پیام سپاهان

آخرين مطالب

سرمقاله اعتماد/ جای خالی احزاب در ارکان سیاسی سیاسی

سرمقاله اعتماد/ جای خالی احزاب در ارکان سیاسی
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - اعتماد / «جای خالی احزاب در ارکان سیاسی» عنوان یادداشت روز در روزنامه اعتماد به قلم اسماعیل گرامی مقدم است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
 در بررسی علل و عوامل توسعه کشورهای مطرح جهان، نهاد حزب مهم‌ترین علت و ریشه است. حزب‌گرایی و تحزب به عنوان یک پدیده مدرن در نظام‌های سیاسی باعث پاسخگویی و شفاف‌سازی شده و نظام حکمرانی قوام یافته‌تری ایجاد کنند. در بطن رقابت‌های سیاسی است که احزاب سیاسی می‌توانند قدرتمند شده و بازدهی بیشتری به نفع جامعه ایجاد کنند. هرچند کشورهایی مانند چین و روسیه را نمی‌توان ذیل عنوان کشورهای دموکراتیک و مردم سالار برشمرد اما نمی‌توان انکار کرد که همین کشورها نیز احزاب تاثیرگذاری دارند که از آنها در مسیر سازندگی کشور بهره برده می‌شود. در کشورهای توسعه یافته، اصلی‌ترین پایه پیشرفت رقابت است، و ایجاد رقابت‌هاست که منابع انسانی را ارتقا می‌دهد. در ایران شاهد وجود احزاب بسیاری هستیم. در اغلب کشورهای جهان 2الی‌3 و نهایتا 5حزب حضور جدی دارند اما در ایران تعداد احزاب از نظر کمی بالاست. به ‌رغم این رشد کمی، احزاب ایرانی از نظر کیفی با رشد مد نظر فاصله دارند. یکی از دلایل اصل این مشکل فقدان نقشه راه قانونی مناسب برای احزاب است. در کنار این گزاره، 2نکته دیگر هم وجود دارد که می‌توان آنها را به عنوان ریشه‌های اصلی مشکلات رشد احزاب در ایران در نظر گرفت.
1) احزاب در همه نقاط جهان در پارلمان‌ها و دولت‌ها رشد می‌کنند و به بالندگی می‌رسند. در پارلمان‌هاست که احزاب نیروی انسانی و کادر مورد نظر خود را ساماندهی می‌کنند، کمیته‌های بانوان، جوانان و ... خود را شکل می‌دهند و سایر ساختارسازی‌های لازم را برنامه‌ریزی می‌کنند. اما در ایران به دلیل نظارت استصوابی زمانی که احزاب با نامزد خاص خود ورود می‌کنند با سد و مانع ردصلاحیت روبه‌رو می‌شوند. این ردصلاحیت‌های گسترده، باعث می‌شود احزاب نتوانند در رقابت‌های پارلمانی با نامزد اختصاصی خود حضور پیدا کنند. این روند باعث می‌شود، جوانان و زنان و حقوقدانان و... این پرسش را از خود مطرح کنند که چرا باید جذب احزاب شده و به حوزه‌ای ورود کنند که به دلیل ردصلاحیت‌ها سرانجام روشنی ندارد؟ بنابراین یکی از دلایل اصلی عدم رشد احزاب، فقدان امکان حضور در رقابت‌های پارلمانی است. 
2) دومین پایه ناکامی احزاب در ایران در حوزه دولت‌ها شکل می‌گیرد. احزاب سیاسی در دولت‌های مختلف تلاش می‌کنند از نامزدی حمایت کرده و دولت جدیدی را شکل دهند. اما چه در طیف اصولگرایان و چه در طیف اصلاح‌طلبان زمانی که نامزدی به کرسی ریاست‌جمهوری می‌رسد، خود را غیر حزبی قلمداد کرده و ارتباط خود با احزاب را یکسره منکر می‌شود! بسیاری از وزرای ایرانی وقتی به کرسی وزارت می‌رسند، با افتخار اعلام می‌کنند که حزبی نبوده‌اند. این روند در دولت محمود احمدی‌نژاد نمود پیدا کرد، سپس در دولت حسن روحانی تداوم پیدا کرد و در دولت‌های رییسی و پزشکیان هم ادامه یافت. در واقع غیر حزبی بودن وجهه ممتازی بین مدیران ایرانی است. با این وضعیت چه انتظاری می‌توان داشت که نیروی انسانی جوان و متخصص به احزاب اقبال نشان دهند و به کنگره‌های احزاب ورود کنند. وقتی دولت‌ها به قدرت می‌رسند، احزاب را پشت در دولت نگه داشته و تابلوی ایست مقابل آنها قرار می‌دهند. فعالیت احزاب تا نقطه‌ای است که رییس دولت را حمایت و پشتیابی کرده و برای او رای جمع کنند. پس از آن اما اجازه ورود به دولت به احزاب داده نمی‌شود. این در حالی است که در همه دنیا و تئوری‌های اندیشمندان علم سیاست، تئوری مشارکت و نحوه حضور مردم از مسیر احزاب سیاسی تعریف می‌شود. احزاب سیاسی هستند که مردم را دعوت به مشارکت می‌کنند. از جانب آنها و به نمایندگی آنها در قدرت قرار گرفته و راهبری می‌کنند. حق آنهاست که در مدیریت کشور در پست‌های مدیریتی کشور، حضور داشته باشند و بخشی از مردم را که به آنها رای داده‌اند را پشتیبانی کنند. اما در ایران به این مهم توجه نمی‌شود. اینکه در دولت‌ها به احزاب نقشی داده نمی‌شود و بعد برخی انتظار رشد، پویایی و قوام فعالیت‌های حزبی را دارند یک تناقض جدی است. در جهان مدیران میانی همگی از احزاب انتخاب می‌شوند. از 100سال گذشته تا به امروز همه دغدغه مدیران حزبی کردن مردم و ارتقای سطح مهارت‌های سیاسی آنها بوده است. در واقع احزاب صدای مردم هستند و آنها را نمایندگی می‌کنند. رقابت سیاسی و پاسخگویی‌ها و شفافیت‌ها از طریق احزاب عینیت پیدا می‌کند. برای درک وضعیت احزاب در ایران باید توجه داشت که در دولت چهاردهم نهایتا 2نفر از اعضای کابینه عضو احزاب رسمی هستند که حدود 1درصد کل کابینه را تشکیل می‌دهند. در مجلس هم این رویکرد حزبی اندک است. در میان استانداران دولت چهاردهم هم هیچ چهره حزبی قابل مشاهده نیست. در این شرایط چطور می‌توان احزاب سیاسی را قدرتمند کرد. باید توجه داشت که رشد احزاب، کشور را قوی‌تر کرده و به سمت رشد هدایت می‌کند. مادامی که بستر بالندگی احزاب در مجلس و دولت فراهم نشود، امکان کادر‌سازی احزاب و توجه مردم نسبت به فعالیت‌های حزبی ممکن نخواهد بود. بدون حزب هم کشور در حوزه سیاسی و اجتماعی افق روشنی نخواهد داشت. دولت‌ها باید زمینه‌های مشارکت احزاب را فراهم کنند. این امر ممکن نیست مگر اینکه دولت مدیرانش را از میان فعالان سیاسی احزاب انتخاب کند.

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/938652/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دیدار استاندار هرمزگان با جانبازان سرافراز

جشن بزرگ علمداران انقلاب به مناسبت روز جانباز در بیجار برگزار شد

تکریم و تجلیل استاندار و مدیرکل بنیاد مازندران از جانبازان سرافراز نخاعی

دومین نشست «دبیران ستادهای استانی کنگره ملی شهدای غریب اسارت» برگزار شد

زندگی شهدای غریب اسارت ظرفیت خلق داستان‌‌های فاخر را دارد

آیین تکریم و تجلیل از جانبازان معزز قطع نخاعی آسایشگاه بقیه الله (عج) انجام شد

قم ؛پایتخت فرش ابریشم جهان در پیچ و خم قوانین دست و پاگیر

استاندار اصفهان مطرح کرد؛ حمایت از تولید و سرمایه‌گذاری اولویت‌های استان اصفهان در راستای توسعه اقتصادی

پایتخت تولید فرش ابریشم جهان در پیچ و خم قوانین دست و پاگیر

کاهش متوسط زمان اتلاف وقت با هوشمندسازی کنترل ترافیک شهری و جاده‌ای

بازارهای جدید برای فرش دستبافت اصفهان ایجاد شود

پیش بینی آب و هوای اصفهان در 24 ساعت آینده امروز سه‌شنبه 16 بهمن

جایزه 300 میلیونی برای “گردونه”داران بانک ملت

جشن‌های دهه فجر با 10 برنامه جذاب «عیدانه» شهرداری منطقه یک اصفهان

اینفو: ذوب آهن اصفهان در مسیر انقلاب اسلامی

هنرستان 12 کلاسه در زنجان کلنگ‌زنی شد

تعیین تکلیف استخدام معلمان صدا مجلسی‌ها را در آورد!

«نخستین کنفرانس ملی کاربرد هوش‌مصنوعی در کنترل ترافیک» در اصفهان برگزار می‌شود

تعطیلی مدارس اصفهان فردا چهارشنبه 17 بهمن ماه 1403/ افزایش آلودگی هوای اصفهان

پاسخگویی شهردار اصفهان به 27 سوال شهروندان در سامانه سامد

مدرسه انرژی اتمی در زنجان کلنگ‌زنی شد

طرح‌های توسعه‌ای فولاد مبارکه با مدیریت و تیم فنی خوب این شرکت در مسیر درستی قرار دارد

برنامه‌های اعیاد شعبانیه و یوم‌الله 22 بهمن در تهران

توسعه کشت گلخانه ای نقش موثری در کاهش مصرف انرژی دارد

مراکز جروکان و محمودآباد به تجهیزات پیشرفته مجهز شد

افزایش سرانه تخت‌های اقامتی کاشان به 3200 تخت

آیا مدارس اصفهان فردا چهارشنبه 17 بهمن 1403 تعطیل است؟ | تعطیلی ادارات و مدارس اصفهان چهارشنبه 17 بهمن 1403

برف و یخبندان عمومی در راه اصفهان؛ هشدار هواشناسی برای کاهش 12 درجه‌ای دما

خواب پروانه شدن میبیند!

داستانک/ پند حکیم

چاپ دو کتاب از مجموعه «یک‌پرسش علمی»

نبودی در دلم انگار طوفان شد، چه طوفانی!

ولو روی یک کنسول بازی کار می‌کند تا با Xbox و Playstation رقابت کند

فروش عالی ریمیک بازی‌های Resident Evil 2 و 3 ادامه دارد

کالبدشکافی گلکسی S25 پلاس تعمیرپذیری آسان آن را نشان می‌دهد

پیام‌رسان کره ای مجهز به چت جی پی تی می‌شود

سرمقاله شرق/ این فرصت بی‌سابقه را از دست ندهیم

سرمقاله جوان/ نشان دهید که این سخن تعارف نبود!

سرمقاله وطن امروز/ انقلاب و انقلابی‌گری

وابستگی پنهان؛ اقتصاد آمریکا تا چه حد به چین متکی است؟

سرمقاله فرهیختگان/ صدای آمریکا به مقصد نمی‌رسید

بورس صعودی شد

مبلغ جدید وام ازدواج اعلام شد/ اقساط ماهانه وام ازدواج سال آینده چقدر است؟

بی رغبتی جوانان 18 تا 24 سال برای تحصیل در دانشگاه

میانگین هزینه سبد معیشت کارگران؛ 29 میلیون و 940 هزار تومان

دعوت از 3 اصفهانی به اردوی تیم ملی شمشیربازی

افتتاح محور دهق ـ میمه با مشارکت خیّر راه‌ساز

آب، مهم‌ترین مسئله اصفهان است

6٠ هزار سامانه تولید برق خورشیدی خانگی در اصفهان نصب می‌شود

پیام مهندس سعید اوحدی، معاون رئیس جمهور و رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران به مناسبت روز جانباز