پیام سپاهان

آخرين مطالب

اندیشکده آمریکایی: ترامپ فرصتی تاریخی برای توافق با ایران دارد سیاسی

اندیشکده آمریکایی: ترامپ فرصتی تاریخی برای توافق با ایران دارد
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - فرارو /متن پیش رو در فرارو منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
دونالد ترامپ با فرصتی تاریخی برای دستیابی به توافقی سرنوشت‌ساز با ایران روبه‌روست؛ توافقی که می‌تواند از وقوع درگیری جلوگیری کرده، منافع اقتصادی چشمگیری برای آمریکا ایجاد کند و میراث او را به‌عنوان یک مذاکره‌کننده بی‌همتا تثبیت نماید. در ایران، دولت مسعود پزشکیان با رویکردی عمل‌گرایانه، برای مذاکرات معنادار آماده است. با وجود موانع سیاسی در هر دو کشور، اراده قوی و دیپلماسی هوشمندانه می‌تواند این فرصت را محقق کند.
سینا طوسی، عضو ارشد غیرمقیم مرکز سیاست بین الملل-مجله آمریکن کانسرواتیو| دونالد ترامپ شهرت خود را بر پایه مهارتش در معامله‌گری بنا کرده است؛ شخصیتی که از دل بحران، فرصت می‌آفریند و در شرایطی که دیگران شکست می‌خورند، به نتایجی ملموس دست می‌یابد. اکنون، در حالی که خاورمیانه همچنان تحت تأثیر پیامد‌های درگیری‌های اخیر در غزه و لبنان قرار دارد و تنش‌ها میان ایالات متحده و ایران به نقطه‌ای حساس رسیده است، ترامپ با فرصتی تاریخی روبه‌روست؛ فرصتی برای ثبت نام خود در تاریخ با دستیابی به توافقی جسورانه و سرنوشت‌ساز که هیچ‌یک از رؤسای جمهور پیشین نتوانسته‌اند به آن دست یابند.
سیاست آمریکا و چرخه خطا‌های راهبردی در برابر ایران
چنین توافقی نه‌تنها می‌تواند منطقه‌ای را به سوی ثبات هدایت کند، بلکه در کنار ایجاد فرصت‌های اقتصادی قابل‌توجه برای کارگران آمریکایی، بار دیگر توانایی ترامپ را در عبور از چارچوب‌های سنتی واشنگتن و تحقق موفقیتی تاریخی به نمایش خواهد گذاشت.
برای دهه‌ها، سیاست آمریکا در قبال ایران با خطا‌های راهبردی همراه بوده است. جرج بوش پسر، با جنگ‌های فاجعه‌بار تغییر رژیم، منطقه را به آشوب کشاند؛ درگیری‌هایی که با حمایت مشاورانی مانند دیک چنی همراه بود و ایران را به‌عنوان هدف بعدی مدنظر داشت. توافق هسته‌ای سال 2015 در دوران باراک اوباما، گرچه تلاشی برای مهار برنامه هسته‌ای ایران بود، اما بسیاری از مسائل کلیدی را به آینده موکول کرد. در همین حال، تحریم‌های گسترده واشنگتن، شرکت‌های آمریکایی را از ورود به بازار ایران بازداشت و فرصت‌های اقتصادی را بی‌استفاده گذاشت. ترامپ با خروج از این توافق، مسیر تازه‌ای را در قبال ایران آغاز کرد، اما دولت بایدن نیز نتوانست رویکردی منسجم برای کاهش تنش‌ها ارائه دهد. اکنون، ترامپ این فرصت را دارد که این چرخه ناکامی‌های متوالی را بشکند.
توافقی تاریخی برای رفع تنش‌ها و بهره‌برداری از بازار
دستیابی به چنین توافقی موجب ممانعت از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای می‌شود و حتی آمریکا را از گرفتار شدن در جنگی دیگر که می‌تواند پرهزینه و بی‌پایان باشد، دور نگاه می‌دارد. بااین‌حال، اهمیت واقعی این توافق تنها به ابعاد امنیتی آن محدود نمی‌شود؛ پیامد‌های اقتصادی آن، عاملی تعیین‌کننده است که این فرصت را به گزینه‌ای کم‌نظیر تبدیل می‌کند. توافق با ایران می‌تواند در‌های بازار‌هایی به ارزش میلیارد‌ها دلار را بگشاید، مسیر را برای ورود شرکت‌های آمریکایی به بخش‌های کلیدی اقتصاد ایران هموار سازد و هزاران شغل جدید ایجاد کند. این توافق نه‌تنها یک موفقیت دیپلماتیک، بلکه نمادی از رویکرد اقتصادی و ملی‌گرایانه‌ای خواهد بود که ترامپ همواره تحت شعار «اول آمریکا» بر آن تأکید داشته است.
پتانسیل همکاری اقتصادی با ایران بسیار گسترده است، تا جایی که حتی برخی اصلاح‌طلبان نیز اخیراً بر این موضوع تأکید کرده‌اند. روزنامه اصلاح‌طلب شرق در گزارشی با تیتر «توافق دو تریلیون دلاری به نفع همه» به چشم‌انداز بهبود روابط ایران و آمریکا در دوران ترامپ پرداخته است. این مقاله تصویری بلندپروازانه از همکاری‌های اقتصادی ترسیم کرده و به فرصت‌هایی همچون فروش 1500 فروند هواپیمای بوئینگ، تولید 8 میلیون خودرو، احداث پالایشگاه‌ها و سرمایه‌گذاری در حوزه‌های کلیدی نظیر کشاورزی، فناوری اطلاعات و داروسازی اشاره کرده است.
این چشم‌انداز‌ها شاید در نگاه اول بلندپروازانه و دور از دسترس به نظر برسند، اما مرور تاریخ نشان می‌دهد که چندان هم غیرواقعی نیستند. در دهه 1990، ایران قرارداد‌های نفتی مهمی را به شرکت‌های آمریکایی پیشنهاد داد، اما این فرصت‌ها در نهایت با تحریم‌های دولت کلینتون از میان رفتند. به همین شکل، پس از توافق هسته‌ای 2015، بوئینگ قراردادی 20 میلیارد دلاری با ایران امضا کرد که می‌توانست نزدیک به 100،000 شغل برای آمریکایی‌ها ایجاد کند. بااین‌حال، این فرصت نیز به دلیل فروپاشی توافق هسته‌ای از دست رفت؛ فروپاشی‌ای که بخشی از آن به ضعف ساختاری این توافق بازمی‌گشت: شرکت‌های آمریکایی تا حد زیادی از همکاری مستقیم با ایران محروم بودند، درحالی‌که بازار ایران به روی رقبای اروپایی و آسیایی باز مانده بود. ترامپ در همان زمان، در توییتی به این موضوع واکنش نشان داد و نوشت: «حالا همه دارند به ایران کالا می‌فروشند. احتمالاً تنها کسی که چیزی به آنها نمی‌فروشد، ما خواهیم بود.»
ایران، بازاری دست‌نخورده برای سرمایه‌گذاری
یک توافق جدید، طراحی‌شده با مهارت‌های ویژه ترامپ، می‌تواند این موانع را برطرف کرده و فرصت‌های بی‌سابقه‌ای را برای شرکت‌های آمریکایی فراهم آورد تا از یکی از آخرین بازار‌های بزرگ و دست‌نخورده‌ی جهان بهره‌برداری کنند. ایران، با دومین ذخایر گاز طبیعی و چهارمین ذخایر نفتی جهان، به همراه جمعیتی نزدیک به 90 میلیون نفر که مشتاق تعاملات بین‌المللی هستند، بازاری عظیم و مستعد برای سرمایه‌گذاری آمریکا به شمار می‌رود.
البته، منتقدان ممکن است استدلال کنند که افراد تندرو در ایران همواره در برابر تجارت با ایالات متحده مقاومت کرده و حتی تلاش کرده‌اند چنین فرصت‌هایی را از بین ببرند. بااین‌حال، در میان نیرو‌های عمل‌گرای ایران، رویکردی مبتنی بر منافع متقابل در حال شکل‌گیری است. این تغییر نگرش بی‌سابقه نیست؛ برای مثال، در سال 2016 وزیر نفت ایران صراحتاً از سرمایه‌گذاری شرکت‌های آمریکایی در بخش انرژی استقبال کرد. 
بااین‌حال، یک پرسش اساسی همچنان باقی می‌ماند: آیا مقامات ایران که همواره به نگاه بدبینانه‌شان نسبت به ایالات متحده شناخته می‌شود، ممکن است روزی به این تغییر تاریخی در روابط ایران و آمریکا چراغ سبز نشان دهند؟ اگرچه این تردید قابل درک است، اما اظهارات اخیر آنان نشان می‌دهد که چنین تغییری غیرممکن نیست. 
چشم‌انداز مذاکرات ایران و آمریکا در دوران جدید
کمال خرازی، رئیس شورای راهبردی روابط خارجی ایران اخیراً اعلام کرده است که «تهران آماده مذاکره است»، هرچند تأکید کرده که این امر به رویکرد سازنده واشنگتن وابسته خواهد بود. علی لاریجانی، دیگر مشاور ارشد و رئیس پیشین مجلس شورای اسلامی حتی فراتر رفته و از آمادگی ایران برای مذاکرات هسته‌ای و احتمال دستیابی به «توافقی جدید» با آمریکا سخن گفته است.
دولت مسعود پزشکیان، که با وعده اولویت‌بخشی به دیپلماسی در سیاست خارجی به قدرت رسید، موضع خود را به‌صراحت اعلام کرده است. مسعود پزشکیان نیز در مصاحبه‌ای با شبکه ان بی سی نیوز تأکید کرد که ایران آماده گفت‌و‌گو است و تصریح کرد که کشورش هرگز رئیس‌جمهور ترامپ را هدف قرار نداده و نخواهد داد. تیم سیاست خارجی دولت پزشکیان بار‌ها بر حمایت خود از دیپلماسی تأکید کرده است. عباس عراقچی، وزیر امور خارجه بار‌ها از آمادگی ایران برای مذاکرات سازنده سخن گفته و جواد ظریف، معاون راهبردی رئیس‌جمهور، همین پیام را در نشست مجمع جهانی اقتصاد در داووس تکرار کرده و بر تمایل ایران به دستیابی به یک توافق تأکید نموده است. این مواضع هماهنگ و منسجم نشان می‌دهد که دولت پزشکیان برای آغاز گفت‌وگویی معنادار آماده است.
این وضعیت فرصتی کم‌نظیر برای ایالات متحده فراهم می‌کند تا تحت رهبری ترامپ، به توافقی تاریخی دست یابد؛ توافقی که نه‌تنها منافع آمریکا را تأمین می‌کند، بلکه از وقوع درگیری جلوگیری کرده و میراث ترامپ را به‌عنوان یک مذاکره‌کننده بی‌همتا که توانسته بن‌بست‌های چند دهه‌ای را بشکند، تثبیت خواهد کرد.
هرچند ایران و ایالات متحده با موانع سیاسی قابل‌توجهی در مسیر مذاکرات روبه‌رو هستند، اما امکان عبور از این موانع وجود دارد. در ایران، مسعود پزشکیان از حمایت گسترده‌ای برای پیشبرد دیپلماسی برخوردار است و توانسته با رویکردی سنجیده، اجماع میان مراکز قدرت کشور را به دست آورد. این توانایی پیش‌تر نیز در مواردی به اثبات رسیده است؛ از جمله، دولت پزشکیان موفق شد لایحه بحث‌برانگیز درباره حجاب اجباری را کنار بگذارد و برخی محدودیت‌های اینترنتی را کاهش دهد؛ اقداماتی که نشان‌دهنده مهارت او در مدیریت پیچیدگی‌های سیاسی ایران است. مهم‌تر از همه، مسعود پزشکیان مواضع خود را کاملاً رهبری ایران هماهنگ کرده است. این همسویی، امکان مانع‌تراشی تندرو‌ها را کاهش داده و فضا را برای مذاکرات معنادار هموارتر کرده است.
در ایالات متحده نیز موانعی بر سر راه تعامل با ایران وجود دارد، از جمله مقاومت دستگاه سیاست خارجی مستقر و منتقدانی که هرگونه تلاش برای دیپلماسی سازنده را به چالش می‌کشند. پیش‌تر نیز شاهد بوده‌ایم که برخی منتقدان، صرفاً به دلیل اتخاذ رویکرد‌های عمل‌گرایانه، به ترامپ و تیم او حمله کرده‌اند. بااین‌حال، ترامپ همواره در برابر فشار‌ها ایستادگی کرده و به وعده‌های خود وفادار مانده است. او هرگز از مبارزه عقب‌نشینی نکرده و همواره بر غریزه‌های سیاسی خود و تعهداتی که او را به پیروزی رسانده‌اند، تکیه کرده است.

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/938591/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تصاویر / تجلیل از خانواده شهدای والا مقام ارتش در اصفهان

فرمانده سپاه صاحب الزمان اصفهان: مرزبندی با دشمنان ضروری است

واریزی 2/000/000 تومانی سود سهام عدالت در انتظار سهام داران | پرداخت سود جدید سهام عدالت برای همه گروه ها

تصاویر / مراسم تجلیل از فرزندان نخبه شهدا ، جانبازان و ایثارگران اصفهان

کالبدشکافی گلکسی S25 پلاس؛ تعمیر دستگاه کمی آسان‌تر شده است

هنگام بازگشت خالق دیپ‌سیک به زادگاهش، از او همچون یک قهرمان استقبال شد

امنیت «دیپ‌سیک» خبرساز شد

اپل می‌تواند با دیپ‌سیک برای عرضه Apple Intelligence در چین همکاری کند

پیام ترامپ، آل سعود را شوکه کرد

برآمدن بازرگان

منافع تندروها به خطر افتاده است

طالبان به دنبال مهندسی اجتماعی به نفع پشتون‌ها

اندیشکده آمریکایی: ترامپ فرصتی تاریخی برای توافق با ایران دارد

مذاکره ایران و آمریکا؛ یک گام به پیش، دو گام به پس

فرصت دوباره به اعتمادسازی؟

واکنش بیژن مرتضوی به حواشی ازدواج جدیدش؛ نرگس فرخی کیست؟

برگزاری ویژه برنامه‌های دهه فجر در منطقه 8 اصفهان

اصفهان میزبان سه نمایشگاه‌ ساختمان

امضای تفاهم‌نامه میان اتاق ایران و اتاق اصفهان برای همکاری متقابل در زمینه صنایع دستی و فرش

آلودگی و دمای هوای اصفهان افزایش می‌یابد/سامانه بارشی شاید پنج‌شنبه

تفاهم‌نامه همکاری نهاد کتابخانه‌های عمومی استان اصفهان و گروه 44 توپخانه نزاجا

استاندار اصفهان: اصفهان در بین سه استان اول در افتتاح پروژه‌های دهه فجر قرار گرفت

تصاویر / گرامیداشت روز جانباز در آسایشگاه جانبازان اصفهان

عشق پنهان کردنی نیست!

پیام وزیر ارشاد به جشنواره شعر فجر

شاعرانه/ می‌گزم پشت دست و می‌گویم، چه ثمر داشت باغبانی من؟

این گوشی‌های سامسونگ تا پایان 2025 منسوخ می‌شوند

آهنگ گروه بیتلز که با هوش مصنوعی احیا شده بود، برنده جایزه گرمی شد

سهم بازار ویندوز 11 به بالاترین حد خود رسید؛ تبعات پایان عمر ویندوز 10

پرجمعیت‌ترین استان کانادا قرارداد با استارلینک را فسخ کرد

زیدآبادی مطرح کرد: بازآرایی خاورمیانه؟

محمد هاشمی: دیدگاه تندروها درباره مذاکره اهمیت ندارد

جنگ جهانی تعرفه و نفت

سیگنال مهم ترامپ به بازار طلا / خریداران طلا بخوانند

افزایش نرخ مالیات سپرده‌های بانکی؛ احتمال گرایش سرمایه‌گذاران به بورس و ابزارهای جایگزین

واریز باقیمانده پاداش پایان خدمت بازنشستگان 1402 در روزهای پیش‌رو

رونمایی از تابلو «راست‌قامتان جاودانه تاریخ» در اصفهان

استاندار: اصفهان تبدیل به هاب گردشگری و هوش مصنوعی می‌شود

اجرای رویداد «پاکسازی کن، کتاب هدیه بگیر!» در کیش

اقدام شایسته راننده تاکسی در کیش، واژه امانتداری را معنا کرد

افتتاح سیزدهمین نمایشگاه جامع صنایع دریایی کیش

مدیرکل بنیاد استان البرز: وجود جانبازان برای انقلاب بسیار ارزشمند است

دیدار نماینده ولی فقیه در استان اردبیل با جانبازان گرانقدر به مناسبت روز جانباز

قابی ویژه از قدردانی نماینده ولی فقیه در استان بوشهر از مقام شامخ جانبازان معزز

جانبازان، سرمایه های اجتماعی و الگوهای ایثار هستند

تجدید میثاق رئیس و مدیران بنیاد شهید و امور ایثارگران با آرمان‌های امام راحل(ره)

شعبه جدید بیمه ملت در استان مرکزی افتتاح شد/ یزدان‌دوست: گسترش دامنه خدمت‌رسانی مهم‌ترین اولویت بیمه ملت است / افتتاح این تعداد شعبه در مدت زمان کوتاه اقدامی ارزشمند و ستودنی است

کندی تردد در محور شهرضا – اصفهان بر اثر برخورد خودروی محموله ترافیکی با پل عابرپیاده

6 فراخوان در حوزه مشارکت مدنی و غیرمدنی برای سرمایه‌گذاران در پروژه‌های شهری اصفهان

ساخت هنرستان نان و شیرینی و شکلات در کاشان