پیام سپاهان

آخرين مطالب

فرصتی برای مذاکره‏‏‌کنندگان قدیمی سیاسی

فرصتی برای مذاکره‏‏‌کنندگان قدیمی
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - دنیای اقتصاد /متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
دکتر ساسان کریمی| پس از دور نخست مذاکرات هسته‌ای ایران و ایالات‌متحده در مسقط، دو طرف، مذاکرات را سازنده خواندند و برای هفته آینده قرار دور بعد را گذاشتند. جامعه و بازار نیز با ایجاد امید، واکنش‌های قابل‌توجهی به این قدم نخست نشان داد. اما واقعیت همیشه کمی از آنچه در رسانه و افواه دیده می‌شود «رقیق‌تر و دقیق‌تر» است.
آنچه در مقطع کنونی می‌توان به عنوان نکته مثبت و امیدوار‌کننده در نظر گرفت، منحصر به اراده سیاسی طرفین و تاثیرپذیری اندک و مدیریت‌شده آمریکا‌‌‌ از خصم‌‌‌هایی مانند رژیم صهیونیستی است. واقعیت این است که پای ترامپ و لااقل ویتکاف در مواجهه با ایران روی زمین است: آنها از خواسته‌های خود، خطوط قرمز، ابعاد مختلف مذاکره و... حرف نمی‌زنند و تلاش نمی‌کنند بهره‌برداری زودهنگام از مذاکرات بکنند و همه اینها خود نشانه تمایل واقعی آنها برای رسیدن به نتیجه است. به هر حال ترامپ به‌عنوان یک سیاستمدار نه‌چندان تازه‌کار ولی خودشیفته به دنبال برجای گذاشتن میراث از خود است. 
او در رقابت دائمی ذهنی با همه، از جمله روسای جمهور قبلی ایالات‌متحده است. همین موضوع از نظر روان‌شناسانه دست برتر را به ایران می‌دهد که از مطلوبیت مورد نظر ترامپ به سود خود استفاده کند. اما مخاطره همراه این فرصت آن است که او حتما خود را قهرمان و برنده این مذاکرات و هرگونه نتیجه معرفی خواهد کرد؛ امری که می‌‌‌تواند در سیاست داخلی ما به هزینه‌های گزافی برای مذاکره‌کنندگان منجر شود که قبلا هم شاهدش بوده‌ایم.
اما اگر از اراده سیاسی بگذریم و بیشتر به واقعیت انجام‌شده توجه کنیم، ذکر این معنا خالی از اهمیت نیست که در چهار رفت و برگشت واسط عمانی، امکان ورود به جزئیات وجود نداشته است. بنابراین احتمالا آنچه مورد تبادل آرا قرار گرفته، فارغ از اراده سیاسی که شرحش رفت، موضوع و موضع کلی مورد انتظار طرفین بوده است.
در عین حال اگر دولت و مردم بخواهند به سوی نتیجه واقعی و آرامش‌بخشی پیش بروند، باید این نکته را در نظر بگیرند که همواره گره‌های کار از زمان ورود به جزئیات رخ‌نمایی می‌کنند.
اگرچه ترامپ به دنبال میراث‌‌‌سازی از این مذاکرات برای خود است و در نتیجه ساده‌تر از هر کس دیگر می‌تواند از جزئیات صرف‌نظر کند، اما به هر حال واقعیت‌های روی زمین در هفته‌های گذشته بیش از هر زمان روند مذاکرات را تعیین خواهند کرد.
اگر موضع دولت آمریکا‌‌‌، اطمینان از صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای ایران باشد، بهترین چارچوب برای دنبال کردن همان برجام است که رد آن تمام انگیزه دونالد ترامپ است. بنابراین آنچه او می‌خواهد، یعنی تضمین صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای ایران فراتر از بندهای فنی برجام، به نحوی که برای جمهوری اسلامی ایران نیز قابل پذیرش باشد، چندان روشن نیست. حتی به‌آسانی نمی‌توان حدس زد که چه امتیاز فنی و هسته‌‌‌ای فراتر از آنچه در برجام ذکر شده، از سوی ایران پیشنهاد دادنی است. اگر هم قرار بر همان بندها باشد، مشکل ترامپ در فروختن آن به سیاست داخلی آمریکا که البته مشکل ما نیست، بر سر جای خود است.
نکته بعدی اینکه فاصله فنی و هسته‌ای ایران تا آنچه در برجام آمده، امروز بسیار بیش از 2015 است. در نتیجه راهی که ایران باید برای چیزی شبیه برجام طی کند، از نظر فنی طولانی‌تر است تا آنچه طرف مقابل باید برای رفع تحریم‌ها در نظر بگیرد. این معنا در کنار نکته قبل نشان از پیچیدگی جزئیات مذاکره دارد. به‌علاوه آنکه ترامپ آمادگی «بازگشت به برجام» را ندارد و نیازمند چیزی کم و زیاد نسبت به آن است و به نظر می‌رسد حتی خود آمریکا‌‌‌ تصویر واضحی از آنچه می‌خواهد، ندارد: «تضمین صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای ایران، ولی نه در قالب برجام.»
آنچه ما در این زمینه باید انجام دهیم، به‌زعم نگارنده، طراحی چنین نسخه‌ای می‌‌‌تواند توسط طرف ایرانی صورت بگیرد. «شکلات‌پیچ» کردن برجام به طوری که برای ترامپ و موضع سیاسی او هم به قدر کافی جذاب باشد، ابتکاری است که می‌توانیم انجام دهیم و در این صورت یک یا چند گام از طرف آمریکا‌‌‌یی که سردرگم می‌نماید، جلو خواهیم افتاد.
توان کارشناسی وزارت امور خارجه ایالات‌متحده و نهادهای دیگر این کشور حتما دست‌‌‌کم گرفتنی نیست، ولی موضع‌گیری‌های ترامپ و تمایل وی به حصول نتیجه بر مبنای معامله به جای ورود به جزئیات می‌تواند دست برتر را در این زمینه به ایران بدهد. علاوه بر آنکه به هر حال تیم ایرانی، به موضوع هسته‌ای، برجام و مذاکرات پیرامون آن مسلط‌‌‌تر هستند. تیم مقابل هر قدر هم که از مشورت کارشناسان در این مورد بهره ببرند، به هر حال، حداکثر اشراف دست دوم را خواهند داشت. بنابراین باید گفت به اقتضا، در صورت مذاکره مستقیم، برتری نسبی از جهت توان مذاکراتی مذاکره‌کننده با ایران است؛ چرا که در مذاکره غیرمستقیم به هر حال مجال بیشتری برای نقش‌‌‌آفرینی آن لایه دوم برقرار است.
دیگر آنکه باید در خصوص نتیجه، خشنودی پیش از موعد نکنیم: این موضوع فشار را برای حصول نتیجه بر مذاکره‌کنندگان افزایش خواهد داد و ایشان را به عجله خواهد انداخت. فعلا آنچه انجام شده در حد مواضع و موضوعات مورد نظر طرفین بوده که اشتراک نظر و احترام متقابل مشاهده شده است و غیر از این هم انتظار نمی‌رفت. اما ورود به جزئیات ممکن است تیم مذاکراتی ما را در موقعیتی قرار دهد که از سوی مقابل با درخواست‌های غیر‌قابل قبول طرف آمریکا‌‌‌یی مواجه باشد و از پشت سر با شوق، حساسیت و انتظار زیاده از حد بازار، مردم و رسانه‌‌‌های داخلی.
به علاوه تا این لحظه هنوز بدخواهان مذاکرات وارد عمل نشده‌اند؛ چه در بعد رسانه‌‌‌ای و چه کنش سیاسی و عملیاتی، باید منتظر دسیسه‌های اسرائیل، تندروهای داخل آمریکا‌‌‌ و دیگران بود. آنها که منافع اساسی در تحریم، انزوا و تهدید ایران دارند، طبعا تا لحظه دستیابی به هرگونه توافقی آرام نخواهند گرفت.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/957449/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اصفهان، قلب تپنده نساجی کشور/محاسبه هزینه تحقیق و توسعه صنایع ماشین آلات به‌جای مالیات

بازدید اعضای کمیسیون عمران مجلس از پروژه مسکن ملی دهاقان/ وزیر راه: زمین 600 واحد مسکن به مردم واگذار می‌شود

30 درصد از مساحت منطقه یک اصفهان در محدوده بافت تاریخی قرار دارد

زمان جدید قطعی برق اصفهان فردا یکشنبه 31 فروردین 1404 + جدول خاموشی برق اصفهان 24 ساعت آینده

ریزش قیمت آهن‌آلات از استانبول تا اصفهان

خدمت‌رسانی ویژه پایانه‌های اصفهان به مشمولان نظام وظیفه

با اقدامی که مردم متوجه آن شوند می‌توانیم سرمان را بالا نگه داریم

رقابت ربات‌ با انسان‌ در دوی ماراتن را تماشا کنید

هواوی تراشه هوش مصنوعی Ascend 920 را با وعده عملکردی هم‌سطح با انویدیا H20 معرفی کرد

زیدآبادی نوشت: کلاه گشادی تحت نام عدالت‌خواهی

در مسیری پرپیچ و خم؛ چشم انداز مذاکره با آمریکا

استراتژی چندوجهی و مذاکره ایران و امریکا

عکس سال 2025؛ مامان حالا می‌توانم اشک‌هایم را پاک کنم؟

معمای ولادیمیر

روحش را به دست گرفت؛ درباره فاطمه، عکاسی که در بمباران اسرائیل شهید شد

آیا نتانیاهو بازنده مذاکرات ایران و آمریکا خواهد بود؟

دیدار مدیر کل بنیاد سمنان با خانواده های شهدا و ایثارگران مناطق روستائی شهرستان گرمسار و آرادان

اولین جلسه شورای اداری بنیاد استان مازندران برگزارشد

کادر درمان ارتش نقش اساسی در آمادگی رزمی این مجموعه دارد

پیوند سیاست‌های جوانی جمعیت با طرح‌های مسکن و شهرسازی/ واکنش به حذف مجردها از نهضت مسکن

امیر «کرمی» خانواده‌ شهدا دین خود را به نظام و انقلاب ادا کردند

تصاویر / سفر وزیر راه و شهرسازی به استان اصفهان

63 راس گوسفند در گلپایگان تلف شد + فیلم

ارشد نظامی آجا: خانواده‌ شهدا دین خود را به نظام و انقلاب ادا کردند

تصویب افزایش سرمایه شرکت ملی مس/ سرمایه فملی 27 همت افزایش یافت

انعقاد 70 همت قرارداد در تأمین ناوگان ریلی کشور

وزیر راه و شهرسازی:پروژه 234 واحدی مسکن نایین تعیین تکلیف شد

معاون وزیر راه و شهرسازی از پروژه‌های مسکن شهر بهارستان بازدید کرد

وزیر راه و‌شهرسازی خبر داد: تحویل 600 واحد مسکونی در دهاقان

مدیر روابط عمومی فولاد مبارکه در نشست صمیمی با اصحاب رسانه مجتمع مطبوعاتی اصفهان:رسانه‌ها شریک راهبردی ما در اطلاع‌رسانی و امیدآفرینی هستند

وزیر راه خبر داد؛ انعقاد بیش از 70 همت قرارداد در تأمین ناوگان ریلی کشور

فرماندهان ارتش از گسترش دامنه جنبش تمرد نظامیان صهیونیستی فرسوده و نگران شدند

بزرگداشت عطار، سعدی و پروین در کوالالامپور

ویدئو مفهومی آیفون 17 پرو مکس طراحی و ویژگی‌های این گوشی را نشان می‌دهد

طراحی آیفون 17 پرو با دوربین یکپارچه لو رفت

اداره بهره‌وری DOGE در حال ساخت دیتابیس عظیمی از اطلاعات حساس شهروندان است

عبور از دوقطبی مذاکره

طرح نظامی ترامپ را ماسک عملی می‌کند؟

معاون ترامپ در رم چه می‌کند

سایه روشن روابط

جاده‌‌کشی در قلب زیستگاه پلنگ و خرس

دست دوستی سعودی

برترین‌های پرش با اسب اصفهان معرفی شدند

محور قدیم کاشان - قم چهار بانده می‌شود

نشست رئیس ادارۀ اطلاع‌رسانی و روابط‌عمومی اداره کل آموزش‌وپرورش استان اصفهان با دانش‌آموز خبرنگاران پانا برگزار شد

رسانه‌ها، مشعل‌داران معرفی تلاش‌های معلمان در مسیر تربیت نسل آینده

در بسیاری از شهرها با وجود زمین، سامانه ثبت نام مسکن بسته است

عکس/تیپ مجلسی نعیمه نظام‌دوست در یک کنسرت

تقدیر از سفر راهبردی وزیر راه و بازدید میدانی از 7 شهرستان استان اصفهان

طرز تهیه کباب تابه‌ای دورنگ | کباب تابه‌ای رو اینجور شیک و مجلسی بپز +ویدئو