پیام سپاهان

آخرين مطالب

افزایش رقابت بین ایران و ترکیه پس از سقوط اسد سیاسی

افزایش رقابت بین ایران و ترکیه پس از سقوط اسد
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - خبرآنلاین /متن پیش رو در خبرآنلاین منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
ولی کالجی| نزدیک به 400 سال است که بین ایران شیعه و ترکیه سنی جنگ مستقیمی صورت نگرفته است و مرز مشترک آن ها از زمان امضای معاهده زهاب در سال 1639 میلادی نیز تغییر نکرده است.
بازار
از سال 2011 میلادی، رقابت ژئوپلیتیکی بین ایران و ترکیه عمدتاً در سوریه رخ داده است، منطقه ای که آنکارا از شورشیان و تهران نیز از نظام سیاسی بشار اسد حمایت می کردند. ترکیه با دستور کار موسوم به محور مقاومت مخالف است، گروه هایی که با ایران همسو و یا تحت حمایت ایران هستند که در سراسر خاورمیانه فعالیت می کنند. حمایت آنکارا از حماس فقط لفاظی بوده و هیچ گونه همدردی با حزب الله لبنان نیز نشان نداده است. در 21 نوامبر 2024، پس از حمله موشکی به یک کشتی باری در دریای سرخ، آنکارا 6 کشتی جنگی را برای مقابله و سرکوب حوثی‌های یمن فرستاد. اگرچه «روند آستانه» در سال 2017 به ابتکار ایران، روسیه و ترکیه برای کاهش تنش در سوریه آغاز شد، اما رقابت و اختلافات ایران و روسیه با ترکیه همچنان ادامه داشت.
آیت‌الله علی خامنه‌ ای، رهبر معظم انقلاب، آمریکا، اسرائیل و ترکیه را مسئول فروپاشی رژیم بشار اسد در سوریه دانست که پس از حمله برق آسای شورشیان اسلام‌گرای سنی در سال 1403 منجر به سرنگونی رژیم حاکم بر سوریه شد. رهبر ایران در یک سخنرانی عمومی اظهار داشت که «نباید شک کرد آنچه که در سوریه اتفاق افتاد در اتاق فرماندهی آمریکا و اسرائیل طراحی شده است. ما برای این موضوع شواهدی داریم. یکی از کشورهای همسایه سوریه نیز نقش داشت اما برنامه ریزان اولیه آمریکا و رژیم صهیونیستی هستند». تردیدی وجود نداشت که «کشور همسایه» مد نظر رهبر ایران، «ترکیه» بود. در واقع، تحلیلگران ایرانی تا حد زیادی موافق بودند که وضعیت در حال تحول در سوریه به مرحله جدیدی از رقابت منطقه ‌ای بین تهران و آنکارا منجر خواهد شد.
از سویی دیگر، ترکیه نشان داده است که قصد دارد نقش تعیین کننده ای در شکل دادن به آینده سوریه ایفا کند و می خواهد از مزایای بازسازی این کشور بهره مند شود. در همین حال، ایران که مجموع هزینه‌ های اقتصادی آن در سوریه حدود 20 تا 30 میلیارد دلار تخمین زده شده است، نمی‌تواند [حداقل در آینده نزدیک] انتظار دسترسی به سوریه را داشته باشد. علاوه بر این، از دست دادن سوریه، ایران را از کریدورهای ترانزیتی حیاتی محروم می کند. ایجاد کریدور ایران- عراق- سوریه یکی از اهداف راهبردی ایران برای تقویت نفوذ خود در منطقه خاورمیانه و دسترسی امن به مدیترانه بود. اما با سقوط رژیم اسد، این کریدور ترانزیتی دیگر قابل دوام نیست. در همین حال، ترکیه به دنبال اجرای پروژه 17 میلیارد دلاری «جاده توسعه» است که از دو مسیر ریلی و زمینی با همکاری عراق تشکیل شده است. این پروژه ترانزیتی می تواند به طور بالقوه تلاش های ایران در زمینه ترانزیت و حمل و نقل در خلیج فارس، عراق و مدیترانه شرقی را با چالش مواجه کند.
پیامدها:
ایران نگران احیای پروژه خط لوله قطر- ترکیه با انتقال گاز طبیعی قطر از طریق خط لوله ای است که از عربستان سعودی، اردن و سوریه به ترکیه عبور می کند و گاز قطر را به بازار اروپا منتقل می کند. اگرچه این خط لوله با چالش‌ های مهمی روبرو است. به ویژه این که از مناطق تحت کنترل کردها در شمال سوریه عبور می‌کند، منطقه ای که هنوز ترکیه نتوانسته است اقتدار خود را برای خلع سلاح شبه ‌نظامیان کرد وابسته به پ‌ک‌ک اعمال کند. در صورت اجرایی شدن پروژه خط لوله قطر- ترکیه، این خط لوله گاز می ‌تواند جایگزینی نه تنها برای صادرات گاز ایران به ترکیه، بلکه برای صادرات گاز روسیه به اروپا باشد. تردیدی نیست که احیای پروژه خط لوله قطر-ترکیه قدرت چانه زنی ترکیه را در قیمت گذاری گاز وارداتی از دو قدرت رقیب ایران و روسیه را نیز افزایش می دهد.
علاوه بر این، تهران نگران است که ترکیه پس از سقوط رژیم اسد، جرأت و جسارت بیشتری پیدا کند تا توسعه و نفوذ یشتری در قفقاز جنوبی به ضرر منافع ایران داشته باشد. به ویژه در ایران و همچنین در ارمنستان این نگرانی وجود دارد که جمهوری آذربایجان با تشویق و حمایت ترکیه به استان سیونیک در جنوب ارمنستان حمله کند تا کریدور زنگه زور و اتصال زمینی مستقیم به نخجوان را محقق کند. ایران به دلیل تهدید انسداد مرز مشترک با ارمنستان - بدون نظارت و کنترل ارمنستان - به شدت با کریدور زنگه زور مخالف است و چنین حمله ای اگر انجام شود، بدیهی است که پیامدهای منطقه ای بسیار گسترده ای به دنبال خواهد داشت و موازنه قوا در قفقاز جنوبی را به نفع محور باکو- آنکارا تقویت خواهد کرد. تحقق «کریدور زنگه زور» به عنوان بخشی از «کریدور میانی» به موازات تحقق پروژه «جاده توسعه» بین عراق و ترکیه، می تواند منجر به کاهش مزیت های ترانزیتی ایران در منطقه شود. علاوه بر این، تحقق «خط لوله گاز ترانس خزر» در کنار احیای پروژه «خط لوله گاز قطر- ترکیه» نیز چالش مهمی برای صادرات گاز ایران در منطقه محسوب می شود.
یکی دیگر از نگرانی‌های اصلی ایران این است که ترکیه ممکن است به دنبال انتشار پان ترکیسم و دامن زدن به ناآرامی ‌های قومیتی و تفرقه در مناطق آذری و کردی در شمال غرب ایران باشد. چنین نگرانی هایی با راه اندازی سرویس فارسی زبان شبکه تلویزیونی دولتی ترکیه (TRT) در دسامبر 2024 میلادی افزایش یافته است. تهران حساسیت ویژه‌ای دارد، به ‌ویژه از زمانی که مدیر رسانه تی آر تی، محمد زاهد سباچی در 14 اکتبر 2024 میلادی اظهار داشت: «قرار است کانال TRT فارسی را در پایان سال جاری افتتاح کنیم. ما باید ایران را آشفته کنیم. ما باید ایران را آشفته کنیم!» اگرچه او متعاقباً برکنار شد، اما این اظهارات جنجالی مباحث مختلفی را برانگیخت و با انتقاد شدید در ایران مواجه شد. پیمان جبلی، رئیس صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، در موضعی که به نظر واکنشی مستقیم به این اقدام ترکیه بود، در 21 ژانویه 2025 اعلام کرد که بخش ترکی شبکه پرس تی ‌وی آغاز به کار خواهد کرد.
نتیجه ‌گیری:
با سقوط رژیم بشار اسد در سوریه، ایران یک متحد استراتژیک مهم در خاورمیانه را از دست داد و سیاست دیرینه منطقه ‌ای با چالش هایی مواجه شده است. ترکیه در این میان دست برتر استراتژیک را به دست آورده است و اهداف و جاه طلبی های ژئوپلیتیکی و اقتصادی خود را در منطقه پیش می برد که باعث نگرانی ایران شده است. با این وجود، به نظر می رسد دو کشور همچنان احتیاط را ترجیح می دهند و به دنبال مهار رقابت ها در سطح منطقه هستند. زمانی که ابراهیم کالین، رئیس سازمان اطلاعات ملی ترکیه (میت) در 8 فوریه 2025 میلادی برای گفتگو با مقامات ارشد امنیتی ایران، از جمله علی اکبر احمدیان، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران و سید اسماعیل خطیب، وزیر اطلاعات، به تهران سفر کرد، این موضوع به روشنی قابل مشاهده بود. گفت‌وگوها بر سوریه، جنگ غزه و مقابله با حزب کارگران کردستان (پ‌ک‌ک)، داعش و سایر گروه‌ های تروریستی و همچنین سایر تهدیدات امنیتی مشترک متمرکز بود. این تحولات نشان می دهد که ایران از تهدیدات امنیتی کردهای سوریه وابسته به پ ک ک آگاه است که می تواند پیامدهای خطرناکی در اقلیم کردستان عراق و احتمالاً در مناطق کردستان ایران به دنبال داشته باشد. به همین دلیل ایران از درخواست عبدالله اوجالان برای خلع سلاح پ ک ک استقبال کرده است. به نظر می رسد آنکارا سعی خواهد کرد از چالش هایی که ایران در خاورمیانه متحمل شده است حداکثر بهره برداری را بنماید. ضمن این که ترکیه احساس می کند در دور جدید رقابت با ایران از برتری برخوردار شده است. با این وجود، ترکیه و ایران اذعان دارند که منافع مشترکی در محدود کردن دامنه رقابت خود و جلوگیری از تشدید تنش نظامی دارند.
*این مقاله برای نخستین بار به زبان انگلیسی در «موسسه آسیای مرکزی و قفقاز» (The Institute of Central Asia and Caucasus) در ایالات متحده آمریکا در 4 مارس 2025 میلادی منتشر شده است.

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/949427/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نگهداری 10 تن مواد پروتئینی فاسد در انبار رستوران/ این حجم تخلف اتفاقی نیست!

فضای شهری بوشهر برای نوروز بهبود یافت

پنکه هوشمند و کم مصرف شیائومی با کنترل از طریق اپلیکیشن در راه است

«صدای شهر» و «رادیو آنلاین» برنامه‌های رادیویی ویژه نوروز 1404 شهر اصفهان

اچ‌پی لپ‌تاپ‌های ZBook Ultra 14 را معرفی کرد

ماد جدید Bloodborne بازی را اول شخص می‌کند

5 نکته درباره تحصن حجاب که جمع شد

سامانه بارشی در راه این استان‌ها؛ باران مردم را خوشحال می‌کند

اتوبوس گردشگری در آغاز مسیر است

افزایش پسماندهای نوروزی شهر اصفهان بدون تاخیر مدیریت شد

پیش بینی آب و هوای اصفهان فردا دوشنبه 11 فروردین 1404

برد سپاهان مقابل فولاد با 2 گل به‌خودی/ ملوان از سد مس گذشت

فولاد مبارکه با ثبت چندین رکورد در فروردین، گام اول را محکم برداشت/ راه‌اندازی جریان «یک قدم رو به جلو» در فولاد مبارکه

میزبانی ستاد هدایت غرب اصفهان از مسافران نوروزی

سپاهان اصفهان با نتیجه 2 بر صفر فولاد خوزستان را مغلوب کرد

جدول لیگ برتر|تثبیت صدرنشینی تراکتور،شروع بد پرسپولیس در1404

داستانک/ ﻣﻌﻠﻢ ﺟﻮﺍﻥ ﻭ ﺯﯾﺒﺎ

شعر خوانی زیبایی از استاد شهریار

دانشمندان با الهام از مغز انسان، هوش مصنوعی کم‌مصرف می‌سازند

هشدار؛ مراقب کلاهبرداری با عنوان «واریز فطریه» باشید

برای افرادی که زیاد از چت جی‌پی‌تی استفاده می‌کنند، اتفاق عجیبی می‌افتد

خبر جدید بانک مرکزی درباره افزایش سقف وام مسکن

فعالیت بنا‌های تاریخی استان اصفهان در روز 13 فروردین

آغاز سال جدید با پیروزی طلایی پوشان

نشست خبری پس از دیدار سپاهان و فولاد خوزستان

خطری حریم نارین قلعه نائین را تهدید نمی‌کند

اصفهان همچنان در صدر عملیات‌های امداد نوروز قرار دارد

گردشگری در اصفهان؛ تلفیق حمل‌ونقل و تفریح برای تجربه‌ای متفاوت

شعرخوانی زیبا از باران نیکراه

نام رمزیِ اپل برای iOS 19 شایعه طراحی شیشه‌ای آن را تقویت می‌کند

شبکه اجتماعی ایکس با قطعی گسترده مواجه شده است

تغییرات به سبک مایکروسافت؛ صفحه آبی مرگ (BSOD) ویندوز 11 سیاه شد!

پیروزی حساس سپاهان مقابل فولاد

کشف وتوقیف 91 هزار لیتر سوخت قاچاق در استان اصفهان

سامانه بارشی در راه اصفهان

متروی اصفهان برای روزهای 11، 12 و 13 فروردین تعطیل شد

بازدید بیش از 3 میلیون نفر از بناهای تاریخی اصفهان

کاشان در زمینه ماندگاری گردشگر برنامه‌ریزی کند

نوروز 1404 در نصف‌ جهان؛ مسافران از سفر به اصفهان می‌گویند

افتتاح پردیس سینمایی شهر رویاها گام مهمی در مسیر اعتلای فرهنگ و هنر کشور است

سپاهان 0-0 فولاد؛ نیمه اول

پاتوق جدید گردشگران در اصفهان؛ موزه سپاهان!

پیام مدیرعامل ذوب‌آهن اصفهان به مناسبت فرارسیدن عید سعید فطر

فولادینفو: فولاد مبارکه؛ پیشرو در استقرار استاندردهای جهانی زیست محیطی

فیلم خلاصه بازی سپاهان - فولاد امروز یکشنبه 10 فروردین 1404 + گزارش بازی و حواشی فولاد خوزستان و سپاهان اصفهان

«اندیشیدن با هنر»؛ نگاهی به هنر در بستر جامعه و فرهنگ امروز ایران

رئیس هیئت‌مدیره سامسونگ با رئیس جمهور چین ملاقات کرد

اطلاعات جدیدی از Ghost of Yotei منتشر شد

اپل سال آینده با پروژه هوش مصنوعی Mulberry می‌خواهد نقش پزشک‌تان را بازی کند

اطلاعات بیش‌از 230 هزار مشتری بایننس و جمینای در دارک‌وب منتشر شد