پیام سپاهان

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ آنچه روزانه گم می‌شود، سوخت نیست اقتصادی

سرمقاله دنیای اقتصاد/ آنچه روزانه گم می‌شود، سوخت نیست
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - دنیای اقتصاد / «آنچه روزانه گم می‌شود، سوخت نیست» عنوان یادداشت روز در روزنامه دنیای اقتصاد به قلم موسی غنی‏‏‌نژاد است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
جناب دکتر پزشکیان، رئیس‌جمهور محترم، در سخنانی تامل‌‌‌برانگیز و نگران‌‌‌کننده فرموده‌‌‌اند؛ روزانه 20 میلیون لیتر سوخت در کشور گم می‌شود و در حالی‌‌‌که سازمان‌های دولتی متولی تولید و عرضه سوخت هستند، کسی هم پاسخگو نیست.
ایشان در پی این فرمایشات صریح و صادقانه، دستور ردیابی این موضوع را به وزرای ذی‌‌‌ربط صادر فرموده‌‌‌اند که البته جای تقدیر و سپاس دارد. اینکه دستور ردیابی به چه نتایجی خواهد رسید باید صبر کرد و دید، اما ذکر چند نکته در رابطه با این موضوع ضروری به نظر می‌‌‌رسد. منطق حکم می‌‌‌کند پیدا کردن راه‌حل هر مساله‌ای مستلزم آن است که ابتدا صورت‌مساله به درستی طرح شود. از این‌‌‌رو می‌گویند 50 درصد راه‌حل در صورت مساله است. به نظر می‌‌‌رسد گزارشی که به جناب رئیس‌‌‌جمهور داده‌‌‌اند احتمالا ناظر بر این بوده که تولید و عرضه سوخت روزانه حدود 20 میلیون لیتر بیشتر از تقاضای برآورد‌شده برای مصرف است. به سخن دیگر، مقدار مصرف واقعی 20 میلیون لیتر کمتر از مقدار تولید و عرضه در بازار است و مقصد نهایی این مازاد عرضه بر مصرف معلوم نیست. از این جهت سخن از گم شدن می‌‌‌گویند. اگر واقع‌‌‌بینانه و منطقی این پدیده را تحلیل کنیم استفاده از مفهوم گم شدن در این خصوص درست به نظر نمی‌‌‌رسد. آنچه گم می‌شود قاعدتا جایی از دیده‌ها پنهان شده و می‌توان آن را پیدا کرد، اما این 20 میلیون لیتر سوخت روزانه را که سالانه می‌شود بیش از 7 میلیارد لیتر، نمی‌توان جایی پنهان کرد. پس موضوع از چه قرار است؟ برای توضیح این پدیده باید قدری عمیق‌‌‌تر به موضوع پرداخت.
سوختی که از آن صحبت می‌‌‌کنیم یک کالاست که در بازار خرید و فروش می‌شود و طبعا دارای قیمتی است که در آن قاعدتا مقدار عرضه و تقاضا به تعادل می‌‌‌رسند. از آنجا که دولت عرضه‌‌‌کننده انحصاری سوخت است به‌راحتی می‌تواند قیمت آن را در بازار به‌طور دستوری تعیین کند. دهه‌های طولانی است که قیمت سوخت در کشور ما دستوری است و با ملاحظاتی غیر از منطق بازار تعیین می‌شود. ریشه مساله در همین «ملاحظات غیر از منطق بازار» نهفته است. منطق بازار حکم می‌‌‌کند هر کالایی به قیمت نزدیک به هزینه فرصت یا کم‌وبیش منطبق با آن فروخته شود. اینجا باید دقت کرد که هزینه فرصت به هیچ‌وجه به معنی هزینه تولید نیست و اصلا و ابدا به فرآیند تولید و هزینه‌های صرف‌شده یا به اصطلاح قیمت تمام‌شده کالا ربطی ندارد. هزینه تولید یک کالا ممکن است صفر یا نزدیک به صفر باشد، اما به قیمتی بسیار بالا در بازار فروخته شود، مانند قطعه الماسی که کسی برحسب تصادف از روی زمین پیدا می‌‌‌کند یا تابلوی نقاشی هنرمند معروفی مانند پیکاسو و طرح معروف «کبوتر صلح» وی که چند دقیقه‌‌‌ای بیشتر برای کشیدن آن وقت صرف نکرده است. از سوی دیگر، برای تولید کالایی ممکن است هزینه‌های زیادی صرف شود، اما به قیمتی بسیار پایین و حتی نزدیک به صفر در بازار به فروش ‌‌‌برسد که مصداق آن تولیدکنندگانی هستند که در بازارهای رقابتی ورشکست می‌شوند و کالاهایشان را به زیر قیمت تمام‌‌‌شده به فروش می‌‌‌رسانند؛ البته بسیاری از کالاهای تولید ‌شده از سوی سازمان‌های دولتی نیز این وضعیت را دارند. هزینه‌فرصت، آن‌گونه که در علم اقتصاد تعریف می‌شود هزینه نخستین و بهترین انتخاب جایگزین یا انتخاب بالقوه به جای انتخاب صورت‌گرفته یا انتخاب بالفعل است، از این‌‌‌رو، به آن هزینه‌فرصت از دست‌رفته هم می‌گویند. با این توصیف، منطق بازار حکم می‌‌‌کند قیمت سوخت در کشور ما به قیمتی نزدیک به هزینه‌فرصت آن فروخته شود؛ یعنی قیمتی که در بازارهای بین‌المللی، پس از کسر هزینه بازاریابی و هزینه حمل‌ونقل و دیگر هزینه‌های مبادله‌ای، می‌توان عملا به فروش رساند. نیازی به تاکید نیست که با هر محاسبه‌‌‌ای یقینا این هزینه‌فرصت چندین برابر قیمت فعلی سوخت در کشور ما خواهد بود.
علت اصلی مازاد عرضه روزانه 20 میلیون لیتری بر تقاضای مصرفی داخلی این واقعیت است که هر کس بتواند یک لیتر بنزین را به قیمت بازار داخلی بخرد و آنها را در بازارهای کشورهای همسایه به فروش برساند، سود هنگفتی عایدش می‌شود. مازاد تقاضا برای سوخت، فراتر از تقاضای مصرفی داخلی ناشی از واقعیتی است که در اصطلاح اقتصادی به آن می‌گویند؛ رانت یا رانت تفاضلی. البته این نکته مهم را هم باید اضافه کرد که وقتی قیمت بازار بسیار پایین‌‌‌تر از هزینه فرصت است تقاضای مصرفی داخلی هم به دلیل اسراف ‌(بی‌مبالاتی در مصرف) به انحای گوناگون بالا می‌‌‌رود. یکی از دلایل آشکار بالا بودن تقاضای مصرفی داخلی استفاده از وسایط نقلیه از رده خارج پر‌مصرف، از یک‌‌‌سو و بازار «اسیر» اتومبیل داخلی در دستان صنعت خودروی داخلی، از سوی دیگر است که با خیال راحت و با استفاده (یا سوءاستفاده) از حمایت‌‌‌های بی‌‌‌رویه دولتی، محصولاتی غیراستاندارد با معیارهای بین‌المللی و بسیار پر‌مصرف به مشتریان داخلی تحمیل می‌‌‌کنند. پس به‌درستی می‌توان گفت علت بالا بودن غیرمتعارف تقاضا برای سوخت در کشور ما وجود رانت نجومی ناشی از هزینه‌فرصت هنگفت سوخت از یکسو و مصرف داخلی غیراستاندارد وسایط نقلیه ناشی از صنعت خودروی به‌شدت ناکارآمد و حمایتی، ‌‌‌از سوی دیگر است. باید توجه کرد که صرف وجود چنین رانت هنگفتی در نظام اقتصادی طبیعتا ذی‌‌‌نفعان قدرتمندی را شکل می‌دهد که در واقع کاسبان رانت هستند و نفع‌‌‌شان در بقا و ‌‌‌استمرار وضع موجود است. کاسبان رانت با تکیه بر توان مالی عظیمی که در اختیار دارند گروه ذی‌‌‌نفوذ قدرتمند و البته پنهانی را به وجود می‌‌‌آورند و با هر گونه اصلاحی در وضع موجود مخالفت می‌‌‌کنند. توجیه‌کنندگان «ملاحظات غیر‌ منطق بازار» برای تعیین قیمت سوخت، مستقیم یا غیر مستقیم، آگاهانه یا ناخودآگاه، در خدمت این گروه ذی‌‌‌نفوذ هستند. برای متلاشی کردن چنین گروه ذی‌‌‌نفوذ رانت‌‌‌خوار و فاسدی، برخوردهای پلیسی و امنیتی به دلیل جایگاهش از نظر قدرت مالی و سیاسی، کمترین اثر را دارد. موثرترین برخورد روی آوردن به منطق بازار یعنی از بین بردن شرایط عینی شکل‌‌‌گیری رانت است. این کار البته در شرایط پیچیده فعلی با صرف افزایش یکباره قیمت به سطح متناظر با هزینه‌فرصت امکان‌‌‌پذیر نیست، چون فاصله بین قیمت حقیقی بازار با هزینه‌فرصت سوخت با گذر زمان و افزایش نرخ تورم به قدری زیاد شده که این افزایش شوک شدیدی به مصرف‌‌‌کنندگان سوخت و اقتصاد ملی وارد می‌‌‌آورد. به نظر می‌‌‌رسد راه‌‌‌حل معقول و مقدور در کوتاه‌مدت افزایش قیمت سوخت به اندازه تورم سالانه و متناسب با افزایش میانگین دستمزد و حقوق سالانه باشد تا از عمیق‌‌‌تر شدن شکاف میان قیمت حقیقی و هزینه‌فرصت موقتا جلوگیری شود، اما در درازمدت با اندیشیدن تدابیر جبرانی درآمدی برای اکثریت قریب‌به‌اتفاق آحاد جامعه، باید منطق بازار را برای کلیه کالاها از جمله سوخت برقرار کرد.

در هر صورت، محض اطلاع جناب دکتر پزشکیان که حساسیت فراوان و البته بحقی نسبت به تفکر علمی و کارشناسی تخصصی دارند، ناگزیر باید تاکید کنیم که گزاره گم شدن 20 میلیون لیتر سوخت سخن سنجیده و علمی نیست. همان‌گونه که پیش از این اشاره شد «گم‌‌‌شده» به‌طور منطقی جایی پنهان است که آن را قاعدتا می‌توان با جست‌وجو پیدا کرد، اما بیش از 7 میلیارد لیتر سوخت سالانه را نمی‌توان جایی پنهان کرد. این ثروت عظیم گم نشده، بلکه به علت ساختار معیوب نظام اقتصادی، با‌ سازو‌کار روشن و آشکاری که علم اقتصاد توضیح می‌دهد، نصیب رانت‌‌‌خواران حرفه‌‌‌ای و قاچاقچیان ریز و درشت می‌شود. آنچه گم شده سوخت نیست، عقل سلیم است که در زیر
گرد و غبار تفکرات غیرعلمی و شعاری پنهان شده است. راه‌حل در غبارروبی علمی و دست یافتن به گوهر بی‌همتای عقل سلیم است.

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/921550/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کار پژوهش و تحقیقات در کنار روحیه ایثارگری چالش‌ها را برطرف خواهد کرد

اختتامیه جشنواره شهید پیشرفت یادبود شهید «محمدحسین رمضانخانی» برگزار شد

اولین مرکز خصوصی دیالیز استان سیستان و بلوچستان افتتاح شد

تجلیل استاندار سمنان از همسر والامقام سردار شهید «سید رضی موسوی»

اردوی درمانی، آموزشی و فرهنگی ویژه جانبازان اعصاب و روان برگزار می‌شود

اهتمام مدیریت شهری برای تکریم کارگران شهرداری اصفهان

اتابک، نخستین وزیر احضاری به مجلس؛ 4 وزیر دیگر هم به بهارستان می‌روند

اجرای 3100 میلیارد تومان مدرسه خیرساز در کاشان

برنامه سینماهای اصفهان، امروز شنبه 1 دی + اکران «هفتاد سی» در اصفهان و قیمت بلیت

آمادگی کامل سازمان خدمات موتوری در رویارویی با بحران‌ها

انعتقاد تفاهم‌نامه استان های مرکزی، قم و اصفهان در گردشگری

فراخوانی 200 نفر از بسیجیان نصرآباد تربت جام در قالب گردان امنیتی امام علی (ع) + تصاویر

سوختگی‌ چهارمین علت مرگ‌ومیر در حوادث است

خبر مهم رئیس سازمان بورس برای سهام‌داران/ 13 هفته گرم در راه است

پیش بینی آب و هوای اصفهان در 24 ساعت آینده؛ امروز شنبه 1 دی

مصرف برق صنعتی ‌اردبیل ‌یک چهارم مصرف فولاد مبارکه هم نیست

«خوف مابعدالطبیعی» به کتاب‌فروشی‌ها رسید

ای در درون جانم و جان از تو بی خبر

انتشار کتاب «روانکاوی و انقلاب»

اپل به لغو ممنوعیت آیفون 16 در اندونزی نزدیک شد

سرمقاله جوان/ سرنوشت مرز‌های سایکس‌پیکویی

سرمقاله رسالت/ بی‌طرف نداریم

سرمقاله وطن امروز/ تحلیل‌های چروک

بازی بزرگ ترکیه در سوریه

دولت خواستار حذف 4 صفر از پول و تبدیل ریال به تومان شد

رؤیت پدیده طبیعی انقلاب زمستانی در چارتاقی نیاسر کاشان

دورهمی و یادآوری خاطرات دانش‌آموزان فریدن بعد از 40 سال

پروازهای بغداد به کیش، 48 سورتی

جزئیات بسته‌ تشویقی دریافت پروانه ساختمانی در شهر اصفهان به‌زودی اعلام می‌شود

استفاده غیر ایمن از وسایل گرمایشی، جان 24 نفر را در اصفهان گرفت

هوای اصفهان در نخستین روز زمستان در وضعیت قرمز قرار دارد

اطلس جامع پسماندها کلید تحقق اقتصاد چرخشی در فولاد مبارکه است/ تفکیک و شناسایی 95 درصد پسماندهای فولاد مبارکه

اهدا بسته معیشتی زمستانه در مناطق کم برخوردار | توزیع بسته معیشتی 1 میلیون تومانی به این افراد

خطر تخریب یکی از بزرگترین مساجد دوران قاجار در اصفهان + فیلم

اصفهان میزبان کنفرانس بین‌المللی فناوری اطلاعات و دانش

اختصاص تسهیلات مشاغل خانگی به فعالان صنایع دستی و هنرهای سنتی نایین

میانگین بارش‌ها در اصفهان 70 درصد کاهش یافته است

اصفهانی‌ها در آذر چند روز هوای پاک تنفس کردند؟

اهتمام مدیریت شهری برای تکریم کارگران خدوم شهرداری اصفهان

اصفهان میزبان کنفرانس بین‌المللی فناوری اطلاعات و دانش است

عرضه ویژه 4 کتاب به مناسبت میلاد حضرت زهرا(س)

بخشی از کتاب/ زمان خیلی زود میگذرد

یارانه سامسونگ برای تولید تراشه در آمریکا نهایی شد؛ 1.7 میلیارد دلار کمتر از رقم اولیه

سرمقاله کیهان/ چاقوی تحریم‌ها را تیز نکنید!

سرمقاله همشهری/ صهیونیسم‌ستیزی ایران از سرزمین فراعنه

سرمقاله ابتکار/ آیا باید گریه کرد؟

قیمت طلا، سکه و ارز در اولین روز زمستان 1403؛ سکه به 55 میلیون تومان نزدیک شد

روزهای گرم بازار سرمایه در راه است

تنها برای گونه کبوتر وحشی پروانه شکار صادر شد

میانگین بارش در استان اصفهان 70 درصد کاهش یافته است