بزرگنمايي:
پیام سپاهان - وضعیت بازار کشمش خنداب در دیار تاکستانهای سرسبز قطب تولید کشمش استان مرکزی، حال و روز مساعدی ندارد و باغداران خندابی و تولیدکنندگان محصول کشمش از قیمت پایین این محصول گلایهمند هستند.
به گزارش خبرگزاری ایمنا از مرکزی، استان مرکزی با مساحتی معادل 29 هزار و 127 کیلومترمربع، 1.8 درصد از کل مساحت کشور را به خود اختصاص داده است و مزیتهای منحصربهفردی در حوزه کشاورزی دارد.
این استان با وجود صنعتی بودن در زمره 10 استان نخست کشور در بخش کشاورزی است و 90 هزار بهرهبردار از جمله 20 درصد شاغلان استان در این حوزه فعال هستند؛ 670 هزار هکتار اراضی باغی و کشاورزی در استان مرکزی وجود دارد که 1.2 درصد تولیدات کشاورزی مازاد بر نیاز استان مرکزی به سایر استانها ارسال میشود.
خنداب از شهرستانهای 12 گانه استان مرکزی است که در فاصله 90 کیلومتری اراک واقع شده و دارای باغهایی مملو از انواع درختان میوه به ویژه هلو، هلو انجیری، سیب، انگور، گردو و بادام درختی است.
بخش عمدهای از انگور خنداب به صورت کشمش به فروش میرسد و در حال حاضر وضعیت بازار کشمش خنداب در دیار تاکستانهای سرسبز قطب تولید کشمش استان مرکزی حال و روز مساعدی ندارد.
باغداران خندابی و تولیدکنندگان محصول کشمش با توجه به هزینههای بالای باغداری از جمله افزایش قیمت نهادهها همچون کود، سم و آب و کارگر، از قیمت پایین این محصول گلایهمند هستند.
حسین حیدری باغدار انگور کار، گرانی سموم، کارگر و ارائه خدمات را از مشکلات حوزه باغداری بویژه در تولید انگور و کشمش نام برد و اظهار کرد: منابع آبی، خشکسالیها و قطعی برق امان باغداران را بریده ولی صدایی از آنان بیرون نمیآید.
وی افزود: حضور دلالان و واسطهها در زنجیره عرضه کشمش، باعث کاهش سهم کشاورزان از ارزش افزوده محصول میشود.
این افراد با خرید کشمش به قیمت پایین از کشاورزان و فروش آن با قیمت بالاتر، سود قابلتوجهی را به جیب میزنند.
علیرضا اسدی دیگر باغدار انگور کار با بیان اینکه کشمش تیزابی که از این انگورها به دست میآید، یکی از بهترینهای کشور است، اظهار کرد: قیمت این محصول آنقدر پایین است که کفاف هزینههای تولید را نمیدهد.
دلالها و واسطهها انگار منتظرند تا محصول را به نازلترین قیمت از دستمان بگیرند.
وی ادامه داد: صنایع تبدیلی در منطقه ما کم است، اگر محصولمان را فرآوری کنیم که شاید بتوانیم کمی بیشتر سود ببریم، اما چه کنیم که سرمایه لازم برای راهاندازی این کارخانهها را نداریم و حمایت از کشاورزان فقط در حرف باقی مانده است.
در این رابطه گفت و گوی داشتهایم با نماینده مردم اراک، کمیجان و خنداب در مجلس شورای اسلامی و مدیر کل تعاون روستایی استان مرکزی که شرح آن را در ذیل میخوانید.
تولید 25 هزار تن کشمکش در استان مرکزی نادر قلیابراهیمی، نماینده مردم اراک، خنداب و کمیجان در مجلس شورای اسلامی به خبرنگار ایمنا میگوید: تولید انگور در سطح استان طی سال جاری به ویژه در منطقه خنداب خوب بود و بیش از 120 هزار تن انگور و نزدیک به 25 هزار تن کشمش تولید شده است.
وی میافزاید: محصول اصلی منطقه خنداب انگور و کشمش است و کشاورزان و باغداران با تولید این محصول امرار معاش میکنند و به منظور فراوری محصول در این منطقه، دو واحد تولیدی داریم که در حال انجام کار هستند.
نماینده مردم اراک، خنداب و کمیجان در مجلس شورای اسلامی خاطرنشان میکند: به منظور خرید توافقی محصول و با پیگیریهایی که صورت گرفت، مقرر شد دو بانک ملی و کشاورزی با راهبری تعاون روستایی اقدام به خرید محصول کشمش از کشاورزان کنند.
قلیابراهیمی با بیان اینکه تاکنون بیش از 3100 تن کشمش به قیمت توافقی از کشاورزان خریداری شده است، اضافه میکند: انتظار میرفت با همراهی کشاورزان نزدیک به 20 هزار تن خرید صورت گیرد، اما این اتفاق نیفتاد است.
وی ادامه میدهد: مبلغ در نظر گرفته شده برای خرید توافقی بین 65 تا 72 هزار تومان است و کشمش با کیفیت ملاک این قیمتگذار بوده است؛ سال گذشته میزان تولید انگور پایینتر از سال جاری بوده و قیمت سال گذشته به این دلیل بالاتر از قیمت محصول در سال جاری است.
نماینده مردم اراک، خنداب و کمیجان در مجلس شورای اسلامی تاکید میکند: تقاضای زیاد موجب افزایش قیمت در سال گذشته بوده و قیمت در سال جاری به نسبت افزایش هزینههای کاشت و داشت و برداشت بسیار پایین است.
قلیابراهیمی اضافه میکند: بازارهای سنتی و واحدهای فرآوری در گذشته در استان همجوار شکل گرفته است و خواسته و ناخواسته تولید کشمش منطقه خنداب به سمت شهرستان ملایر و نهاوند میرود.
وی ادامه میدهد: بیشترین سود کشاورز یا به نوعی بیشترین درآمد کشاورز در مرحله فرآوری، بستهبندی و برندینگ ایجاد خواهد شد و این موضوع بسیار حائز اهمیت است و فعالان و صنعتگران استان به آن توجه ویژهای داشته باشند تا با ایجاد ارزش افزوده بیشتر درآمد استان افزایش پیدا کند.
نماینده مردم اراک، خنداب و کمیجان در مجلس شورای اسلامی میگوید: توجه به بستهبندی بازار پسند در سطح بینالملل میتواند در فروش و صادرات بسیار کمک کند، به عنوان مثال ایجاد بستهبندیهای 50، 100، 150، 200 گرمی با نام تجاری خوب میتواند در این زمینه راهگشا باشد.
نبود زیرساخت مناسب برای فراوری محصولات کشاورزی در استان مرکزی محمدحسین بهاور، مدیرکل تعاون روستایی استان مرکزی نیز با بیان اینکه یکی از مشکلات اساسی در استان نبود زیرساخت مناسب برای فراوری محصولات کشاورزی است به خبرنگار ایمنا، عنوان میکند: در راستای دستورالعمل خرید توافقی کشمش هفت کمیته و کارگروه در استان تشکیل شده است.
وی ادامه میدهد: تاکنون خرید توافقی و قیمت کشمش تیزابی درجه یک و دو در این کار گروه مشخص شد.
مدیرکل تعاون روستایی استان مرکزی اضافه میکند: کشمش درجه یک که حداکثر پنج درصد افت داشته باشد، به قیمت 75 هزار تومان و درجه دو در نهایت 15 درصد افت داشته باشد؛ 68 هزار تومان قیمتگذاری شده است.
بهاور اضافه میکند: این مصوبه قیمت به واحدهای فراوری محصول که میتوانستند خرید انجام دهند، ابلاغ شده و از محل اعتبارات صندوق توسعه بخش کشاورزی و تجاری 100 میلیارد تومان به این مسئله اختصاص پیدا کرده است.
وی تصریح میکند: دو کارخانهها و واحد فراوری فعال در استان مرکزی را به بانک معرفی کردیم که برای هریک از واحدها 20 میلیارد تومان اعتبار در نظر و از محل اعتبارات صندوق توسعه نیز 35 میلیارد تومان اعتبار برای واحدهای تولیدی در نظر گرفته شده است.
مدیرکل تعاون روستایی استان مرکزی ادامه میدهد: در حال حاضر دو واحد تولیدی استان و مستقر در منطقه خنداب خریدهای خود از کشاورزان را انجام میدهند و تاکنون بیش از 4000 تن کشمش خریداری شده است.
بهاور میگوید: بر اساس برآوردهای اولیه بیش از 10 هزار تن کشمش در سطح منطقه تولید شده و بیش از 5000 تن کشمش در دست کشاورزان است.
مدیرکل تعاون روستایی استان مرکزی اظهار میکند: محصولاتی که با کیفیت، تمیز و دارای شرایط مناسب باشد توسط هر دو واحد تولیدی خریداری میشود و بازار فروش آن نیز مهیا است، اما بخشی که ایجاد چالش کرده محصولاتی است که دارای شرایط کیفی مناسب نیست.
بهاور میافزاید: به دلایل مشکلات اقتصادی کشاورزان دلالها با ترفندهای مالی اقدام به خرید محصول با شرایط و قیمت پایینتر میکنند و کشاورزان استان باید سال آینده در زمان جمعآوری محصول کمی دقت کنند تا کیفیت بهتری برای محصولشان ایجاد شود و برای فروش دچار مشکل نشوند.
وی با اشاره به اینکه یکی از مشکلات اساسی در استان نبود زیرساخت مناسب برای فراوری محصولات کشاورزی است، تاکید میکند: در حال حاضر چند واحد تولیدی و فراوری نیمهکاره در استان وجود دارد که در صورت تأمین اعتبارات لازم و حمایت از سرمایهگذار، امکان افزایش ظرفیت فراوری و بستهبندی در استان وجود خواهد داشت.
مدیرکل تعاون روستایی استان مرکزی ادامه میدهد: قیمت تعیین شده با احتساب 10 درصد یارانه دولت 75 هزار تومان و قیمت واقعی در بازار 65 هزار تومان است.
مشکل فروش محصول کشمش تیزابی در منطقه خنداب بهویژه در سالهای اخیر به یک دغدغه جدی برای کشاورزان و مسئولان تبدیل و این مشکل که منجر به کاهش درآمد کشاورزان و نارضایتی عمومی شده است، دلایل مختلفی دارد.
یکی از اصلیترین دلایل این مشکل، افت قابل توجه قیمت خرید کشمش تیزابی در بازار است که این کاهش قیمت سوددهی کشاورزان را به شدت تحتتأثیر قرار داده و انگیزه آنها را برای ادامه فعالیت کاهش داده است.
با وجود اینکه شهرستان خُنداب به عنوان قطب تولید انگور و کشمش در کشور مطرح است، اما نامی از این شهرستان در پایگاهها و ترمینالها و سکوهای فروش تیزاب وجود ندارد در حالی که ملایر، بناب، تاکستان و ملکان سکوهای فروش در اقتصاد دیجیتال را در اختیار خود دارند و دستشان در دست تاجران روس، ترکیه و بلاروس است.
باغداران و تولیدکنندگان کشمش به دلیل تغییر نکردن استراتژی تولید، شناخت نداشتن نسبت به مشتری و بازار، دسترسی نداشتن به اقتصاد دیجیتال و بازارهای شبکهای، نداشتن دانش کافی و تمرکز در تولید محصول با یکنواختی مورد سفارش خود، موجب رکود در بازار فروش تیزاب خنداب شدهاند.
در حال حاضر اقتصاد و معیشت باغداران خندابی به تیزاب وابسته است و منتظر بازار دستوری هستند تا سازمانهای صنعت، تجارت و اصناف با همکاری جهاد کشاورزی و اتحادیه مربوطه، کشاورزان را با شناخت فرصتها، مدلها و الگوهای بازرگانی فروش آشنا کنند تا محصول باغات پرظرفیت خود را به سمت تازه خو ری حرکت دهند.
بدون شک تاکداران این منطقه انگور با کیفیت خوب را تولید و در مقصد بهفروش میرسانند و کام آنها از پایین بودن قیمت کشمش تلخ نخواهد بود.
کد خبر 826659