پیام سپاهان

آخرين مطالب

سقوط دستمزد واقعی از سال 1386 تا امروز؛ آن زمان حقوق ماهانه یک سکه طلا می شد اقتصادی

سقوط دستمزد واقعی از سال 1386 تا امروز؛ آن زمان حقوق ماهانه یک سکه طلا می شد
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - در طول 17 سال، قدرت خرید دستمزد کارگران از یک سکه تمام بهار آزادی به نصف ربع سکه سقوط کرده است. یعنی یک سقوط هشت برابری.

21 اسفند، نشست شورای عالی کار بدون نتیجه خاتمه یافت؛ اعضای این شورا اعلام کردند که رقم سبد معیشت همان 23 میلیون و 500 هزار تومان است..... رقمی که در خوشبینانه‌ترین حالت، نصف هزینه‌های زندگی در یک ماه هم نیست، مخصوصاً اگر در یک شهر متوسط یا بزرگ مستاجر باشی یا فرزند محصل در خانه داشته باشی.....
در این میان، تاکید وزیر کار احتمالاً با هدف فرافکنی، بر «نرخ تورم» است. او بارها تاکید کرده که دستمزد 1404 متناسب با نرخ تورم تعیین می‌شود؛ برای نمونه، 21 اسفندماه، احمد میدری اعلام کرد « تعیین حداقل مزد 1404 نزدیک نرخ تورم خواهد بود و نرخ تورم را هم باید مرکز آمار ایران اعلام کند» و براساس گزارش مرکز آمار، تورم دوازده ماهه منتهی به بهمن 1403، رقم 32.9 درصد اعلام شده است!
در شرایطی که کف هزینه‌های زندگی خانواده‌ها 50 میلیون تومان است، تاکید بر افزایش مزد مبتنی بر نرخ تورم در محدوده‌ی 30 درصدی، کمال بی‌عدالتی‌ست. این رویکرد یعنی سبد هزینه‌های زندگی و بند دوم ماده 41 قانون کار و عقب‌ماندگی شدید دستمزد از هزینه، پشت درهای بسته‌ی شورایعالی کار جا مانده است؛ ما چندان صدای مخالفی از این شورا نمی‌شنویم؛ هیچ یک از اعضا نمی‌گویند که افزایش دستمزد براساس تورم وقتی معنا دارد که اولاً دستمزد در طول سالیان همپای تورم رشد کرده باشد و حالا آخرین تورم به آن افزوده شود و دوماً نرخ تورم، واقعی باشد نه فورمالیته و صوری....
در هر حال، به نظر می‌رسد نظر شورایعالی کار و شخص وزیر کار، افزایش مزد در محدوده‌ی همان 30 درصد است و تمام.....
اما سقوط تاریخی دستمزد، همان سقوطی که در شورایعالی کار نادیده گرفته می‌شود، تا چه اندازه جدی‌ست؟
«کمتر از بیست سال قبل، دستمزد کارگر بیش از یک سکه طلا بود؛ با پایه مزد می‌شد یک سکه خرید» نادر مرادی فعال کارگری به قیاس قدرت خرید دستمزد 1386 و امروز اشاره می‌کند؛ در سال 1386، حداقل مزد کارگران معادل 183 هزار تومان (روزانه معادل 61 هزار ریال) تعیین شده بود که با احتساب حق اولاد (حداکثر برای دو اولاد)، حق مسکن و بن خواربار، دریافتی کارگران به 236 هزار تومان می‌رسید.
سال 1386 هر کارگر حداقل‌بگیر با چاشنی تمام ملحقات و مزایا، نهایتاً 236 هزار تومان دریافتی ماهانه داشته است. در آن زمان، همان پایه مزد 183 هزار تومانی از قیمت یک سکه طلا بیشتر بود! در سال 86، سکه بهار آزادی طرح قدیم 172 هزار تومان و سکه بهار آزادی طرح جدید 151 هزار تومان قیمت داشت.

پیام سپاهان


بنابراین یک کارگر ساده و حداقل‌بگیر با پایه مزدش منهای مزایا و حق اولاد، می‌توانست یک سکه بهار آزادی بخرد؛ پایه مزد ماهانه‌ی کارگر برای خرید یک سکه طلا کافی بود! در سال 1386، فقط هفده سال پیش، پایه مزد کارگران 1.06 برابر یک سکه طلای بهار آزادی طرح قدیم بود.
نادر مرادی با استناد به این داده‌ها می‌گوید: ارزش پول و دستمزد کارگران به نسبت سال 86 فاجعه بار افول کرده؛ در اصل دستمزد در سایه تورم سنگین و کمرشکن تبخیر شده و شاهد سقوط بیش از 80 درصد خانوارهای مزدبگیر ایرانی به زیر خط فقر هستیم. حالا چطور می‌خواهند نرخ تورم را در افزایش دستمزد مبنا قرار دهند؟
به گفته این فعال کارگری، مبنا برای سنجش سقوط دستمزد، میزان سقوط ارزش پول است؛ صعود قیمت کالاهایی مانند دلار و سکه طلا باید مبنا باشد.
کارگری که سال 86 هر ماه قادر به خرید یک سکه طلا بوده، حالا یک ربع سکه هم نمی‌تواند بخرد؛ در بهترین حالت، نصف ربع سکه می‌تواند بخرد؛ یک ربع‌سکه 24 میلیون است و کارگر حداقل‌بگیری که با همه مزایا نهایتاً ماهی 12 میلیون تومان حقوق می‌گیرد، دو ماه حقوقش را باید کنار بگذارد تا یک ربع سکه بخرد!
22 اسفند، هر سکه بهار آزادی در بازار 73 میلیون و 195 هزار تومان قیمت خورده است؛ پایه مزد که 7 میلیون و خورده‌ای‌ست اما حتی اگر پایه مزد با همه مزایای همه شمول را حدود 11 میلیون تومان در نظر بگیریم، این دستمزد فقط 0.15 درصد قیمت یک سکه بهار آزادی طرح قدیم است.
این مقایسه‌ها، سقوط تاریخی دستمزد واقعی کارگران را به خوبی نشان می‌دهد؛ امروز اگر قرار باشد کارگران به اندازه سال 1386 قدرت خرید داشته باشند، باید حداقل 73 میلیون تومان حقوق ماهانه بگیرند. 73 میلیون کجا و 11 میلیون کجا؛ و جالب اینکه، اینهمه اصرار بر افزایش دستمزد متناسب با نرخ تورم 30 درصدی چه معنایی دارد؟
سقوط دستمزد واقعی کارگران در سال‌های اخیر، بی‌نظیر بوده؛ این سقوط با شیبی بی‌نظیر، پدیده‌ای بی‌سابقه در اقتصاد مدرن ایران است؛ از زمانی که اقتصاد مزدی در ایران به راه افتاده، هیچ زمان در طول 17 سال، ارزش واقعی مزد و حقوق، سقوط هشت برابری نداشته؛ در این اوضاع و احوال، وزیر کار، تلاش بی‌امانی را برای تغییر گفتمان مذاکرات مزدی و جابجا کردن ریل‌های آن به راه انداخته؛ مدام تاکید می‌کند که مزد قرار است متناسب با تورم زیاد شود و «این دولت» به قانون پایبند است....!

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/946591/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

برگزاری سمپوزیوم بین‌المللی سنگ در هفته اصفهان

کشتی ساحلی قهرمانی کشور| مازندران قهرمان شد/ نفرات و تیم‌های برتر مشخص شدند

مسابقه زندگی با آیه‌ها در قم؛ سوال روز سیزدهم

ایران باصلابت در برابر قلدرها ایستاده است

گره گشایی امام جمعه کاشان از کار مردم

برای کاهش تصادفات و قانون‌مداری عزم همگانی نیاز است

ذوب‌ آهن اصفهان در توسعه پروژه‌ها و زیرساخت‌های شهری سهیم خواهد بود

آخرین لوکوموتیو مجتمع فولاد مبارکه تحویل داده شد

مذاکره آمریکا فریب افکار عمومی دنیا است

خطیب جمعه اصفهان: عصیان از امر ولی فقیه گمراهی است

عکس/ نمایی زیبا از پل خواجو اصفهان و زاینده رود پر آب

نیازمند یک ستاد متمرکز برای نمایشگاه قرآن و عترت هستیم

خطیب جمعه اردستان: با تحمیل عقاید زورگویانه در مذاکره مخالف هستیم

اصفهان اجلاس مشترک ایران و آفریقا را میزبانی می‌کند

درس های ملی شدن برای برجام/ می خواستید مذاکرات کنسرسیوم مانند برجام 17 سال طول بکشد/ کنسرسیوم ایران را به بالاترین شتاب توسعه رساند

حماس توانست سد رسانه‌ای دشمن را بشکند

شاعرانه/ در اصل نام دیگر دنیا اسارت است

ایرپاد به قابلیت ترجمه زنده مجهز می‌شود

تفتیش دفاتر هواوی در بلژیک در پی تحقیقات فساد در اتحادیه اروپا

واکاوی کشتار علویان در بستر منطقه‌ای

«قاتل نامریی»، جان مرد اصفهانی را گرفت

«ساحل پاک» سین هشتم همدلی؛ بندرعباس به استقبال نوروز رفت+عکس

جوادی: باشگاه‌داران یار و همراه اداره کل ورزش و جوانان تهران هستند

سامسونگ به بازار هدفون‌های القا استخوانی وارد می‌شود

انقلابی که ترامپ در طول پنجاه روز به پا کرد

سقوط آزاد بزرگ‌ترین رقیب بیت‌کوین

تجلیل روسای کارگروه‌های تخصصی شاهد و ایثارگر از مدیرکل نخبگان و دانش پژوهان بنیاد

هفت بنای تاریخی اصفهان در فهرست آثار ملی قرار گرفت/تعیین حریم 6 اثر تاریخی استان

جوادی:باشگاه داران یار و همراه اداره کل ورزش و جوانان تهران هستند

سئوال سیزدهمین روز مسابقه «زندگی با آیه ها» در خوزستان

لرستان| تفسیر آیه ١٢٨ سوره مبارکه توبه به زبان لری

عملیات اجرایی قطعه 8 آزادراه شیراز - اصفهان بزودی آغاز می شود

چادرملو، مس و پالایش نفت اصفهان در صدر فروش هفتگی بورس کالا

برنامه سینماهای اصفهان، امروز جمعه 24 اسفند + ساعت‌ اکران دایناسور

(تصاویر) برج‌های کبوترخانه فلاورجان

کمرزرین؛ تغییری در نگاه خوانشی به اصفهان است

پیش بینی آب و هوای اصفهان در 24 ساعت آینده امروز جمعه 24 اسفند

استفاده از پیک‌نیک داخل خودرو جان یک نفر را گرفت

شاعرانه/ هیچ‌چیز بازنمی‌گردد و نه هیچ‌چیز که تکرار شود

مذاکرات محرمانه انگلیس و آمریکا درباره داده‌های کاربران اپل

هزینه مراسم سالگرد صرف آزادی 2 زندانی کاشانی شد

روحانی که مشروب‌فروشی را به مسجد تبدیل کرد

قطعی برق ساکنان محله اف 5 مسکن مهر فولاد شهر اصفهان را به دردسر انداخت + فیلم

سوال روز سیزدهم مسابقه «زندگی با آیه‌ها» در مرکزی

آلودگی هوای اصفهان، امروز جمعه 24 اسفند + شاخص کیفی به تفکیک مناطق

کیفیت هوای اصفهان ناسالم است

مسابقه زندگی با آیه‌ها در تهران؛ سوال روز سیزدهم و برنده روز دوازدهم

بزرگترین کشتارگاه دام صنعتی غرب استان اصفهان در نجف‌آباد افتتاح شد

سخنان جالب دکتر کاکاوند در مورد حسن دهلوی

بازی جدید لاک‌پشت‌های نینجا در راه است