تغییر الگوی کاشت راهکاری برای حفظ فضای سبز شهر اصفهان است
اقتصادی
بزرگنمايي:
پیام سپاهان - مدیرعامل سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری اصفهان گفت: تغییر الگوی کاشت و تأمین منابع غیرزیرزمینی از جمله راهکارهای اساسی حفظ فضای سبز شهر است که باید مورد استفاده قرار گیرد؛ این کار از حدود هفت سال پیش آغاز شد، اما تحقیقات در این زمینه در سازمان پارکها از قدمت 30 ساله برخوردار است.
مجتبی حقشناس در گفتوگو با خبرنگار ایمنا با اشاره به تغییر اقلیم، افزایش بیرویه دمای هوا و کاهش رطوبت نسبی هوا اظهار کرد: محدودیتهای منابع آب و چالشهایی که فضای سبز با آنها مواجه است، همچنین کاهش نیروی انسانی و محدودیت منابع بودجه موجب شده است که شهر اصفهان با چالشی بهنام «خزان زودرس» در تابستان سال جاری مواجه شود که در صورتی که چارهای برای این مسائل اندیشیده نشود، در آینده نهچندان دور فضای سبز با مشکل اساسی مواجه خواهد شد.
وی افزود: نیاز آبی که بر اساس میانگین دمای چند ساله گذشته برآورد شده، حدود 62 میلیون مترمکعب برای نگهداری 4000 هکتار فضای سبز است، اما در حال حاضر کمتر از 30 میلیون مترمکعب در اختیار است.
مدیرعامل سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری اصفهان تاکید کرد: فاکتور میانگین دمای کل و ریز اقلیم، یکی از عاملهایی است که برای محاسبه نیاز آبی گیاهان از آن استفاده میشود، اما این میانگین در یک تا دو سال گذشته افزایش پیدا کرده است، بنابراین عدد 62 میلیون مترمکعب نیاز آبی در شرایط کنونی چیزی حدود 80 میلیون مترمکعب است که در حال حاضر چیزی کمتر از یک سوم نیاز آبی را در اختیار داریم.
حقشناس گفت: رشته راهکاری توسط سازمان پارکها برای مقابله با این مشکلات ارائه شده است، اما درصدد هستیم راهکارها را بهروز و از آخرین متدها و روشها در این زمینه استفاده کنیم.
وی با بیان اینکه تغییر الگوی کاشت، یکی از روشهایی است که سازمان پارکها از حدود شش سال پیش آغاز کرده است، ادامه داد: هیچگونه درخت، درختچه و گیاه پوششی با نیاز آبی بالا در این شهر کاشته نخواهد شد؛ و از شش سال گذشته کاشت چمنهایی که نیاز آبی بالایی دارند در شهر ممنوع شده است و چمنهای آفریقایی و سایر گیاهان پوششی کم نیاز به آب جایگزین چمنهای پر نیاز به آب شده است.
مدیرعامل سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری اصفهان خاطرنشان کرد: برخی درختان این شهر از جمله درختان چنار، میراث چندین ساله و صدساله شهر اصفهان هستند که نیازهای آبی فوقالعاده بالایی دارند، اما نمیتوان این درختان را به دلیل نیاز آبی بالا حذف کرد.
حقشناس با بیان اینکه سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری مجبور است از سهم سایر احجام فضای سبز کم کند تا بتواند این درختان را حفظ کند، هرچند از 10 سال گذشته تاکنون نیز درخت پر نیاز به آب در این شهر کاشته نشده است، گفت: تغییر الگوی کاشت یکی از راهکار اساسی است که باید مورد استفاده قرار گیرد که این کار از حدود شش تا هفت سال پیش آغاز شده است، اما تحقیقات در این زمینه در سازمان پارکها از قدمت 30 ساله برخوردار است و از آن زمان در مرکز تحقیقات محمودآباد، سازمان پارکها گونههای بومی شهر اصفهان و شهرهای اطراف اصفهان جمعآوری شد و تحت تأثیر تنشهای محیطی قرار گرفت، همچنین گونههایی که جنبه زینتی و زیبایی داشته و مقاوم با اقلیم اصفهان هستند را شناسایی کرده و به تولید انبوه رساندیم و به تدریج در حال جایگزین کردن گونههای غیر مقاوم و با نیاز به آب هستیم.
وی افزود: از دیگر راهکارهای ما استفاده از سیستمهای آبیاری تحت فشار است که در حال حاضر حدود بیش از 50 درصد از فضای سبز شهر اصفهان تحت آبیاری تحت فشار یا آبیاری مدیریت شده است.
مدیرعامل سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری اصفهان تاکید کرد: درصدد هستیم سطح آبیاری تحت فشار را در شهر اصفهان افزایش دهیم و در چند ساله آینده به جز درختان چنار، مابقی درختان از طریق آبیاری تحت فشار آبیاری خواهند شد.
حقشناس با اشاره به اینکه استفاده از پسابهای تصفیه تکمیلی، سومین راهکار برای آبیاری فضای سبز شهر اصفهان است، گفت: اصفهان جزو نخستین کلانشهرها در کشور است که سیستم تصفیه آب تکمیلی پساب را در شهرداری راهاندازی کرده است و حدود 400 لیتر بر ثانیه تصفیه تکمیلی انجام میشود.
وی ادامه داد: این نیاز آبی حدود 30 میلیون مترمکعبی نزدیک به 10 میلیون مترمکعب تصفیه تکمیلی است و این پساب از استانداردهای روز دنیا برخوردار است.
مدیرعامل سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری اصفهان خاطرنشان کرد: علاوه بر این، مرکز بهداشت و دانشگاه علوم پزشکی نیز استانداردهای سختگیرانهای در این زمینه دارند که در حال حاضر این استانداردها ملاک عمل است و میزان استفاده آبیاری از پساب در آینده نهچندان دور باید افزایش پیدا کند، زیرا در حال از دست دادن منابع آب زیرزمینی هستیم.
کد خبر 812603
لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/911270/