بازگشت لاریجانی
سیاسی
بزرگنمايي:
پیام سپاهان - آرمان ملی /متن پیش رو در آرمان ملی منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
مطهره شفیعی| علی لاریجانی از سال 84 تا 86 دبیر شورای امنیت ملی بود و احمدینژاد تصمیم گرفت سعید جلیلی را جایگزین او کند که این انتصاب تبعاتی برای کشور داشت.
اکنون درخواستهایی برای بازگرداندن او به کرسی دبیری شوراست امنیت وجود دارد. محمد عطریانفر، فعال سیاسی اصلاحطلب درباره احتمال مذاکره میان ایران و آمریکا گفت: «مهم نیست مسئولیت مذاکرات به دست وزارت خارجه باشد یا شورایعالی امنیت ملی، مهم این است که مذاکرهکنندگان واجد صلاحیتهای کافی باشند.» وی با اشاره به اظهارات اخیر علی لاریجانی درباره مذاکرات میان تهران و واشنگتن بیان کرد: «آقای لاریجانی از چهرههای سیاستورز برجسته و هوشمند است و میتواند با مواضع واقعبینانه در مذاکرات خوب بدرخشد. ایشان مقطعی دبیر شورای عالی امنیت ملی کشور بودند و علیالقاعده اگر رهبری و رئیسجمهوری، وی را در این سمت منصوب کرده و اقدامی در این باره صورت بگیرد، حضور ایشان در گفتوگوها موثر واقع میشود و میتواند روند مذاکرات را مناسبتر پیش ببرد.» وی ادامه داد: در وضعیت فعلی مسائل همه متوقف شده و شورای عالی امنیت ملی هم کاری نمیکند. اگر اراده رهبران سیاسی از عالیترین مقام یعنی رهبر انقلاب تا رئیسجمهور و اعضای شورای عالی امنیت ملی مبنی بر تعدیل رفتارها و موضعگیریها و رفع مشکلات باشد، علیالقاعده باید از ظرفیت توانمندی مثل آقای لاریجانی استفاده کرد. حضور وی میتواند در این زمینه به دولت و کشور کمک کند.
لاریجانی حذف شدنی نیست
علی لاریجانی از جمله سیاستمداران ایران است که کنار گذاشتن او از مناصب تاثیرگذار منطقی نیست چنانکه پس از ردصلاحیتش در انتخابات 1400 مدتی به میل خود از عرصه دور شد اما خلأ این غیبت آنقدر عیان بود که او را به عرصه بازگرداندند و این بار در قالب مذاکرهکننده با کشورهای همسایه و کشورهای دارای نقش در اتفاقات منطقه! سیاستهای اعتدالی لاریجانی تا پیش از این راهگشای برخی مشکلات بود و اکنون بسیاری بر این اعتقاد هستند که به حضور پررنگ او در تصمیمسازیهای مهم نیاز است. مذاکره با آمریکا یکی از موضوعاتی که این روزها پررنگ است و چندی پیش علی لاریجانی هم به این موضوع پرداخت. او در گفتوگو با سایت Khamenei.ir خطاب به دولت ترامپ گفته است: «دو تا راه بیشتر پیشرویتان ندارید؛ یکی برگردید به همان برجامی که تصویب شده- خب ایران همیشه به شما گفته بیایید برگردید اشتباهتان را حل کنید البته خسارتهای ما را هم باید یکجوری تأمین کنید. یک راه دیگرش هم این است که خیلی خب، قبول ندارید؟ چون شنیدم دولت جدید ایالاتمتحده گفته «ما آن برجام را اصلا قبول نداریم، چون ایرانیها سر ما را کلاه گذاشتند!» آن وحی منزل نیست، خب بیایید سر موضوع جدید: شما میگویید «ایران هستهای را ما قبول داریم. به سمت بمب نرود؛ عیب ندارد!»؛ ما غنیسازی در این حد داریم، خب بیایید توافق کنید که ایران یک شروطی دارد برای این امر با توجه به تجربه گذشته ما به سمت بمب نمیرویم، شما هم شروط ما را بپذیرید. توافق بعدی بکنید؛ بنابراین ما توصیه نمیکنیم شما رفتار غلط قبلیتان را دنبال کنید. ولی بههر حال این هم یک راهحل است. بیایید از این راهحل استفاده کنید.» در چنین شرایطی برخی لزوم جلوس او بر کرسی دبیری شورای عالی امنیت ملی را مطرح میکنند. چند روز قبل تسنیم از لاریجانی بیان داشت: «شما در دولت آقای رئیسی از پرونده چین (که عهدهدار آن بودید) بهنوعی خارج شدید و پرونده به آقای مخبر واگذار شد. حالا نمیدانیم چه اتفاقی افتاد، اما من فکر میکنم شاید خود آقای رئیسی هم بدشان نمیآمد که شما موضوع را ادامه بدهید. آیا استعفا از ناحیه شما بود یا احساس کردید که اختلاف دیدگاه جدی وجود دارد؟»
بازگشت به کرسی مهم؟
وی در برابر این پرسش که «آیا الان ممکن است مجددا آن پرونده را در دست بگیرید، یا حتی پرونده هستهای ایران را دست بگیرید؟ چون یک گمانهزنی اینچنینی وجود دارد که شاید شما بهعنوان دبیر بعدی شورای عالی امنیت ملی یا هر سمت دیگری مجدد عهدهدار آن موضوعات بشوید.» لاریجانی چنین واکنش نشان داد: «این حرفها را معمولا رسانهها میزنند. نه در زمان آقای رئیسی از من خواسته شد (که پرونده چین را ادامه بدهم)، و نه در زمان (دولت) فعلی، بنابراین موضوع منتفی است. افراد شایستهای هستند که میتوانند این امور را دنبال کنند. دبیر محترم فعلی شورای عالی امنیت ملی نیز فرد تلاشگری است و ایشان را از سالهای دور بهخوبی میشناسم.» لاریجانی در پاسخ به اینکه پس واگذاری پرونده به این دلیل بود که از شما مطالبه نشد که این کار را ادامه بدهید, گفت: «نه خواسته نشد.» واکنش او به اینکه «اگر الان درخواست شود این موضوع را ادامه میدهید؟» چنین بود: «من آنجا که به منافع ملی کشور مربوط باشد و توانی برای حل موضوعات داشته باشم، تحاشی (امتناع) ندارم، ولی همانطور که عرض کردم مهم این است که این امور راهبردی کشور بهدرستی سامان یابد، مدیران لایقی هستند که توانمندی اداره این امور را دارند و نیازی به حضور بنده نیست.»
استقبال از بازگشت لاریجانی
27 آبان علی جنتی، وزیر اسبق ارشاد به احتمال حضور لاریجانی در جایگاه دبیری شورای عالی امنیت ملی اشاره کرده بود. از او سوال شد «چقدر احتمال دارد که لاریجانی بهعنوان دبیر شورای عالی امنیت ملی معرفی شود؟» که جنتی پاسخ داد: «هیچ احتمالی بعید نیست ولی من اطلاعی ندارم از اینکه آیا قرار هست که آقای لاریجانی چنین مسئولیتی را به عهده بگیرد. در مجموع چنین امری احتمال دارد.» منصور حقیقتپور، فعال سیاسی اصولگرا در پاسخ به اینکه چقدر احتمال دارد علی لاریجانی به دبیری شورای عالی امنیت ملی منصوب شود، اظهارکرد: «آقای لاریجانی یک واقعیت مسلم در نظام جمهوری اسلامی است. او سرمایهای برای نظام است و آنهاییکه در مقاطعی قدر او را ندانستند و باعث انزوای او شدند باید کلاه خودشان را قاضی کنند و ببینند که با در حاشیه نشستن او چه خسارتهایی بر کشور وارد شد. در آینده خیلیها باید بهدلیل جفایی که در حق آقای لاریجانی کردند باید هم توبه کنند و هم از او حلالیت بطلبند. اما در پاسخ به پرسش شما باید بگویم که تا یکماه پیش پیشنهادی مبنی بر دبیری شورای عالی امنیت ملی به آقای لاریجانی داده نشده بود و من نمیدانم در این یکماه چنین پیشنهادی به او داده شده یا خیر، اما امیدواریم و البته شایسته است که از ظرفیت بیبدیل سیاسی- امنیتی آقای لاریجانی برای شورای عالی امنیت ملی استفاده شود.»
لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/913262/