پیام سپاهان

آخرين مطالب

راهبرد‌ها و استراتژی ما در فولاد مبارکه در مرحله اول کاهش تولید ضایعات است اقتصادی

راهبرد‌ها و استراتژی ما در فولاد مبارکه در مرحله اول کاهش تولید ضایعات است
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - به گزارش می‌متالز، ماحصل این گفت‌و‌گو را در ادامه می‌خوانید.
چه میزان ضایعات فرآیندی در سال گذشته در فولاد مبارکه بازیافت شد؟ ضایعات حاصل از فرآیند فولاد در دو دسته ضایعات فلزی و غیرفلزی جای می‌گیرد. ضایعات فلزی بیشتر در واحد فولادسازی و واحد‌های نورد سرد و نورد گرم تولید می‌شود. به فراخور خط تولید، تولید بعضی ضایعات به‌عنوان یک محصول جنبی اجتناب‌ناپذیر است.
سال گذشته جمعاً حدود 500 هزار تن ضایعات فلزی تولید شده که برخی فرآوری و بازمصرف شده و برخی پس از جمع‌آوری به فروش رفته است. قسمتی نیز به دلایل محدودیت‌های زیست‌محیطی در فرآوری و فروش دپو شده است.
ضایعات غیرفلزی شامل سرباره‌های کوره‌های قوس، سرباره کوره‌های پاتیلی LF، ضایعات لجن‌های فرآیندی، غبار‌ها و نرمه‌ها، ضایعات نسوزها، ضایعات صنعتی عمومی و تخصصی مثل گریس‌ها، روغن‌ها، کاغذ، کارتن، مقوا، چوب، کاتالیست‌های مستعمل و... می‌شود.
از این ضایعات کدام‌یک قابلیت بازچرخانی و استفاده مجدد دارد؟ تقریباً همه موارد قابلیت بازچرخانی دارد، ولی ضایعات فلزی از لحاظ مالی ارزشمندند و قابلیت برگشت به ابتدای خط و به‌کارگیری در فولادسازی و تولید فولاد مذاب را دارند. لیکن فرآوری‌های اولیه‌ای نیاز دارند تا از لحاظ اندازه و تمیز بودن، قابلیت برگشت به خط تولید را داشته باشند. برخی ضایعات قابلیت فروش دارند، مثل اسلب‌هایی که کنترل کیفیت آنها را رد کرده است. این اسلب‌ها در صنایع دیگر قابل‌استفاده‌اند و به فروش می‌رسند. درخصوص برخی ضایعات فلزی به‌دلیل محدودیت‌های زیست‌محیطی مشکلاتی برای فرآوری داریم و امیدواریم در آینده‌ای نزدیک، با انجام برخی پروژه‌ها، فرآوری آنها به‌صورت محیط‌زیست‌ پسندانه انجام بشود.
این فعالیت‌های گسترده با چه تعداد نیرو صورت می‌گیرد؟ حدوداً 52 نفر همکاران امانی و 125 تا 150 نفر هم همکاران پیمانکار در این بخش فعالیت دارند.
میزان بازیافت چقدر در مقایسه با سال‌های گذشته تغییر کرده است؟ راهبرد‌ها و استراتژی ما در فولاد مبارکه در مرحله اول کاهش تولید ضایعات است و این امر بیشتر به واحد‌های تولیدی برمی‌گردد. سیاست‌ها و پروژه‌ها باید به شکلی تدوین شود و فعالیت‌ها و اقدامات به نحوی تعریف شود که ضایعات کمتری تولید شود. این اولویت اول است. ما آمار تولید، فرآوری و مصرف ضایعات را به‌صورت ماهیانه تهیه و مرتب رصد می‌کنیم. همکاران ما در ناحیه فولادسازی و ریخته‌گری مداوم و دیگر واحد‌ها اقدامات خوبی در خصوص کاهش تولید ضایعات انجام داده‌اند. به‌طور مثال، ضایعات سر و ته اسلب، ضایعات ته تاندیش، ضایعات اسلب ردشده توسط کنترل کیفیت در واحد فولادسازی، در شش‌ماهه امسال نسبت به شش‌ماهه سال قبل 11 درصد، 25 درصد و 29 درصد کاهش داشته است. درخصوص فرآوری نیز ما به میزانی فرآوری می‌کنیم که مصرف داشته باشیم. یکی از کلمات کلیدی ما در فرهنگ ضایعات «بازمصرف» است. ما به میزانی فرآوری می‌کنیم که مطمئن باشیم مصرف می‌شود. فرآوری ضایعات فلزی و دیگر ضایعات موجود را به شکلی پشتیبانی می‌کنیم که یک قدم از مصرف جلوتر باشیم؛ یعنی مقداری از ضایعات فرآوری‌شده را دپو می‌کنیم تا در ماه‌های پرمصرف، بتوانیم واحد‌های متقاضی را پشتیبانی کنیم.
روند فعالیت‌ها نسبت به قبل چه تغییراتی داشته و تأثیر آن بر کاهش هزینه‌های تولید و افزایش بهره‌وری چگونه بوده است؟ به‌طور مستقیم با کاهش تولید ضایعات، بهره‌وری افزایش خواهد داشت. ما در این خصوص برنامه‌های دیگری را هم در پیش گرفته‌ایم. اول ضایعات را شناسایی و سپس اطلس جامعی از ضایعات تولیدی در فولاد مبارکه تهیه کردیم. فولاد مبارکه مجموعه‌ای گسترده و کامل از خطوط تولید را در خود دارد، از مرحله‌ای که سنگ و کنستانتره وارد می‌شود تا مرحله‌ای که ورق‌های رنگی و ورق‌های گالوانیزه تولید و از شرکت خارج می‌شود. به فراخور تنوع این محصولات تنوع ضایعات تولیدی هم زیاد است. اطلس جامع ضایعات برای فرآوری تک‌تک این ضایعات برنامه‌ریزی دارد. چندین پروژه تعریف‌شده که بتوانیم ضایعات ارزشمندمان را فرآوری کنیم و به چرخه تولید برگردانیم یا به بازار عرضه کنیم تا هم کسب درآمدی باشد و هم از آلودگی‌های زیست‌محیطی جلوگیری شود.
چالش‌های اساسی در فرآوری ضایعات هزینه‌های زیاد انرژی و پیچیدگی فرآیند‌های گوناگون است. برای رفع این چالش‌ها چه راهکار‌هایی دارید؟ در دنیا راهکار‌های عمومی در صنعت پسماند وجود دارد که با کاراکتر R شروع و شناخته می‌شوند. این راهکار‌ها بازیافت Recycle، دوباره استفاده کردن Reuse؛ تعمیر Repair؛ بازیابی Recovery و... هستند. کلمه Recovery بیشتر برای بازیافت انرژی مطرح می‌شود. از لحاظ تکنولوژی کار‌های خوبی در این زمینه انجام شده است. به‌عنوان مثال، حدود یک‌سوم انرژی کوره‌های قوس از طریق دمای بالای غبار از کوره خارج می‌شود. در دنیا درخصوص این موضوعات کار می‌کنند تا انرژی را بازیافت کنند. ما به این موضوعات هم به‌صورت تحقیقاتی پرداخته‌ایم. موضوع بازیافت انرژی بیشتر به واحد انرژی و سیالات برمی‌گردد؛ چون حوزه‌ای تخصصی است و تقریباً موضوع نوپایی در دنیا محسوب می‎شود.
فولاد مبارکه از چه فرآیند‌ها و فناوری‌هایی برای بهبود فعالیت‌های این حوزه استفاده می‌کند؟ خوشبختانه در ساختار اولیه فولاد مبارکه موضوع بازیافت دیده شده است. در طرح اولیه کوره‌های قوس الکتریکی فولادسازی رژیم شارژ 20-80 در نظر گرفته شده، یعنی 80 درصد DRI و 20 درصد قراضه فلزی؛ بنابراین مفهوم بازیافت در این طراحی دیده شده و درصد زیادی از قراضه‌های فلزی تولیدی خود را دوباره از طریق کوره‌های قوس مصرف می‌کنیم. تولید مذاب از روش EAF یا کوره‌های قوس الکتریکی صنعتی که ما در شرکت فولاد مبارکه از آن استفاده می‌کنیم بر مفهوم تولید گندله، تولید آهن اسفنجی و ذوب از طریق EAF پایه‌گذاری شده و دلیل این امر آن است که ما از نعمت گاز و معادن سنگ‌آهن برخورداریم. برخی کشور‌ها از این نعمت کمتر برخوردارند و رژیم شارژ آنها بر مبنای طراحی کوره‌هایی است که صد درصد قراضه مصرف کنند و طبیعتاً به این سمت پیش می‌روند که قراضه دنیا را بخرند و فرآوری کنند و صد درصد تولیدشان بر مبنای قراضه است؛ ولی کوره‌های ما 80 درصد آهن اسفنجی شارژ می‌شود و وابستگی کمتری به قراضه فلزی داریم.
در راستای تولید فولاد سبز، فرآوری ضایعات فرآیندی چقدر می‌تواند بر کاهش آلایندگی‌های زیست‌محیطی مؤثر باشد؟ اساساً فولاد به دو سبک در دنیا تولید می‌شود؛ تولید فولاد از طریق کوره بلند مشابه چیزی که در ذوب‌آهن است. دسته دوم تولید از طریق آهن اسفنجی و ذوب و تولید فولاد در کوره‌های قوس الکتریکی مشابه فولاد مبارکه. در ایران، برعکس بیشتر کشور‌های دنیا، روش آهن اسفنجی گسترده‌تر و قالب‌تر است، حدود 67 درصد تولید فولاد دنیا از طریق کوره بلند و کانورتور انجام می‌شود و 30 درصد از طریق کوره‌های قوس. نکته‌ای که وجود دارد این است که بر اساس تحقیقات انجام‌شده، نسبت تولید دی‌اکسید کربن به فولاد مذاب در روش کوره بلند نزدیک 1.9 و در کوره‌های قوس از روش آهن اسفنجی و کوره قوس الکتریکی 1.47 است. اگر از روش قراضه با کوره قوس الکتریکی استفاده کنیم این عدد به 0.67 می‌رسد. با مقایسه این سه عدد نقش فرآوری و مصرف قراضه در کاهش آلایندگی محیط‌زیستی واضح می‌شود.
استفاده از قراضه چگونه می‌تواند ما را به فولاد سبز نزدیک‌تر کند؟ ما مفهومی داریم به نام چرخه عمر؛ یعنی اگر به سمت مصرف بیشتر قراضه برویم، نسبت به روش تولید آهن اسفنجی و EAF از عدد 1.47 به عدد 0.67 می‌رسیم که عدد مناسبی است.
چه برنامه‌ای برای سال آینده دارید؟ در سه‌چهار ماه پایانی سال، به‌دلیل محدودیت‌های انرژی، مصرف قراضه ما افزایش پیدا می‌کند و ما به‌دلیل برنامه‌ریزی برای تأمین قراضه برای کوره‌های قوس روز‌های پرکاری داریم. برای سال آینده پروژه‌هایی را از الآن شروع کرده‌ایم که فرآوری قراضه‌های فلزی را انجام دهیم. اقدامات لازم انجام شده است تا از اواسط سال آینده فرآوری برخی از ضایعات را که ممکن است آلودگی‌های خاصی داشته باشند با روش‌های محیط‌زیست‌پسندانه انجام دهیم.
سخن آخر؟ حوزه فرآوری ضایعات و پسماند‌ها و حوزه بازچرخانی حوزه بکری است و جای کار زیادی دارد. ما از حضور شرکت‌های دانش‌بنیان استقبال می‌کنیم و اکنون نیز با تعداد زیادی از این شرکت‌ها در ارتباطیم و انواع و اقسام ضایعات را در اختیارشان قرار می‌دهیم تا بتوانیم ضایعات بیشتری را به چرخه مصرف برگردانیم و ضمن ایجاد ارزش‌افزوده بیشتر، به کنترل و کاهش مصرف منابع و ایجاد پایداری بیشتر کمک کنیم. بی‌شک همراهی و کمک شرکت‌های دانش‌بنیان در این مسیر سبب ایجاد منافع متقابل برای فولاد و جامعه می‌گردد و سبب مباهات و افتخار مجتمع فولاد است که می‌تواند در کنار خود صنعت‌های هم‌جوار را هم پوشش دهد و باعث ایجاد اشتغال و تولید محصولات با ارزش شود.
منبع: فولاد مبارکه اصفهان

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/927463/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش سکان‌داران اقتصاد در دولت پزشکیان به نرخ‌های دلار: نمی‌خواهند پایین آید | غیرواقعی است

امضاء تفاهم‌نامه «طراحی و مهندسی مدول احیا مستقیم فولاد هرمزگان برای استفاده از گاز هیدروژن به عنوان خوراک گاز ورودی» بین شرکت‌های فولاد مبارکه، ایمیدرو و فولاد هرمزگان

عرضه عمده سهام فولاد مبارکه اصفهان

خلاصه بسکتبال آینده‌سازان – گلنور اصفهان

انتشار نخستین تصاویر از شلیک سامانه پدافندی 358 در سایت هسته‌ای نطنز – آفتاب نو | اخبار ورزشی

اگر نیروگاه سیکل ترکیبی فولاد مبارکه نبود جایگاه دهم تولید فولاد ایران در جهان حفظ نمی‌شد

احداث پاتوق‌های شهری در منطقه 4 اصفهان برای افزایش سرزندگی

تصاویری از قلب هسته‌ای نطنز؛ پدافند مقابله‌کننده با بمب سنگرشکن امریکایی را ببینید

گوگل می‌خواهد با هوش مصنوعی، دنیای فیزیکی را شبیه‌سازی کند

وان‌پلاس 13R از راه رسید؛ یک قاتل پرچمدار جدید با دوربین تله‌فوتو و تراشه قدرتمند

سامسونگ به‌طور رسمی تاریخ معرفی سری گلکسی S25 را اعلام کرد

بلینکن: حق با ترامپ بود

ره به ترکستان

حافظ منافع صهیونـیسم

تصمیمی شجاعانه

دیپلماسی در دستان نادیپلمات

سایه سنگین توهم قدرت بر سیاست‌های اردوغان در سوریه

برگزاری مانور آزادسازی مسیرهای پرتردد در منطقه 9 اصفهان

مربی صدرنشین لیگ، کاندید بهترین مربی باشگاهی جهان

15 راهکار تشویقی سکونت در بافت‌های تاریخی فرهنگی شهر اصفهان

محمد درویش، فعال محیط زیست: 8 درصد جنین‌ها به‌خاطر آلودگی هوا مرده به دنیا می‌آیند

تاخیر آغاز یک ساعته مدارس قمصر و برزک نیاسر

ادعایی درباره افزایش «مرده زایی» در اثر آلودگی هوا

درخواست دوستداران شعر و ادب فارسی برای رسیدگی به آرامگاه صائب تبریزی + فیلم

انتشار نخستین تصاویر از در سایت هسته‌ای نطنز

نخستین تصاویر از شلیک سامانه پدافندی 358 در سایت هسته‌ای نطنز

هشدار محمد درویش: شاخص آلودگی تهران به 207 رسید؛ افزایش 8 درصدی مرده‌زایی جنین

نمره قبولی به قانون درآمد پایدار شهرداری‌ها

صندوق سرمایه‌گذاری خطرپذیر فولاد مبارکه معظم و فعال است/ آمادگی 10 هزار شرکت دانش‌بنیان برای رفع ناترازی‌ها در صنعت

فولاد مبارکه شرکت پیشروی بومی‌سازی و توسعه تکنولوژی زنجیره آهن و فولاد ایران معرفی شد

بخشی از کتاب/ در زندگى کسانى هستند که مثل کتاب ها حرف مى زنند

مصطفی مستور نویسنده : من عاشق دروغم!

این قفل هوشمند جای کلید ندارد و با فناوری UWB باز می‌شود!

ایسوس پیشرفته‌ترین مودم و روترهای دنیا را معرفی کرد

این ربات پیشرفته با نور خورشید شارژ می‌شود و استخر را تمیز می‌کند!

ایده فیلم Her در دنیای واقعی؛ این گجت هوش مصنوعی را در گوش شما قرار می‌دهد

گسترش دامنه یورش مزدورهای محمود عباس به رزمندگان فلسطینی

«موشک نبود که، زلزله بود»!

زمان واریز یارانه دی ماه اعلام شد

بارش زیبای برف در نطنز

ما نیاز داریم از شهدا یاد کنیم و تبرک جوییم

کارمندان تراز مکتب سردار سلیمانی مورد تجلیل قرار گرفتند

تذکر مجلس به 3 وزیر در خصوص مشکل کامیون‌داران در مرز ترکیه

اداره ورزش اصفهان حق دخالت در انتخابات دو‌ومیدانی‌ را ندارد

اینفو: برنامه جامع زیست‌محیطی ذوب‌آهن اصفهان؛ گام‌هایی مؤثر در جهت حفظ محیط زیست

مسکن محرومان در شهرستان بهارستان ساخته می شود

شبیه سازی عملیات پدافندی مقابل بمب سنگرشکن در سایت هسته ای نطنز + فیلم

دستگیری شکارچیان متخلف با لاشه 11 تیهوی وحشی

خط 2 متروی اصفهان با تزریق منابع مالی جدید جان تازه گرفت

«مدیرعامل صندوق سرمایه‌گذاری خطرپذیر فولاد مبارکه» به عنوان چهره‌ تأثیرگذار بومی‌سازی و تکنولوژی فولاد کشور معرفی شد