پیام سپاهان

آخرين مطالب

«سیاهه انتشار» کلید شناسایی منابع آلودگی هوا اقتصادی

«سیاهه انتشار» کلید شناسایی منابع آلودگی هوا
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - آلودگی هوا یکی از مهم‌ترین مشکلات کلان‌شهرها است که برای شناسایی ریشه این آلودگی‌ها و رفع مشکلات حاصل از آن مطالعاتی با عنوان «سیاهه انتشار آلودگی هوا» انجام می‌شود؛ در کلان‌شهر اصفهان نیز این مطالعات انجام شده، اما کارشناسان معتقدند هر پنج سال یک‌بار باید به‌روزرسانی شود.
به گزارش خبرگزاری ایمنا، از گام‌های اساسی در مدیریت کیفیت هوای شهری، شناسایی و اولویت‌بندی منابع تولید آلودگی در شهر است که تحت عنوان «مطالعه سیاهه انتشار» شناخته می‌شود و دولت‌ها برای کمک به تعیین منابع مهم آلاینده‌های هوا و برای هدفمندکردن اقدامات نظارتی از موجودی‌های انتشار استفاده می‌کنند.
«سیاهه انتشار» یک ابزار مدیریتی و تصمیم‌ساز در زمینه مدیریت آلودگی هوا و یکی از ورودی‌های اصلی برای مدل‌های ریاضی برای تخمین و پیش‌بینی کیفیت هوا است؛ اثرات بالقوه اقدامات نظارتی بر کیفیت هوا را می‌توان با اعمال کاهش انتشارهای برآورد شده روی داده‌های سیاهه انتشار در مدل‌های کیفیت هوا پیش‌بینی کرد
پروژه «منشأیابی و سهم‌‎بندی ذرات معلق هوای شهر اصفهان و اولویت‌بندی کانون‌های مولد آن‌ها» سال 1396 با هدف تعیین منشأ و سهم منابع تولید کننده ذرات معلق (PM2.5) به‌عنوان مهمترین عامل شاخص کیفیت هوای شهر اصفهان و نیز شناسایی ترکیبات آلاینده همراه آن‌ها، از سوی شهرداری اصفهان به دانشگاه صنعتی اصفهان واگذار شد و پس از بروز بعضی محدودیت‌ها و مشکلات اجرایی و با تمدید زمان اجرا با توافق طرفین، در نهایت نتایج آن در اسفند 1398 به کارفرما ارائه شد.
تیم اجرایی دانشگاه صنعتی اصفهان در انجام این پژوهش علاوه بر بهره‌گیری از توانمندی بیش از 15 نفر از اعضای هیئت علمی، کارشناسان ارشد و دانشجویان دکترا با تخصص‌های محیط زیست، مدل‌سازی، آمار، شیمی، حمل‌ونقل، سنجش از دور، سامانه‌های اطلاعات جغرافیایی و خاک‌شناسی، از همکاری یک تیم بین‌المللی از دانشگاه کپنهاگ دانمارک نیز استفاده کرد.
مطالعات صورت گرفته توسط دانشگاه‌های صنعتی اصفهان و اصفهان نشان می‌دهد که آلودگی هوای اصفهان منشأهای مختلفی دارد؛ علاوه بر مازوت‌سوزی که نقش اصلی در آلودگی هوای شهر اصفهان را دارد، صنایع و کارخانه‌جات، خودروها به‌ویژه خودروهای سنگین، سوخت گاز طبیعی برای گرمایش خانه‌ها، مغازه‌ها و کاربری‌های مختلف، پالایشگاه و نیروگاه ذرات معلق مؤثر در آلودگی هوا را تشکیل می‌دهند و بخش‌های مختلف باید طبق سهم خود در آلودگی هوا، نقش خود در کاهش آلودگی هوا را ایفا کنند.

پیام سپاهان

توجه به ظرفیت و توان اکولوژیک محیط زیست کلان‌شهرهایی همچون اصفهان ضروری است محسن سلیمانی، عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان و مجری طرح «منشأیابی و سهم‌‎بندی ذرات معلق هوای شهر اصفهان و اولویت بندی کانون‌های مولد آن‌ها» در این‌باره با اشاره به ابعاد مختلف این پژوهش می‌گوید: بررسی شاخص‌کیفیت هوای شهر اصفهان در زمان‌های مختلف سال نشان می‌دهد مهمترین عامل مؤثر بر کیفیت هوای این شهر، غلظت ذرات معلق ریز کوچک‌تر از 2.5 میکرون است.
وی با اشاره به بررسی نتایج بیش از 200 مطالعه ملی و بین‌المللی مرتبط با این طرح به منظور انجام هرچه بهتر پروژه می‌افزاید: در این طرح ضمن نمونه‌برداری از ذرات معلق در بیش از 50 نقطه از محدوده کلان‌شهر اصفهان و نیز منابع تولیدکننده آن‌ها (شامل صنایع مختلف، خودروها و منابع طبیعی) در طول چهار فصل سال، آنالیز حدود 60 ترکیب شیمیایی در ذرات با بهره‌گیری از روش‌های استاندارد انجام شد.
عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان اضافه می‌کند: در ادامه و پس از بررسی سهم‌بندی ذرات معلق هوا در منابع مختلف آلاینده و نیز پراکنش ذرات معلق از صنایع بزرگ استان با استفاده از رویکرد مدل‌سازی، سهم ناوگان حمل‌ونقل نیز به تفکیک با توجه به اطلاعات ترافیکی شهر و نیز میزان ذرات معلق انتشار یافته از آن‌ها تعیین شد.
وی ادامه می‌دهد: منشأیابی ذرات معلق طبیعی با استفاده از تصاویر ماهواره‌ای و نیز آنالیزهای شیمیایی از دیگر اقدامات مهم در انجام این طرح بزرگ پژوهشی بود.
سلیمانی با اشاره به نتایج نهایی به‌دست آمده از سهم‌بندی ذرات معلق هوای شهر اصفهان اظهار می‌کند: بر اساس یافته‌های این طرح، سهم بخش صنعت در فصول مختلف سال بین 12 تا 37 درصد متغیر است که حداکثر آلایندگی این بخش در فصول سرد سال است، همچنین سهم بخش صنعت در مجاورت مناطق و واحدهای صنعتی بیشتر است و نباید با در نظر گرفتن سهم در کل شهر این موضوع مغفول واقع شود.
وی، سهم بخش حمل‌ونقل در تولید ذرات معلق هوای شهر اصفهان را بین 33 تا 53 درصد اعلام و تصریح می‌کند: حداکثر آلایندگی این بخش مربوط به فصول گرم سال است.
عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان با اشاره به سهم‌بندی دیگر آلاینده‌ها به عنوان آلاینده‌های ثانویه مولد ذرات معلق در هوای شهر اصفهان می‌افزاید: سهم آلاینده‌های ثانویه بین 11 تا 13 درصد است که در اثر فعل و انفعالات فیزیکی و شیمیایی آلاینده‌های گازی ناشی از هر دو بخش صنعت و حمل‌ونقل در اتمسفر شکل می‌گیرد.
سلیمانی با اشاره به دیگر یافته‌های مهم طرح پژوهشی انجام شده تصریح می‌کند: به جز سهم‌بندی و اولویت‌بندی منابع تولید کننده ذرات معلق در هوای شهر اصفهان، تعیین نقاط و مناطق بحرانی شهر از نظر انتشار بیشترین ذرات معلق و ترکیبات شیمیایی همراه، ارائه نقشه انتشار این ذرات معلق در معابر مختلف شهری و ارائه نقشه کانون‌های اصلی گرد و غبار طبیعی شرق اصفهان با اولویت‌بندی منطقه‌ای، از دیگر یافته‌های ارزشمند این طرح بزرگ تحقیقاتی است.
سلیمانی تاکید می‌کند: یافته‌های ارزشمند این طرح در مباحث مربوط به مدیریت، کنترل و کاهش آلودگی هوا، همچنین در برنامه جامع کاهش آلودگی هوای شهر اصفهان، برنامه‌ریزی‌های مدیریت شهری در حوزه آلودگی هوا، سلامت و توسعه پایدار شهری، برنامه‌ریزی ترافیک شهری و نیز برنامه‌ریزی و اولویت‌بندی تثبیت کانون‌های گرد و غبار منطقه شرق اصفهان قابل استفاده است.
وی با اشاره به تشدید آلودگی هوا در سال‌های اخیر و اهمیت طرح‌های تحقیقاتی در کمک به مدیران و مسئولان برای برنامه‌ریزی و مدیریت کاهش و کنترل این معضل تصریح کرد؛ کشورهای پیشرو در کنترل آلودگی هوا، ضمن برنامه‌ریزی علمی و عملیاتی دقیق، اطلاعات و داده‌های خود را نیز در بازه‌های زمانی معین به‌روزرسانی می‌کند.
دانشیار دانشکده منابع طبیعی دانشگاه صنعتی اصفهان ادامه می‌دهد: با این وجود عمل‌گرایی و برخورد جدی و واقعی در راستای حل مسئله به‌ویژه در بخش‌هایی که معضل مشخص است، همزمان با انجام تحقیقات صورت می‌گیرد که این موضوع در کشور ما کمتر مورد توجه قرار گرفته است؛ علاوه بر مؤلفه‌های ذکر شده، توجه به ظرفیت و توان اکولوژیک محیط زیست شهرهایی همچون اصفهان ضروری است، چراکه چنین شهرهایی دیگر توان بارگذاری صنعت و جمعیت بیشتر را با شرایط حال حاضر ندارند.
سلیمانی می‌گوید: توجه به نتایج این مطالعه و نیز سایر مطالعات انجام شده در زمینه سیاهه انتشار می‌تواند به برنامه‌ریزی کنترل آلاینده‌ها در منبع و کاهش اثرات منفی آن‌ها بر محیط پیرامونی کمک کند، مشروط بر اینکه مسئولان امر در برنامه‌ریزی‌های انجام شده به مقوله آلودگی هوا به‌عنوان یک فرایند چندعاملی و وابسته به مکان و زمان توجه جدی داشته باشند و آن را در اولویت تصمیم‌گیری‌ها قرار دهند.
وی تاکید می‌کند: نباید دوقطبی‌سازی در بحث سهم‌بندی آلودگی هوا منجر به شانه‌خالی‌کردن بخش‌های مختلف (با هر میزان سهم) در راستای ایفای مسئولیت در مقابل کاهش آلودگی هوا شود.

پیام سپاهان

کاهش آلودگی هوا به همکاری تمام بخش‌های اجرایی نیاز دارد حسین حق‌شناس، عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان در این‌باره با اشاره به منابع اصلی آلاینده هوا بر اساس مطالعات منشایابی ذرات معلق توسط دانشگاه صنعتی اصفهان به خبرنگار ایمنا اظهار می‌کند: پروژه منشایابی ذرات معلق توسط دانشگاه صنعتی اصفهان و با مجری‌گری محسن سلیمانی، هیئت علمی گروه محیط زیست دانشگاه صنعتی اصفهان و همکاری سایر همکاران رشته‌های دیگر از سال 1396 تا 1399 انجام شد.
وی با اشاره به ویژگی‌های خاص این پروژه می‌افزاید: منشایابی روی ذرات معلق (PM2.5) انجام شد که همان ذرات تیره رنگ آلوده‌کننده هوا بوده و در اکثر روزهای فصل‌های سرد در اصفهان آلوده‌کننده غالب است؛ این مطالعه بر اساس داده‌برداری میدانی در بیش از 50 نقطه در شهر اصفهان صورت گرفت و داده‌ها در آزمایشگاه‌های پیشرفته دانشگاه صنعتی اصفهان و دانمارک تحلیل شد که نتایج مطالعه از دقت بالایی برخوردار است، همچنین مطالعه قبل از دوران شیوع کرونا صورت گرفت که رفتار پایداری در شهر حاکم است و برای بعد از دوران شیوع کرونا هم قابل استفاده است.
عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی و همکار مطالعه منشایابی ذرات معلق می‌گوید: بر اساس این مطالعه سهم بخش‌های مختلف در تولید ذرات معلق آلوده‌کننده هوا در فصل‌های سرد سال مطابق نمودار زیر است:

پیام سپاهان

حق‌شناس تصریح می‌کند: در زمان انجام مطالعات فوق، انرژی مصرفی نیروگاه شهید منتظری اصفهان، تنها از طریق سوختن گاز طبیعی فراهم می‌شد که سوخت پاک‌تری نسبت به سایر سوخت‌های فسیلی است.
وی ادامه می‌دهد: بعضی از سال‌ها، انرژی مصرفی نیروگاه از طریق مازوت تأمین می‌شود که علاوه بر اینکه آلوده‌ترین نوع سوخت فسیلی حاصل از نفت است، حجم مازوت مصرفی بسیار زیاد است، به‌نحوی که تصاویر ماهواره‌ای نیز بیانگر تأثیر قابل ملاحظه آن بر هوای اصفهان است.
عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی و همکار مطالعه منشایابی ذرات معلق با بیان اینکه کاهش آلودگی هوا به همکاری تمام بخش‌های اجرایی نیاز دارد، خاطرنشان می‌کند: نتایج این مطالعه به شهرداری اصفهان و اداره کل محیط زیست و استانداری اصفهان ارائه شده و بعضی راهکارها نیز در سال‌های اخیر با نظارت استانداری اصفهان اجرایی شده است.
حق‌شناس تاکید می‌کند: لازم است ساز و کاری برای به‌روزرسانی سالانه نتایج این مطالعه بر اساس داده‌های واقعی و میدانی برای بررسی بازخوردهای اقدامات اجرایی تعریف شود.

پیام سپاهان

لزوم به‌روزرسانی مطالعات سیاهه انتشار جمشید لقایی، مسئول امور کنترل کیفیت هوا در معاونت حمل‌ونقل شهرداری اصفهان در این‌باره به خبرنگار ایمنا می‌گوید: در رابطه با سیاهه انتشار سال 96 دو مطالعه با دو موضوع سیاهه انتشار آلاینده‌ها از بخش‌های مختلف از جمله حمل‌ونقل، صنایع و منابع ثبت و متحرک و منشایابی ذرات معلق انجام شد، همچنین سال 98 مطالعه دیگری که کارفرمای آن اداره کل هواشناسی بود، درباره شبیه‌سازی پراکندگی آلاینده‌ها انجام گرفت.
وی می‌افزاید: از آن تاریخ به بعد مبنا همین مطالعات بوده است، از این جهت که سهم انتشار هر منبع به چه میزان است و راهکارهایی که در مطالعات مطرح شده، از راهکارهای سطح کلان تا سطح خرد درباره جابه‌جایی بعضی صنایع آلاینده شامل طرح‌های تعویض موتورسیکلت‌های بنزینی با برقی یا نوسازی اتوبوس‌ها است که در محدوده کار شهرداری قرار می‌گیرد.
مسئول امور کنترل کیفیت هوا در معاونت حمل‌ونقل شهرداری اصفهان تصریح می‌کند: طیف متنوعی از راهکارها در مطالعات ارائه شده است که بعضی نیازمند تصویب مراجع بالادست، حتی در سطح وزارت‌‎خانه و بعضی دیگر از جمله ممیزی موتورخانه‌ها و مراقبت از مصرف انرژی گرمایش خانگی در سطح پایین‌تر قابل انجام است.
لقایی با بیان اینکه در سال‌های بعد این مسئله مطرح شد که سیاهه انتشار با توجه به تغییر نوع فعالیت‌های شهری و تغییر تکنولوژی صنایع نیاز به بازنگری دارد و باید هر چند سال یک بار این کار انجام شود، ادامه می‌دهد: اصول جهانی نیز همین را می‌گوید که سیاهه انتشار در برش زمانی خاص انجام می‌شود و چند سال بعد نیاز به به‌روزرسانی دارد؛ در این راستا سال گذشته مذاکراتی در استانداری اصفهان مطرح شد، حتی بنیاد ملی نخبگان نیز اعلام آمادگی کرد، اما پروژه در سطح کلان به موانعی برخورد کرد و با تغییر دولت و مدیران متوقف شد.
وی می‌گوید: هنگامی که می‌خواهیم سیاهه انتشار انجام دهیم، نیازمند جمع‌آوری اطلاعات از حوزه شهرداری، صنایع بزرگ زیرمجموعه وزارت صمت، بخش‌هایی همچون فرودگاه و راه‌آهن هستیم؛ این اقدام مستلزم این است که یک نهاد فراگیر همچون استانداری حمایت کند، زیرا تنها حمایت شهرداری کافی نیست.
مسئول امور کنترل کیفیت هوا در معاونت حمل‌ونقل شهرداری اصفهان با اشاره به اینکه مطالعات قبلی سال 96 آغاز شد و تا سال 98 ادامه داشت که پنج سال از آن زمان گذشته است، خاطرنشان می‌کند: عمر سیاهه تا حدی به سرعت تغییر و تحولات در بافت شهری و تغییرات تکنولوژی مربوط می‌شود، در این مدت بعضی صنایع طرح توسعه داشتند، همچنین خودروهایی که امروزه تولید می‌شود، نسبت به پنج سال گذشته متفاوت است و استاندارد آلایندگی سوخت نیز تغییر کرده است، بنابراین پنج سال دوره معقولی است.
لقایی با بیان اینکه اگر بتوانیم پنج سال یک‌بار به‌روزرسانی مطالعات را انجام دهیم، خوب عمل کرده‌ایم، می‌افزاید: بعضی راهکارهای داده شده در مطالعات سیاهه انتشار کماکان معتبر است، به‌عنوان مثال خارج کردن وسایل نقلیه فرسوده از چرخه حمل‌ونقل بحث درستی است که این سال‌ها به‌دلیل شرایط اقتصادی این روند کند شده است.
وی اظهار می‌کند: اگر بتوانیم سال جاری مطالعه سیاهه انتشار را به‌روز کنیم، اقدام ماندگاری می‌شود، هرچند بخشی از راهکارهای مطالعات قبلی قابل استفاده است.
مسئول امور کنترل کیفیت هوا در معاونت حمل‌ونقل شهرداری اصفهان با بیان اینکه حاصل مطالعات قبلی تدوین سند «کاهش آلودگی هوا» توسط سازمان محیط زیست بوده است، تصریح می‌کند: برنامه سه ساله‌ای تهیه شد که آغاز این کار در سال 1401 بود و در استانداری با حضور دستگاه‌های مختلف در کارگروه کاهش آلودگی هوای استان پیگیری می‌شد؛ حدود دو سال از زمان شروع تا تصویب سند طول کشید و اواخر سال 1402 به تصویب رسید و از ابتدای سال 1403 مبنای عمل قرار گرفت.
لقایی تاکید می‌کند: مواردی که در این سند برای تک‌‎تک دستگاه‌ها مشخص شده، از همان مطالعات برگرفته شده است، بنابراین به‌نوعی بخشی از راهکارها در سند کاهش آلودگی هوا گنجانده و از ابتدای سال جاری این برنامه آغاز شده است که بر اساس آن دستگاه‌ها در دوره‌های زمانی سه ماه باید به استانداری و اداره محیط زیست گزارش دهند.

پیام سپاهان

به گزارش ایمنا، طبق قانون هوای پاک، سازمان حفاظت محیط زیست باید شهرهای در معرض آلودگی هوا را شناسایی و با استقرار تجهیزات و سامانه‌های سنجش آلاینده‌های هوا وضعیت شهرها را پایش کند.
نتایج پروژه منشأیابی و سهم‌بندی ذرات معلق نشان می‌دهد میزان تأثیرگذاری منابع آلاینده در فصول مختلف متفاوت است و هدف هیچ‌کدام از پروژه‌های تحقیقاتی این نبود که با انجام پروژه مشکل آلودگی هوای شهر اصفهان رفع شود، بلکه هدف این بود اطلاعاتی در اختیار مسئولان، مدیران و تصمیم‌‎گیران قرار داده شود تا اولویت‌بندی‌ها انجام و به سمت برنامه‌ریزی و رفع مشکل حرکت شود.
گزارش از: راضیه کشاورز
کد خبر 826950

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/928450/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تبادل نظر در مورد راه کارهای همکاری های مشترک میان بنیاد شهید و پایگاه هوایی

بکارگیری ظرفیت‌های برون سازمانی برای سلامت ایثارگران در دستور کار است

راهنمای انتخاب بهترین شرکت تعمیر ماشین ظرفشویی در اصفهان

هشدار به دانش آموزان شپش درکمین است

سرقت بی شرمانه با پوشش پاکبان! /حرمت لباس این قشر خدمتگزار را نگه نداشت!

روحانیون باید در دعوت جوانان به عرصه روحانیت نقش‌آفرین باشند

هشدار به دانش آموزان؛ شپش در کمین است

جدول خاموشی برق اصفهان چهارشنبه 19 دی

بورس به اوج سرسبزی خود می رسد ؟

ستاره‌های استقلال و پرسپولیس به سپاهان برمی گردند

آلودگی هوای اصفهان امروز چهارشنبه 19 دی + شاخص کیفی به تفکیک مناطق

برنامه زمان‌بندی برگزاری پنل‌های گروه فولاد مبارکه در دومین روز از ششمین نمایشگاه ملی فولاد ایران

طالبان نه مجلسی دارد و نه دولتی، هیچ چیزی در این حاکمیت سر جای خودش نیست

مرمت و احیای بیش‌از 25 دهانه تاریخی بازار حمام پنجشنبه در اصفهان

بهترین قصاید و قطعات ادبی شعرای عرب در رثای شهید سلیمانی

سرمقاله جوان/ مسئله اول کشور را از کجا باید فهمید

سرمقاله هم میهن/ مقاومت در برابر تغییر

FATF «تله» دشمن برای تحریم و «بهانه‌ای» برای کم‌کاری در داخل

سرمقاله وطن امروز/ چتر پدافند روی مراکز هسته‌ای

سرمقاله آرمان امروز/ روسیه خیانت کرد؟

مذاکره با ترامپ؛ بنویسید شجاعانه، بخوانید احمقانه!

جلسه شورای اطلاع رسانی اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اصفهان برگزار شد

کاشان در حوزه‌های فرهنگی و اجتماعی بسیار غنی است

بهره‌برداری از فاز دوم پروژه مجتمع خواربار و خشکبار اصفهان در بهمن 1403

وضعیت آب و هوای اصفهان فردا پنجشنبه 20 دی 1403 + پیش بینی هواشناسی اصفهان بیستم دی 1403

تصاویر محرمانه‌ای که سپاه اجازه انتشار آن را داد

ابتلای سالانه 8 هزار اصفهانی به شپش؛ بیشترین آلودگی بین دانش‌آموزان است

بیش از 170 قرارداد برای احداث پارک‌ها و فضای سبز در شهر اصفهان منعقد شده است

روایت‌های شوکه‌کننده یک افسر اطلاعاتی ایرانی

ریزر از طرح خود برای ساخت دستیار هوش مصنوعی مخصوص گیمرها رونمایی کرد

سرمقاله خراسان/ انتقال پایتخت، اولویت چندم است؟!

سرمقاله دنیای اقتصاد/ هزینه سوخت‏‏‌شده فیلترینگ

سرمقاله سازندگی/ هشداری برای امروز؛ چراغی برای آینده

اصلاح نافرجام قیمت خودرو

ضربان قیمت سکه تند شد/ دلار دوباره به کریدور هشتم برگشت

بستن درگاه رمزارز‌ها توسط بانک مرکزی چه عواقبی خواهد داشت؟

مناسبت روز/ چهارشنبه، 19 دی‌ماه

شفافیت و مشارکت مردمی پایه‌های اصلی مدیریت شهری نوین است

«آوای باد»؛ بخشی از تاریخ سیاسی چین در یک رمان

آنر GT پرو حداکثر تا اوایل تیر 1404 معرفی خواهد شد

هوش مصنوعی «جمینای» اواخر سال جاری به تلویزیون‌های گوگل می‌آید

چگونه اصفهان در مدیریت پسماند پیشتاز شد؟

اقدام ترکیه علیه کامیون داران ایرانی

قیمت روغن افزایش یافت؛ محتکران بازار دست به کار شدند!

چگونه اصفهان در مدیریت پسماند پیشتاز کشور شد؟

چگونه اصفهان پیشتاز مدیریت پسماند در کشور شد؟

مناقصه عمومی همزمان با ارزیابی کیفی دو مرحله ای خرید و راه اندازی سیستم روشنایی سطوح پروازی فرودگاه اصفهان شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران

بهره‌برداری از فاز دوم پروژه مجتمع خواروبار و خشکبار اصفهان در بهمن 1403

لحظه آغاز رزمایش پدافند مرکز هسته‌ای نطنز + فیلم

تحریم‌ها یا FATF؛ چرا اقتصاد ما میان این دو گیر افتاده؟