پیام سپاهان

آخرين مطالب

مهمان ویژه در میانه مذاکرات سیاسی

مهمان ویژه در میانه مذاکرات
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
محسن صالحی‌خواه| مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، غروب چهارشنبه وارد تهران خواهد شد. رافائل گروسی در جریان سفر خود به تهران، با سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه و محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی دیدار و گفت‌وگو خواهد کرد.
کاظم غریب‌آبادی، معاون امور حقوقی و بین‌المللی وزیر امور خارجه با اعلام این خبر اظهار داشت که سفر مذکور، در چارچوب تداوم تعاملات و همکاری‌های دو طرف انجام می‌شود. مدیرکل آژانس آخرین بار آبان 1403 به تهران آمده بود.
موضوع پرونده‌ هسته‌ای ایران و تنش با غرب در طی دو دهه گذشته همواره یک ضلع مهم داشته و آن نیز آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است. در حال حاضر که گفت‌وگوهای ایران، چین، روسیه از یک سو، گفت‌وگوهای غیرمستقیم با ایالات متحده از سویی دیگر و گفت‌وگوهای چندجانبه با تروئیکای اروپایی به علاوه نماینده اتحادیه اروپا جریان دارد، موضوع نقش‌آفرینی آژانس بسیار مهم‌تر از حالت معمول است. چراکه این نهاد بین‌المللی با استفاده از اختیارات خود توانایی کمک به حل مسئله یا مسئله‌سازی برای برنامه هسته‌ای ایران و تسریع فعال‌سازی مکانیسم ماشه یا جلوگیری از وقوع آن را دارد.
انتقادات به گروسی
مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در حالی به ایران می‌آید که طی ماه‌های گذشته، تعامل میان دو طرف اگرچه بحرانی محسوب نمی‌شد، خالی از تنش نیز نبود. رافائل گروسی بابت اظهارات خود درباره برنامه هسته‌ای ایران مورد انتقاد تهران است. تهران اظهارات او را سیاسی می‌داند. گروسی اسفند 1403 در کنفرانس خبری که در ژاپن داشت، اظهاراتی مطرح کرد که با واکنش تند سازمان انرژی اتمی ایران و غریب‌آبادی، معاون وزارت خارجه روبه‌رو شد. 
گروسی در آن زمان گفته بود: «ایران اکنون اورانیوم را تا 60 درصد که تقریبا درجه تسلیحاتی است، غنی می‌کند؛ ایران آنگونه که ما مایلیم با آژانس همکاری نمی‌کند، البته بازدید من در ماه نوامبر (آبان) از ایران سازنده بود؛ آژانس آماده است خود را (برای یک توافق) در دسترس قرار دهد و ما برخی آلترناتیوهای فنی را ارائه می‌کنیم تا احتمال توسعه سلاح هسته‌ای توسط ایران حذف شود و از این موضوع جلوگیری کنیم و ایران نیز باید ثابت کند که به دنبال توسعه سلاح هسته‌ای نیست؛ دولت ایران می‌گوید چنین برنامه‌ای ندارد، البته ما به همه اعتماد داریم ولی باید این را راستی‌آزمایی کنیم.» 
سازمان انرژی اتمی کشورمان در واکنش به این اظهارات در بیانیه‌ای نوشت: «در شرایطی که آمریکا و برخی کشورهای غربی به‌دنبال سوءاستفاده از این سازمان برای فشارهای غیرعادلانه خود علیه ایران هستند، این اظهارات سیاسی و غیرحرفه‌ای می‌تواند دستاویزی برای مطامع غیر مشروع آنان شود. اظهارات اخیر آقای گروسی در کنفرانس خبری خود در ژاپن یکی از مصادیق رفتار و گفتار غیرحرفه‌ای است.» 
غریب‌آبادی نیز در توئیتر خود، ضمن به چالش کشیدن اظهارات گروسی، در بخشی از واکنش خود نوشت: «آقای مدیرکل گله کرده‌اند که ایران آنگونه که آژانس دوست (تمایل) دارد، همکاری نمی‌کند. مگر سطح همکاری‌ها بر مبنای میزان تمایل یا سلیقه آژانس است؟! کشور ما تعهداتی دارد و بر همان اساس، یعنی موافقت‌نامه جامع پادمان نیز همکاری می‌کند و تاکنون (بعد از توقف تعهدات هسته‌ای ایران تحت برجام) نیز نقضی در آن گزارش نشده است. اگر آقای گروسی دوست دارند ایران اقدامات راستی‌آزمایی بیشتری را فراتر از تعهدات خود بپذیرد، باید به طرف‌های دیگر هم بگوید که او «دوست دارد تحریم‌ها را علیه ایران بردارند». آیا او تاکنون جسارتی به خود به خرج داده است که چنین درخواستی از واضعان تحریم‌های ظالمانه و غیرقانونی کند؟!»
سفر ازپیش برنامه‌ریزی شده
با توجه به همزمانی سفر گروسی به ایران و جریان داشتن روند گفت‌وگوهای غیرمستقیم میان دیپلمات‌های ایران و ایالات متحده آمریکا، این سوال پیش آمد که آیا سفر مدیرکل آژانس به تهران با توجه به این تحولات برنامه‌ریزی شده است یا نه. 
اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت امور خارجه روز گذشته در جریان نشست خبری هفتگی خود در پاسخ به سوالی در این مورد اظهار داشت: «سفر از قبل برنامه‌ریزی شده بود. شما اگر به تاریخ گفت‌وگوی تلفنی وزیر محترم با ایشان نگاه کنید، خواهید دید که این تعامل با آژانس در چهارچوب تعاملاتی است که ما به صورت مرسوم و معمول با آژانس داریم، ما به عنوان عضو آژانس مطالبات مشخصی داریم که همواره با طرف مقابل مطرح کردیم و نسبت به آن جدیت داریم، بنابراین این سفر از قبل برنامه‌ریزی شده بود.» 
اگرچه برنامه‌ریزی سفر مربوط به قبل از مذاکرات ایران و آمریکاست اما با توجه به تحولات جاری، این مذاکرات نیز احتمالاً در جریان ملاقات‌ها با طرف ایرانی مورد توجه قرار می‌گیرد. چراکه دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا هفته آینده برگزار خواهد شد و جنبه‌های فنی این گفت‌وگوها آژانس را نیز درگیر خواهد کرد.
سفر گروسی پس از مذاکرات مسقط، تصادفی نیست
ابراهیم رحیم‌پور، معاون پیشین وزیر امور خارجه در تحلیل اهمیت سفر گروسی به هم‌میهن گفت: «مدیرکل آژانس نوامبر سال گذشته نیز به ایران آمد و وقتی کشور را ترک کرد، اظهارات خوبی علیه ایران در مصاحبه‌هایش نداشت. از این طرف هم واکنش‌های تندی به اظهارات او نشان دادند. آن زمان فضای دیگری حاکم بود. هنوز ترامپ نیامده بود. همچنان دولت بایدن آمریکا را اداره می‌کرد. این فضا به دلایل مختلف تغییر کرده که مسائل مربوط به تحولات سوریه، لبنان و غزه را نیز باید در این خصوص در نظر بگیریم. در ماه‌هایی که گذشت، وزن ایران مقداری کاهش پیدا کرد. داشته‌های ایران و به قول معروف کارت‌هایی که می‌توان برای مبادله روی میز گذاشت، تغییر کرد. در رفتار سیاسی و مذاکراتی خیلی مهم است که کشور قوی عمل کند و اصطلاحاً وا داده نباشد. حتی اگر ضعیف شده باشد. مثلاً در موضوع قطعنامه 598، ما آخر جنگ با مشکلات و کمبودهایی مواجه بودیم و کار سختی در پیش داشتیم. اما نسبت به این وضعیت توانستیم کار را خوب پیش ببریم. آقای ولایتی و تیم‌شان با حوصله عمل کردند و در نهایت با تحولاتی که رخ داد – از جمله شکست تهاجم نظامی سازمان رجوی – توازنی به وجود آمد و کار به اتمام رسید. در این فقره هم باید گفت سفر قبلی آقای گروسی موفق نبود. مقابل دوربین، لبخند و چای و قهوه است اما باید دید در محتوای گفت‌وگوها و نتیجه آن چه رخ داده است. بعد از آن سفر بعضی مقامات رسمی اما غیرمسئول در این حوزه اظهاراتی داشتند که فضا را سنگین‌تر کرد. درست است که آن‌ها مسئولتی ندارند اما به صحبت‌هایشان استناد می‌شود و به قول معروف در فایل ایران قرار می‌گیرد.»
او تاکید کرد: «قطعی شدن سفر آقای گروسی بعد از مذاکرات مسقط نمی‌تواند تصادفی باشد. با این که هماهنگی آن مربوط به قبل از اعلام این اخبار است. تائید سفر گروسی به ایران طبیعتاً بر خواسته طرف آمریکایی و چگونگی پاسخ ما استوار است. طبیعتاً گوشه‌ای از آنچه در مذاکرات گذشته برای عموم مردم رونمایی شده است که البته کار درستی است. نمی‌شود صورتجلسه و محتوای مذاکرات را به طور کامل در اختیار رسانه‌ها گذاشت. اما آنچه می‌دانیم این است که آژانس در نتیجه این مذاکرات نقش مهمی ایفا خواهد کرد. بالاخره نظارت بر فعالیت هسته‌ای در حیطه این نهاد بین‌المللی است. نظارت بر غنی‌سازی از لحاظ حجم، درصد و مصرف آن را آژانس انجام می‌دهد. باید ببینیم با چشم‌های روشنی که روی تمام تاسیسات هسته‌ای ما ذره‌بین انداخته‌اند، حاکمیت ایران چه مسائلی را در جریان بده‌بستان‌ها پذیرفته است.»
سفیر پیشین ایران در اتریش، در خصوص موضوع فعالسازی مکانیسم ماشه و بازگشت تحریم‌های سازمان ملل نیز گفت: «می‌گویند که آمریکایی‌ها دو ماه به ایران فرصت دادند. اروپایی‌ها نیز در قالب کشورهای طرف مذاکره هسته‌ای ایران، 5 یا 6 ماه فرصت قائل هستند که همان موضوع ضرب‌الاجل پایان برجام است. سفر گروسی هم در همین قالب است. اگر این فرصت دوماهه از سوی ایران مورد توجه قرار گرفته و پذیرفته شده باشد، طبیعتاً آن فرصت 6 ماهه حل‌شده محسوب می‌شود اگر در این جلسات تفاهماتی انجام شده باشد، اجرا نخواهد شد.»
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/956098/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

3 کشته در تصادف تریلر و خودروی سواری در نیشابور

خوانندگی بی نظیر محسن تنابنده با آهنگ بندری که صدبار هم ببینی کمه/آقای تنابنده ثابت کرد همه فن حریفه

اظهارات عجیب پیشکسوت پرسپولیس: یک نفر برای کاپیتانی، جام‌ها را فدا کرد؛ 8 بازیکن جیره‌خور درویش هستند!

تصادف خودرو سواری با تریلر در جاده نیشابور با 3 کشته و یک مصدوم

3 فوتی در تصادف محور نیشابور- سبزوار

مطالبات روستاهای فریدن با حضور معاون وزیر راه و شهرسازی بررسی شد

تاریخ پیش‌فروش جدید نینتندو سوییج 2 اعلام شد؛ قیمت همان 449٫99 دلار

اندروید 16 بتا 4 رسماً منتشر شد

تصادف زنجیره‌ای در کاشان 2 فوتی و 2 مصدوم برجا گذاشت

جدول لیگ برتر پس از باخت پرسپولیس و برتری تراکتور و سپاهان + عکس

10 هزار پروژه راهداری در کشور فعال است که بخشی از آن امسال و مابقی سال‌های آینده به بهره‌برداری می‌رسد

اگر عدالت رفتاری حاکم بود، این اتفاق نمی افتاد که بخش هایی از سرزمین به عنوان مناطق محروم شناخته شوند

شعر ترکی استاد شهریار

لپ‌تاپ ایسوس TUF Gaming A14 2025 با نمایشگر 165 هرتزی و RTX 5060 معرفی شد

اروپا ظاهرا جریمه سنگین اپل را به‌تعویق انداخته است

ادعای رویترز: ترامپ با کمک اسپیس‌ایکس سامانه دفاع هوایی «گنبد طلایی» را راه‌اندازی می‌کند

دستاورد محققان چینی:‌ توسعه چشم مجهز به هوش مصنوعی که به نابینایان در راه رفتن کمک می‌کند

افتتاح بیش از 5 کیلومتر از باند دوم چادگان_ اصفهان با حضور معاون وزیر راه و شهرسازی

سهام‌داران چشم انتظار نتیجه دور دوم مذاکرات

جملاتی دردناک از کتاب های داستایوفسکی

مشخصات دوربین CMF Phone 2 Pro رسماً تأیید شد: بهترین سیستم دوربین در رده قیمتی

نماینده سابق ترامپ در امور ایران: تهران برنده دور اول مذاکرات مسقط شد

دلار دیجیتال به استقبال جلسه رم رفت/ عکس

پرسپولیس صفر - سپاهان 2؛ جام از تهران خارج شد!

عوامل تأثیرگذار بر قیمت تیرآهن اصفهان

درگذشت 2 قاضی در یک سانحه تصادف+ عکس

پیکر جانباز 70 درصد در گلپایگان تشییع شد

تصاویر/ نماز عبادی سیاسی جمعه اصفهان

16 طرح بیمارستانی تا پایان سال در کشور به بهره‌برداری می‌رسد

اجرای طرح «اصفهان‌گردی» برای بازدید رایگان شهروندان منطقه 14 از اماکن تاریخی اصفهان

اجازه نمی‌دهیم به اصفهان ظلم شود

پرسپولیس صفر – سپاهان 2/ پرسپولیس به نفع سپاهان و تراکتور کنار کشید! / پایان رویای سرخ؛ شایسته مثل سپاهان، برنده مثل اصفهان!

شعرخوانی زیبا از رشید کاکاوند

رمانی تازه از نویسنده برنده نوبل در بازار کتاب ایران

ویژگی ریستارت خودکار اندروید هنوز فعال نشده است

انجام مطالعات طرح توجیهی بازگشایی جاده خور و بیابانک-عشق آباد با دستور وزیر راه و شهرسازی آغاز شد

استاندار اصفهان: پروژه‌های نهضت ملی مسکن و راه‌های استان در اولویت رسیدگی وزیر راه قرار دارد

آغاز عملیات اجرایی محوطه‌سازی راهدارخانه مرکزی خوانسار

حذف 693 هزار کیلوگرم آلایندگی با احداث مجموعه پل‌ها و زیرگذر شهید فخری‌زاده

وزیر راه و‌شهرسازی به مقام شهدای خورو بیابانک ادای احترام کرد

سرپرست فرمانداری خوروبیابانک: بیابانک نیازمند توجه فوری به جاده‌ها و رفع محرومیت است

وزیر راه و‌شهرسازی: سرمایه‌گذاری پروژه‌های زیرساختی خوروبیابانک تسهیل می‌شود

وزیر راه:راه‌های 2 بانده خور تا پایان سال جاری تکمیل می‌شود

استاندار اصفهان: مجموعه‌های صنعتی بزرگ باید به کمک مناطق محروم بیایند

امام جمعه موقت اصفهان: با تقویت تولید داخلی، میتوان تحریم را خنثی کرد

حجم سرمایه‌گذاری خطرپذیر فولاد مبارکه در سال 1403 در مقایسه با رقبای داخلی و خارجی

استاندار اصفهان: مدیریت استان متمرکز بر حل مشکلات روستاها و شهرهای کوچک در جهت رفع محرومیت است

پیش بینی هواشناسی اصفهان 24 ساعت آینده | وضعیت آب و هوا اصفهان فردا شنبه 30 فروردین ماه 1404 | آب و هوای اصفهان

چاپ دوم رمان «چگونه قایق بسازیم» روانه بازار شد

اولترای تمام‌صفحه؛ پرچمدار متفاوت نوبیا به‌زودی از راه می‌رسد