پیام سپاهان

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ چرا خلاقیت‏‌ها می‏‌میرند؟ سیاسی

سرمقاله دنیای اقتصاد/ چرا خلاقیت‏‌ها می‏‌میرند؟
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - دنیای اقتصاد / «چرا خلاقیت‏‌ها می‏‌میرند؟» عنوان یادداشت روز در روزنامه دنیای اقتصاد به قلم محمدمهدی بهکیش است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
شومپیتر، اقتصاددان اتریشی، بعد از جنگ جهانی دوم نظریه «تخریب خلاق» یا Creative destruction را مطرح کرد و معتقد بود که در شرایط آن روز اروپا باید ایده‌‌های قدیمی تمرکز‌گرا توسط ایده‌‌های جدید متکی بر رقابت جایگزین کرد. شاید این نظر را بتوان در شرایط فعلی اقتصاد کشور نیز به‌کار برد که بر آن اساس لازم است ایده‌‌های کهنه اقتصاد دولتی را تغییر دهیم و بنای جدیدی از اقتصاد بخش‌خصوصی و رقابتی را برقرار کنیم. طبیعی است این امر با تمرکز بر ایده‌‌های نو فراهم می‌‌آید که در به‌کارگیری آنان مشکلات بسیار داریم. توسعه اقتصاد رقابتی نیاز به بخش خصوصی فعالی دارد که در محیط رقابتی خلاق شود و بتواند کالا و خدماتی را تولید کند که باکیفیت باشد و با قیمت رقابتی در اختیار جامعه بگذارد و نیز طبیعی است که آن تولیدات قابل صدور به کشورهای دیگر خواهد بود. پشتوانه این نظر مدل‌‌های رشد اقتصادی است که بر تاثیر گسترده تکنولوژی و بهره‌‌وری بخش خصوصی تاکید دارند.
می‌‌دانیم که در جهان امروز سرعت تاثیرگذاری تکنولوژی بر رشد اقتصادی هر روز بیشتر می‌شود؛ ولی در ایران اغلب ایده‌‌های نو به‌سرعت می‌‌میرند و به جایی نمی‌‌رسند؛ شاید به همین دلیل است که رشد اقتصادی ایران به فروش نفت و گاز و تولیدات به آن وابسته شده است و بخش غیرنفتی اقتصاد عموما برای بقا می‌‌جنگد و تنها خصولتی‌‌ها با اهرم سوبسید و قیمت‌گذاری و تعرفه بالا برای واردات کالای مشابه زنده مانده‌‌اند که مثال روشن آن صنایعی همچون اتومبیل، لوازم خانگی و ده‌‌ها صنعت دیگر است. حتی صنعت بانکداری ما دستوری اداره می‌شود و اثر رقابت در آن به‌ویژه در ارتباط با بانک‌های خارجی به ندرت دیده می‌شود. شاید به همین دلیل است که قاچاق روال معمول اقتصاد شده و سودهای کلان عاید ذی‌نفعان اقتصاد بسته و البته کاسبان تحریم می‌شود.

برای گذر از این شرایط اکثر اقتصاددانان جریان اصلی هم‌نظرند که چه باید کرد، جز آنکه نمی‌دانند این دایره بسته از کدام نقطه باید شکسته شود. آیا می‌توان به طرف حذف قیمت‌گذاری رفت یا ابتدا لازم است روابط خارجی التیام یابد تا تجارت بین‌الملل راه‌اندازی شود و رقابت از این طریق به اقتصاد کشور تسری یابد یا در ابتدا باید کسری بودجه و در نتیجه تورم را کنترل کرد؟ هر راه‌حلی مقتضیات و پیش‌نیازهای خود را دارد و البته در کوتاه‌مدت برای جامعه یا گروه‌هایی از مردم هزینه خواهد داشت. شاید بهترین نقطه برای اصلاح سیستم آن بخشی است که بتواند پشتوانه اجتماعی بیشتری داشته باشد و هزینه آن به ترتیبی به جامعه تحمیل شود که امکان افزایش درآمد در آن زمینه به وجود آمده باشد.
هر مسیری که انتخاب شود، باید با تاکید بر بهره‌‌گیری از خلاقیت مردم باشد و به راه پیش روی کشور تبدیل شود و به تجربه دیگرانی که در این راه قدم گذاشته‌‌اند نیز باید توجه شود؛ زیرا شومپیتر می‌‌گوید برای اجرایی کردن «تخریب خلاق» باید رقابت و کارآفرینی «بخش خصوصی» مورد تاکید باشد. در همین راستا
1- وزیر اقتصاد اخیرا گفته‌‌ که در جریان خصوصی‌‌سازی 23سال اخیر فقط 11‌درصد به بخش خصوصی منتقل شده و مابقی به خصولتی‌‌ها و رد دیون اختصاص یافته است. بنابراین ملاحظه می‌شود بخش خصوصی محلی از اعتنا نبوده و نیست.
2- در یادداشت نیما نامداری تحت عنوان «خستگی استارت‌آپی» به‌روشنی می‌توان دید که ایده‌‌های نو در کشور ما اکثرا با شکست روبه‌رو شده‌‌اند و بانیان آنها ایده خود را کنار گذاشته‌‌ یا مهاجرت کرده‌اند. اگر نوآوری پشتوانه فضای کسب‌وکار نداشته باشد، به‌سرعت می‌‌میرد همان‌گونه که در سال‌های طولانی این‌چنین شده است.
 3- سرمایه‌گذاری یکی دیگر از عوامل رشد خلاقیت است که بر رشد اقتصادی اثر بارزی دارد؛ هرچند در کشور ما از این امکان به اندازه کافی بهره‌گیری نمی‌شود.
خوب است به یادداشت محسن جلال‌پور تحت عنوان «داستانی فراتر از رنج» مراجعه کنیم و ببینیم که بخش خصوصی برای سرمایه‌گذاری چه مشکلاتی را تحمل کرده است تا بتواند اشتغال ایجاد کند و برای جامعه و دولت درآمد به‌وجود آورد و راه را برای صادرات بگشاید. اکثر سرمایه‌گذاری‌‌های بخش خصوصی در جامعه کم‌اثر مانده یا برای بقا به بخش خصولتی واگذار شده‌اند. البته بخش خصولتی هم با تکیه بر رانت و ممنوعیت واردات (یا تعرفه بسیار بالا) و... سودآور مانده‌اند و بدیهی است امکان رقابت در بازارهای صادراتی را از خود و بخش خصوصی سلب کرده‌‌اند.
شرایط اقتصاد کلان هم بستر فعالیت برای بخش خصوصی را محدود کرده است. تورم 30 تا 50درصدی که ریشه آن در رشد نقدینگی است، سرمایه‌گذاران و دارندگان ایده‌‌های خلاق را به طرف سرمایه‌گذاری در بازارهای غیر‌تولیدی سوق داده و جالب و تاثربرانگیز آنکه دولت خود زمینه‌ساز تورم و حباب سکه و... شده است. لایحه بودجه1404 نیز در مسیر افزایش کسری بودجه حرکت می‌کند که خود به افزایش انتظارات تورمی می‌‌انجامد.
توجه داشته باشیم که 24سال پیش ‌درآمد ایران (GDP) از ترکیه بیشتر بود و امروز درآمد کشورمان تنها یک‌سوم کشور ترکیه است‌(منبع:‌IMF). در چنین شرایطی باید نگران آینده بود و بدیهی است مسیر طی‌شده باید تغییر کند؛ در غیر این صورت جامعه نمی‌تواند حتی از نیروهای دفاعی خود پشتیبانی کند.
جایزه نوبل امسال به سه اقتصاددانی داده شد که ایده اصلی آنها ایجاد تعادل بین نهادهای مدنی و حکمرانی برای رشد و توسعه بود. نهادهای مدنی در کشور ما جایگاه مناسبی ندارند و نفوذ دولت در آنها رو به افزایش است و عضویت در اتاق‌‌های بازرگانی کشور و همچنین نحوه اداره اتاق اصناف و نهادهای اقتصادی مشابه، موید همین گرایش به طرف نفوذ بیشتر دولت در این سازمان‌هاست؛ درحالی‌که بر اساس نظریه عجم اوغلو و رابینسون، برندگان جایزه نوبل، بخش‌خصوصی باید آن‌چنان تقویت شوند تا نهادهای مدنی بتوانند در تعاملی سازنده با حاکمیت قرار گیرند و تاثیرگذار باشند.
البته لازم است اشاره شود نگرانی از زیاده‌خواهی احتمالی بخش خصوصی را که گه‌گاه به آن اشاره می‌شود، می‌توان با مکانیسم‌‌های رقابت، جلوگیری از انحصار و البته مالیات کنترل کرد. همان‌گونه که کشورهای دارای اقتصاد رقابتی این چنین کرده‌‌اند و رشد و توسعه پایداری برای جامعه خود به ارمغان آورده‌‌اند. رقابت، مکانیسم کم‌هزینه‌‌ای است که خلاقیت‌‌ها را رشد می‌دهد. بهره‌‌ نگرفتن از این مکانیسم زیان‌‌های بسیاری برای کشور ما داشته است. تخریب بنیان‌‌های رقابت و بخش خصوصی به نفع جامعه نیست. برای جلوگیری از بحران و گسترش فقر باید راه‌‌های علمی و تجربه‌شده متناسب با شرایط فرهنگی-اجتماعی را به‌کار گرفت.

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/911697/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

برنامه حضور کاروان «اهالی بهشت» در شهرستان‌های اصفهان اعلام شد

اجلاس2027 شهرهای تاریخی جهان کنش‌یار توسعه اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی اصفهان خواهد بود

اجلاس 2027 شهرهای تاریخی جهان کنش‌یار توسعه اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی اصفهان خواهد بود

باند دوم جاده کوهپایه تا پایان سال به بهره‌برداری می‌رسد

کاهش 50 درصدی آورد رودخانه‌های کارون و زاینده‌رود

فولاد مبارکه؛ نمونه‌ای موفق از تولید ثروت برای کشور است(+ فیلم)

هوای اصفهان و سه شهر خمینی‌شهر، سجزی و قهجاورستان آلوده است

مجلس رنگ و بوی بسیج گرفت

برنامه سینماهای اصفهان، امروز یکشنبه 4 آذر + اکران «زودپز» در اصفهان و قیمت بلیت

شهرداری اصفهان از احداث ساختمان‌های سبز حمایت می‌کند

کتابخوانی در تعمیق دانش طلاب نقش بنیادین دارد

تامین قطعات واگن‌های مترو نیازمند پرداخت کامل ردیف بودجه است

گزارش| سورتینگ‌داران به جان مرکبات ‌سبز شمال افتاد‌ه‌اند‌

کشف 6 تن چوب بلوط در کارگاه تولید زغال خمینی‌شهر؛یک نفر دستگیر شد

زنده نگه داشتن یاد شهدا کلید رسیدن به جامعه الهی و مومنانه است

قیمت امروز آهن آلات – یکشنبه 4 آذر 1403/ قیمت ورق سیاه همچنان ثابت

اختتامیه جشنواره علامه حلی مدرسه علمیه امام صادق(ع) چهارباغ برگزار شد

دنیای قشنگی نیست!

باید افتخار کنید!

سخنان دلنشین دکتر شکوری

زمان آغاز فصل دوم بازی Test Drive Unlimited Solar Crown اعلام شد

هواوی فعلا برنامه‌ای برای عرضه گوشی کامپکت ندارد

هزینه سفر هوایی در معرض جهــش

سرمقاله ایران/ سفر رئیس‌جمهور به سیستان و بلوچستان همراه با تأملات رویکردی

سناریوهای روابط ایران و آمریکا

سرمقاله کیهان/ درباره بزرگ‌ترین کشتار آنلاین و دگرگونی‌های اجتماعی‌اش

نسخه‌ی جدید لاریجانی

سرمقاله همشهری/ تشکیل «قرارگاه اجتماعی شهر تهران» همان مدیریت جهادی است

حق بیمه تکمیلی بازنشستگان ماهانه چقدر شد؟

قیمت طلا، سکه و ارز 4 آذر 1403؛ سکه یک کانال سقوط کرد

رالی کلاسیک سواران از شاهین شهر تا محلات

جلوگیری از فعالیت واحد آلاینده تولید ذغال چوب در خمینی شهر

آیا یاسوج به آزادراه شیراز- اصفهان وصل می‌شود؟

برنامه محمدکبیری برای کیش/ ایجاد یک منطقه آزاد نسل هفتمی

بارش برف، باران، آب‌گرفتگی و هشدار نارنجی برای کشاورزان

کندو داران زنبورهای خود را به جا‌ی گرم منتقل کنند

رفع مشکل ناترازی انرژی نیازمند برنامه بلندمدت است/ اصلاح هزینه‌ها متناسب با توان مردم باشد

هوای اصفهان و 3 شهر مجاور آلوده است

ربیعی: زمین فولادشهر شرایط برگزاری مسابقه را ندارد

عرفان طهماسبی به اصفهان می‌آید + سایت خرید بلیط کنسرت عرفان طهماسبی اصفهان، تاریخ و قیمت

چگونه می شود به دیابت مبتلا نشد؟

جدول برنامه زمانبندی خاموشی برق اصفهان فردا دوشنبه 5 آذر 1403

ناترازی ایجاد شده در مدت کوتاه به وضعیت منطقی برنمی‌گردد

بسیج یک گفتمان و تفکر انقلابی است

ناترازی انرژی در مدت کوتاه به وضعیت منطقی برنمی‌گردد

هواشناسی 1403/9/4؛ هشدار بارش برف، باران و آب‌گرفتگی در 29 استان

بخشش قاتل از اعدام به شرط خرید آمبولانس برای مناطق محروم

خطر فرونشست این استان را تهدید می‌کند/ این شکاف‌ها واقعا ترسناک هستند!

سخنان جالب نویسنده کتاب هنر ظریف رهایی از دغدغه ها

پدر عشق بسوزد!