پیام سپاهان

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ فروپاشی مرزها سیاسی

سرمقاله دنیای اقتصاد/ فروپاشی مرزها
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - دنیای اقتصاد / «فروپاشی مرزها» عنوان یادداشت روز در روزنامه دنیای اقتصاد به قلم حمید قنبری است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
در کنگو، جنگی در جریان است که دیگر صرفا یک درگیری داخلی محسوب نمی‌شود. گروه شورشی «23مارس» (M23) که سال‌ها در سایه تحولات آفریقا به‌سر می‌برد، حالا با نیرویی تازه به میدان بازگشته است.
اتهامات علیه روآندا سنگین است؛ تامین سلاح، ارسال نیرو و حمایت مالی از شورشیانی که به‌سرعت مناطق استراتژیک را تصرف کرده‌اند. دولت کنگو به سازمان ملل و کشورهای منطقه متوسل شده، اما هنوز اقدام موثری برای مهار این بحران صورت نگرفته است. شهر گوما، در شمال کیوو، عملا در وضعیت جنگی قرار دارد. در این میان، روآندا هرگونه دخالت را رد می‌کند، اما شواهد چیز دیگری می‌گویند: نقض آشکار حاکمیت سرزمینی، آن هم بدون آنکه جهان تکانی بخورد.

حاکمیت ملی، اصلی که زمانی مقدس تلقی می‌شد، حالا بیش از هر زمان دیگری زیر سوال رفته است.
در گذشته، تغییر مرزها با توافقات رسمی و مذاکرات دیپلماتیک انجام می‌شد؛ اما اکنون، زور و قدرت نظامی تعیین‌کننده است. روسیه کریمه را اشغال کرد، چین تایوان را تهدید می‌کند، جنگ داخلی سوریه با دخالت آشکار قدرت‌های جهانی شکل گرفت و حالا در کنگو، یک کشور همسایه بدون ملاحظه، از شورشیانی حمایت می‌کند که تمامیت ارضی یک کشور مستقل را تهدید کرده‌اند.
نظم بین‌المللی که روزی قرار بود حافظ استقلال کشورها باشد، حالا به الگویی برای مشروعیت‌بخشی به جنگ‌های نیابتی و اشغال سرزمین‌ها تبدیل شده است.
شاید گفته شود که این اتفاقات چیزی تازه نیستند و تاریخ همواره پر از جنگ‌ها و تجاوزها بوده است. اما تفاوت امروز اینجاست که نقض مرزها دیگر با پنهان‌کاری همراه نیست. روسیه دیگر حتی تلاش نمی‌کند ادعای احترام به استقلال اوکراین را حفظ کند، چین آشکارا به رزمایش‌های نظامی در آب‌های اطراف تایوان ادامه می‌دهد و قدرت‌های مختلف، بدون آنکه نگرانی جدی از سوی جامعه جهانی متوجه آنها باشد، درگیری‌ها را به‌شکلی هدایت می‌کنند که بیش از پیش مرزها را بی‌معنی جلوه دهد. حتی آمریکا که در چند دهه گذشته خود را مدافع نظم بین‌المللی معرفی کرده بود، امروز با صراحت از امکان ضمیمه کردن دیگر سرزمین‌ها سخن می‌گوید.
وقتی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا با جدیت از ایده خرید گرینلند یا حتی الحاق کانادا به ایالات متحده صحبت می‌کند، این تنها یک شوخی سیاسی نیست.
چنین سخنانی نشان می‌دهد که در بالاترین سطوح سیاست جهانی، مرزها دیگر آن خط قرمز غیرقابل‌عبوری نیستند که روزگاری تصور می‌شدند. اگر چنین ایده‌هایی در ابرقدرتی مانند آمریکا مطرح شوند، چه چیزی مانع کشورهایی کوچک‌تر خواهد شد که به‌دنبال افزایش نفوذ منطقه‌ای خود هستند؟
در چنین شرایطی، به‌نظر می‌رسد که نظم وستفالی که در قرن هفدهم به‌عنوان بنیان روابط بین‌الملل مدرن شناخته شد، در حال فروریختن است. آنچه در سال1648 بنا شد، این بود که کشورها حق حاکمیت مطلق بر سرزمین خود دارند و هیچ قدرتی نباید با توسل به زور، مرزهای یک کشور دیگر را تغییر دهد. این نظم، با وجود جنگ‌های متعدد، همچنان پایدار ماند؛ اما امروز شکاف‌هایی جدی در آن ایجاد شده است. کشورهایی که توان نظامی و اقتصادی بیشتری دارند، دیگر خود را مقید به این اصول نمی‌بینند و نتیجه آن، ورود به دورانی جدید است که در آن، سرزمین‌ها بیش از آنکه بر مبنای حقوق بین‌الملل تعریف شوند، بر اساس قدرت تعیین خواهند شد.
تحولات اخیر نشان می‌دهد که این روند تازه در ابتدای راه است.
کنگو تنها یک نمونه از درگیری‌هایی است که می‌تواند زمینه‌ساز بی‌ثباتی‌های گسترده‌تر شود. زخم‌های کهنه‌ای که تصور می‌شد بسته شده‌اند، دوباره سر باز کرده‌اند و این بار، نه‌تنها کسی نیست که مانع آن شود، بلکه برخی بازیگران بین‌المللی خود به این روند دامن می‌زنند. برای بسیاری از کشورها، از جمله ایران، که تجربه‌ای تلخ از جنگ و نقض حاکمیت را در گذشته داشته‌اند، این تغییرات می‌تواند پیامدهای ژئوپلیتیک مهمی داشته باشد.
جهان به سمت دورانی می‌رود که در آن، توافقات بین‌المللی و اصول حقوقی، بیش از پیش در برابر قدرت نظامی رنگ می‌بازند. اگر این روند ادامه یابد، دیگر هیچ کشوری نمی‌تواند مطمئن باشد که مرزهایش ثابت خواهند ماند. قواعد قدیمی، یکی پس از دیگری، در حال فروپاشی هستند و بازیگران جدیدی که این تغییر را به نفع خود می‌بینند، بر آتش آن می‌دمند. در چنین شرایطی، تنها یک پرسش باقی می‌ماند: کدام مرز، قربانی بعدی این بازی خواهد بود؟

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/941579/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

جلب مشارکت متخصصان خارج از شهرداری برای ارائه راهکارهای کاهش آلودگی هوا

مهم‌ترین سرمایه سازمان اوقاف اعتماد ملی است

تیمی در خور نام پرسپولیس تشکیل می‌دهیم!

ترکیب احتمالی تیم فوتبال پرسپولیس برای دیدار با سپاهان اصفهان

لحظه حمله گرگ به آغل گوسفندان در اصفهان + فیلم

پیش بینی آب و هوای اصفهان در 24 ساعت آینده امروز چهارشنبه 24 بهمن

نمایشگاه بزرگ امیدآفرینی زاینده نور در اصفهان میزبان دومین جام رسانه ای امید

جانباز 70 درصد در اصفهان به همرزمان شهیدش پیوست

اعتراض جایگاه‌داران سی ان جی به عدم پرداخت حق‌العمل جدید

آغاز اعزام دانش آموزان به عمره مفرده پس از ده سال

شورای سینما با حضور هنرمندان اصفهان تشکیل می‌شود

ثبت دمای 9 درجه زیر صفر در اصفهان/ هشدار اختلال تردد جاده‌ای در استان

پرسپولیس با بال های جدید به اصفهان رفت

پیش بینی هواشناسی اصفهان فردا 25 بهمن ماه 1403 | پیش بینی آب و هوا اصفهان فردا پنجشنبه 25 بهمن ماه 1403

30 درصد از نانوایی‌های بهارستان جریمه شدند

صحبت های شنیدنی از اردشیر رستمی

«داغ سرخ»؛ نگاهی داستانی به قیام سربداران؛ ایران فراتر از مرزهای جغرافیایی تنفس می‌کند

شعرخوانی زیبا از باران نیکراه

نقشه اپل هم نام «خلیج مکزیک» را به «خلیج آمریکا» تغییر می‌دهد

هیدئو کوجیما با Death Stranding 2 در رویداد SXSW امسال حضور خواهد داشت

بازدهی پایین، سامسونگ را وادار به بازنگری فرایند تولید تراشه‌های حافظه کرده است

کالبدشکافی گلکسی S25 اولترا؛ قابل تعمیرترین گوشی سامسونگ در سال‌های اخیر

سرمقاله شرق/ الزام به نظارت بر صداوسیما

سرمقاله جوان/ توسعه‌طلبی ترامپی، به چه دلایل به کدام سرانجام

سرمقاله اطلاعات/ ضرورت تسلط دولت بر بازار ارز

سرمقاله وطن امروز/ وفاق بر سر شرافت و عقلانیت

نقش مافیا در نوسان نرخ ارز؛ توصیه هایی به متقاضیان دلار

کاهش 25 درصدی حباب سکه در یک روز

اطلاعیه باشگاه سپاهان درخصوص دیدار تیم‌های سپاهان و پرسپولیس

اعلام محدودیت‌های ترافیکی بازی سپاهان ـ پرسپولیس

مبلغ کالابرگ الکترونیکی مشخص شد

ورود زنان به بازی سپاهان-پرسپولیس ممنوع شد

نمایشگاه آثار نقاشی بانوان هنرمند بین المللى در کیش

جانبازان نماد مقاومت و مایه افتخار ایران اسلامی هستند

رضایی: گفته بودم تیمی در خور پرسپولیس تشکیل می‌دهیم

تسهیل‌گری مرکز پژوهش‌های شورای شهر اصفهان برای انجام پژوهش‌های دقیق مبتنی بر داده‌های علمی

تسهیلگری مرکز پژوهش‌های شورای شهر اصفهان برای انجام پژوهش‌های دقیق بر پایه داده‌های علمی

پیست اسکی فریدونشهر به‌طور کامل فعال شد

تکمیل ساختمان مدیریت بحران شهرداری تا پایان سال جاری

ترافیک سنگین در آزادراه قزوین – کرج – تهران

واکنش تأمین اجتماعی به تحریم از سوی داروخانه‌داران

اولین برتری پرسپولیس یا هت‌تریک برد‌های سپاهان

افزایش جمعیت در راهپیمایی 22 بهمن 1403/حضور مردم دشمن‌شکن بود

ممنوعیت تردد وسایل نقلیه سنگین در محور قدیم کاشان به قم

پویش اهدای خون جوانان در استان اصفهان

تحول در روابط عمومی با هوش مصنوعی یک ضرورت است

تعطیلی ادارات استان اصفهان پنجشنبه 25 بهمن 1403 / آیا ادارات اصفهان پنجشنبه 25 بهمن تعطیل است؟

برگزاری جشن تولد ایثارگران و بازنشستگان متولد روز 22بهمن ماه یگانهای منطقه اصفهان

شعرخوانی زیبا از مهدی اخوان ثالث

نامزدهای جایزه ادبی «الوند» معرفی شدند