پیام سپاهان

آخرين مطالب

آیا «مکران» می‌تواند جایگزین تهران شود؟ اقتصادی

آیا «مکران» می‌تواند جایگزین تهران شود؟
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - دنیای اقتصاد /متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
دولت چهاردهم بی‌توجه به نظرات کارشناسان بر طرح انتقال پایتخت تاکید دارد و سخنگوی دولت در صحبت‌های خود سواحل جنوب خلیج فارس و احتمالا منطقه مکران را به‌عنوان گزینه اصلی برای انتقال پایتخت معرفی کرده است.
به گزارش روزنامه دنیای اقتصاد، فارغ از مخالفت‌های متعدد کارشناسان با طرح انتقال پایتخت و با تاکید بر مزایا و پتانسیل‌های ویژه منطقه مکران برای توسعه تجاری و اقتصادی، این منطقه گزینه مناسبی برای پایتخت جدید کشور نیست. مکران ظرفیت بالایی برای تبدیل شدن به مرکز ثقل فعالیت‌های اقتصادی صادرات‌محور دارد و حتی می‌توان در میان و بلند مدت و پس از تقویت رابطه دوستی با دنیا و حل وفصل چالش‌های سیاسی آن را به‌عنوان پایتخت اقتصادی کشور تبدیل کر؛ اما گزینه مناسبی برای پایتخت سیاسی نیست.
«دنیای اقتصاد» برای بررسی پیشنهاد انتقال پایتخت به منطقه مکران با فردین یزدانی کارشناس اقتصاد مسکن و حسین ایمانی جاجرمی کارشناس حوزه شهری گفت‌وگو کرد؛ این کارشناسان بر این باورند که دولت چهاردهم پس از بررسی کارشناسی به این نتیجه می‌رسد که مکران گزینه مناسبی برای پایتخت سیاسی ایران نبوده و این جابه‌جایی میسر نیست.
یک شهر برای تبدیل شدن به پایتخت باید 4 شرط ضروری را به میزان مشخصی داشته باشد؛ این شروط عبارتند از مساحت و گستردگی فیزیکی برای تبدیل شدن به پایتخت؛ شرایط اقلیمی قابل قبول، برخوردرای از خدمات زیرساختی از جمله آب، برق گاز و در نهایت نیز امنیت و ایمنی. البته هر شهری برای آنکه قابل سکونت باشد، باید این از ای مولفه‌ها برخوردار باشد؛ با این وجود برای آنکه یک شهر تبدیل به پایتخت یک کشور شود باید این معیارها را در سطح بالاتری برآورده کند.
به‌عنوان مثال امنیت و ایمنی جزو ضروریاتی است که هر شهری باید از آن برخوردار باشد، اما ملاحظات سیاسی باعث می‌شود تا عموما دولت‌ها، پایتخت کشورها را در مناطق مرزی تعیین نکنند؛ چرا که تامین امنیت در مرزها در مواقع بحران دشوارتر از مناطق داخلی می‌شود. این در حالی است که مناطق مرزی عموما مکان‌های مناسبی برای توسعه فعالیت‌های اقتصادی صادرات‌محور به‌شمار می‌روند.
یک منطقه برای تبدیل شدن به شهر باید گستره جغرافیایی کافی برای سکونت ساکنین داشته باشد؛ زمانی که یک شهر می‌توان گزینه مناسبی برای پایتخت شدن باشد که پتامسیل پذیرش جمعیت بالاتری را داشته باشد. شرایط اقلیمی یک شهر منتخب برای پایتخت نیز باید به نحوی باشد که امکان فعالیت اقتصادی و تولیدی در آن در تمامی فصول سال مهیا باشد. در عین حال یک شهر زمانی گزینه مناسبی برای تبدیل شدن به پایتخت است که زیرساخت کافی در حوزه‌هایی نظیر تامین آب شرب، برق و گاز برای ساکنین در طول زمان را داشته باشد. 
کلیدواژه مکان‌یابی
انتقال پایتخت که بیش از یک دهه از سوی سیاست‌گذران کشوری مطرح شده و در دولت چهاردهم به اوج خود رسیده است، موضوع «منطق مکان‌یابی» را مورد توجه قرار می‌دهد که باتوجه به تجربه انتقال پایتخت در کشورهای دیگر، الگوی مکان‌یابی پایتخت جدید، باید چه «منطقی» را دنبال کند.
«دنیای اقتصاد» با بررسی مقاله‌ای تحت عنوان «تهران و مساله پایتختی» که توسط مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در سال 1393 منتشر شده، نشان می‌دهد، هیچ الگوی مشابه و یکسانی و در واقع هیچ معیار ثابت یا استدلال منطقی برای مکان‌یابی پایتخت وجود ندارد. اما در مجموع چند عامل منطقی و مهم برای انتخاب مکان مناسب پایتخت جدید وجود دارد که با توجه به این مقاله، موضوع «امنیت و ایمنی» از مهم‌ترین کلیدواژه‌های مکان‌یابی منطقی است.
اما از دیگر کارکردهای مهم مکان‌یابی، محیطی مناسب برای «ارائه خدمات شهری»، «امکان ایجاد زیرساخت جهت توسعه شهری»، و «شرایط اقلیمی مناسب» است که هم از آب مناسب و کافی برخوردار باشد و هم به لحاظ اقلیمی، دارای هوای مناسب در محیط جغرافیایی مساعد باشد.
سوال مهمی که در اینجا مطرح می‌شود، اینکه، آیا موضوع امنیت و ایمنی به تنهایی می‌تواند عاملی جهت انتخاب مکان مناسب برای پایتخت جدید باشد، یا باید دیگر عوامل مربوط به اقلیم، شرایط جغرافیایی، دسترسی به خدمات شهری و امکان توسعه شهری و شهرسازی را برای انتخاب مکان پایتخت جدید در نظر گرفت؟ در واقع باید گفت، در صورت انتقال پایتخت از تهران به شهری دیگر، چه منطق مکان‌یابی می‌تواند در کنار امنیت و ایمن بودن یک شهر مطرح باشد؟
مکران برای توسعه صادرات‌محورها مناسب است
فردین یزدانی، کارشناس اقتصاد مسکن در گفت‌وگو با دنیای اقتصاد طرح انتقال پایتخت به منطقه مکران را نادرست و غیرقابل اجرا دانست و گفت: ارائه چنین پیشنهاداتی بیش از آنکه جنبه عملی داشته باشد، جنبه نمایشی دارد و مدتی مطرح شده و حتی ممکن است بررسی‌هایی نیز در خصوص آن انجام شود، اما در نهایت مشخص خواهد شد که چنین پیشنهادی قابلیت اجرایی شدن ندارد. در عین حال انتقال پایتخت، پیشنهادی به شدت هزینه‌بر بوده و دولت در شرایط کنونی توان اجرای چنین پیشنهادی را ندارد.
وی ادامه داد: حتی در صورتی که انتقال پایتخت ایده درستی و اجرایی نیز بود؛ منطقه مکران گزینه مناسبی نیست. انتخاب یک شهر مرزی به لحاظ تامین امنیت و پدافند غیرعامل درست نیست. درواقع قرار گرفتن در مرز باعث می‌شود که پایتخت سیاسی کشور، آسیب‌پذیر باشد. در عین حال لازم است که پایتخت در منطقه‌ای واقع شود که نسبت به کل کشور مرکزیت داشته باشد و دسترسی به آن از تمام نقاط کشور میسر و ساده باشد. این در حالی است که منطقه مکران از این منظر نیز فاقد موقیت مناسب بوده و در چنین شرایطی ارائه چنین پیشنهادی جای تعجب دارد.
یزدانی تاکید کرد: مساله لزوم توسعه سواحل مکران در دهه‌های گذشته بارها مطرح شده است؛ درواقع لزوم توجه به توسعه صنعتی و اقتصادی این منطقه از دهه 50 مطرح بود. حتی در سند آمایش سرزمینی نیز بر استقرار صنایع آب‌بر و صادرات‌محور به مرز دریای جنوبی کشور تاکید شده بود. اگرچه استفاده از ظرفیت جغرافیایی این منطقه برای توسعه اقتصادی کشور ضروری است؛ اما با انتقال پایتخت و مرکزیت سیاسی این توسعه لزوما محقق نمی‌شود. درواقع انتقال ادرات دولتی با صرف هزینه قابل توجه، لزوما توسعه اقتصادی را ایجاد نمی‌کند. توسعه اقتصادی در مکران نیاز به حل مسائل سیاسی و برقراری ارتباط صحیح با دنیا ندارد. در صورت رفع چالش‌های سیاسی کشور، این منطقه ظرفیت توسعه صنایع معطوف به صادرات را دارد.
یزدانی تاکید کرد: دولت می‌تواند به جای طرح انتقال پایتخت و یافتن نقطه‌ای جذاب برای ساخت پایتخت جدید، از تهران تمرکززدایی کرده و از این مسیر که بسیار کم‌هزینه‌تر از انتقال پایتخت است، چالش‌های فعلی تهران را مرتفع کند.
تمرکزگرایی از پایتخت، به جای جابه‌جایی
حسین ایمانی جاجرمی، کارشناس حوزه شهری پیشنهاد منطقه مکران به‌عنوان پایتخت جدید کشور را نادرست می‌داند؛ وی معتقد است است: پایتخت فقط چند ساختمان، مراکز اداری و کارمندان دولت نیست که بتوان آن را به سادگی جابه‌جا کرد. پایتخت یک مفهوم سیاسی و تاریخی در دل خود دارد و ملت را تعریف می‌کند و نمادین است. برای آنکه شهر تهران پایتخت ایران شود، سال‌ها هزینه انجام شده و تغییر پایتخت به سادگی میسر نیست.
وی ادامه داد: انتخاب یک مکان جدید برای پایتخت کشور و یا انتخاب یک مکان به‌عنوان مرکز اداری جدید در کشور نیاز به بررسی و تامین پیش‌شرط‌هایی دارد. درواقع لازم است که مطالعات آمایشی، امنیتی، اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی انجام شده و گزینه‌های مطرح به‌عنوان مرکز جدید اداری اعلام شود. نحوه فعلی دولت در اعلام منطقه مکران به‌عنوان پیشنهاد مطرح برای پایتخت جدید نشان از آن دارد که این مطالعات ضروری انجام نشده است. در عین حال باید تاکید کرد که انتقال پایتخت یا تفکیک پایتخت از مرکز اداری امور نیاز به بودجه قابل توجهی دارد؛ این در حالی است که در شرایط کنونی دولت بودجه اجرای پروژه‌های عمرانی را نیز ندارد و موارد ضروی نظیر حل آلودگی هوا، بهبود حمل‌ونقل عمومی، آموزش و ... به علت عدم تامین مالی معطل مانده است.
جاجرمی گفت: مشکلات فعلی تهران به علت فضا ایجا نشده و بنابراین با تغییر فضا قابل حل نیست. در چنین شرایطی پیشنهاد جابه‌جایی تهران از آن حکایت دارد که مسئولان علت چالش‌های پایتخت را به درستی متوجه نشده‌اند. برای حل چالش تهران باید به سراغ تمرکزگرایی سیاسی، اقتصادی و اداری رفت. در ایران نابرای مناطق و نادیده گرفتن فرصت توسعه مناطق مختلف وجود دارد و این موضوع چالش‌زا شده است. سواحل مکران نیز علی‌رغم پتانسیل‌های بالا از فرصت رشد و توسعه جا مانده‌اند. در این شرایط توسعه این منطقه با حمایت از پتانسیل‌ها و افزایش اختیارات نهادهای محلی باید محقق ‌شود. در عین حال توسعه یک منطقه باید با تاکید بر حفظ زندگی جامعه بومی انجام شود.
این کارشناس حوزه شهری تاکید دارد که توسعه سواحل جنوبی خلیج فارس نتیجه ادغام اقتصاد کشورهای این منطقه در نظام اقتصاد جهانی بوده است. درواقع کشورهای این منطقه توانسته‌اند از امکانات نظام بین‌المللی استفاده کنند؛ در این شرایط پیش‌شرط توسعه مکران رفع تنش ایران با سایر نقاط دنیا است.

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/928763/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تجمیع قوانین ایثارگری، فرصتی طلایی برای خدمت به خانواده‌های شهدا و ایثارگران است

بیش از 220 هزار ایثارگر با بهره‌گیری از قوانین تبدیل وضعیت استخدامی شدند

پاسخ شهردار موستار به پیام تبریک شهردار اصفهان

15 کیلوگرم ماده مخدر شیشه در شهرستان مهاباد کشف شد

هشدار هواشناسی نسبت به افزایش آلودگی هوای 5 کلان‌شهر

48 نفر از حاملان سلاح سرد در دام پلیس بهارستان افتادند

نماینده مجلس از پرداخت پاداش باقی‌مانده خبر داد/تکلیف پاداش بازنشستگان مشخص شد

جنگ بزرگ بر سر احمدی؛تیم فوتبال سپاهان اصفهان یا استقلال تهران؟

کامیون حامل 21 کیلوگرم تریاک در ورودی شهر اصفهان توقیف شد

برنامه سینماهای اصفهان، امروز چهارشنبه 19 دی + اکران «هفتاد سی» در اصفهان و قیمت بلیت

ستاد دهه فجر اردستان با 26کمیته آغاز به کار کرد

اعتراض شدید شورای صنفی دانشگاه اصفهان به تبدیل حمام به سالن مطالعه/ توجیه مسئولین برای پوشاندن تصمیم ناصحیح است

راننده امانت‌دار اتوبوسرانی اصفهان سکه‌های طلا را به صاحبش بازگرداند

نیروی انتظامی اصفهان نگاه برادرانه به جامعه ارامنه دارد

رسیدن به 92 درصد بومی‌سازی در فولاد مبارکه با راه‌اندازی خط تولید الکترود گرافیتی اردکان

دستگیری 7 نفر در رابطه با قتل جوان 27 ساله

نخست وزیر عراق با قالیباف دیدار کرد

نیمی از جمعیت کشور روی فرونشست زندگی می‌کنند | گزارش فرونشست در هیات دولت ارایه شد

لزوم همکاری بانک‌های کاشان در پرداخت وام فرزندآوری

بومی‌سازی مندریل‌های نورد؛ گام بزرگ فولاد مبارکه برای کاهش وابستگی به واردات و ارتقای توانمندی داخلی

حفر بیش از 50 حلقه چاه جذبی آب باران در منطقه 4 اصفهان

بومی‌سازی بلوئر‌های احیای مستقیم فولاد مبارکه؛ گامی حیاتی در کاهش وابستگی و هزینه‌ها

محسن جوادی رئیس نمایشگاه کتاب تهران شد

شاعرانه/ چون خیال تو درآید به دلم رقص کنان

سخنان دلنشین دکتر قمشه ای

تکنو با ترکیبی جالب ظاهری محسورکننده برای گوشی‌هایش ایجاد می‌کند

معاون وزیر ارتباطات: با رفع فیلتر شاهد ریزش کاربران پیام‌رسان‌های داخلی نبودیم

پلیس لاس‌وگاس: عامل انفجار سایبرتراک از ChatGPT کمک گرفته بود

چرا آمار کاهش نرخ بیکاری، به معنی «بهبود واقعی در وضعیت بازار» کار نیست؟

7 نفر در رابطه با قتل جوان 28 ساله در شهرضا دستگیر شدند

شهردار: علائم حیاتی شهر اصفهان در معرض خطر است

سرای تاریخی قصر جمیلان اصفهان بزودی احیا می‌شود

پزشکیان: روابط ایران و عراق در عالی‌ترین سطح در جریان است

امضای تفاهم‌نامه 3 جانبه ایمیدرو، فولاد مبارکه و فولاد هرمزگان در جشنواره ملی فولاد

اصفهان تمدنی در تاریخ بشر است و نباید آسیب ببیند

تصاویر / گردهمایی منطقه ای ائمه جمعه استان اصفهان‎

امضای تفاهم‌نامه فروش 30 هزار تن ریل بین ذوب‌ آهن اصفهان و شرکت ساخت و توسعه زیربنا‌های حمل‌ونقل کشور

بهره برداری از 2 دستگاه دوربرگردان درمحور ارومیه-مهاباد

هنرمندان افسران و میدان‌داران جنگ شناختی هستند

پیش بینی آب و هوای اصفهان در 24 ساعت آینده امروز چهارشنبه 19 دی

آرای کمیسیون ماده 38 به موقع اجرا نمی‌شود

جانشین سازمان بسیج: هنرمندان افسران و میدان‌داران جنگ شناختی هستند

علائم حیاتی این کلانشهر در معرض خطر است

حفظ جایگاه دهم فولاد ایران در جهان با عزم فولاد مبارکه

خروج سامانه ناپایدار از اصفهان؛ آلاینده‌ها بازمی گردند

علایم حیاتی شهر اصفهان در معرض خطر است!

وقتی از دل تحریم‌ها فرصت می‌روید؛ «برندسازی» دستاورد مهم فولاد مبارکه

ادارات اصفهان فردا پنجشنبه 20 دی ماه 1403 تعطیل است؟ | تعطیلی ادارات اصفهان فردا 20 دی 1403

فولاد مبارکه بیش از 90 درصد نیاز‌های خود را از طریق سازندگان داخلی تأمین می‌کند

تولید کامل الکترود گرافیتی تا یک ماه آینده در کارخانه اردکان