پیام سپاهان

آخرين مطالب

سرمقاله ایران/ سیستان و بلوچستان؛ نقطه‌عطف‌ گذار به عدالت توسعه‌ای اقتصادی

سرمقاله ایران/ سیستان و بلوچستان؛ نقطه‌عطف‌ گذار به عدالت توسعه‌ای
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - ایران / «سیستان و بلوچستان؛ نقطه‌عطف‌ گذار به عدالت توسعه‌ای» عنوان یادداشت روز در روزنامه ایران به قلم محمدجعفر قائم‌پناه است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
حضور دوباره دولت وفاق ملی در استان سیستان و بلوچستان در فاصله کمتر از دوماه، این‌بار در شهرستان‌های چابهار و زابل، فراتر از یک سفر استانی معمول است. این حضور مکرر در کوتاه‌ترین بازه زمانی ممکن از آغاز به‌کار دولت، نشانگر اراده دولت برای تحول در نگرش به مقوله توسعه در ایران است. برای درک عمیق‌تر این رویکرد، باید به مبانی نظری و چهارچوب فکری دولت در حوزه توسعه نگاهی دقیق‌تر انداخت.
آنچه در دهه‌های گذشته به عنوان الگوی توسعه در ایران دنبال شد، عملاً بر سرمایه‌گذاری در نقاط خاص با هدف سرریز تدریجی توسعه به پیرامون، مبتنی بوده است. تجربه نیم قرن گذشته نشان می‌دهد این الگو نه تنها به توسعه متوازن ایران نینجامید، بلکه شکاف مرکز- پیرامون را عمیق‌تر کرد. نمود عینی این رویکرد را می‌توان در استقرار صنایع آب‌بر در فلات مرکزی ایران مشاهده کرد. این تصمیم که در تضاد آشکار با اصول آمایش سرزمین بود، امروز به بحران فرونشست زمین و تهدید زیست‌پذیری شهرهای مرکزی کشور از جمله تهران انجامیده است. به بیان دیگر، توسعه نامتوازن نه تنها پیرامون را محروم کرده است، بلکه پایداری توسعه در مرکز را نیز با چالش مواجه ساخته است.
دولت وفاق ملی با درک این واقعیت رویکرد جدیدی را در توسعه منطقه‌ای دنبال می‌کند که در آن عدالت صرفاً به معنای توزیع منابع نیست، بلکه در شناسایی و فعال‌سازی ظرفیت‌های نهفته در هر منطقه نهفته است. سیستان و بلوچستان با برخورداری از موقعیت ژئوپلیتیک منحصر به فرد، سواحل اقیانوسی و تنوع قومی و مذهبی، ظرفیت‌های بی‌بدیلی برای توسعه دارد که تاکنون مغفول مانده است.
برخلاف الگوهای پیشین که توسعه را امری تزریقی و از بالا به پایین می‌دانستند، رویکرد رئیس‌جمهوری پزشکیان بر توانمندسازی و مشارکت جوامع محلی تأکید دارد. این نگاه که ریشه در نظریات توسعه اجتماع‌محور دارد، معتقد است پایداری توسعه در گرو مشارکت فعال ذی‌نفعان محلی است. رئیس جمهوری تقریباً در همه سخنرانی‌های خود، بر جلب مشارکت مردم و به میدان آمدن آنان تأکید می‌کند. در اندیشه او حل بحران‌ها و ابربحران‌های کشور، بدون مشارکت فعالانه مردم ممکن نیست. این رویکرد به معنای عدول از مسئولیت‌های دولت نیست. دولت با نگاه کارشناسی و رویکرد تخصص‌محور، تلاش خواهد کرد در همه میدان‌ها وظایف خود را به بهترین وجه ایفا کند. موضوع این است که حتی اگر دولت با بهره‌وری بالا همه وظایف خود را به‌درستی انجام دهد، در این گرداب مشکلات و مسائل، بدون مشارکت مردم نخواهد توانست به تنهایی کاری از پیش ببرد. تکرار این مسأله از سوی دکتر پزشکیان، هدفمند است؛ مشارکت‌جویی، «کلان‌پروژه» اوست و همه اجزای دولت نیز به نوبه خود باید در راستای تحقق این هدف بکوشند.

موضوع مهم دیگر این است که توسعه باید در انطباق با ظرفیت‌های اکولوژیک و اقلیمی هر منطقه باشد. مسأله خشک شدن تالاب هامون و بحران آب در سیستان، نمونه‌ای پیچیده از چالش‌های توسعه است که ابعاد داخلی و خارجی مهمی دارد. صرف نظر از کم و کیف بروز این بحران، پیامدهای آن فراتر از مسائل زیست‌محیطی است. خشکی هامون امروز به فروپاشی نظام سنتی معیشت در منطقه، مهاجرت اجباری روستاییان و حتی چالش‌های امنیتی انجامیده است. طوفان‌های گرد و غبار برخاسته از بستر خشک تالاب، سلامت ساکنان منطقه را تهدید می‌کند و حتی تا شهرهای دوردست نیز اثر می‌گذارد.
ممکن است تصور شود انتخاب سیستان و بلوچستان به عنوان اولین مقصد سفر استانی دولت و بازگشت به این استان در سفر سوم، استمرار برخی رفتارهای پوپولیستی ادوار گذشته در حکمرانی است؛ اما واقعیت این است که این انتخاب‌ها بر مبنای یک چهارچوب نظری منسجم و درک عمیق از ضرورت‌های توسعه متوازن در ایران است. این استان با چالش‌های پیچیده توسعه‌ای روبه‌روست که حل آنها نیازمند رویکردی جامع و چندبعدی است:
یک - چالش ژئوپلیتیک: موقعیت مرزی استان و همسایگی با دو کشور افغانستان و پاکستان، آن را در معرض تحولات منطقه‌ای قرار می‌دهد. رویکرد نوین توسعه باید بتواند این چالش را به فرصتی برای همگرایی منطقه‌ای تبدیل کند.
دو- چالش اقلیمی: تغییرات اقلیمی و خشکسالی‌های پیاپی، بویژه در منطقه سیستان، معیشت سنتی را با بحران مواجه کرده است. راهکار این چالش در بازتعریف الگوی توسعه و متنوع‌سازی اقتصاد محلی است.
سه - چالش زیرساختی: علی‌رغم موقعیت راهبردی سواحل مکران، فقدان زیرساخت‌های اساسی مانع از بهره‌برداری از این ظرفیت شده است. توسعه بندر چابهار و اتصال آن به شبکه ریلی کشور می‌تواند نقطه عطفی در این زمینه باشد و در حال حاضر یکی از اولویت‌های اصلی دولت است.
به رغم همه این‌ها، سال‌ها عقب‌ماندگی از قطار توسعه، نیازمند توجه ویژه در تخصیص منابع است. موضوع صرفاً تخصیص منابع بودجه‌ای نیست، هر چند که البته در آن بخش نیز دولت رویکرد تحولی و ویژه‌ای را دنبال می‌کند. جبران عقب‌ماندگی استان سیستان و بلوچستان، با رویکردی چندوجهی، چه در بودجه‌ریزی دولتی و چه در جذب سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی و البته هدایت تسهیلات بانکی، دنبال خواهد شد. در درجه دوم تقویت نهادهای مدنی، حمایت از کسب‌وکارهای خرد و متوسط و ارتقای مهارت‌های حرفه‌ای اولویت‌های دولت خواهد بود. در نهایت اینکه بهره‌گیری از ظرفیت‌های ترانزیتی و تجاری منطقه، نیازمند تعامل سازنده با کشورهای همسایه و شرکای بین‌المللی است. این مسأله نیز به تأکید رئیس جمهوری، جزو دستورکارهای دستگاه سیاست خارجی کشور است و با جدیت پیگیری خواهد شد.
از سوی دیگر با در نظر گرفتن اینکه ابربحران‌های مزمن کشور، اصولاً در چند دهه گذشته پایدار بوده و راهبردهای حکمرانی برای غلبه بر آنها عمدتاً نقشی تسکین‌آمیز و موقتی را ایفا کرده است، دولت وفاق ملی یکی از اولویت‌های خود را تغییر در ساختار و فرآیند برنامه‌ریزی توسعه می‌داند. مهم‌ترین محور این تغییر به نوعی‌ گذار از برنامه‌ریزی متمرکز به برنامه‌ریزی مشارکتی است. برنامه‌های توسعه که عمدتاً از سوی کارشناسان مرکزنشین و بدون درک عمیق از واقعیت‌های محلی تدوین شده است، امتحان خود را پس داده و ناکارآمد بوده‌اند. در دولت وفاق ملی تلاش خواهد شد جوامع محلی و نخبگان منطقه‌ای نقش فعالی در فرآیند برنامه‌ریزی داشته باشند. حضور مکرر دولت در سیستان و بلوچستان و گفت‌و‌گوی مستقیم با مردم و نخبگان محلی، نمودی از این تغییر پارادایم است. تجربه نشان داده است که موفق‌ترین برنامه‌های توسعه آنهایی هستند که دانش تخصصی را با شناخت عمیق از ظرفیت‌ها و محدودیت‌های محلی تلفیق می‌کنند. مردم بومی سیستان و بلوچستان طی قرن‌ها زندگی در این اقلیم، راهکارهای خلاقانه‌ای برای سازگاری با محیط یافته‌اند که می‌تواند الهام‌بخش برنامه‌های توسعه باشد.
توسعه سیستان و بلوچستان در چشم‌انداز دولت وفاق ملی صرفاً یک پروژه عمرانی نیست، بلکه امیدواریم آغازگر تحولی بنیادین در الگوی توسعه ملی باشد. سیستان و بلوچستان می‌تواند، چنانکه اشاره شد، پایلوتی (یا نقطه شروعی) برای آزمودن رویکردی جدید در عرصه توسعه ایران باشد. در نگاه دولت این استان با همه چالش‌ها و فرصت‌هایش، می‌تواند به الگویی موفق از توسعه متوازن، درون‌زا و پایدار تبدیل شود. موفقیت در این مسیر، مستلزم درک عمیق مبانی نظری، پایبندی به اصول و البته انعطاف‌پذیری در روش‌هاست. این موفقیت نه تنها سرنوشت این خطه از ایران را تغییر می‌دهد، بلکه حتی می‌تواند آینده الگوی توسعه ملی را هم رقم بزند.

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/930324/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تفکر جهادی لازمه کار در بنیاد شهید است

28 مسجد در مبارکه آماده برگزاری آیین اعتکاف است

اصفهان سردتر می‌شود؛ تداوم آلودگی هوا تا پایان هفته

کدام استان‌ها دوشنبه 24 دی تعطیل هستند؟

فولاد مبارکه بدنبال باد و خورشید برای تولید برق

پیش بینی آب و هوای اصفهان در 24 ساعت آینده امروز یکشنبه 23 دی

«نقشه راه ارتقای مشارکت زنان در توسعه اصفهان» تدوین می‌شود

اعتکاف جوانان، یک فرصت استثنایی هدایت توسط مبلغان است

عملیات آذین‌بندی معابر و گذرگاه‌های منطقه 9 اصفهان اجرا شد

پیش بینی آب و هوای ایران امروز 23 دی / وضعیت هوای اصفهان، تهران، مشهد، اهواز + دمای دقیق

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای اصفهان ابقا شد

توزیع 212 پرس غذای گرم بین نیازمندان کاشان

شیائومی 15 اولترا با قابلیت تماس ماهواره‌ای معرفی می‌شود

هواشناسی؛ اصفهان آلوده و سردتر می شود

23 دی‌ماه؛ نقطه عطف صنعت فولاد ایران با بهره‌برداری از فولاد مبارکه

نمایشگاه بین‌المللی اصفهان میزبان صنایع مادر

از ابتدای سال تا کنون بیش از 1000دستگاه ماینر غیر مجاز در استان اصفهان کشف شده است

فوری/ کدام استان ها دوشنبه 24 دی تعطیل هستند؟

هواشناسی اصفهان طی 24 ساعت آینده | پیش بینی وضعیت آب و هوا اصفهان فردا دوشنبه 24 دی ماه 1403

ماجرای تبدیل حمام به سالن مطالعه در دانشگاه صنعتی اصفهان

سرپرست دانشگاه تهران: رابطه فرهنگی ایران و ژاپن به دیرینگی جاده ابریشم است

تشدید سرعت باد و کاهش دما پدیده غالب در اصفهان

فولادینفو: اجرای بیش از 220 پروژه توسط فولاد مبارکه در سراسر کشور

5 شمشیرباز خراسانی به اردوی تیم ملی دعوت شدند

برگزاری اعتکاف دانش‌آموزی در 83 مسجد اصفهان

خبر فوری تعطیلی مدارس اصفهان فردا دوشنبه 24 دی 1403/ آلودگی هوا خیلی شدید و بحرانی

شب چو در بستم!

مهربان‌تر از مرگ؛ وقتی روابط خانوادگی از روابط عاشقانه پیشی می‌گیرد

رونمایی از نسخه نفیس خطی منسوب به امام علی (ع)

چگونه شکسپیر بخوانیم؟

جمله ای زیبا از جین آستین

آپدیت One UI 7 چه زمانی برای گوشی سامسونگ شما عرضه می‌شود؟

اینتل خنک‌کننده‌های استوک جدید پردازنده‌های خود را معرفی کرد

752 میلیون دلار بیت‌کوین در زباله‌ها مدفون ماند

قلم S Pen در گلکسی S25 اولترا احتمالاً فاقد ویژگی‌های جذاب گذشته خواهد بود

حقوق گمرکی واردات گوشی در بودجه 1404 اصلاح شد

ایسوس کاربران ایرانی را تحریم کرد

دومینوی ریزش در بازار سهام/کام بورس تلخ شد

گاز 6420 باغ‌ویلا در اصفهان قطع شد

دستور دادگستری اصفهان درباره محسن رنانی

کلید موفقیت سازمانی و موتور محرک انگیزه کارکنان آموزش هدفمند است

مدیرکل بنیاد مازندران از برگزاری جشن پدران آسمانی در 22 شهرستان خبر داد

آخرین وضعیت شاخص آلودگی هوای اصفهان امروز یکشنبه 23 دی 1403

تعیین تکلیف تمامی اراضی کاشان تا پایان سال

نمایش‌های دانشجویی در جشنواره خندستان به صحنه می‌رود

ادارات بهارستان موظف به حمایت از تولیدکنندگان کیف‌وکفش شدند

مدیرعامل آب منطقه‌ای اصفهان ابقا شد

ارکستر ملی «شاهین» رونمایی شد

انتخاب سرمایه‌گذار برای احداث نیروگاه زباله‌سوز در اصفهان تا پایان سال جاری

قیمت تیرآهن امروز 23 دی 1403+ جدول