در بازار جهانی هنر و ادب پدید آورند، نهایت لزوم را دارد.

می‌بایست مراکز علمی و فرهنگی ایران، بوعلی و بوریحان و حافظ و سعدی و بیهقی و ابوالمعالی و فردوسی و نظامی امروز یعنی فرزندان خلف و نواده‌های شایستۀ آن بزرگان را در دامان خویش بپرورند و ادب و فرهنگ فارسی را از رکود و انحطاطی که از قرن هشتم به بعد دامنگیر آن شده است بیرون آورند و جانی تازه در این کالبد بی‌رمق که روزی درخشندگی آن چشم جهانیان را خیره می‌ساخت، و شعر شاعرش در روزگار سفر با کجاوه و پالکی و نقل خبر به‌وسیلۀ کبوتر نامه‌بر در دوران حیات او تا حد شام و چین و به اقصای روم و ری می‌رفت، بدهند و ادبی نو و جاودان، عاری از شائبۀ تقلید و نقص پوسیدگی و انحطاط، ادب ایران امروز، ادب کشوری که از خواب گران چندصدساله بیدار شده و آهنگ آن کرده است که یک‌شبه ره یک‌ساله را بپیماید، پدید آورند.
باید جنبید. باید همت کرد و مانع تلف شدن استعدادها و هرز رفتن نیروهای خلاق هنری جوانان شد. دانشجویان ما، هم در ایران و هم در خارج در تمام زمینه‌ها استعداد و توانایی خویش را به اثبات رسانیده‌اند و کوچک‌ترین دلیل یا قرینه‌ای وجود ندارد که برای ما در راه جستن به مراحل عالی ترقی ادبی و هنری و توفیق یافتن در خلق آثاری جاویدان در سطح جهانی، آثاری هم‌پایۀ شاهنامه و مثنوی و دیوان حافظ و گلستان سعدی بر مبنای زندگی و مقتضیات و اوضاع و احوال اخلاقی و اجتماعی و اقتصادی امروز ایجاد تردید کند. »
از مجموعه درس‌های دکتر محجوب که در سال 1367 به بعد ضبط شده است، شرح و تفسیر برخی از غزلیات حافظ، شرحی درباره مثنوی مولانا، نظامی گنجه‌ای، شاهنامه فردوسی و باب دوم سعدی از سوی انتشارات ماهور در قالب سی دی به بازار عرضه شد.
او در زمان حیات برخی از متون کهن را تصحیح کرده و تالیفات باارزشی مانند «برگزیده غزلیات شمس تبریزی»، «دیوان قاآنی شیرازی»، «دیوان سروش اصفهانی»، «ویس و رامین» فخرالدین اسعد گرگانی، «کلیات ایرج میرزا»، «متن کامل امیر ارسلان»، «سبک خراسانی در شعر فارسی»، «فرهنگ لغات و اصطلاحات عامیانه» (با همکاری محمدعلی جمال‌زاده) و «تصحیح کلیات عبید زاکانی» را به انجام رساند. برخی از مقالات وی درباره فرهنگ‌عامیانه در کتابی حجیم و دوجلدی از سوی نشر چشمه به بازار کتاب عرضه شد. آخرین اثر استاد محجوب کتاب «آفرین فردوسی» بود که در سال 1371 در تهران منتشر شد.
دکتر محمدجعفر محجوب در 27 بهمن 1374 در 71 سالگی در کالیفرنیا درگذشت.

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/942579/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سومین جشنواره ملی هنرهای تجسمی ایثار برگزار شد

حراست فولاد مبارکه؛ واحد برتر حراست شرکت‌های سازمان ایمیدرو

توجه به محیط زیست و کاشت نهال در فولاد مبارکه یک ارزش است

عملیات اجرایی توسعه 10 هکتاری گلخانه مادر در شاهین‌شهر آغاز شد

امضای تفاهم‌نامه همکاری فولاد مبارکه با بنیاد نخبگان

ماجرای مسمومیت 65 دانش‌آموز در شاهین‌دژ اصفهان چه بود؟

2 اسفند، آخرین فرصت ثبت درخواست کمک‌هزینه حمل‌ونقل دانش‌آموزان استثنایی در اصفهان

استاندار اصفهان: افتتاح 227 پروژه کشاورزی در استان اصفهان قابل تقدیر است

افتتاح و کلنگ‌زنی برخی طرح‌های تولیدی با حضور وزیر جهاد کشاورزی در اصفهان

رئیس سازمان بسیج محلات و مساجد کشور: مهم‌ترین مأموریت امروز بسیج، رسانه است

اعزام 12 کاروان جمعیت هلال احمر اصفهان سلامت به مناطق محروم

دومین یادواره ی شهدای «کفران» در شهر اصفهان برگزار می‌شود

فولاد مبارکه در حوزه انرژی‌های خورشیدی اتفاقات خوبی رقم زده است

اجرای طرح «فانوس‌های نورانی» در 50 بوستان شهر اصفهان

حضور خوروبیابانک در نمایشگاه‌های گردشگری ملی به افزایش تورهای گردشگری کمک می‌کند

نماینده خمینی‌شهر در مجلس: استیضاح وزیر اقتصاد تنها راه حل مشکلات اقتصادی نیست

تعطیلی مدارس اصفهان یکشنبه 28 بهمن 1403

نظر مولانا در مورد پرهیز از فریب خوردن از نفس به وسیله مناجات با خداوند

داستانک/ دزدی نکن

تاریخ احتمالی رونمایی جهانی هواوی Mate 70

جغد معروف دولینگو از دنیا رفت

گوگل یکی از مشکلات آزاردهنده پیکسل 9 پرو فولد را برطرف می‌کند

عملی‌شدن برنامه‌های ترامپ یعنی خونبار شدن منطقه

قتل در امیرآباد

روزنامه اصولگرا نوشت: بعد از خاتمی و روحانی؛ عبور از پزشکیان؟

استاد دانشگاه تهران: چه کسی «امیرمحمد خالقی» را کشت؟!

مصائب کمبود سوخت؛ شب‌های تاریک، روزهای تعطیل

هشدار به پزشکیان: برای وفاق به «بازیگران نفاق» میدان نده

مشاور سابق اوباما: ترامپ آمریکا را نابود می‌کند

وزیر کار: تخصیص کالابرگ به خانوارها تا 10 اسفند انجام می‌شود/ برگزاری جلسه شورای عالی کار برای تعیین دستمزد کارگران

تصاویر دیدنی از بارش برف در کویر مرنجاب

جانباز70درصد «حاج مجیدسلیم بیات» به یاران شهیدش پیوست

علی علیپور: باز هم می‌گویم عالیشاه نباید اخراج می‌شد

دوازدهمین پیروزی متوالی سایپا در لیگ‌برتر والیبال بانوان

استاندار اصفهان: تردد جاده‌ای بالا، ظرفیتی ویژه برای توسعه گردشگری اصفهان است

وزیر جهاد کشاورزی به اصفهان سفر کرد

حضور مدیرعامل فولاد مبارکه در رختکن سپاهان بعد از پیروزی مقابل پرسپولیس

مجموعه صنایع تبدیلی کشاورزی بسته‌بندی گوشت قرمز اصفهان افتتاح شد

افتتاح پروژه‌های جدید در اصفهان توسط وزیر جهاد کشاورزی

تندباد لحظه‌ای و کولاک برف در اصفهان از دوشنبه/هشدار سطح زرد صادر شد

امشب بارش در اصفهان آغاز می‌شود – آفتاب نو | اخبار ورزشی

آقای محمدی تا دیروز که باشگاه بودی آبگوشت مشکلی نداشت؟/ چرا پرسپولیس همیشه در اصفهان اسیر حاشیه می شود؟

علی علیپور: باز هم می‌گویم عالیشاه نباید اخراج می‌شد/ سپاهان تماشاچی بازی خوب پرسپولیس بود

دومین جشنواره ملی رادیویی «صدای شهر» در اصفهان به ایستگاه پایانی رسید

ترخیص وسیله نقلیه های توقیفی در اصفهان

مطالبات تأمین اجتماعی به مشکلات سلامت کاشان افزوده است

توسعه ضلع شرقی باغ گل‌های اصفهان با مشارکت بخش خصوصی

آغاز بررسی جداول بودجه 1404 در بهارستان از فردا

ختم 227 هزار صلوات برای مهدی (عج)

افتتاح 227 پروژه کشاورزی در استان اصفهان قابل تقدیر است