ثبت جهانی آثار اصفهان نقش مهمی در حفظ و معرفی میراث تاریخی کشور دارد
اجتماعی
بزرگنمايي:
پیام سپاهان - استاد تمام دانشگاه نیوکاسل انگلستان با اشاره به پروندههای الحاقی و پروژههای در دست بررسی همچون نقش رستم، کلیسای وانک، طاق بستان و محور فرهنگی شهر اصفهان گفت: ثبت جهانی این آثار میتواند نقش مهمی در حفظ و معرفی میراث غنی فرهنگی و تاریخی ایران داشته باشد.
به گزارش خبرگزاری ایمنا، علی مدنیپور در شصتوچهارمین نشست از سلسله نشستهای وبیناری بازآفرینی شهری با موضوع «فرایند ثبت میراث جهانی ایران و نقش آن در حفاظت و ترویج ارزشهای میراث فرهنگی» که به همت محمدعلی ایزدخواستی، مدیرعامل سازمان نوسازی و بهسازی شهر اصفهان، بهعنوان رئیس دبیرخانه انتقال تجربیات بازآفرینی منطقه دو کشور برگزار شد، اظهار کرد: در حال حاضر 196 کشور عضو مرکز میراث جهانی است و تعداد اعضای کمیته معمولاً در واقع 21 کشور تعداد عضو اصلی هستند که هر چهار سال یکبار نیز بر اساس سهمیههایی که وجود دارد، جابهجا میشوند.
وی با بیان اینکه اهداف کلی این طرح شامل پنج محور اصلی است که به نام «پنج سی» شناخته میشود، افزود: نخستین هدف، اعتبارسنجی فهرست میراث جهانی با هدف ایجاد تعادل جغرافیایی در حوزههای فرهنگی و طبیعی است و این اقدام به تأیید و حفظ آثار برجسته جهانی کمک میکند.
استاد تمام دانشگاه نیوکاسل انگلستان تاکید کرد: دومین طرح حفاظت از میراث جهانی؛ اطمینان از حفاظت مؤثر از آثار فرهنگی و طبیعی از اهداف اصلی این کنوانسیون است که این اقدام با توجه به تجربه جنگهای جهانی و آسیبهای وارده به میراث فرهنگی تدوین شده است.
مدنیپور گفت: سومین هدف، ظرفیتسازی با تمرکز بر ارتقای ظرفیت و توسعه در این حوزه، کمک به آمادهسازی پروندههای نامزدی و درک بهتر اجرای کنوانسیون صورت میگیرد.
وی ادامه داد: چهارمین هدف، ارتباطات است و اهمیت آگاهیبخشی عمومی و جلب مشارکت مردم در حمایت از میراث جهانی و کنوانسیون 1972 در این بخش تأکید میشود.
استاد تمام دانشگاه نیوکاسل انگلستان خاطرنشان کرد: نقش جامعه پنجمین هدف است که موجب تقویت نقش جوامع در حفاظت و اجرای کنوانسیون میراث جهانی هدف دیگری است که به دنبال جلب همکاری فعال اجتماعات است.
مدنیپور گفت: تاکنون 1223 اثر در فهرست میراث جهانی ثبت شده که شامل میراث فرهنگی، طبیعی و ترکیبی است و بعضی از این آثار به دلایل مختلف در خطر قرار دارند و برای حمایت از آنها صندوقهای اعتباری مختلفی تأسیس شده است، همچنین بعضی آثار به دلیل رعایت نکردن معیارها از فهرست خارج شده است.
وی افزود: در حال حاضر 168 کشور از 196 کشور کنوانسیون میراث جهانی را امضا کردهاند؛ کشورهای آفریقایی (47 کشور)، عربی (19 کشور)، آسیا و اقیانوسیه (43 کشور)، اروپا و آمریکای شمالی (52 کشور) و آمریکای لاتین و جزایر کارائیب (33 کشور) جزو امضا کنندگان هستند.
جمهوری اسلامی ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو جایگاه دهم را دارد و دارای 28 اثر ثبتشده است
استاد تمام دانشگاه نیوکاسل انگلستان تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو جایگاه دهم را دارد و دارای 28 اثر ثبتشده است و این آثار شامل میادین تاریخی، محوطههای باستانی، بازارها و مناظر فرهنگی و طبیعی متعددی است که از ابتدای انقلاب اسلامی و بعد از پایان جنگ به مرور زمان ثبت شده است.
مدنیپور گفت: از جمله این آثار میتوان به میدان نقش جهان، تخت جمشید، چغازنبیل، تخت سلیمان، شهر سوخته، بم، باغهای ایرانی و کاروانسرایهای تاریخی اشاره کرد.
وی ادامه داد: ایران با همکاری نهادهای مختلف توانسته برخی از این آثار را به خوبی حفاظت و مرمت کند و ثبت این آثار، نهتنها ارزش فرهنگی و تاریخی آنها را به جهان نشان میدهد، بلکه با مشارکت مردم و نهادهای دولتی موجب تقویت گردشگری و حفظ میراث ملی نیز شده است.
استاد تمام دانشگاه نیوکاسل انگلستان با اشاره به اهمیت ثبت میراث فرهنگی و طبیعی ایران در فهرست جهانی یونسکو، به مسیر طی شده برای ثبت آثار مختلف اشاره کرد و خاطرنشان کرد: این مسیر نیازمند برنامهریزی، مستندسازی و هماهنگیهای بینالمللی و ملی است.
مدنیپور گفت: مسیر راهآهن خلیج فارس تا دریای خزر، ثبت کاروانسراها، قناتها و باغهای ایرانی و محورهای فرهنگی از جمله دستاوردهای مهم کشور در این زمینه بوده است.
وی افزود: تاکنون بخش زیادی از استانهای کشور از مزایای ثبت جهانی آثار بهرهمند شدهاند و تلاشها برای افزودن برخی مناطق کمتر توسعهیافته همچون چهارمحال و بختیاری و ایلام به این فهرست ادامه دارد، ثبت جهانی موجب بهبود مدیریت و حفاظت از این آثار میشود و نقش مهمی در انتقال این میراث به نسلهای آینده و تقویت اقتصاد گردشگری دارد.
استاد تمام دانشگاه نیوکاسل انگلستان با اشاره به اینکه برخی پروندهها همچون هگمتانه و مرکز تاریخی همدان ابتدا با مشکلاتی مواجه بوده است، اما سرانجام با دفاع موفقیتآمیز در یونسکو به ثبت رسید، تاکید کرد: طی کردن مسیر آمادهسازی، ارزیابی و دفاع از این آثار نیازمند همکاری و حمایت همهجانبه مسئولان محلی، مردم و نهادهای مختلف است.
مدنیپور به معیارهای بینالمللی ثبت آثار در فهرست جهانی اشاره کرد و گفت: این آثار باید دستکم یکی از ده معیار یونسکو را برآورده کنند، از جمله شاهکاری از نبوغ خلاقانه بشری بودن، نشان دادن مراحل مهمی از تاریخ زمین یا حفاظت از زیستگاههای طبیعی مهم است، همچنین معیارهای ملی نیز همچون تنوع جغرافیایی و موضوعی، حفاظت و مدیریت پایدار و حمایت مردمی از اهمیت ویژهای برخوردار است.
کوه دماوند بهعنوان یکی از مهمترین آثار طبیعی کشور نیازمند برنامهای چندجانبه برای حفظ و توسعه است
وی با اشاره به پروندههای الحاقی و پروژههای در دست بررسی همچون نقش رستم، کلیسای وانک، طاق بستان و محور فرهنگی شهر اصفهان اضافه کرد: ثبت جهانی این آثار میتواند نقش مهمی در حفظ و معرفی میراث غنی فرهنگی و تاریخی ایران داشته باشد.
آمادگی ایران برای ثبت جهانی آثار تاریخی و طبیعی با همکاری فراملی و مشارکت مردمی استاد تمام دانشگاه نیوکاسل انگلستان تصریح کرد: سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کشور بر آمادگی برای حفاظت و معرفی آثار تاریخی و طبیعی ایران تاکید دارد و به گفته یکی از مدیران این سازمان، پروژههای متعددی از جمله حرم حضرت امام رضا (ع)، شهر تاریخی اصفهان، کرانه دز و محور فرهنگی تاریخی در دست بررسی و برنامهریزی است.
مدنیپور اظهار داشت: علاوهبر این، کوه دماوند بهعنوان یکی از مهمترین آثار طبیعی کشور نیازمند برنامهای چندجانبه برای حفظ و توسعه است.
وی افزود: میراث فرهنگی و طبیعی ایران از جمله غارهای نمکی، جنگلهای زاگرس، کوه سبلان و درختان کهنسال میتواند در فهرست جهانی یونسکو به ثبت برسد، اما این امر به همکاری و همت گسترده نیاز دارد.
استاد تمام دانشگاه نیوکاسل انگلستان تاکید کرد: برنامههای آینده شامل ثبت آثار فراملی و پیوستن به پروندههای مشترک با کشورهای همسایه است و برای مثال، محور ساسانی غرب ایران تا مدائن، محور تیموری از خراسان تا هندوستان و پیوستن قناتهای دیگر کشورها به پرونده قناتهای ایران در دستور کار قرار دارد، همچنین پروژههایی برای الحاق باغهای ایرانی همچون پاکستان و هندوستان نیز مطرح شده است.
مدنیپور گفت: برای حفاظت از آثار تاریخی، تدوین اسناد مدیریتی و برنامههای حفاظتی ضروری است و باید مدیریت و مستندسازی این آثار تقویت شود.
وی ادامه داد: حفاظت بدون مشارکت مردم ممکن نیست و باید کاری کرد که مردم احساس کنند این آثار متعلق به خودشان است.
استاد تمام دانشگاه نیوکاسل انگلستان با اشاره به مشکلاتی همچون نبود زیباسازی شهری، ساختوسازهای نامنظم و نصب کابلها و تابلوهای بدون هماهنگی در شهرهای مختلف همچون همدان، اصفهان، شیراز و مشهد تصریح کرد: بهسازی و ساماندهی این فضاها نیازمند برنامهریزی و اقدامات هماهنگ است.
مدنیپور از همکاری مردم و نهادهای مختلف در مرمت و حفاظت آثار تاریخی تشکر کرد و خواستار توجه بیشتر به ارزشهای کهن و بافت تاریخی در مقابل توسعههای نوین شد.
کد خبر 797124
لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/894230/