پیام سپاهان

آخرين مطالب

سرمقاله شرق/ باور به دیالکتیک مقالات

سرمقاله شرق/ باور به دیالکتیک
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - شرق / «باور به دیالکتیک» عنوان یادداشت روز در روزنامه شرق به قلم سیدمصطفی هاشمی‌طبا است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
آن موقع‌ها که دانشجو بودیم و سری پرشور برای بحث و گفت‌وگو با حاشیه‌ای فلسفی داشتیم، با کلمه‌ای آشنا شدیم که بسیار جاذبه داشت و به‌ویژه طرفداران مارکسیسم آن را به کار می‌بردند و ما هم حسب موقعیت با آن برخورد می‌کردیم و به‌ویژه وقتی چهار رکن آن را می‌گفتند، عصبانی به طریقی بر آنها خرده می‌گرفتیم. آن کلمه جذاب و خیلی شیک که معمولا به‌عنوان دهان‌بند برای مخالفان به کار می‌رفت، کلمه مبارک دیالکتیک بود. البته بعدها آهسته‌آهسته فهمیدیم که این کلمه یک پایه مارکسیسم نیست، بلکه مارکس آن را برای قانونمندکردن نظریه خود به کار گرفته است و خلاصه این‌طور فهمیدیم که دیالکتیک یعنی تضاد. حال با تسامح، تقریبا همه ترجمه دیالکتیک را تضاد معنی می‌کنند و البته در بسیاری موارد آن را برای اثبات حرف‌های خود (که ادعای نظریه‌بودن را دارند) به کار می‌برند و ازجمله کلام مولوی را شاهد می‌گیرند که می‌گوید:
به خاطر دارم زنده‌یاد دکتر حسن حبیبی کتابی از گورویج، جامعه‌شناس فرانسوی، با همین عنوان یعنی «دیالکتیک» ترجمه کرده بودند. حقیر هم نام گورویچ و حبیبی را دیدم و شروع به خواندن آن کردم، ولی هرچه بیشتر خواندم، کمتر فهمیدم. به خود دکتر حبیبی مراجعه و مشکل را گفتم، ایشان با همان خونسردی و با لبخند گفتند مثل من هستی!
صرف‌نظر از قشر دانشجو، به‌ویژه آنهایی که به کار اجتماعی و سیاسی راه دارند و به کلمه دیالکتیک علاقه دارند، آهسته‌آهسته دانشجویان قدیمی و حتی برخی طلاب حوزوی هم، اگرچه ممکن است به ظاهر کلمه علاقه نداشته باشند، اما به دلایل متعدد و شواهد واضح به مفهوم آن یعنی تضاد بسیار علاقه‌مند هستند و اصلا احساس می‌کنند که همه زندگی باید در تضاد باشد و دانسته یا نادانسته نه‌تنها کمکی به از‌بین‌بردن تضادها ندارند، بلکه به آنها دامن می‌زنند. شاید عقیده دارند که از پس تضادها، حقیقت نمایان و جایگزین آن می‌شود، چیزی شبیه گفته مارکس درباره تبدیل کمیت‌ها به کیفیت. مثل آنکه کمیت آب در نقطه‌ای از حرارت به بخار تبدیل می‌شود.
اما مگر می‌شود همه تضادها را دوست داشته باشند و دیالکتیک همه جای جامعه را گرفته باشد و هیچ‌کس درصدد رفع تضادها یا احیانا نرم‌کردن تضادها نباشد. البته کم‌و‌بیش می‌توان در مواردی آن را یافت، مثل ریاست جمهور محترم که تضادها را می‌خواهد به وفاق تبدیل کند و البته امتیازدهی را وفاق می‌خواند، ولی خود در ریل فروهشتگر تضاد حرکت می‌کند و عملا نمی‌تواند یا نمی‌خواهد کاری کند.
می‌خواهید چند مورد از تضادها را ذکر کنم: تا سیه روی شود آنکه در او غش باشد. تضادها هم از جنس مادی است و هم معنوی! البته در مثال‌ها ریز و درشت وجود دارد ولی همگی را می‌توان از یک جنس به‌شمار آورد. مثلا ارز برای نیازهای تولیدی کارخانجات نمی‌دهیم ولی می‌گوییم نداریم و با همان ارز اتومبیل وارد می‌کنیم. از کسر بودجه رنج می‌بریم و آن را باعث تورم و... می‌دانیم ولی بودجه را انبساطی با رشد 40 درصد می‌نویسیم، از آلودگی هوا رنج می‌بریم و هیچ فکری برای اتومبیل‌های موجود و در دست ساخت نمی‌کنیم، با نداشتن ارز بنزین وارد می‌کنیم ولی جلوی قاچاق و خروج بنزین و گازوئیل را نمی‌گیریم (یا نمی‌توانیم بگیریم).
شبکه‌های اینترنتی را فیلتر می‌کنیم ولی همه از‌جمله برخی مسئولان با فیلترشکن از آنها استفاده می‌کنند و پست می‌گذارند. از بازسازی‌نشدن روستاها و بافت‌های فرسوده سخن می‌گوییم ولی در شهرها مظاهر تجملی را رشد می‌دهیم. از رشد جمعیت سخن می‌گوییم ولی امکان ازدواج را روزبه‌روز سخت‌تر می‌کنیم. از رشد فرهنگ و آموزش و تربیت بچه‌ها می‌گوییم ولی بودجه مدارس دولتی را قطع می‌کنیم و اصلا به امر تربیت توجهی نمی‌کنیم.
از جوان‌گرایی می‌گوییم ولی پیرمردها را به کارهای اصلی کشور می‌گماریم. از توجه به حمل‌ونقل عمومی و ریلی می‌گوییم ولی آنها را در بدترین شرایط نگه می‌داریم. 
از کمبود آب و خطرات نابودی زمین و کشاورزی می‌گوییم ولی هیچ توجهی اجرائی به آن نمی‌کنیم. از اجرای برنامه هفتم توسعه می‌گوییم ولی در بودجه برای اجرای مفاد آن جایی نمی‌گذاریم. فضای جنگ و دشمنی با آمریکا حاکم بر کشور را 40 سال است لمس می‌کنیم ولی در داخل سیاست‌های لیبرالیستی و تورمی را دنبال می‌کنیم و طوری وانمود می‌کنیم که روابط خارجی تأثیری در زندگی مردم ندارد. از دولت قبل خرده می‌گیریم که اوراق قرضه فروخته و دولت را بدهکار کرده‌اند ولی خودمان اوراق بیشتری منتشر می‌کنیم. از ورود کالای قاچاق گله‌مند می‌شویم ولی عملا برای قاچاقچیان ارز و سکه به بازار می‌ریزیم. از جذب سرمایه خارجی می‌گوییم ولی در مقابل صدور سرمایه نه‌تنها ساکتیم، بلکه ابزار آن را فراهم می‌کنیم. از بهداشت مردم سخن می‌گوییم ولی هیچ فکری برای آلوده‌شدن رودخانه‌ها و آب‌های زیرزمینی نمی‌کنیم. از احیای توریسم خارجی می‌گوییم ولی عملا فضا را برای نیامدن آنها فراهم می‌کنیم. اینها فقط نمونه‌هایی از کار است. به تضادهای سیاسی و سیاست‌های خارجی هم نمی‌پردازیم ولی اگر بخواهیم نمونه روز را بگوییم، همین لایحه بودجه انبساطی است که در مجلس انبساطی‌تر خواهد شد، درحالی‌که سایه جنگ و گرفتاری‌های خارجی و دشمنی‌های خارجی‌ها و مشکلات مرزی و تورم و رکود را در پیش داریم و به‌جای بودجه انقباضی، بودجه انبساطی می‌نویسیم. دولت هم می‌گوید هرجا را که دست بگذارم، صدا بلند می‌شود. خلاصه روی ریل افزایش تضادها حرکت می‌کنیم. آیا واقعا به این باور رسیده‌ایم که تغییرات کمّی و افزایش تضادها به تغییرات کیفی می‌انجامد؟ و آیا عمدا کسانی ریل‌گذاری نمی‌کنند که نهایتا تغییرات کیفی در کشور روی دهد؟ کمی به این موضوع فکر کنیم، شاید علاج واقعه را قبل از وقوع بتوانیم.

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/900997/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

لزوم جذب خیرین برای تهیه زیرساخت‌های ورزشی

جمع آوری کمک‌های مردمی در زرین شهر برای مردم غزه و لبنان + فیلم

دیدار جمعی از دانش آموزان خوانساری با خانواده سردار شهید حجت اله میرشفیعی

اجرای طرح شهید عجمییان در 96مدرسه کاشان

ساعت بازی چادرملو اردکان و ذوب آهن جمعه 11/آبان/1403

بافت‌های تاریخی باید سرزنده شوند

روش تهیه غذای مجلسی بدون گوشت

وضعیت بحرانی فرونشست زمین در اصفهان

موافقت با راه اندازی دو رشته هنری وانسانی در دانشگاه کاشان

تبلیغ میدانی طلاب مدرسه علمیه آیت‌الله اعتمادی (ره) کاشان

در ایران بیش از 1400 شهر تاریخی داریم

33 پل برای گذر از آلودگی هوای اصفهان

تشکیل کارگروه تخصصی هوش مصنوعی در اصفهان

ثبت «مجمع شهرهای تاریخی ایران »در یونسکو بسترساز فعالیت‌های هدفمند است

نجات 830 هزار خانوار ساکن بافت‌های تاریخی در اولویت قرار گیرد

افتتاح مدرسه خیرساز در بخش پادنای سمیرم

برگزاری نمایشگاه "گنجینه‌های جاده ابریشم: فرهنگ و هنر ایرانی" در گوانجو

بمبی که ممکن است به‌زودی منفجر شود؛ نکونام و رضاییان در اصفهان

دلت را خانه ما کن!

با آنکه دلم از غم هجرت خون است!

تمام مشخصات فنی گوشی جدید وان پلاس 13 لو رفت

بازی Cyberpunk 2077 و بسته‌الحاقی آن برای مک عرضه می‌شوند

گوگل‌پلی برای میزبانی از اپلیکیشن‌های هدست واقعیت ترکیبی آماده می‌شود

کانادا ایران را در فهرست تهدیدهای سایبری قرار داد

افت شدید در بازار آیفون 13

سرمقاله همشهری/ باور 373، ‌ پدافند شگفتی‌ساز ایران

سنت جدید دولت پزشکیان

سرمقاله آرمان ملی/ هزینه هنگفت صهیونیست‌ها

روزنامه رسالت/ قدرت ملی!

فرزین: بازار نیما به بازار ارز توافقی منتقل می‌شود

مدرسه علمیه دارالعلم اسلامی کاشان با جمع‌آوری کمک‌های مردمی از غزه حمایت کرد

امام جمعه بهارستان: ملت ایران محاسبات دشمنان را برهم می‌زنند

امیدآفرینی مهمترین معروف در جامعه است

توزیع عادلانه خدمات در همه مناطق شهری، سیاست اصلی دوره ششم شورای شهر است

بیش از 1400 شهر کشور موزه بی‌سقف است

برنامه سینماهای اصفهان، امروز پنجشنبه 10 آبان + اکران «زودپز» در اصفهان و قیمت بلیت

ثبت 54 کاروانسرا در یونسکو طی دو سال اخیر

تنفس برای گروه‌های حساس در اصفهان سخت شد

بارش‌های پراکنده برخی مناطق اصفهان را فرا می‌گیرد

نمایندگان اصفهان به دنبال صعود در جدول

گیتی پسند _کراپ الوند/ جنگ تمام عیار درنصف جهان

پیوند آثار تاریخی گذشته با زندگی امروز هنر است

محدودیت تردد رفت و برگشت در محور بهارستان به اصفهان

«مجمع شهرهای تاریخی ایران» باید در یونسکو ثبت شود

برداشت ذرت علوفه‌ای در اردستان آغاز شد

تاکید مدیر عامل بانک ملی ایران بر جذب منابع پایدار و انضباط مالی در همایش بررسی عملکرد اداره امور شعب اصفهان

هنر پیوند دهنده آثار تاریخی گذشته با زندگی امروز است

بافت تاریخی شهرها باید سرزندگی خود را حفظ کند

بزرگ: بازی سختی با سپاهان داریم/ آلومینیوم در هفته های اخیر عالی بود

آغاز اجلاس مجمع شهر‌های تاریخی کشور در اصفهان