پیام سپاهان

آخرين مطالب

ملکشاه سلجوقی کیست و ماجرای جنگ با قراخانیان چیست؟ اقتصادی

ملکشاه سلجوقی کیست و ماجرای جنگ با قراخانیان چیست؟
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - هدی کاشانیان : ملکشاه سلجوقی، سومین سلطان سلسله سلجوقیان، یکی از برجسته‌ترین فرمانروایان تاریخ اسلام و ایران بود. دوران حکومت او به‌عنوان عصر طلایی امپراتوری سلجوقی شناخته می‌شود. ملکشاه با گسترش قلمرو سلجوقیان، اصلاحات اداری و حمایت از علم و فرهنگ، تأثیری ماندگار بر تاریخ گذاشت. دوران او یکی از درخشان‌ترین دوره‌های تاریخ اسلام و ایران است که تأثیرات آن تا قرن‌ها باقی ماند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
زندگینامه ملکشاه ملکشاه با نام کامل جلال‌الدین ملکشاه بن آلپ‌ارسلان در سال 1055 میلادی متولد و در اصفهان بزرگ شد. او فرزند آلپ‌ارسلان، دومین سلطان سلجوقی و صفیه خاتون بود. ملکشاه از کودکی تحت آموزش‌های نظامی و فرهنگی قرار گرفت. او به همراه پدرش در لشکرکشی‌های مختلف شرکت می‌کرد. درباره ملکشاه اینگونه وصف شده‌است که وی خوش‌چهره، دارای قامتی بلند و کمی تنومند، شانه‏هایی پهن و بازویی نیرومند و ستبر داشته است. ملکشاه نیز همانند پدرانش حنفی مذهب بود و از خلیفه عباسی در برابر قدرت‌های شیعه مانند فاطمیان و آل بویه حمایت می‌کرد. اما از زمان سلطان ملکشاه سلجوقی، سلاطین سلجوقی مدارای مذهبی بیشتری نشان دادند و شیعیان نیز به سرعت قدرت اجتماعی و حتی سیاسی خود را بازیافتند و به مناصب بالا در حکومت سلجوقیان دست پیدا کردند.
پادشاهی ملکشاه ملکشاه بعد از مرگ پدرش به کمک خواجه نظام‌الملک به کرسی سلطنت نشست. حکومت ملکشاه که در سال 465 هجری قمری آغاز شد، او به کمک فراست و دانایی خواجه نظام‌الملک توانست به تمام رقیبان سلطنتی از جمله شاهزادگان مدعی سلاجقه بخصوص عموی خود غلبه کند. به‌علاوه اینکه توانست سرزمین‌های تحت اشغال سلجوقیان را گسترش بدهد. از متصرفات او می‌توان به بازپس‌گیری سمرقند از فاطمیون مصر و انطاکیه از روم شرقی نام برد. عراق عرب، گرجستان، ارمنستان، آسیای صغیر و شام از دیگر محدوده‌های تخت تصرفات او هستند.
از دوران سلطنت او، مساجد باشکوهی در اصفهان که پایتخت او بود به یادگار مانده است. در دوره‌ی سلطنت وی، صلح داخلی و مذهبی حاکم بود. ملکشاه، اغلب اوقات مشغول شکار و خوش گذرانی بود و اکثر کار‌ها و امور پادشاهی را به وزیرش واگذار کرده بود. پس از اینکه وزیر خود، خواجه نظام الملک را برکنار کرد و تاج الملک قمی را به جای او انتخاب کرد حکومتش رو به زوال رفت. خواجه نظام الملک، در سال 485 هجری در نهاوند، کشته شد. برخی می‌گویند او به دست ابوطاهر اوانی که یک اسماعیلی بود کشته شد و برخی از روایات هم می‌گویند او به دست یکی از غلامان خود که توسط کنیز ترکان خاتون (همسر زیبای ملکشاه) تحریک شده بود کشته شد. 
جنگ ملکشاه با قراخانیان ملکشاه برای کشورگشایی و گسترش حکومت خود نظرش به سوی قراخانیان معطوف شد که پس از مرگ آلپ‌ارسلان به تخارستان حمله کرده بودند. این منطقه توسط ایاز برادر ملکشاه اداره می‌شد و او قادر به دفع قراخانیان نبود و نهایتاً به دست آنها کشته شد. ملکشاه سرانجام توانست قراخانیان را دفع کند و «ترمذ» را تصرف کرد و کلید شهر را به «ساو تگین» داد. سپس ملکشاه برادر دیگر خود «شهاب‌الدین تکیش» را به‌عنوان حاکم تخارستان و بلخ منصوب کرد. در همین دوره، ابراهیم غزنوی، قلمرو سلجوقیان را در شمال خراسان تصرف کرد، اما از ملکشاه شکست خورد. او سپس با شاه صلح کرد و دخترش گوهرخاتون را به ازدواج پسر ابراهیم، مسعود سوم درآورد.
فتح سمرقند توسط ملکشاه در سال 481 هجری قمری ملکشاه با ارتشی قدرتمند به بخارا لشکر کشید و شهر را تسخیر کرد و با یاری مردم سمرقند آن شهر را تسخیر کرد و با احمدخان به ملایمت رفتار کرده و او را که برادرزاده همسرش ترکان خاتون بود، بخشیده و به اصفهان فرستاد و خود عازم کاشغر شد و حکمرانان آن مناطق نسبت به وی اظهار اطاعت کردند با این قشون کشی سلجوقیان با حکومت قیتان و چین همجوار شدند.
ازدواج ملکشاه با دختر خلیفه عباسی پس از جنگ با ارامنه، شاه در راه بازگشت وارد بغداد شد و مورد استقبال خلیفه قرارگرفت و از سوی ایشان هدایایی دریافت کرد و با دخترخلیفه ماه ملک خاتون ازدواج کرد. پس از مراسم عروسی در ماه صفر 480 هجری قمری به اصفهان مراجعت کرد. در سال 482 تا 486 هجری قمری روابط سلطان سلجوقی با خلیفه المقتدی روبه سردی گذاشت. چراکه پس از ازدواج دختر شاه با خلیفه بین آنها اختلاف پیش آمد و خلیفه نسبت به همسرش بدرفتاری می‌کرد که همین جریان باعث جدایی آنها شد و دختر ملکشاه پس از جدایی با پسر کوچکش به اصفهان آمد و پس از مدت کوتاهی فوت کرد. باید بدانید شکوه و عظمتی که سلجوقیان در دوران سلطنت ملکشاه کسب کرده بود، بیشتر به سبب داشتن وزیر با کفایتی مثل خواجه نظام الملک ابوعلی الحسن بن علی بن اسحاق است که سی سال مقام وزارت این سلسله در دست ایشان بوده است.
مرگ مشکوک ملکشاه مرگ ملکشاه سلجوقی در سال 1092 میلادی یکی از رویداد‌های مهم و تأثیرگذار در تاریخ سلسله سلجوقیان بود که سرآغاز ضعف تدریجی این امپراتوری قدرتمند شد. درباره مرگ او روایت‌های مختلفی وجود دارد که برخی آن را طبیعی و برخی دیگر مشکوک دانسته‌اند. برخی معتقد هستند ملکشاه در سال 1092 میلادی و در سن 37 سالگی به‌طور ناگهانی در اصفهان درگذشت و برخی دیگر معتقد هستند، چون مرگ او تنها چند هفته پس از قتل خواجه نظام‌الملک رخ داد، این امر شک و شبهه‌هایی درباره علت مرگ او با سم که توسط خاندان سلجوقی بوده را ایجاد کرده است.

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/927848/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

2000 متر مربع از محوطه اطراف منار تاریخی راران ساماندهی شد

بارش برف و باران در استان‌ها تا کی ادامه دارد؟

هوای اصفهان ابری و آلوده است

چرا حمام محله حسن‌آباد به حموم جنی معروف شد؟

پروژه‌های شهرداری اصفهان در سامانه «شهرمن» قابل مشاهده است

جزئیات بسته تشویقی برای احیای سکونت در 2هزار هکتار بافت تاریخی- فرهنگی اصفهان

بارش برف و باران در 11 استان | سامانه بارشی جدید هفته آینده به ایران می‌رسد

برنامه زمان‌بندی برگزاری پنل‌های گروه فولاد مبارکه در اولین روز از ششمین نمایشگاه ملی فولاد ایران

شاید باران ببارد/ هوای نصف جهان آلوده است

بازار ارز آماده باش شد/ حباب سکه سقوط کرد

مزد یک چهارم هزینه ها را پوشش می‌دهد/ خدایی: دولت سیزدهم در دو سال کارگران را 10 سال عقب برد

همکاری مشترک فولاد مبارکه و راه‌آهن برای تسهیلگری در افزایش حمل ریلی مواد اولیه و محصولات

بهره‌برداری از 4 تصفیه‌خانه‌ جدید در شهر اصفهان

صفحه نخست روزنامه های امروز سه شنبه 18 دی ماه/ ببینید

اخطار سازمان محیط زیست به ذوب آهن و فولاد مبارکه

دستگیری کلاهبردار با رسید‌های جعلی در زرند

هواشناسی ایران؛ 18 دی ماه| سامانه بارشی شنبه وارد ایران می‌شود

شعرخوانی زیبای باران نیکراه

اپل: هرگز از داده‌های سیری برای بازاریابی استفاده نکرده‌ایم

سرمقاله خراسان/ تهمتن خوانش عالمانه از تاریخ اسلام و ایران

سرمایه سهام‌داران سلیم افزایش یافت

«سیاهه انتشار» کلید شناسایی منابع آلودگی هوا

انتقاد صریح احمد زیدآبادی از تعلیق فعالیت محسن رنانی در فضای مجازی/ این اتفاق بخاطر فضای خاص حاکم بر شهر اصفهان است یا...؟

وضعیت آب و هوای اصفهان+خبر فوری هواشناسی اصفهان | پیش‌ بینی هواشناسی اصفهان فردا چهارشنبه 19 دی 1403

طرز تهیه شکرپلوی شیرازی با خورشت قیمه مجلسی

ربات انسان‌نمای چینی با توانایی‌های شگفت‌انگیز؛ چرخش 360 درجه پا و اسکات‌زدن

کشف «حشره‌خور کوتوله» برای نخستین بار در لرستان

دلار به کانال 60هزار تومان برنمی‌گردد / کاهش اندک نرخ ارز، تنفس بازار است

خور تیاب زیستگاه پرندگان مهاجر

امسال پول کجا بود؟

بومی‌سازی سیستم مته و مسدودکننده مجرای محوطه‌های یک و دو کوره بلند ذوب‌آهن اصفهان

نکیسا از ذوب آهن می رود؟

اعزام هیئت ایرانی برای رفع چالش کامیون‌داران به ترکیه

معرفی ربات 30 هزار دلاری Mi-Mo؛ میز متحرکی که شبیه لامپ لوگوی پیکسار است

سایه حمله تهران بر تل‌آویو

ساعدی و شاملو و سلطنت‌طلبان

پنجره نیمه باز تهران و فرصتی که به نفع ترامپ نیست

پشت پرده ترور شخصیت عراقچی

تماس دفتر کارتر با بهزاد نبوی

قتل حین عبور از خیابانی در خمینی‌شهر

بازیکن بسکتبال ذوب‌آهن: هیچ دریافتی نداشته‌ایم

تولید مطابق استانداردهای جهانی؛ رمز ماندگاری ذوب‌آهن اصفهان در صدر درخواست‌های مشتریان

دیدار استاندار اصفهان با احمد دنیامالی

پیروزی ذوب آهن اصفهان مقابل صدرنشین لیگ برتر بسکتبال

ارائه برنامه جامع 1410 سازمان زیباسازی شهرداری در کمیسیون سلامت شورای شهر اصفهان

سفر مهم رئیس فدراسیون چوگان به اصفهان

قتل حین عبور از خیابان!/ در خمینی شهر اتفاق افتاد

پاسخگویی به 8 پرونده در کمیته نظارتی منطقه 5 اصفهان

نخستین باخت صدرنشین لیگ برتر بسکتبال

نیروی انسانی مجرب و کارگاه‌های ساخت مجهز ذوب آهن در مسیر بومی‌سازی