پیام سپاهان - سالهاست سایه آلودگی از سر اصفهان کم نمی شود و یا شاید برخی نمی خواهند دست آلودگی را از این استان کوتاه کنند چراکه لازمه این امر دست کشیدن از منفعتی بزرگ است که صنایع و کارخانهجات مختلف در این استان برای کشور و به ویژه پایتخت دارد.
استفاده مداوم از مازوت در نیروگاهها برخلاف قولهای تکراری و هر ساله مسئولان، آلایندگی ذوب آهن اصفهان با کمترین فعالیت در راستای بهبود فرایندهای زیست محیطی و آلاینده بودن دیگر کارخانهجات مانند فولادمبارکه و صنایع مستقر در شهرکهای صنعتی به رغم فعالیتهای زیست محیطی بیشتر فولادمبارکه نسبت به بقیه صنایع و فعالیت کورههای آجرپزی که دهها سال است بحث انتقال آنها مطرح است در کنار موضوع مهم خشکی چند دهه ای زاینده رود، امروز شرایط اصفهان را به جایی رسانده است که هر ساله رتبه نخست آلودگی کشور را کسب می کند، آن هم در زمینه خطرناک ترین نوع آلودگی یعنی آلودگی صنعتی در پاییز و زمستان و ترکیب آن با آلایندگی ناشی از گردوغبار و ریزگرد در بهار و تابستان.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
اکنون اصفهان به عنوان یکی از مراکز صنعتی و فرهنگی ایران، با مشکلات جدی ناشی از آلودگی هوا مواجه است که به گفته کارشناسان پیامدهای اقتصادی قابل توجهی را نیز به همراه دارد؛ در این ارتباط ناصر امیری کارشناس اقتصاد محیط زیست در گفت و گو با اقتصادآنلاین بیان کرد: نباید از نظر دور نگه داریم که اولین تاثیر آلودگی تاثیر مستقیم آن بر سلامت عمومی است.
آلودگی، افزایش بیماریها و کاهش بهرهوری نیروی کار
وی با اشاره به رتبه بالای بیماریهای تنفسی، قلبی و عروقی، بیماریهای عصبی مانند ام.اس و افزایش بیماریهای مرتبط چشمی ناشی از آلودگی هوا در طول سالهای گذشته، تاکید می کند: این موضوع از یک سو هزینههای درمانی را برای دولت و خانوادهها افزایش میدهد و از سوی دیگر منجر به کاهش بهرهوری نیروی کار و افزایش غیبتهای کاری میشود که در نهایت بر تولید ناخالص داخلی استان و کشور تأثیر منفی دارد.
این کارشناس اقتصادی با تاکید بر اینکه آلودگی هوا کیفیت زندگی ساکنان اصفهان را تحت تأثیر قرار داده و منجر به مهاجرت معکوس افراد از شهر به مناطق کمتر آلوده شده است، گفت: این امر در درازمدت باعث کاهش نیروی کار و تأثیر منفی بر بازار مسکن و خدمات شهری خواهد شد همان گونه که اکنون نیز شاهد مشکلات مختلف در همین زمینه هستیم.
وی با اشاره به تاثیر آلودگی هوا بر کشاورزی استان اصفهان گفت: در شرایطی که این استان با وجود مشکلات آبی همچنان از بهترین تولیدکنندگان محصولات کشاورزی و دامی است کاهش کیفیت خاک و آب ناشی از آلودگی میتواند به کاهش تولید محصولات کشاورزی و افزایش هزینههای تولید منجر شود که این موضوع نه تنها بر کشاورزان بلکه بر امنیت غذایی کشور نیز تأثیرگذار خواهد بود.
این کارشناس اقتصاد محیط زیست تصریح کرد: در یک کلام برخلاف عدم توجه به تاثیر زمینه های زیست محیطی بر اقتصاد، آلودگی متدوام هوای اصفهان هزینههای زیستمحیطی زیادی را برای کشور و استان به همراه دارد، موضوعی مهم و حیاتی که شاید چندان اهمیتی به آن ندهیم.
تخریب اکوسیستمها به هزینههای جبرانناپذیری برای اقتصاد می انجامد
وی گفت: تخریب اکوسیستمها، کاهش تنوع زیستی و آسیب به منابع طبیعی از جمله مهم ترین پیامدهای آلودگی هستند که در بلندمدت میتوانند هزینههای جبرانناپذیری برای اقتصاد استان و کشور ایجاد کنند.
در سالهای گذشته برخی در تلاش بودند تا آلودگی هوای اصفهان را همانند تهران از نوع «موتوری» قلمداد کنند به نوعی که حتی برخی مسئولان نیز بر این امر صحنه میگذاشتند، این در حالی بود که آمار و صحبتهای مسئولان محیط زیست خلاف این امر را ثابت می کرد.
تکرار چند دهه ای یک اشتباه رسانه ای برای مبرا کردن کارخانه جات از اتهام آلایندگی
نکته قابل توجه اینکه به عقیده سازمان محیط زیست، آغاز این اشتباه اتفاقا ناشی از یک اشتباه رسانه ای بود که در شرایطی که یک مقام مسئول در استان، رتبه نخست آلودگی موتوری اصفهان را به خودروها نسبت داده بود با برداشت اشتباه، آلایندگی خودروها را به عنوان متهم اصلی آلودگی اصفهان از منظر کلی تیتر کرده بود و این اشتباهسالها از قول مسئولان و رسانه ها دهان به دهان و رسانه به رسانه انتشار یافته بود.
خوشبختانه با پافشاری چندین ساله معدودی از رسانه ها در این زمینه در نهایت این اشتباه برطرف شد و نه تنها برخی کارخانهجات پس از چندسال ادعای سبز بودن! مجبور به پرداخت غرامت آلایندگی شدند بلکه این امر در صحبتهای مسئولان هم نمود بیرونی پیدا کرد به نوعی که اخیرا استاندار اصفهان خطاب به صنایع گفت که نباید آلودگی خود را کتمان کنند.
طرحهای کاهش آلودگی هوای اصفهان از دایره طرحهای کاغذی خارج شود
در این ارتباط مهدی جمالی نژاد اظهار کرد: انتظار داریم صنایع بزرگ سرعت عمل ویژهای در کاهش رفع آلودگی هوای اصفهان با دستورالعملهای اجرایی داشته باشند.
وی افزود: طرحهای کاهش آلودگی هوا باید نمود عملیاتی یافته و از دایره طرحهای کاغذی خارج شود به نحوی که جلوی هدررفت انرژی را بگیریم.
استاندار اصفهان تاکید کرد: بسیاری از راهکارهای کاهش آلودگی هوا در اصفهان اجرا نشده است در صورتی که بسیاری از این راهکارها مصوب، موثر و به راحتی قابل اجرا بوده است.
راهکارهای غیرعملیاتی کاهش آلودگی در صحبتهای استاندار اصفهان
استاندار اصفهان با تأکید به موضوع محور بودن برگزاری جلسات هفتگی روزهای پنجشنبه گفت: باید این جلسات مشترک به کاهش آلایندگی در اصفهان منجر شود، زیرا مشکلات حل نشده آلودگی هوای اصفهان نشاندهنده بازدارنده نبودن راهکارهاست و در این راستا باید از روشهای جدیدتری برای این موضوع استفاده کرد.
باید بپذیریم که تولید و صادرات محصولی که تا این اندازه آلودگی تولید می کند که یک تمدن را در معرض خطر نابودی قرار داده، سلامت مردم را مختل کرده و به اذعان کارشناسان اصفهان را به قطب بیماریهای مرتبط با اعصاب در کشور تبدیل کرده است، به واقع جای افتخار ندارد.
تمدن نصف جهان رو به نابودی/اصفهان را در زمینه تولیدات صنعتی بازنشسته کنید!
آن هم در شرایطی که دیگر استانهای کشور نفع اصلی این صنایع را برده و برای مردم نصف جهان تنها آلودگی و اتهام آببری به ارمغان آورده است، چرا هیچ گاه از خود نپرسیده ایم که به چه دلیل کشورهای پیشرفته دنیا تولید این نوع محصولات را رها کرده و افتخار تولید آن را به کشورهای جهان سوم همچون ایران سپرده اند؟!
شاید زمان آن شده که اصفهان در زمینه تولیدات صنعتی پس از دهه ها خسارت مداوم، بازنشسته شده و به تولید فرهنگ و هنر همانند شخصیت اصلی و هویت خود بپردازد و تصمم گیری درباره مکان ادامه فعالیت صنایع و افتخار تولید را به افرادی بسپارد که مدام حسرت بهره مندی از این صنایع را در مجلس و دولت مطرح می کنند، کارشناسان معتقدند با ادامه این وضعیت خشکی زاینده رود، آلودگی، فرونشست و مهاجرت که همگی در یک زنجیره مشترک از دلایل به یکدیگر متصل هستند، تا نابودی این تمدن کهن فاصله ای باقی نمانده است.
http://www.sepahannews.ir/fa/News/931372/تاثیر-تداوم-آلایندگی-نصفجهان-بر-اقتصاد-کشور-چرا-سایه-آلودگی-از-سر-اصفهان-کم-نمیشود؟!