پیام سپاهان

آخرين مطالب

برج‌ها، نزدیک‌ترین امانت‌داران تاریخ به آسمان اجتماعی

برج‌ها، نزدیک‌ترین امانت‌داران تاریخ به آسمان
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - برج یک بنای استوانه‌ای یا چند پهلو است که همیشه ارتفاع آن از پهنای آن بیشتر است، برج‌ها از گذشته‌های دور توسط بشر مورد استفاده قرار می‌گرفتند و از قدیم‌الایام برای اهداف خاصی مثل دیده بانی و دفاع ساخته می‌شدند.
به گزارش خبرگزاری ایمنا، برج یک بنای استوانه‌ای یا چند پهلو است که همیشه ارتفاع آن از پهنای آن بیشتر است، برج‌ها از گذشته‌های دور توسط بشر مورد استفاده قرار می‌گرفتند و از قدیم‌الایام برای اهداف خاصی مثل دیده بانی و دفاع ساخته می‌شدند؛ بیشتر برج‌های قدیمی ایران به صورت حصاری استوانه‌ای و مستقل در نزدیکی دیوار شهرها یا قلاع قرار دارند، اما برخی از آن‌ها را می‌توان در داخل شهرها نیز مشاهده کرد.
این برج‌ها کارکردهای دیگری غیر از کارکردهای استراتژیک داشتند و به عنوان بخشی از بناهای دیگر یا یک بنای مستقل مانند برج آرامگاهی به شمار می‌رفتند؛ آن‌ها با معماری زیبا و نقش و نگارها و گچ‌بری‌های زیبایی که آن‌ها را آراسته‌اند، از جاذبه‌های شهرهای کهن ایران هستند و ما را با معماری اصیل و زیبای ایرانی آشنا می‌کنند که در ادامه به معرفی تعدادی از آن‌ها می‌پردازیم.
برج گنبد قابوس برج گنبد قابوس یا گنبد کاووس برج قابوس یکی از نخستین آثار معماری به شیوه رازی است و در کنار دیگر برج‌های آرامگاهی طبرستان، در یک مجموعه از برج‌هایی قرار می‌گیرد که در دوره حکومت زیاریان و باوندیان ساخته شدند و دارای ویژگی‌های مشابهی هستند؛ درون برج گنبد قابوس هیچ جسدی دفن نشده‌است؛ با این حال این بنا کاربرد آرامگاهی داشته‌است.
برج گنبد، بلندترین برج تمام‌آجری جهان به‌شمار می‌آید که ارتفاع ساختمان آن 52 متر از پای برج است و بر روی تپه‌ای به بلندای 15 متر قرار دارد که بخشی از پایه را درون خود جای داده‌است؛ برج قابوس به شکل یک استوانهٔ دَه‌پر طراحی شده و طرحی ساده دارد و تنها تزئین آن دو کتیبهٔ یکسان به زبان عربی و خط کوفی است که به متنی سجع‌گونه، نام بانی اثر و تاریخ شروع به ساخت بنا را روی آن نوشته‌اند.
برج گنبد قابوس از سال 1310 شمسی با شمارهٔ 86 در فهرست آثار ملی و از سال 2012 میلادی در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده‌است.

پیام سپاهان

برج مهماندوست این برج که در زبان محلی، برج معصوم‌زاده نامیده می‌شود، مربوط به دوره سلجوقیان است و در جنوب روستای مهماندوست در شهرستان دامغان و مغرب مایل به شمال امام‌آباد قرارگرفته‌است؛ در قسمت جنوبی این برج تپه باستانی مهماندوست و در سمت شرقی آن قبرستان روستاهای مهماندوست واقع شده‌است؛ برج مهماندوست شبیه برج طغرل شهر ری بوده که قسمتی از ساختمان آن خراب شده ولی قسمت باقی‌مانده قدمت آن را تأیید می‌کند.
این بنا بر روی پایه مدور بنا شده اما بدنه برج به صورت دوازده ضلعی دیده می‌شود؛ همچنین برج در قسمتی به استوانه تغییر شکل داده و همین تغییر شکل، برج مهماندوست را به برجی خاص تبدیل کرده است؛ در ورودی برج روی یکی از اضلاع قرار دارد؛ شعاع داخلی برج 8 متر و عرض هر ضلع حدوداً 1.23 متر است. ارتفاع برج نیز به 14.5 متر می‌رسد.
در قسمت فوقانی برج سه ردیف مقرنس کار شده و در بالای آن، دو کتیبه وجود دارد که دور تا دور بنا را گرفته‌اند؛ یکی از کتیبه‌ها در بالای برج و به خط کوفی (که تاریخ ساخت بنا را نشان می‌دهد) است و دیگری به خط بنایی و در بالای کتیبه قبلی جای داده شده است.
از دیگر تزئینات بنا، آجرکاری‌های هر ضلع بناست؛ ریزبینی آجرکاری در معماری و ساخت برج مهماندوست آنچنان بالاست که لبه آذین‌بندی‌های قرنیز برج، تیز بریده شده است و این موضوع حتی دورتر از پایه برج نیز مشخص است؛ اهمیت دیگر این بنا به دلیل داشتن طاق‌نما و قطار مقرنس آجرکاری است؛ این اثر در تاریخ 12 اسفند 1315 با شماره ثبت 277 به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

پیام سپاهان

برج کاشانه بسطام این برج بلند و زیبا در جنوب شهر بسطام و در شمال شهرستان شاهرود و جنوب خاوری مسجد جامع بسطام است که تاریخ بنای آن بر اساس کتیبه سر در ورودی، سال 700 قمری است؛ گفتنی است ارتفاع این برج 20 متر است و در بالای برج نوشته‌ای به خط کوفی دیده می‌شود که در آن نام الجایتو ثبت شده است و ارتفاع برج کاشانه از درون 24 متر و از بیرون به نزدیک به 20 متر می‌رسد؛ همچنین شکل خارجی آن چند ضلعی منتظم چند ضلعی است.
در بالای برج کاشانه دو حاشیه از آجرهای بزرگ وجود دارد که روی آن مطالبی نوشته شده که در ضلع جنوب غربی این برج روی یک آجر کلمه بسم‌الله الرحمن الرحیم با خط ثلث بسیار زیبایی دیده می‌شود؛ هر چند تاریخ بنای این برج در پرده‌ی ابهام است اما مردم بسطام بر این عقیده هستند که این بنا در دوره‌ی زرتشتیان آتشکده شهر بسطام بوده است.
برخی از شرق‌شناسان از جمله آندره گدار بر این گمان است که این بنا از آثار غازان‌خان مغول و نام اصلی آن غازانه بوده که به مرور زمان و بدون توجه به اصل آن کاشانه نامیده شده است؛ در دوره‌های بعد از اسلام، از این برج برای دیده‌بانی بسطام استفاده می‌شد و با توجه به اسلوب ساختمان و عوامل دیگر، این بنا به رصدخانه بسیار شبیه به نظر می‌رسد؛ برج کاشانه در سال 1310 به شماره 69 در فهرست آثار تاریخی به ثبت رسیده است.

پیام سپاهان

برج شیخ شبلی برج شیخ شبلی در مرکز شهر دماوند در استان تهران و در میان دو محله قدیمی این شهر به نام‌های «قاضی» و «فرامه» قرار دارد؛ که بر اساس نام شیخ ابوبکر دلف بن حجدر شبلی نام‌گذاری شده است. این بنای تاریخی، یادبود شیخ شبلی است؛ اما خبری از قبر در سرداب این مقبره نیست؛ شیخ شبلی از طرف حاکمان طبرستان به‌عنوان امیر دماوند منسوب شد و دوران صدارت وی در شهر دماوند یکی از بهترین دوره‌ها در تاریخ این شهر به حساب می‌آید؛ چراکه مردم این شهر در این زمان افزایش عدالت، رفاه و البته امنیت را تجربه کردند و بنابراین طبیعی بود که شیخ شبلی محبوبیت زیادی در میان مردم داشته باشد؛ محبوبیت شیخ شبلی در میان مردم دماوند به‌قدری زیاد بود که پس از درگذشت ایشان در سال 334 هجری قمری در شهر بغداد تصمیم گرفتند که بنای یادبودی برای شیخ شبلی در شهر دماوند بسازند؛ به این ترتیب، در قرون چهار و پنج هجری قمری مصادف با دوره حکومت سلجوقیان، برج زیبای شبلی ساخته شد که در قدیم به آن «پاگنبذ» می‌گفتند.
این برج ابتدا به صورت هشت‌ضلعی و به ارتفاع 10 متر بنا شد و در دوره‌های بعدی، آجرکاری به سبک سلجوقیان روی آن صورت گرفت؛ بدنه برج، گره‌چینی و تزئینات آجری زیبایی دارد و گنبد مخروطی شکل آن، دارای 8 تَرک است که با زاویه تند به طرف رأس متمایل می‌شود؛ برج شبلی به سبک سردابه ساخته شده و چهارگوش است که با چندین پله از در ورودی برج به قسمت سردابه راه دارد.
گنبد داخلی به صورت کروی و عرقچین که سطح زیرین آن به شیوه معماری خاص آجرکاری طرح جناغی متحدالمرکز شده که یکی از شاهکارهای معماری آن زمان است؛ تزئینات برج با سبکی خاص و متفاوت از یکدیگر ساخته شده است و در مجموع 30 قاب ˈاسپرˈ در بنا به کار رفته که 22 قاب تزئینات اسپر بنا را تشکیل می‌دهد و هشت قاب دیگر که در زیر گنبد به کار رفته همگی به صورت مستطیل شکل افقی ساده که در هر ضلع تکرار شده که بیانگر هنر بی نظیر معماری ایرانی است.
این برج در تاریخ 29 خرداد سال 1351 هجری شمسی با شماره ثبت 920 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.

پیام سپاهان

کد خبر 796407

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/893902/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نیروی انتظامی، ایثارگرانی همراه در تاریخ پرفراز و نشیب جمهوری اسلامی ایران

مثلث طلایه داران گردشگری ایران بین سه شهر تاریخی و فرهنگی در شیراز ترسیم شد

داوران هفته هفتم لیگ برتر فوتبال مشخص شدند

قالیشویان یادآور حماسه مردم کاشان است

ذوب آهن – آلومینیوم؛ جنگ برای تکرار!

روایتی جدید از مراسم سنتی مذهبی قالیشویان کاشان + فیلم

این افراد نه اهل میدانند و نه دیپلمات

دکتر بیژن در دربی، مهدوی و محمدی برای سرخابی‌ها

اصفهان کریدور علم و فناوری کشور است

از هواداران تشکر می کنم/ امیدوارم فردا شاهد حضور حداکثری آنها باشیم

بررسی 14 پرونده از فعالان اقتصادی در کوهپایه

افتتاح پلیس راه مهاباد در سه راهی دارلک

◄ سفر به شهر مسجد سلیمان، شهر اولین ها در دامنه های زاگرس

اقامه نماز جمعه اصفهان فردا به امامت حجت الاسلام و المسلمین محمودی

تکمیل رینگ پساب اصفهان تا پایان 1403

سرمربی تیم فوتبال آلومینیوم اراک:شرایط روحی تیم ما بهتر از گذشته است

استقرار 70 پایگاه جمع آوری کمک‌های مردمی در اصفهان برای کمک به لبنان

پروانه‌های مقاومت در شهر زندگی شعار جشنواره کودک

فیلم نشست خبری محمد ربیعی قبل از بازی با آلومینیوم + لینک دانلود

سرمربی تیم فوتبال باشگاه ذوب آهن: بازی به بازی پیش می رویم

ربیعی: دورانی طولانی از فولادشهر، نگرانم کرده است

بازی کردن در اصفهان همیشه سخت بوده/ ذوب‌آهن تیم خوب و محترمی است

500 میلیون تومان، هزینه ورودی لیگ برتر هندبال/16 قهرمانی برای هندبال اصفهان ثبت کرده‌ایم

ربیعی: دوری طولانی از فولادشهر، نگرانم کرده است

سرمربی آلومینیوم: بازی کردن در اصفهان همیشه سخت بوده/ ذوب‌آهن تیم خوب و محترمی است

ربیعی: مدت زیادی است در فولادشهر تمرین نکرده ایم!

ربیعی: باید مراقبت ویژه‌ای از زمین فولادشهر شود

ربیعی: باید مراقبت ویژه‌ای از زمین فولادشهر شود/ جوان‌گرایی همیشه اعتقادم بوده

سرمربی آلومینیوم: بازی کردن در اصفهان همیشه سخت بوده

شعرخوانی زیبای هوشنگ ابتهاج

صحبت های جالب دکتر قمشه ای

IBM اولین مرکز داده کوانتومی اروپا را در شهر کوچکی در آلمان تاسیس می‌کند

بهترین گوشی‌های پرچمدار و میان‌رده بازار از نگاه بنچمارک آنتوتو

زمان بندی معرفی iPhone SE 4 و مشخصات تراشه و حافظه رم آن لو رفت

نخستین خریداران گلکسی S24 FE در برخی بازارها هدایای ویژه‌ای گرفتند

بازار در نگرانی

شوک موشکی به بازار نفت

گمانه‌زنی «آکسیوس» درباره واکنش اسرائیل

دو قرن رنج کارگران معدن زغال سنگ

خط قرمز پوتین؟

فایننشال تایمز: حمله اسراییل به لبنان شرایط را برای هریس دشوارتر می‌کند

در پناهگاه بمانید

مقاله جنجالی جوان درباره دانش ساخت «سلاح هسته‌ای»

چرا موشک‌های ایران شلیک شدند؟

روایت «سی ان ان» از شوک موشکی جدیدِ ایران به اسرائیل

پرداخت وام ازدواج فرزندان بازنشستگان کشوری

وداع با پیکر پهلوان زورخانه و استاد نامی مرشدی کشور

پیکر مطهر شهید «محمد خاکی زاده» در همدان تشییع شد

نخستین یادواره 83 شهید اهل سنت شهر کرمانشاه برگزار شد

برداشت چین دوم حنا در دلگان سیستان و بلوچستان آغاز شد