پیام سپاهان

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ خطر صنعت‌زدایی زودهنگام سیاسی

سرمقاله دنیای اقتصاد/ خطر صنعت‌زدایی زودهنگام
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - دنیای اقتصاد / «خطر صنعت‌زدایی زودهنگام» عنوان یادداشت روز در روزنامه دنیای اقتصاد به قلم وحید احمدی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
سیر تحولی طی‌شده توسط کشورهای توسعه‌یافته در مسیر پیشرفت اقتصادی عمدتا یک الگوی مشابه است. این کشورها حرکت از کشاورزی به سمت صنعتی شدن را آغاز می‌کنند و سپس مسیر تبدیل شدن به اقتصاد غالبا وابسته بر بخش خدمات را طی می‌کنند. اما کشورهای در حال توسعه که اکثرا در تلاش برای تکرار تجربیات موفق کشورهای توسعه‌یافته هستند، با خطر تله‌ای به نام صنعت‌زدایی زودهنگام مواجه می‌شوند.

صنعت‌زدایی زودهنگام به وضعیتی اطلاق می‌شود که یک کشور پیش از توسعه قابل توجه بخش صنعت، به سمت گسترش سهم بخش خدمات از تولید ملی حرکت می‌کند.1 در این کشورها سطح درآمدی در وضعیت تحولی صنعت‌زدایی، کمتر از سطوح درآمدی در کشورهای موفق در موقعیت مشابه است. به بیان دیگر، این کشورها در حال تبدیل شدن به اقتصادهای مبتنی بر خدمات هستند؛ بدون آنکه تجربه صنعتی شدن مناسبی را پشت سر گذاشته باشند.
فرآیند انتقال: مطالعات اقتصادی نشان می‌دهد که بخش صنعت رشد بهره‌وری سریع‌تری نسبت به بقیه بخش‌های اقتصاد، خصوصا خدمات دارد. البته انقلاب در حوزه فناوری اطلاعات و هوش مصنوعی که در بخش خدمات جای می‌گیرند، به‌عنوان استثنا شمرده می‌شوند. به این ترتیب با بهبود بهره‌وری در صنعت، بخشی از نیروی کار در این بخش به سمت خدمات منتقل می‌شود. همچنین با گشودن درهای کشورهای در حال توسعه به روی تجارت جهانی، بخش‌ صنعت این کشورها دچار ضربه شده‌اند؛ چرا که عموما این کشورها مزیت نسبی در صنعت نداشته‌اند و به واردکنندگان محصولات صنعتی تبدیل شده‌اند. به این ترتیب، سهم اشتغال و تولید بخش صنعت در کشورهای در حال توسعه با کاهش روبه‌رو می‌شود.
اثرات منفی: برای کشورهای در حال توسعه، بخش صنعت موتور پیشران و پویای اقتصاد شمرده می‌شود. با صنعت‌زدایی زودهنگام، امکان رشد اقتصادی مشابه با آن چیزی که در کشورهای توسعه‌یافته در قرن بیستم و بیست‌ویکم مشاهده شده است و همچنین فرصت‌ همگرایی با سطوح درآمدی با اقتصادهای پیشرفته کمرنگ‌تر می‌شود. به علاوه، با کوچک‌تر شدن صنعت، امکان یافتن جایگاه مناسب در زنجیره تولید جهانی و سهم داشتن از بازارهای جهانی سخت‌تر می‌شود.
راهکارها: توسعه بخش خدمات می‌تواند بخشی از کاهش بهره‌وری ناشی از صنعت‌زدایی را جبران کند؛ اما همچنان اتفاق نظری درباره پایداری بلندمدت رشد اقتصادی از این طریق در بین اقتصاددانان وجود ندارد. از این رو، یکی از اصلی‌ترین وظایف دولت در این کشورها، تدوین سیاست‌های پایدار برای حفظ و افزایش تولید در بخش‌های با ارزش افزوده بالا است. دولت‌ها می‌توانند توسعه بخش صنعت را از طریق اقداماتی نظیر جذب سرمایه‌گذاری خارجی، مشوق‌های مالیاتی برای سرمایه‌گذاری در بخش تحقیق و توسعه صنایع بزرگ، مشوق‌های مالیاتی برای انتقال این صنایع به مناطقی که از توسعه صنعتی عقب مانده‌اند و همچنین ایجاد پارک‌های علمی و فناوری دنبال کنند. باید در نظر داشت که در اقتصادهای کوچک با منابع محدود، تخصیص منابع به زمینه‌هایی که کشور در آن مزیت نسبی دارد پراهمیت می‌شود. این سیاست‌ها کمک می‌کنند که موتور پیشران اقتصاد که همان بخش صنعت است، بتواند به حرکت خود ادامه دهد و کشور جایگاهی در زنجیره تولید جهانی پیدا کند. به این ترتیب، با گره زدن خود به بازارهای جهانی می‌توان از رشد اقتصادی کشور اطمینان بیشتری حاصل کرد.
توسعه صنعتی در ایران: صنعت‌زدایی زودهنگام یکی دیگر از موانعی است که علاوه بر تداوم خام‌فروشی، عقب افتادن از رقبای منطقه‌ای و کاهش ظرفیت واحدهای تولیدی در فرآیند توسعه صنعتی ایران در دو دهه اخیر با آن مواجه هستیم. از عواملی که باعث عدم توجه کافی به تله صنعت‌زدایی زودهنگام در کشور شده است، می‌توان به نبود پایبندی به استراتژی عملیاتی توسعه صنعتی در دستگاه بوروکراسی کشور، تحریم‌های اقتصادی و نوسانات درآمدهای نفتی اشاره کرد. در این بین، عوامل بیرونی از جمله تحریم‌های اقتصادی، عملا افق برنامه‌ریزی برای توسعه صنعتی را بسیار محدود کرده است. می‌توان نتیجه گرفت که رفع و بی‌اثر کردن تحریم‌های اقتصادی، جذب سرمایه‌گذاری خارجی و تلاش برای به‌دست آوردن جایگاه در زنجیره تولید جهانی در اولویت اقدامات برای طراحی نقشه راه توسعه صنعتی ایران قرار دارند. همچنین با توجه به منابع محدود در کشور، تخصیص درست این منابع به بخش‌هایی که می‌توانند بیشترین کمک را به رشد اقتصادی کشور کنند، ضرورت دارد. گسترش شرکت‌های دانش‌بنیان در چند سال اخیر، یکی از نقاطی است که می‌توان درباره اثربخشی سیاست‌های تشویقی اعمال‌شده بر رشد اقتصادی کشور بررسی و تحقیق کرد. به هر اندازه که این نوع سیاست‌های تشویقی باعث ایجاد شرکت‌های دانش‌بنیان در بخش صنعت نسبت به بخش خدمات شود، می‌توان امکان گریز از تله صنعت‌زدایی زودهنگام را بیشتر دانست. با توجه به آمار معاونت توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان، 7هزار و 385شرکت دانش‌بنیان در بخش صنعت و 2هزار و 674شرکت در بخش خدمات فعالیت دارند. البته بررسی تاثیر دقیق این شرکت‌ها نیازمند مطالعه ارزش افزوده آنها و همچنین میزان سرریز دانش تولیدشده آنها به دیگر بنگاه‌های اقتصادی در کشور است.
جمع‌بندی: به‌طور خلاصه، ایران به‌عنوان کشوری در حال توسعه با خطر صنعت‌زدایی زودهنگام مواجه است. کشورهای دیگری نظیر ترکیه، هند، برزیل و مکزیک نیز دچار تله‌ای مشابه هستند. در این نوشته، سعی شد به‌طور مختصر از اثرات منفی صنعت‌زدایی زودهنگام نام برده شود و همچنین راه‌حل‌های موثر برای برون‌رفت از این تله توضیح داده شود. در نوشته‌های بعد سعی بر این خواهد بود که تکه‌های دیگری از پازل سیر توسعه صنعتی و مخاطرات پیش‌رو برای رشد پایدار اقتصادی کشور شرح داده شود.

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/907663/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

لیگ برتر/ توقف تیم فوتبال جوانان نوین فولاد یزد مقابل سپاهان اصفهان + فیلم

حوادث رانندگی در اصفهان با 13 کشته و مصدوم

گردهمایی مسئولان روابط عمومی دستگاه ها و ادارات اصفهان

گروسی از تاسیسات فردو و نطنز بازدید می کند

ریشه معضلات فرهنگی کشور ناشی از بی‌توجهی به حوزه تعلیم و تربیت است

داشتن برنامه منسجم لازمه رسیدن به اهداف شهرداری است

برنامه سینماهای اصفهان، امروز پنجشنبه 24 آبان + اکران «زودپز» در اصفهان و قیمت بلیت

تاثیر خشکی زاینده رود بر جنبه های مختلف اقتصاد اصفهان| تغییر الگوی کشت صحیح نیست

اصفهان میزبان بیست‌ویکمین اجلاس شهرهای تاریخی جهان شد

آذین‌بندی ویژه شهر اصفهان به‌مناسبت 25 آبان

مهمانان کاشان در مورد سفیران عشق چه نظری داشتند؟

لیگ برتر فوتسال/ پیروزی و ادامه صدرنشینی گیتی‌پسند

اجلاسیه 6 هزار شهید دانش‌آموز و فرهنگی در اصفهان

برگزاری کارگاه آموزشی آسیب‌شناسی جریان‌های انحرافی مهدویت در کاشان و آران و بیدگل+عکس

پخت سمنوی نذری در شهرضا همزمان با دهه اول ایام فاطمیه + فیلم

برد دراماتیک سونگونی‌ها در خانه

باغ فدک یکی از جاذبه‌های مهم گردشگری و تفریحی اصفهان می‌شود

آزادراه کاشان-قم از بخش خصوصی به دولت واگذار می‌شود

سفیران عشق با استقبال کاشانی‌ها و دیگر هموطنان مواجه شد+فیلم

هدررفت 2 میلیون لیتر آب توسط 17 انشعابات غیرمجاز در قمصر

اختصاصی: مرد سال آسیا در لیگ ایران 200 گله شد

افتتاح 90 طرح آموزشی در قالب 530 کلاس درس در استان اصفهان

اداره فرهنگ زمینه را برای برگزاری نمایشگاه‌های هنرمندان فراهم کند

دیدار با خانواده شهدا، نقطه آغازین یادآوری اهمیت روز 25 آبان است

قهرمانی نماینده اصفهان در هفته شانزدهم لیگ ملی چوگان

آینده تأمین مواد اولیه فولاد مبارکه تضمین شد| تامین پایدار گندله و کنستانتره مورد نیاز

حضور چشمگیر هنرمندان گلپایگان در نمایشگاه صنایع دستی

فرهنگ‌سازی ویژه ایثار و شهادت در تابلوهای شهری اصفهان

مدعیان لیگ سالن‌ها را به آتش کشیدند/ فولاد خم شد؛ نفت اصفهان در تبریز سوخت

«مسکین اصفهانی»؛ شاعری که جنگ‌ شاعران اصفهان را به یادگار گذاشت

معمای بازرسی بی‌سابقه از «نطنز» و «فردو»؛ 2 نشانه از توافق احتمالی گروسی و پزشکیان

خیرین مدرسه‌ساز در موفقیت‌های نظام جمهوری اسلامی ایران شریک‌ هستند

جدول برنامه زمانبندی خاموشی برق اصفهان فردا جمعه 25 و شنبه 26 آبان 1403

فردا؛ شهرآورد مهابادی‌ها در هفته هفدهم لیگ برتر آذربایجان‌غربی

گروسی: جمعه از تاسیسات فردو و نطنز بازدید خواهم کرد

لیگ دسته یک فوتسال/شکست مقاومت همدان برابر رعد پدافند اصفهان

برگزاری مراسم عزاداری شهادت حضرت زهرا(س) در کاشان

فیلم|تثبیت صدرنشینی گیتی پسند اصفهان با پنج گل

تصاویر/ مراسم عزاداری دهه اول فاطمیه در حسینیه بنی فاطمه اصفهان‎

تصاویر/ یادواره محلی شهید کوچه ما روشنایی شهر است در اصفهان‎

تصاویر/ گردهمایی روابط عمومی ها با هدف برنامه ریزی کنگره ملی 24 هزار شهید استان اصفهان‎

کیفیت دوربین گلکسی A36 بهتر از نسل قبلی خواهد بود

اعتراضات مردمی در غرب؛ فروش سلاح به اسرائیل را پایان دهید

اصلاح قیمت سوخت کلید خورد؟

شعر انتخابی میثم داوودی در مرحله رقابت شاعران

شعر انتخابی مهدی خادمیان در شب دوازدهم رقابت شاعران

شعرخوانی زیبای دکتر کاکاوند

شعر انتخابی رضا رحیمی عنبران در مرحله شب دوازدهم رقابت شاعران

شعرخوانی زیبا در برنامه سرزمین شعر

هوش مصنوعی بعدی OpenAI سیستم های رایانه ای را کنترل می‌کند!