پیام سپاهان
بحران خشکسالی در سرچشمه زاینده‌رود و کارون + فیلم
چهارشنبه 26 دي 1403 - 15:37:42
پیام سپاهان - شهرستان کوهرنگ که سرچشمه رودخانه‌های زاینده‌رود و کارون است دچار خشکسالی بی‌سابقه‌ای است و کمبود بارش در این منطقه به اوج رسیده است. - اخبار استانها -
به گزارش خبرگزاری تسنیم از شهرکرد، چهارمحال و بختیاری که به‌عنوان یکی از مناطق مهم تأمین منابع آبی کشور شناخته می‌شود، در سال‌های اخیر با بحران جدی کمبود بارش مواجه بوده است.
این استان که به دلیل شرایط کوهستانی و طبیعت خاص خود همواره یکی از نواحی پربارش ایران محسوب می‌شد، اکنون کاهش معنادار بارندگی را تجربه می‌کند. براساس داده‌های هواشناسی، میزان بارش در سال زراعی جاری نسبت به میانگین بلندمدت با کاهشی حدود 63 درصد مواجه شده است. این روند زنگ خطری جدی برای منابع آبی و زیست‌بوم منطقه است.
عوامل متعددی در کاهش بارش‌ها و بروز خشکسالی در چهارمحال و بختیاری نقش داشته‌اند که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به تغییرات اقلیمی اشاره کرد. افزایش گازهای گلخانه‌ای و گرم‌شدن کره زمین سبب شده تا الگوی بارش‌ها تغییر کند. این تغییرات نه‌تنها میزان بارندگی را کاهش داده، بلکه نفوذپذیری و جذب آب در خاک را نیز مختل کرده و منابع آب زیرزمینی را با بحران مواجه کرده است.
ضرورت مدیریت درست منابع آبی/بحران در سرچشمه زاینده‌رود و کارون
بررسی‌ها نشان می‌دهد که کاهش بارش‌ها تأثیر مستقیمی بر منابع آبی این استان داشته است. بسیاری از رودخانه‌ها، چشمه‌ها و سفره‌های زیرزمینی که منابع اصلی تأمین آب در این منطقه به شمار می‌روند، در سال‌های اخیر با کاهش حجم آب مواجه شده‌اند.
شهرستان کوهرنگ یکی از شهرستان‌های این استان است که با بحران کمبود بارش روبروست، این شهرستان سرچشمه رودخانه‌های کارون و زاینده‌رود است و کمبود بارش در این شهرستان، منابع آبی مذکور را دچار چالش کرده است.

پیام سپاهان

چهارمحال و بختیاری که همواره به‌عنوان یکی از مناطق استراتژیک آبی ایران مطرح بوده، اکنون در خط مقدم بحران کمبود بارش قرار گرفته است. آینده این استان به شدت وابسته به مدیریت درست منابع آبی و تطبیق با شرایط اقلیمی جدید است؛ امری که نیازمند همکاری تمامی نهادها، کارشناسان و شهروندان است.
خشکسالی شدید در کوهرنگ/کمبود 63 درصدی بارش در استان
معصومه نوروزی در این خصوص در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در شهرکرد، اظهار داشت: تا 22 دی ماه امسال شهرستان کوهرنگ 227 میلیمتر بارندگی داشته است، در حالی که باید تا این موقع سال 439 میلیمتر در این شهرستان بارندگی می‌شد که 212 میلیمتر کمبود بارش دارد و دچار خشکسالی شده است.
وی عنوان کرد: بارش‌های سال زراعی جاری استان چهارمحال و بختیاری نسبت به بلندمدت باحدود 165 میلیمتر کاهش بارش نسبت به بلندمدت معادل 63 درصد کمبود بارش را تا الان داشته است. بر این اساس تا تاریخ مذکور در کشور، پس از استان کهگیلویه و بویراحمد، استان چهارمحال و بختیاری با 165 میلیمتر کاهش بارش نسبت به بلندمدت دومین استان کم بارش است.

پیام سپاهان

مدیرکل هواشناسی چهارمحال و بختیاری تصریح کرد: تا پایان 1403 الگوهای هواشناسی بارش‌ها را کمتر از نرمال نشان می‌دهند، اگرچه انتظار داریم که تا نیمه اول بهمن ماه مقداری شرایط بارشی بهتر شود. بر اساس آخرین برآوردها الگوهای بارشی برای بهار بارندگی ها را نرمال نشان می‌دهند.
وی اضافه کرد: از لحاظ جهانی گازهای گلخانه‌ای همانند CO2 و متان باعث شده که دمای کره زمین به طور میانگین افزایش پیدا کند که طی سال‌های اخیر حدود 1.5 درجه سانتی‌گراد افزایش پیدا کرده است، این در حالی ست که افزایش 0.1 درجه سانتی‌گراد افزایش پیامدهای زیادی دارد حال اگر 1.5 درجه افزایش داشته باشد پیامدهای بسیار بیشتر و در ابعاد وسیعتر خواهد داشت.
تغییرات اقلیم معضلات جدی را پیش خواهد آورد
نوروزی تشریح کرد: افزایش دمای کره زمین و گرمایش جهانی که تنش‌های زیادی به بخش‌های منابع طبیعی، محیط زیست، گیاهان، جانوران و ... وارد می‌کند باعث شده الگوهای آب و هوایی به هم بریزد، یعنی در جاهایی دچار کمبود بارش شدید می‌‌شویم و سیستمی در آنجا تشکیل نمی‌شود و در جاهایی هم بارش‌های حدی رخ می‌دهد که ممکن است سیلاب‌های شدید داشته باشد.

پیام سپاهان

نوروزی گفت: پیش‌بینی شده که تا 100 سال آینده همچنان این افزایش دما وجود داشته باشد، مگر اینکه کشورهای دنیا طبق پروتکل‌هایی که مقرر کرده‌اند کره زمین را به سمت کربن صفر میل دهند یعنی گازهای گلخانه‌ای که در اثر سوخت‌های فسیلی که در کارخانجات و ... استفاده می‌کنند کاسته شود و به سوخت‌های نو مثل انرژی‌های خورشیدی و انرژی‌های بادی روی بیاورند و نفوذ کربن را به جو کنترل کنند که دما تعدیل شود.
وی مطرح کرد: در این صورت افزایش دمای زمین به نحوی کنترل می‌شود، اما با شرایط فعلی پدید‌ه‌های حدی خواهیم داشت که در این صورت یا خشکسالی داریم یا بارش‌های خیلی شدید سیل‌آسا خواهیم داشت یا آتش‌سوزی‌های طبیعی در اثر خشکی سطح زمین، وزش بادهای شدید یا سیل‌های شدید که در نتیجه تغییر اقلیم اتفاق می‌افتند.
مدیرکل هواشناسی استان خاطرنشان کرد: یکی از مخاطرات مهم سال‌های آتی برای بشر تغییر اقلیم و پیامدهای آن است که به صورت سیلاب، خشکسالی، آتش‌سوزی مراتع و جنگل‌‌ها، خشک شدن مراتع، کاهش کشاورزی و تحت تأثیر قرار گرفتن اقتصاد کشورها و‌ ... است.
انتهای پیام/7540

http://www.sepahannews.ir/fa/News/931418/بحران-خشکسالی-در-سرچشمه-زاینده‌رود-و-کارون---فیلم
بستن   چاپ