پیام سپاهان

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ خصوصی‌سازی در ایران؛ درسی برای آموختن سیاسی

سرمقاله دنیای اقتصاد/ خصوصی‌سازی در ایران؛ درسی برای آموختن
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - دنیای اقتصاد / «خصوصی‌سازی در ایران؛ درسی برای آموختن» عنوان یادداشت روز در روزنامه دنیای اقتصاد به قلم حسین بازمحمدی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
هفته گذشته رئیس‌جمهور تازه انتخاب‌شده آمریکا دو نفر از کارآفرینان بنام آن کشور را برای تصدی اداره تازه‌تاسیس کارآمدسازی دولت که آن را هدیه‌ای برای آمریکائیان دانسته است، معرفی کرد. در این یادداشت نکات اصلی بیانیه ترامپ در تشریح ماموریت این اشخاص، تجربه نویسنده از مشکلی حل‌نشده پس از قریب به سه‌دهه در اقتصاد ایران و درس‌هایی آموزنده برای سیاستگذاری در ایران را بررسی می‌کنیم.
اول، در بیانیه رئیس‌جمهور منتخب آمریکا در مورد ماموریت ایلان ماسک و ویوک راماسوامی که ترامپ آنها را آمریکایی‌های اعجاب‌انگیز معرفی کرده است، نکات اصلی زیر قابل‌توجه است: این دو آمریکایی اعجاب‌انگیز، اداره کارآمدی دولت (Department of Government Efficiency) را که به‌اختصار «DOGE» خوانده می‌شود -و به رمزارز منصوب به ایلان ماسک هم اشاره ضمنی دارد- رهبری خواهند کرد. ماموریت اینها هموارسازی مسیر حرکت دولت از راه اسقاط بوروکراسی دولت، زدودن مقررات زائد، حذف مخارج مسرفانه (کاهش بودجه سالانه تا حدود یک‌سوم، معادل 2تریلیون دلار)، تجدید ساختار نهادهای فدرال و به طور کلی بازسازی اساسی مخارج و عملیات دولت است. این اداره تازه‌تاسیس در خارج از مجموعه دولت استقرار خواهد داشت و توصیه‌ها و رهنمودهای خود را به کاخ‌سفید و اداره خزانه‌داری ارائه خواهد کرد‌‌‌. زمان پایان ماموریت اداره جدید (DOGE) حداکثر روز چهارم ماه ژوئیه 2026 (حدود یک‌سال و نیم سال از آغاز کار دولت) خواهد بود. نتیجه کار اداره جدید، دولتی کوچک‌تر، کارآمدتر، پاسخگوتر و اقتصادی آزادتر خواهد بود که در دویست‌وپنجاهمین سالگرد صدور بیانیه استقلال آمریکا به مردم هدیه خواهد شد.

دوم، نیاز به چنین اصلاحاتی در ساختار دولت در ایران نیز به‌خوبی احساس می‌شود. نکات قابل‌توجه و آموزنده‌ای در این بیانیه وجود دارد. 1.ماموریت این اشخاص کاملا واضح بیان شده است (بیان صریح اهداف، استفاده از کلمات قاطع و بدون ابهام و کمّی‌سازی)؛ 2.کارآفرینانی صاحب‌نام برای اجرای این ماموریت انتخاب شده‌اند. 3.اداره جدید در خارج از دولت مستقر خواهد بود تا هم در کارشناسی و تصمیم‌سازی استقلال داشته باشند و هم تداخلی با کارکردهای جاری دولت نداشته باشند؛ 4.حداکثر تاریخ پایان ماموریت آن از هم‌اکنون مشخص شده است. به عبارت دیگر، اگرچه کارآمدسازی فرآیندی پویا و همیشگی است، اما برای ماموریت حاضر پایان مشخصی تعیین شده است.
سوم. در اینجا خوب است به خاطره‌ای از تجربه شخصی خودم اشاره کنم. در نیمه دهه 1380 همزمان با آغاز برنامه چهارم توسعه، سازمان خصوصی‌سازی (تاسیس 1380.01.29)، همایشی بین‌المللی با حضور کارشناسان بانک جهانی در تهران برگزار کرد. همراه با تعدادی از همکاران به نمایندگی از سازمان متبوع در آن همایش دو سه‌روزه حضور داشتم. پس از ارائه سخنرانی‌ها و برگزاری کارگاه‌های متعدد که کارشناسان و مسوولان ایرانی هم برنامه‌های مفصل خود برای پیشبرد خصوصی‌سازی در ایران را طی آنها ارائه کردند، در نشست پایانی فرصتی برای جمع‌بندی و مرور چالش‌های اصلی تجربه ‌خصوصی‌سازی در کشورهای گوناگون، از جمله کشورهای اروپای شرقی سابق و آلمان متحد و برخی دیگر از کشورها فراهم شد.
به نظر من اشکال اساسی برنامه تدوین‌شده مقامات سازمان خصوصی‌سازی ایران که خیلی هم واضح بود و کاملا به چشم می‌آمد، بی‌سرانجامی آن بود. به عبارت دیگر، جدول زمان‌بندی ماموریت آنها پایانی نداشت! این نکته بسیار عجیب بود، اما واقعا زمانی برای پایان برنامه خصوصی‌سازی در ایران و سازمانی که برای انجام این ماموریت تشکیل شده بود، تعیین نکرده بودند!؟ من در همان نشست این موضوع را متذکر شدم. کارشناس ارشد بانک جهانی که خانمی پاکستانی‌الاصل بود، ضمن تایید تذکر من که مستند به تجربه‌خصوصی‌سازی سایر کشورها از جمله آلمان هم بود، تریبون را در اختیار مقامات ارشد سازمان خصوصی‌سازی ایران گذاشت و منتظر پاسخ ایشان شد. رئیس وقت سازمان خصوصی‌سازی ایران هم البته پاسخ مشخصی نداشت و پایان کار را به همراهی دیگر ارکان حاکمیت و دیگر سازمان‌های دولتی موکول کرد! اینچنین است که اکنون با گذشت بیش از دودهه از زمان تاسیس سازمان مذکور و با وجود تعیین زمان پایان کار خصوصی‌سازی در ماده 14 قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل 44 قانون اساسی (مصوب 1387)، پرونده خصوصی‌سازی و بوروکراسی هزینه‌زای مرتبط با آن، همچنان در کشور ما گشوده است.
چهارم. در چند روز گذشته که مشغول نوشتن این یادداشت بودم، گزارش دیوان محاسبات کشور هم منتشر شد که از وجود تعداد معتنابهی شرکت در بخش دولتی حکایت دارد. مطابق با این گزارش، اکنون تعداد شرکت‌های بخش دولتی و شبه‌دولتی 2856شرکت است. براساس قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل 44 و برآوردی که چند سال قبل سازمان برنامه و بودجه ارائه داد، با احتساب شرکت‌های مادرتخصصی و حاکمیتی، شامل شرکت‌های آب و فاضلاب منطقه‌ای و استانی، در مجموع باید کمتر از 500شرکت در بخش دولتی باشند! جالب آنکه وزیر محترم امور اقتصادی و دارایی هم در سخنرانی خود در همایش تامین مالی تولید، از تعداد زیاد احکامی که باید برای شرکت‌های تابعه وزارت خود صادر کند و وقت زیادی که این کار بیهوده از ایشان می‌گیرد، گلایه می‌کرد. باشد تا درس بگیریم.

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/912537/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پیش‌بینی اعتبار 5 هزار میلیاردی برای احداث باغ کتاب کاشان

صدور سند مالکیت چهلستون

اصفهان آماده‌باش شد/ کاهش 6 درجه‌ای دما

عیادت مدیر آموزش و پرورش فلاورجان از دانش‌آموزان مصدوم سانحه تصادف

جهش بورس با پابند

طلایی‌ها در تلاش برای حفظ صدرنشینی در کازرون

مانور زلزله در 5600 مدرسه اصفهان برگزار می‌شود

برپایی جشن گلریزان در بهارستان به روایت تصویر

جدول برنامه زمانبندی خاموشی برق اصفهان امروز و فردا سه شنبه 6 و چهارشنبه 7 آذر 1403

کوهپایه‌زاده: همسان‌سازی پاداش‌ها گام اول عدالت ورزشی در دولت چهاردهم بود

دیدار مسئول سازمان بسیج ادارات با استاندار اصفهان

آب مورد استفاده در جلوی فروشگاه های دشت ارژن شیراز غیرقابل شرب است

سند مالکیت چهلستون و تالار تیموری اصفهان صادر شد

«آمازون بومی» رونمایی شد

بنچمارک ناتینگ فون 3 مشاهده شد؛ بازگشت به بازار میان‌رده‌ها؟

فروش فوق‌العاده Baldur’s Gate 3 ادامه دارد

سرمقاله آرمان امروز/ 3 شمایل کابینه ترامپ

«کیهان» به «عارف»: هم کارنامه شما مشخص است هم کارنامه دولت روحانی و رئیسی

سرمقاله وطن امروز/ هنوز چیزی نگفته‌ایم آقای عارف!

مناسبت روز/ سه‌شنبه، 6 آذرماه

اینفوگرافی/ به‌بهانه روز جهانی «درخت زیتون»؛ خواص اعجاب‌انگیز مصرف زیتون

تصویب احداث باغ کتاب در کاشان

صدور 124 اخطار زیست محیطی به واحدهای تولیدی کاشان

پیش بینی اعتبار 5 هزار میلیاردی برای احداث باغ کتاب کاشان

اجرای 155 پروژه محله‌محور در شهر اصفهان/ هیچ پروژه‌ای متوقف نمانده است

سند مالکیت چهلستون صادر شد

صفحه نخست روزنامه‌های استانی - سه شنبه 6 آذر

چرا دستگاه های امدادی و خدمات رسان استان اصفهان درآمده است؟

حکایت شنیدنی مولانا از زبان دکتر انوشه

بسته الحاقی دوم بازی Avatar Frontiers of Pandora به تاخیر افتاد

سرمقاله سازندگی/ ظریف بهانه‌ای پُربَها

سرمقاله هم میهن/ در مدار گذشته نچرخید

مواجهه دلار با حمایت 68‌؟

حساب بازنشستگان 10،000،000 میلیون شارژ شد

«افق 1410 در زیستگاه شهری» برنامه‌ای برای شناسایی چالش‌های شهر اصفهان است

فعالیت‌های سازمان پارک‌ها و فضای سبز شهرداری اصفهان ماهیت چندبُعدی دارد

آماده باش مدیریت بحران اصفهان/باران و طوفان در راه است

برگزاری 70 عنوان برنامه به مناسبت هفته بسیج در کاشان

خوانش غزلی زیبا از حافظ

سرمقاله خراسان/ حکم عقلانیت به سود پیروزی مقاومت

سرمقاله دنیای اقتصاد/ خصوصی‌سازی در ایران؛ درسی برای آموختن

فعالیت‌های سازمان پارک‌ها و فضای سبز شهرداری اصفهان ماهیت چند بعدی دارد

خشم شدید یکی از مسئولان شمال اسرائیل از مفاد توافق با حزب الله

طرح «سینما مسجد» در اصفهان اجرا می‌شود

مدارس این شهرستان به علت زلزله تعطیل شد! آیا فاجعه‌ای در راه است؟

خبرنگار اسرائیلی: محال است که ما برنده توافق آتش‌بس با حزب الله باشیم (زیرنویس فارسی)

ایریسا سکوی تحول دیجیتال صنایع ایران است

بازدید وزیر صمت از سالن اختصاصی فولاد مبارکه در بیست‌ویکمین نمایشگاه ایران متافو

جزئیات پنل‌های تخصصی گروه فولاد مبارکه در چهارمین روز نمایشگاه بین‌المللی ایران متافو 1403

فولاد مبارکه با رعایت الزامات زیست‌محیطی، آینده بهتری را برای مردم خلق می‌کند