پیام سپاهان

آخرين مطالب

«داستان دیوار»؛ وقتی امید از دل سیاهی جوانه می‌زند فرهنگی

«داستان دیوار»؛ وقتی امید از دل سیاهی جوانه می‌زند
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - تسنیم /«حکایه جدار» داستان دل بستن و دل کندن است، داستانی که می‌تواند برای هر یک از ما الهام‌بخش این باشد که همیشه جوانه‌ها از دل سیاهی‌ها سر برمی‌آورند.
نمی‌توان از ادبیات مقاومت صحبت کرد و آثاری را که درباره فلسطین نوشته شده‌اند، نادیده گرفت. آثاری که هریک بخشی از هویت مقاومت فلسطینیان در طول چند دهه گذشته هستند و نه صرفاً یک اثر ادبی، که سندی تاریخی برای این سرزمین به شمار می‌آیند.
کتاب «حکایه جدار» یا همان «داستان دیوار» که در دومین دوره جایزه ادبی فلسطین نیز به عنوان اثر برگزیده بخش رمان معرفی شد، از جمله این آثار است. این کتاب که به قلم ناصر ابوسرور، اسیر فلسطینی، نوشته شده در سال 2022 از سوی دارالآداب منتشر شد و در دسترس علاقه‌مندان قرار گرفت.
کتاب حاضر از چند منظر قابل توجه است؛ نخست شرایطی است که نویسنده در آن اثر خود را خلق کرده است. در واقع، «حکایه جدار» محصول فضایی است که نویسنده در آن قرار گرفته است. نکته دیگر، نوع نگاهی است که نویسنده به شرایط یک زندانی دارد و راه‌هایی که او برای ادامه زندگی در پیش می‌گیرد.

پیام سپاهان

کتاب ابوسرور را در مجموع می‌توان به دو بخش تقسیم‌بندی کرد. بخش نخست کتاب، به اعتقاد مخاطبان، یک زندگی‌نامه است؛ بخشی که در آن نویسنده وقایع رخ داده برای خود در زندان را روایت می‌کند و تحلیل‌های سیاسی ارائه می‌دهد. اما بخش دوم کتاب که به نظر می‌رسد نقطه ثقل و کانون مرکزی کتاب هم هست، داستان دلدادگی یک زندانی به وکیل خود است. عشقی که در نگاه اول می‌تواند روزنه امیدی به دل او باشد، کم‌کم فضای زندان را برای زندانی تنگ و تنگ‌تر می‌کند، تا جایی که زندانی به این نتیجه می‌رسد برای دوام آوردن در شرایط فعلی باید از هرآنچه در پشت دیوار سخت و سنگی زندان است، دل ببرد؛ حتی از عشقی که گرمای زندگی را دوباره به جان او بخشیده بود.
اسیر در تلاش است تا از روش فیلسوف دانمارکی، سورن کیرکگور، در مفهوم رها کردن پیروی کند. پیروی از این روش در نهایت او را به حک کردن جمله «خداحافظ ای دنیا» بر دیوار سلول 24 زندان الخلیل درسال 1993 می‌رساند.
در آن زمان ابو سرور نه کیرکگور را می‌شناخت و نه مفهوم رها کردن او را: « به نظر می‌رسد که من از همان ابتدا می‌دانستم که باید از آزادی دست بکشم و آن دیوار را در آغوش بگیرم، کاملاً آگاه بودم که این کار را به عنوان یک مکانیسم دفاعی انجام می‌دهم که غریزه بقا آن را تقویت کرده بود. مانند هر فلسطینی که به بردگی خود آگاه و گزینه‌هایش محدود شده بود، باید آزادی خود را از دست می‌دادم تا آزاد شوم، و باید می‌مردم تا زنده بمانم.»
«دیوار» در کتاب ابوسرور را می‌توان یک نماد در نظر گرفت. او دیوار مقابل تختش در سلول را به انسانی تبدیل می‌کند که مشاور، دوست و همراهش است. چگونه یک دیوار آغشته به انواع آلودگی‌ها در سلول یک زندانی محکوم به حبس ابد می‌تواند تبدیل به دیواری فیلسوف، متفکر، منتقد و روانشناس تبدیل شود؟
ناصر ابوسرور در اواخر سال 1993 از اردوگاه عایده - بیت لحم دستگیر شد و هنوز هم در مقابل دیوار سلول خود بر روی تختش نشسته است. او از همانجا یعنی سلول شماره 33 بازداشتگاه هداریم در سال 2019، پایان رمان خود را ثبت کرد.
ابوسرور به مرور در زندان می‌آموزد که شرط بقا، رها کردن است. این تجربه‌ای است که او در کتاب خود نیز بر آن تأکید و دوست دارد با دیگران به اشتراک بگذارد. او در واقع زندگی خود را به عاملی قاطع گره زده است تا به امید و زندگی ادامه دهد، این عامل رها کردن همه چیز پشت دیوار سلول است، زیرا چسبیدن به چیزهای غیرممکن بر عذاب او می‌افزاید. او زیرکانه با انتخاب این راه، تاب‌آوری در برابر شرایط سخت را افزایش می‌دهد تا جایی که مجازات انفرادی را یک دستاورد معنوی و فرصتی برای تأمل به دور از منازعات زندان و مشاجرات فکری و سازمانی بین جناح‌ها می‌داند.
ما عادت کرده‌ایم که در ادبیات اردوگاهی شاهد وقایع زندان باشیم؛ از درگیری‌ها میان زندانیان و زندان‌بان گرفته تا شکنجه‌های مختلف جسمی و روحی، تحقیر شدن‌ها، محدودیت‌ها و ... از این منظر کتاب ابوسرور، وجه تازه‌ای از ادبیات اردوگاهی را پیش چشم مخاطب می‌گشاید و با نگاهی عمیق‌تر به احوالات روحی یک زندانی که در برزخ میان بیم و امید گرفتار است، می‌نگرد.
هرچند کتاب در قالب رمان منتشر و به عنوان یکی از نامزدهای بوکر عربی نیز مطرح شد، اما برخی از مخاطبان بر این باورند که کتاب در قالب زندگی‌نامه یا سرگذشت‌نامه می‌گنجد. نظر مخاطبان درباره «حکایه جدار» متفاوت است، برخی آن را موفق توصیف کرده و برخی نیز بر این باورند که پایان‌بندی آن می‌توانست بهتر باشد.
با وجود همه این آرا، «حکایه جدار» داستان دل بستن و دل کندن است، داستان زندگی یک انسان است در برزخ بیم و امید، داستان تلاطم‌های روحی یک انسان در محاصره دیوارهای سخت و خشن زندان است، داستانی که می‌تواند برای هر یک از انسان‌های عصر جدید الهام‌بخش این باشد که همیشه جوانه‌ها از دل سیاهی‌ها سر برمی‌آورند و باید همواره به زایش نور امیدوار بود.
نویسنده مقدمه خود را با نام سه گانه خود «ناصر مزیونه ابو سرور» امضا می‌کند. مزیونه مادر اوست، او نام پدرش را مانند معمول نیاورده و این تصادفی نیست؛ چرا که مادرش کسی است که همواره با لبخند از او استقبال می‌کرد و در دل او امید می‌کاشت.
رابطه میان این مادر و پسر نیز از جمله موضوعاتی بود که در حاشیه کتاب «حکایه جدار» مورد توجه رسانه‌ها قرار گرفته است. مادرش (ام العبد) در سال‌هایی که از ملاقات با او منع شده بود، دچار سکته‌ای شد که به عصب چشمش آسیب زد و بخش زیادی از بینایی خود را از دست داد. او در این‌باره می‌گوید: «اشک‌هایم خشک شد، شب‌ها خیلی طولانی بود، نمی‌توانستم جلوی اشک‌هایم را بگیرم. نمی‌توانستم تصور کنم که این همه سال از دیدن ناصر محروم شوم.»
ناصر که در زمان دستگیری 24 ساله بود، در دانشگاه بیت لحم در رشته ادبیات انگلیسی در سال چهارم تحصیل می‌کرد، مادرش هنوز هم کتاب‌های دانشگاهی‌اش را تا امروز نگه داشته و حتی جای آنها را هم تغییر نداده است، هر روز صبح گرد و غبار از روی آنها می‌گیرد، آنها را می‌بوسد و با اشک آنها را خیس می‌کند: «اولین کاری که بعد از بیدار شدن از خواب انجام می‌دهم این است که به اتاق ناصر می‌روم، کتاب‌هایش را بررسی می‌کنم، آنها را تمیز می‌کنم و مدام زمزمه می‌کنم این کتاب را ناصر لمس کرده و این صفحه را خوانده است و نمی‌توانم جلوی اشک‌هایم را بگیرم. با چشمان اشکبار از اتاق بیرون می.روم، من از زمان دستگیری او به این کار عادت کرده‌ام و مصمم بودم که این کتاب‌ها در جای خود باقی بمانند و شکل اتاقی که ناصر به آن عادت کرده است، تغییر نکند.»
ناصر در میان گروه چهارم زندانیانی بود که قرار بود در سال 2014 آزاد شوند، اما مقامات رژیم صهیونیستی در آخرین لحظه آن را متوقف کردند تا رؤیای 25 زندانی که همگی قبل از توافق «اسلو» دستگیر شده بودند، بر باد برود.

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/929882/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت پدر شهیدان والامقام «غلامی»

توضیحات دانشگاه صنعتی اصفهان درباره آتش‌سوزی خوابگاه

فوت کارگر در اثر ریزش دیوار

اضافه تناژ خودروهای حمل بار موجب خسارت به زیرساخت‌های شهری می‌شود

شرایط افزایش غلظت آلاینده‌های جوی در اصفهان مورد انتظار است

ضرر 8.5 میلیارد دلاری صنعت فولاد کشور به خاطر قطعی برق

بازدید وزیر صمت از کارخانه نوین الکترود اردکان یزد از شرکت‌های گروه فولاد مبارکه

استاد صادق‌زاده، خالق جلوه‌های نوین نگارگری است

تذکر به کاظمی درباره کمبود 50 هزار سرایدار مدارس

پردیس بزرگ سینمایی شهر رویاها، مجموعه در شأن برند جهانی اصفهان

تقدیر از رئیس بومی‌سازی فولاد مبارکه در اختتامیه ششمین نمایشگاه ملی فولاد ایران

اصفهان تعطیل می شود؟

کاپیتان اسبق تیم ملی در راه برگشت به لیگ برتر

اگر انسان بر هوای نفس خود غلبه کند، دین خود را حفظ خواهد کرد

خودروهای سنگین دارای بیش از 500 کیلو اضافه‌بار متوقف می‌شوند

معاینه فنی 10 هزار موتورسیکلت رایگان انجام می‌شود

آلودگی هوا در اصفهان به اوج خود رسید؛ تصمیم نهایی مدیر کل مدیریت بحران چیست؟

لیگ برتر فوتسال؛ چهارمین باخت پیاپی پالایش نفت بندرعباس رقم خور

نمایشگاه آثار نگارگری در اصفهان، پلی میان گذشته و آینده هنرهای سنتی است

وضعیت هوای این شهرهای بزرگ قرمز است! + توصیه های مهم به مردم

گفتگویی شنیدنی از سروش صحت و رشید کاکاوند

«پارتیزان» به کتابفروشی‌ها آمد؛ این‌واژه افتخارآمیز فارسی است نه فرانسوی!

اپلیکیشن هوش مصنوعی جمینای در گوشی‌های اندروید، ظاهر جدیدی به خود می‌گیرد

سری گلکسی S25 با قیمت نجومی عرضه می‌شود

تیم کوک در سال 2024 بیش از 74 میلیون دلار درآمد کسب کرد

سرمقاله وطن امروز/ یک بام و 2 هوای راویان غربی بحران

افتِ فشار تندرو‌ها

رسانه اسرائیلی: تهران و ریاض راه ترامپ را از نتانیاهو جدا می‌کنند؟

سرمقاله شهروند/ چگونه جامعه را برای مواجهه با انواع مخاطرات آماده کنیم؟

سهم 72 درصدی حقیقی‌ها از مبادلات هفتگی بازار سهام

موج بارشی در راه اصفهان؛ بارندگی پراکنده پیش‌بینی می‌شود

همایش حقوق شهروندی ایثارگران در یزد برگزار شد

پدر شهیدان والامقام «احمدرضا و عبدالصاحب غلامی» آسمانی شد

ذوب‌آهن اصفهان 53 سال در خدمت ایران

نشست اعضای اتاق بازرگانی اصفهان و اتاق ایران با مدیرعامل ذوب‌آهن اصفهان

ادارات اصفهان فردا یکشنبه 23 دی ماه 1403 تعطیل است؟ | تعطیلی ادارات استان اصفهان فردا 23 دی 1403

آماده‌ سازی ویژه چادر ملو؛ تقابل با باشگاه پرسپولیس پیش از نبرد با تیم فوتبال سپاهان اصفهان

دربی اصفهان در کیش/ کامیابی نیا از لیست خارج شد!

هنر نگارگری نباید محدود به استادان بماند

تعطیلی مدارس اصفهان فردا یکشنبه 23 دی 1403 | مدارس اصفهان فردا یکشنبه 23 دی ماه 1403 تعطیل است؟

بزرگترین اثر طبیعی ثبت ملی شده جنوب کشور تعیین عرصه و حریم شد

تلاش برای پرواز در آسمان علم

کمال کامیابی نیا از لیست ذوب آهن خارج شد؛ چالش 8 میلیاردی گاندوها در نقل و انتقالات

تداوم رفتار‌های عجیب با دختران اهواز، تبریز و اصفهان

تلاش شهرداری برای ارتقای جایگاه اصفهان در عرصه‌های ملی و بین‌المللی

پرفروش‌های بازار فرانسه از 3 زاویه؛ نویسنده، قطع بزرگ و کتاب جیبی

داده های یک شرکت رسانه ای در نروژ هک شد

طعنه مارک زاکربرگ به اپل: مدت‌هاست محصول چشمگیری نساخته‌اند

سرمقاله جوان/ منطق بی‌توجهی به منافع آمریکا

سرمقاله ابتکار/ چندخاطره کوتاه ازمرحوم آیت‌الله هاشمی