سرمقاله جام جم/ نگران تکرار تجربه برجام با پذیرش FATF
مقالات
بزرگنمايي:
پیام سپاهان - جام جم / « نگران تکرار تجربه برجام با پذیرش FATF » عنوان سرمقاله روزنامه جام جم نوشته علیرضا سلیمی است که میتوانید آن را در ادامه بخوانید:
این روزها در عرصه رسانهای و سیاسی دوباره بحث FATF مطرح است و برخی از لزوم پیوستن به این معاهده سخن میگویند.
واقعیت این است که جمهوری اسلامی 90 درصد از 41 بند FATF را پذیرفته اما اکنون با این پرسش اساسی مواجهیم که در قبال پذیرش این تعهدات چه مزایایی دریافت کردیم یا میکنیم؟
در شرایط کنونی 37 بند از تعهدات این معاهده پذیرفته شده و به صراحت باید گفت کمتر عضوی از اعضای این پیمان، این حجم از تعهدات را پذیرفته است. این موضوع حاکی از آن است که غربیها به جای رفع مشکل در پی بهانهجوییاند؛ بنابراین باید از پزشکیان پرسید که آیا تضمینی وجود دارد که ایران با پذیرش همه بندهای FATF همه مشکلاتش حل میشود و غربیها دردسر جدیدی برای کشورمان ایجاد نمیکنند؟
مگر بعد از پذیرش 90 درصد بندهای FATF، تحریمها بهشدت افزایش پیدا نکرد و حتی دو برابر نشد؟
موضوع پذیرش FATF مشابه انعقاد معاهده برجام است. در همان مقطع رهبر انقلاب هشدار دادند که هیچ تضمینی وجود ندارد که بعد از پیوستن ایران به برجام، غربیها به تعهد خود عمل کنند.
نکته دیگر اینکه برجام برای ما تجربهای تاریخی بود و وقتی این قرارداد امضا شد شاهد بودیم حتی به جواد ظریف، وزیر خارجه وقت بنزین هم ندادند و در همان ایام رئیس وقت بانک مرکزی اذعان کرد که توافق هستهای هیچ دستاوردی برای کشورمان نداشت. طبعا باید به این پرسش پاسخ داد که آیا این تجربه تاریخی مسیر راه آینده ما را روشن میکند.
حقیقت این است که ما به مذاکره اعتقاد داریم منتها گفتوگویی از موضع برابر که انتفاع و حقوق ما در آن لحاظ شود. اساس مشکل هم این است که برخی مذاکره میکنند برای مذاکره و نه برای منافع ملی. پیوستن به هر معاهدهای اگر موجب فشار بیشتر بر مردم شود و در حال حاضر هم تضمینی وجود نداشته باشد و کسی هم نتواند تضمین دهد که با پیوستن به FATF تحریمها رفع خواهد شد، طبعا اصرار برای پذیرش تعهدات بیشتر به مصلحت نیست.این روزها که بحث پیوستن به FATF دوباره مطرح شده برخی عنوان کردهاند که منتقدان این موضوع با گشایشهای اقتصادی برای کشور مخالفند. در حالی که این مسأله واقعیت ندارد، بلکه باید گفت مذاکره و موضوع پیوستن به معاهدات بینالمللی باید مابهازا و انتفاعی برای کشور داشته باشد.
لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/889493/