پیام سپاهان

آخرين مطالب

سرمقاله ایران/ استعفا از نمایندگی و ماجرای یک تعارض حقوقی مقالات

سرمقاله ایران/ استعفا از نمایندگی و ماجرای یک تعارض حقوقی
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - ایران / « استعفا از نمایندگی و ماجرای یک تعارض حقوقی » عنوان یادداشت روزنامه ایران به قلم علی‌اکبر گرجی اَزَندَریانی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
استعفای نماینده منصوب رئیس‌جمهور در سمت معاونت امور توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست‌جمهوری و رأی مخالف اکثریت نمایندگان مجلس شورای اسلامی به آن، پرسش‌های حقوقی و سیاسی متعددی را مطرح کرد. یک پرسش این است که آیا اساساً نمایندگی ملت استعفاپذیر است؟ پرسش دوم این است که آیین‌ها و تشریفات الزام‌آور این استعفا کدامند؟ پرسش سوم هم به استعفاهای سیاسی گروهی و امکان‌پذیر بودن آن برمی‌گردد. پرسش چهارم به رویکرد نهاد دادرس اساسی(شورای نگهبان) مربوط می‌شود. در یادداشت زیر می‌کوشیم به برخی از این ابهام‌ها نوری بتابانیم.
از منظر حقوقی اگرچه اصل 63 قانون اساسی بیان می‌کند که «دوره نمایندگی مجلس شورای اسلامی چهار سال است، انتخابات هر دوره باید پیش از پایان دوره قبل برگزار شود به طوری که‏ ‏ کشور در هیچ زمان بدون مجلس نباشد.» و بر این اساس نمی‌توان دوره نمایندگی وکلای ملت و نیز عمر مجلس را به کمتر از 4 سال فروکاست، با این حال ممکن است تعدادی از نمایندگان در این مدت به دلایل متفاوتی از انجام خدمت نمایندگی بازمانده یا کناره‌گیری کنند. طبیعی است، نظام حقوقی باید این واقعیت را پیش‌بینی و مدیریت کند.
از آنجا که نمی‌توان افراد را بر خلاف میل و اراده به خدمتگزاری در عرصه‌ای وادار کرد، در شرایطی که فردی به هر دلیل به این نتیجه رسیده باشد که شرایط باقی ماندن در کسوت نمایندگی مجلس را ندارد، از منظر منطقی و اخلاقی در چنین مواردی، به صورت استثنا، بهتر است مسأله استعفا را آسان‌سازی کرد. پسندیده‌تر آن است که واکنش مجلس به استعفا به گونه‌ای نباشد که یادآور وزن‌کشی‌های جلسه رأی اعتماد، انگیزه‌های سیاسی، انتخاباتی و انتقام‌جویانه باشد. از این منظر، بهتر بود مجلس همراهی بیشتری انجام می‌داد تا از بروز شائبه‌های این‌چنینی جلوگیری شود. بویژه آنکه انتصاب آقای حسین‌زاده حائز پیام همدلی و وحدت بود و بازکردن راه حضور اقلیت‌ها در مناصب عالی حکومتی امیدهای بسیاری را در جامعه ایجاد کرد که مخالفت مجلس با آن پاسخ شایسته‌ای به برنامه امیدآفرینی نبود.
این مخالفت، اما از دیدگاه حقوقی با دو ارجاع قانونی مواجه بود؛ نخست ماده 90 آیین‌نامه داخلی مجلس که می‌گوید «هر نماینده که اعتبارنامه او به تصویب رسیده است می‌تواند از مقام نمایندگی استعفا دهد. پذیرش استعفا موکول به تصویب مجلس است.» و دیگر استفساریه شورای نگهبان در سال 1360 که تصریح دارد: «نماینده مجلس شورای اسلامی با قبول و عهده‌دار شدن یکی از مشاغل دولتی در حکم مستعفی از نمایندگی است هر چند به طور رسمی استعفا نداده باشد یا استعفایش در مجلس قرائت نشده باشد.»

ازمنظر حقوقی و در چهارچوب نظریه دولت قانونمدار، باید توجه داشت که در رده‌بندی هنجاری و سلسله‌مراتب قوانین، تفاسیر دادرس اساسی (شورای نگهبان) اعتبار بالاتری نسبت به قوانین و مقررات دارد و در حکم قانون اساسی است. بر همین اساس آیین‌نامه‌ها و قوانین عادی و ارگانیک نمی‌توانند تفسیر پاسدار قانون اساسی را بلااثر و کان لم یکن کنند. وقتی تفسیری وجود دارد باید به آن عمل کرد و نمی‌توان با این دلیل که قدیمی است و یا چنانکه ریاست محترم مجلس گفت «درباره آن رایزنی شده» آن را کنار گذاشت.
تفسیر شورای نگهبان تنها به دو طریق قابل نسخ است:
1- بازنگری قانون اساسی به‌ گونه‌ای که در آن تصریح شود، فلان تفسیر باطل است. 2- اینکه از سوی اعضای شورای نگهبان یا سران سه قوه با رهبری استفساری صورت بگیرد و شورای نگهبان تفسیر جدیدی ارائه دهد.
در وضعیت فعلی، هیچ‌کدام از این موارد رخ نداده است و به دیگر سخن، اکنون همان قاعده تفسیری دهه شصت حاکم است. مطابق این قاعده، پذیرش منصب در دولت به منزله خروج از کسوت نمایندگی و مفروض‌ دانستن استعفاست. در این حالت، اساساً نیازی به طی تشریفات طولانی رأی‌گیری و تصویب مجلس نیست.
در این شرایط از آنجا که در تعارض میان قانون عادی و یک تفسیر شورای نگهبان به عنوان دادرس اساسی، تفسیر ارجحیت دارد و استفساریه مزبور هنوز کاملاً معتبر است و به محض پذیرش مسئولیت، استعفا به صورت خودبه‌خود مطرح شده و نماینده مستعفی شناخته می‌شود.
در عین حال برای حل وضعیت پیش آمده توجه به دو امکان قانونی دیگر نیز متصور است؛ نخست آنکه هیچ محدودیتی برای تکرار استعفای نمایندگان مجلس وجود ندارد. نماینده می‌تواند بلافاصله استعفای خودش را تکرار کند و این استعفا می‌تواند در دستورکار مجلس قرار گیرد. طبیعی است در چنین صورتی احتمالاً با توجه به گفت‌و‌گوهایی که در فضای عمومی ایجاد شده رأی مجلس هم تغییر پیدا کرده و احیاناً تعدیل شود. امکان دیگر تأسی به ماده 86 آیین‌نامه داخلی مجلس است که نماینده پس از 100 ساعت غیبت متوالی یا 250 ساعت غیبت نامتوالی در جلسات رسمی به صورت خودکار مستعفی شناخته می‌شود. این راه شاید جنبه اخلاقی نداشته باشد اما به هر حال راه‌حلی است که در آیین‌نامه پیش‌بینی شده است. هر چند همچنان بهترین رویکرد آن است که نمایندگان مجلس به اراده همکار خودشان احترام بگذارند. ضمناً، با برگزاری انتخابات میان‌دوره‌ای حقوق انتخاب‌کنندگان نماینده مستعفی محفوظ خواهد ماند.

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/891623/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نشست استاندار همدان با بانوان استان و تجلیل از مادر سه شهید چنگیزی

سفر گروه جهادی درمان و سلامت تشکل‌های شاهد و ایثارگر به بیرجند

سردار جلالی: اجرای پدافند غیرعامل در نقاط استراتژیک ابلاغ شد

ساماندهی کامیون‌داران بعد از وانت‌بارها در اردبیل

هواشناسی هشدار داد/ آلودگی هوا تشدید می‌شود

هوش مصنوعی به مدیریت بهتر منابع در شهر کمک می‌کند

کوهپایه‌زاده:درمعرفی سرمربیان تیم‌های پارالمپیکی عجله نداریم

مادرانی که میراث اصفهان را با قصه‌هایشان زنده نگه داشتند

هواشناسی ایران1403/10/2؛ هشدار افزایش آلودگی هوا در تهران

دل بیدار من بر مردم خوابیده می گرید!

خواندن شعری زیبا در وصف حضرت فاطمه (س)

چالش‌های قانونی جمینای؛ جنگ بر سر آینده جستجو و هوش مصنوعی

سرمقاله سازندگی/ درس از گذشته

سرمقاله اعتماد/ ناترازی نظام رسانه‌ای ایران

سرمقاله هم میهن/ استقبال از یک موضع

کیهان نوشت: دور افتخار مدعیان اصلاحات با میراث شهید رئیسی

سرمقاله جمهوری اسلامی/ الزامات نگاه به مردم

5 علت واریز نشدن سود سهام عدالت مشخص شد

مناسبت روز/ یکشنبه، 2 دی

افزایش 46 کیلومتری خطوط اتوبوس تندرو در شهر اصفهان

قدرتمند‌ترین پهپاد رزمی ایران در کاشان مستقر است/ شاهد 149 ساخت ایران؛ 13 بمب را در یک پرواز حمل می‌کند

هشدار زرد هواشناسی نسبت به تشدید آلودگی هوا

روز متفاوت مدعیان در آغاز نیم فصل دوم لیگ برتر بسکتبال

برگزاری مراسم شادیانه مادرانه در کاشان

صحبت های جالب دکتر شکوری

حرکت روح در بدن را نمیبینی!

سگا ایده راه‌اندازی یک سرویس اشتراکی مشابه با گیم پس را بررسی می‌کند

بازی Borderlands 4 از کراس پلی پشتیبانی می‌کند

سرمقاله خراسان/ مادرانگی از خانه تا قلب جامعه

سرمقاله دنیای اقتصاد/ بسیار اندک، بسیار دیر

دلار نزدیک به 29 درصد گران شد/ آل‌اسحاق: قیمت دلار تا این عدد تغییر می‌کند

زمان واریز عیدی 1403 بازنشستگان تامین اجتماعی مشخص شد

مشخصات مادربردهای B850 و B840 جدید گیگابایت و ایسوس افشا شد!

معماری خاص یک خانۀ سنتی- مدرن در اصفهان

جنگ نرم جوانان انقلابی در برابر مستشاران آمریکایی

این 3 قابلیت مهم iOS همچنان در macOS وجود ندارند

معادله قاچاق سوخت بی جواب است؟/ استارت تحقیق و تفحص از وزارت نفت خورد

صدور هشدار آلودگی هوا برای10 شهر+ اسامی

اقتصاد ایران جان گرفت یا نفس مصنوعی کشید؟

انتقال 12 مصدوم تصادف اتوبوس در محور یاسوج به اصفهان؛ مرگ یک نفر در محل حادثه

مدارس کدام مناطق اصفهان یکشنبه 2 دی 1403 تعطیل است؟

ساعت فعالیت تمامی مدارس این شهرستان تغییر کرد

تصادف دلخراش اتوبوس و کامیون در محور یاسوج- اصفهان

10 درصد از حمل و نقل کالا و مسافر کشور به اصفهان اختصاص دارد

تصادف دلخراش اتوبوس و کامیون در جاده یاسوج- اصفهان

تجهیز تاکسیرانی به 50 دستگاه تاکسی برقی

امشب در این نقاط پایتخت برف می بارد

سقوط سنگ در چالوس/ 2 خودرو آسیب دیدند

سرمربی تیم فوتبال ملوان: نتیجه عادلانه نبود

ربیعی: چمن فولادشهر به سود حریفان است