پیام سپاهان

آخرين مطالب

سرمقاله جوان/ «مرگ بر امریکا» مقاومت گفتمانی در برابر استکبار سیاسی

سرمقاله جوان/ «مرگ بر امریکا» مقاومت گفتمانی در برابر استکبار
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - روزنامه جوان / ««مرگ بر امریکا» مقاومت گفتمانی در برابر استکبار» عنوان یادداشت روز در روزنامه جوان به قلم حمیدرضا‌شاه‌نظری است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
رهبر معظم انقلاب اسلامی در بیانات اخیر در جمع شرکت‌کنندگان در مسابقات بین‌المللی قرآن کریم بر شعار مرگ بر امریکا تأکید کردند. این شعار، صرفاً یک عبارت ساده یا یک شعار سیاسی عادی نیست، بلکه در عمق خود، برشی از تاریخ مقاومت، فریادی در برابر ظلم، و تأسیس یک گفتمان مقاومتی است که در قلب آن اراده‌ای نافذ به وسعت اراده ملت‌های تحت ظلم برای نفی سلطه‌گری، استعمار و استکبار نهفته است. این شعار، به‌ویژه در بافت تاریخی و سیاسی ایران، معنای عمیقی دارد که به عنوان یک نشانه مقاومت فرهنگی و روانی در برابر استکبار جهانی، تکامل یافته است. اگر به ابعاد مختلف این شعار دقت شود دیده خواهد شد که تأکید بر این شعار، اعلام و مطالبه یک «مرگ» نیست، بلکه دعوت به نوعی «زندگی» است که در دل آن، عدالت اجتماعی، استقلال ملی و فرهنگی و کرامت انسان‌ها نهفته است. 
آنچه این شعار را به یک گفتمان خاص تبدیل می‌کند، لایه‌های پیچیده‌ای است که به تدریج از درون آن سر برآورده و بر گستره جهانی تأثیر می‌گذارد. مرگ بر امریکا فقط در مرز‌های جغرافیایی ایران محدود نمی‌شود، بلکه پژواک آن در جوامع و ملل مختلف، به‌ویژه آنهایی که در سایه استعمار و سلطه‌گری‌های غربی زیسته‌اند و به این استعمار و استکبار آگاهی یافته‌اند، به‌طور محسوسی شنیده می‌شود. مرگ بر امریکا شاید در نگاه اول به عنوان یک عبارت شعاری صرف به نظر آید، اما در ورای آن، یک گفتمان معنایی و فرهنگی و تاریخی از مبارزات ضداستکباری و ضداستعماری در سطح جهانی و ملی نهفته است. 
این شعار از همان ابتدا با یک اصل بنیادین شروع می‌کند که عبارت است از «نفی استکبار و نفی سلطه». مرگ بر امریکا نه به معنای مرگ یک ملت یا صرفاً یک ابرقدرت، بلکه به معنای نفی ساختار‌های سلطه‌گرانه است که از خلال قرن‌ها استعمار و استثمار، ملت‌ها را به خود مشغول کرده و با تاراج منابع آنان و ظلم بر مردمانشان عده‌ای اندک را در جایگاه ارباب جهان قرار داده است. به گواه تاریخ، استعمارگران غربی طی قرن‌ها با تکیه بر قدرت نظامی، اقتصادی و فرهنگی خود، نه تنها منابع طبیعی ملت‌ها را غارت کردند، بلکه تلاش کردند هویت‌های سایر ملت‌ها و تمدن‌ها را نیز به حاشیه ببرند و انسانیت و کرامت ملت‌ها را لگدمال کنند. از این رو باید گفت که شعار مرگ بر امریکا یک واقعیت ایستا و برساخته نیست بلکه یک حقیقت دارای تاریخ است و در چنین بستری به وجود آمده است، مظهر ونماد مقاومتی فرهنگی و گفتمانی که تنها به مقابله با استکبار و سلطه‌گری امریکا محدود نمی‌شود، بلکه به مخالفت با همه مظاهر استکبار جهانی برخاسته است. 
این شعار در حقیقت، یک اعلان هویتی است که در دل آن، واژه «مرگ» نه به معنای حذف فیزیکی است، بلکه نماد از بین بردن سلطه‌گری و حضور فریبکارانه قدرت‌های جهانی است که از طریق رسانه‌ها، فرهنگ‌ها و حتی نظام‌های آموزشی در پی تسلط معنایی و شناختی و در ادامه هضم ملت‌های مختلف در یک گفتمان واحد و انقیادآور هستند. به‌طور دقیق‌تر، این شعار نمادی است از تلاش برای مقابله با «استعمار دستگاه تحلیلی و تسخیر ذهن‌ها» و رهایی بخشی جوامع انسانی و بازسازی هویت‌های مستقل و عادلانه. 

اندیشمندان پسااستعماری به خصوص فرانتس فانون و ادوارد سعید در آثار خود به خوبی نشان داده‌اند که استراتژی و ابزار اصلی استعمار و استکبار در سلطه بر دیگران، به سلطه کشیدن و چیرگی روانی و گفتمانی ملت‌هاست. بر این اساس می‌توان گفت که مرگ بر امریکا به مثابه نقطه آغاز یک مبارزه گفتمانی و فرهنگی با این نظام جهانی است.
 استعمار به‌ویژه در دوران مدرن و به خصوص بعد از تجربه انقلاب اسلامی در ایران و امتداد آن در میان ملت‌های مقاوم منطقه و جهان، به خوبی می‌داند که یک ملت زمانی می‌تواند در برابر سلطه‌گری مقاومت کند که هویت خود را باز یابد و از قالب‌های فکری و فرهنگی تحمیل‌شده رها شود و مرگ بر امریکا به عنوان عبارتی «غیریت‌ساز»، نقطه آغاز این هویت‌سازی است و به همه گوشزد می‌کند که آنچه در این مبارزه، بیشتر از هر چیزی باید به چالش کشیده شود، نظام‌های معنایی و فرهنگی‌اند که استعمارگران در ذهن مردم جای داده‌اند. 
این اندیشمندان در آثار خود به خوبی این را نشان داده‌اند که استعمار، در کنار سلطه نظامی و اقتصادی، خود را در قالب‌های فرهنگی و گفتمانی بازتولید می‌کند. در نتیجه، برای مقابله با این استعمار جدید، باید گفتمان‌های سلطه‌گرانه را به چالش کشید و هویت‌های مستقل فرهنگی و اجتماعی را بازسازی کرد. شعار مرگ بر امریکا به‌عنوان یک گفتمان فرهنگی، دقیقاً در این راستا شکل گرفته است. این شعار یک یادآوری است که مبارزه با استعمار تنها در میدان‌های جنگ نظامی محدود نمی‌شود، بلکه حتی در عرصه‌های فرهنگی، روانی و گفتمانی موضوعیت بیشتری دارد. 
در نگاه قرآنی نیز از آغاز تاریخ بشر، مبارزه با استکبار و سلطه‌گری همواره از اصول اساسی پیام‌های الهی و مقدمه جامعه‌سازی دینی و تمدن‌سازی اسلامی بوده است. قرآن کریم بار‌ها به نفی ظلم و فساد اشاره کرده و کسانی را که در صدد سلطه‌گری بر دیگران هستند به مبارزه طلبیده است. در این راستا، در سوره‌های مختلف قرآن، همواره از استکبار به عنوان یک ویژگی منفی یاد شده و از مؤمنان خواسته شده است که از آن دوری کنند و در برابر آن بایستند. شعار مرگ بر امریکا دقیقاً مبتنی بر این فلسفه قرآنی است که باید ابتدا با نفی هرگونه سلطه و استکباری که مخالف اراده الهی است، آغاز کرد. به‌عبارت‌دیگر، این شعار به معنای فریاد «لا اله» است، که به معنای نفی هرگونه قدرت و تسلطی است که برخلاف اراده الهی عمل می‌کند.
 در قرآن، هنگامی‌که خداوند به حضرت ابراهیم و پیروان او دستور می‌دهد که از همه بت‌ها و خدایان دروغین و سلطه‌گران غیر الهی دست بردارند، به‌طور ضمنی همین اصل مطرح می‌شود و شعار مرگ بر امریکا دقیقاً در این چارچوب قابل تفسیر است. در قرآن، پیش از آنکه تأسیس حکومت اسلامی و تمدن نوین اسلامی مورد نظر قرار گیرد، نفی استکبار و ظلم اهمیت اساسی دارد. این «لا اله» ابتدا نفی همه طواغیت و استکبار‌ها است و مقدمه و زمینه‌ساز گام دوم «الا الله» است که بیانگر حرکت در مسیر درست و مطابق با اراده الهی است. در حقیقت، شعار مرگ بر امریکا نه‌تنها یک واکنش به سلطه‌گری‌های سیاسی است، بلکه گامی است برای تحقق «لا اله» که در آن به‌طور صریح از سلطه‌گران و استکبار جهانی فاصله گرفته می‌شود. در گفتمان سیاسی انقلاب اسلامی شعار مرگ بر امریکا به‌عنوان یک مرز‌گذاری معنوی و سیاسی با قدرت‌های استکباری همچون امریکا عمل می‌کند.
 این شعار، ضمن اینکه به‌طور مستقیم بر مخالفت با سلطه‌طلبی‌های امریکایی تأکید دارد در واقع یک نوع اعلام «لا اله» به هرگونه سیاست‌های سلطه‌گرانه است که از زمان استعمار تا امروز، بسیاری از ملت‌ها را تحت فشار و سلطه قرار داده است. این شعار از یک‌سو به‌عنوان یک اعلام موضع قاطعانه در برابر سلطه‌گری‌ها عمل می‌کند و از سوی دیگر، به‌عنوان مقدمه‌ای برای استقرار تمدن اسلامی و جامعه‌ای بر پایه اصول توحید و عدالت اجتماعی مطرح می‌شود. بر این اساس، مرگ بر امریکا به مثابه یک گفتمان ضداستکباری و ضداستعماری به نفی یک دولت یا ملت نمی‌پردازد، چنان‌که در بین خود امریکایی‌ها هم برخی از مردم معترض در جریان راهپیمایی‌ها به اعلام آن مبادرت کرده‌اند، بلکه ناظر بر نفی هرگونه سلطه‌پذیری و نفی هرگونه استکبار است و گامی است در مسیر مطالبه آزادی و رهایی از سلطه و مقدمه‌ای است برای رسیدن به تمدنی بر پایه عدالت، آزادی و استقلال.

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/939126/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شانزده واحد تولیدی و صنعتی در اصفهان به مرحله بهره‌برداری رسید

دستگیری عاملان نقص عضو یک شهروند در اصفهان

دیدار ملوان - سپاهان با VAR برگزار می‌شود

مرکز توسعه کسب و کار صنعت 4 در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران افتتاح شد

سامانه بارشی اصفهان را فرا می‌گیرد

تک تک شاخه‌های ریل در ذوب آهن اصفهان آزمون می‌شوند

اصفهانی‌ها برای کاهش 12 درجه‌ای دما آماده باشند

تعطیلی ادارات اصفهان فردا پنجشنبه 18 بهمن ماه 1403/ افزایش آلودگی هوای اصفهان

مرکز توسعه کسب‌وکار صنعت 4 در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران افتتاح شد

سودآوری بیشتر برای سهامداران دو شرکت تاراز و ورق‌ خودرو پس از ادغام/ تامین 460 میلیون فوت مکعب گاز طبیعی در صورت بهره‌برداری از میدان گازی فولاد مبارکه در عسلویه شرقی

سرمای شدید هوا و یخبندان در راه اصفهان

چتر به‌دست بگیرید؛ سامانه بارشی فعال با برف و باران در 12 استان کشور

دو شبکه تلویزیونی HD شدند

پیش بینی آب و هوای اصفهان در 24 ساعت آینده امروز چهارشنبه 17 بهمن

انتقاد از طولانی شدن فرایند واگذاری زمین به متقاضیان طرح جوانی جمعیت

برگزاری شادواره «به عشق ایران» با هدف آشنا کردن دانش‌آموزان با مسائل انقلاب

جنایات آمریکا در تاریخ بی سابقه است

ورود وزیر میراث فرهنگی به شهرستان کاشان

منتظر یخ زدن سراسر ایران باشید/ یکشنبه هفته بعد سردترین روز کل سال خواهد بود

آثار تاریخی، جاذبه‌های طبیعی و اماکن مذهبی ظرفیت بزرگی برای توسعه گردشگری مبارکه است

برندسازی برای افزایش درآمدزایی در حوزه کشاورزی تیران لازم است

حریم تپه‌های سیلک کاشان تعیین تکلیف می‌شود

تجهیزات پارک و بوستان‌های شهر تیران بهسازی می‌شود

برگزاری محفل شعر نوزدهمین جشنواره بین المللی فجر در زاهدان

کتابی جالب که درباره نقص عضو برای کودکان صحبت می‌کند

چرا مولانا و سایر ادبا از شعر برای بیان حکمت استفاده می‌کردند ؟

دانشمندان می‌خواهند به کمک هوش مصنوعی صحبت با حیوانات را ممکن کنند

رشد اینترنت ماهواره‌ای استارلینک انفجاری شد

AMD سرمایه‌گذاران را ناامید کرد؛ پیش‌بینی کاهش فروش دیتاسنتر و افت 10 درصدی سهام

گرافن کلید طلایی دستیابی به فناوری 6G

واریز یارانه معیشتی دهه فجر چطور سر کارمان گذاشت؟

وزیر میراث‌ فرهنگی وارد کاشان شد

عملکرد مسئولان با سنجش رضایت مردمی اصلاح شود

جدول خاموشی برق اصفهان پنجشنبه 18 بهمن 1403 + زمان قطعی برق اصفهان فردا پنجشنبه هجدهم بهمن 1403

دامنه تعاملات مدیریت شهری و مراکز مذهبی در منطقه 18 تهران توسعه می یابد

چالش‌های مدیریت آب اصفهان؛ ضرورت تأمین آب شرب و مدیریت پیش‌دستانه

کاروانی زیارتی منتظران ظهور از استان اصفهان به جمکران اعزام می‌شود

بهره‌برداری از دو پروژه شهری با اعتبار 440 میلیاردی

سرپرست اداره کل زندان‌های استان اصفهان منصوب شد

اصفهان قلب تپنده انقلاب اسلامی و پیشگام در مسیر آزادی

پانزدهمین جشنواره فیلم فجر اصفهان به روز دوم رسید+فیلم

نجات 114 شهروند از حریق و حوادث توسط آتش‌نشانان اصفهان

مطالبات فعالان میراث فرهنگی اصفهان از وزیر؛ ضرورت توقف تخریب آثار تاریخی و اصلاح قوانین

98 کیلو تریاک در شهرضا توقیف شد

استاندار: قوانین ارزی برای هنرمندان و صادرکنندگان صنایع دستی در اصفهان تسهیل می‌شود

9 دستگاه ماینر قاچاق در اصفهان کشف شد

بهترین فرصت گیتی پسند اصفهان برای صعود به مرحله حذفی والیبال

16 واحد تولیدی و صنعتی در اصفهان به بهره‌برداری رسید

70 درصد مصوبات ستاد تسهیل اجرایی نشده است

نرگس فرخی، همسر پنجم بیژن مرتضوی کیست؟ / اختلاف 33 ساله خواننده معروف با همسرش!